Jump to content

Słody karmelowe


K.O.
 Share

Recommended Posts

Dlatego że mocno ciemne/palone wrzucane od początku dodają goryczki/kwaśności. Są też wersje palone bez łuski i te nie dają tak mocnych posmaków, ale to wszystko i tak zależy od stylu piwa, czyli w konkretnym stylu piwa są różnie dodawane. Klasyczne karmele to zawsze od początku zacierania.

Link to comment
Share on other sites

Dlatego że mocno ciemne/palone wrzucane od początku dodają goryczki/kwaśności

 

No ok, palone jak najbardziej rozumiem. Zwłaszcza jeśli mają dać tylko kolor. No ale już w stoutach umiarkowana goryczka/kwaśność jest pożądana.

A ja już tu widziałem pomysły wrzucania pszenicznego czekoladowego dopiero podczas podgrzewania na mashout.

 

 

A co z dodatkami takimi jak np. cukier

 

Cukier, miód, syropy kandyzowane wsypujesz na ostatnie 5-10 minut gotowania.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.