Skocz do zawartości
calebns

CKBF warzy

Rekomendowane odpowiedzi

#1 Testowe Sweet Pale Ale

 

A więc (miejmy nadzieję) po wypaleniu infekcji wodorotlenkiem i wyrzuceniu starych fermentorów, czas zacząć na nowo. Na sam początek poszło porównanie dwóch słodów ze Strzegomia. Warka #1 została uwarzona z partii co do której miałem duże wątpliwości. Zanim zacznę operować z pełnymi objętościami sprzętu, chcę się upewnić czy brak piany i kwaskowaty posmak faktycznie był spowodowany infekcjami czy może kiepskiej jakości słodem.

 

Data warzenia: 03.09.2014

Objętość docelowa: 5L

Gęstość 12Blg

Goryczka: 42 IBU

 

Zasyp:

Pilzneński Strzegom - 1.25kg

 

Zacieranie:

69°C - 60 minut

 

Gotowanie:

60 min - 7.5g Marynka

5 min - 7.5g Perle

 

Fermentacja:

Otrzymano 4.5L @ 12Blg

Zadano połową saszetki US-05

Fermentowanie w temperaturze 21°C

Nie oczekuję super jakości piwa, stąd brak przelewania na cichą.

 

Podsumowanie:

Słód okazał się kiepski. 4.5L typowej brzeczki 12Blg pochłonęło aż 1.25kg. Daje to 5.5kg słodu na 20L... szajs. Niemniej, jeśli pozostałe parametry smakowe okażą się akceptowalne, to słód posłuży do piw świątecznych i do testów nowych kadzi. Po piwie nie spodziewam się cudów. Miałem duży problem z utrzymaniem temperatury 67°C - jednak 5L zacier reaguje dużo szybciej na ogrzewanie, kwestia wprawy.

 

-------------------------------------------------

04.09.2014

Start fermentacji

 

-------------------------------------------------

11.09.2014

Pomiar bezpośredni, 2.5°Blg

 

-------------------------------------------------

13.09.2014

Zabutelkowane z 5.8g/L cukru

 

 

 

 

#2 Testowy Pils

 

Druga warka porównawcza powstała z najświeższych zapasów ze słodowni Strzegom. Miałem resztki S-23 więc zdecydowałem się na Pilsa.

 

Data warzenia: 03.09.2014

Objętość docelowa: 5L

Gęstość 12Blg

Goryczka: 23 IBU

 

Zasyp:

Pilzneński Strzegom - 1.00 kg

Carapils - 0.08 kg

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

 

Gotowanie:

60 min - 3.75g Marynka

5 min - 5g Perle

 

Fermentacja:

Otrzymano 4.5L @ 13Blg

Zadano połową saszetki S-23

Fermentowane w temperaturze 10°C

Nie oczekuję super jakości piwa, stąd brak przelewania na cichą.

 

Podsumowanie:

Słód zdecydowanie lepszy, wydajność wzrosła w porównaniu z #1. Już podczas przelewania i początku fermentacji pojawiła się trwała, drobnopęcherzykowa piana.

 

-------------------------------------------------

04.09.2014

Start fermentacji

 

-------------------------------------------------

18.09.2014

Fermentacja wciąż trwa, w weekend planuję pomiar

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwo z #1 jest gotowe do degustacji. Zgodnie z oczekiwaniami, uwydatnia się aromat chmielowy i wyraźna goryczka, choć bez jej nadmiaru. Da się jednak wyczuć nieciekawy posmak, choć tu bardziej podejrzewałbym zbyt duże natlenienie podczas rozlewu, lub chmiel. Za to nie mam powodu do narzekania na pianę, nie doszukałem się również żadnych oznak infekcji - czyli NaOH wreszcie pomogło. Na zdjęciu piana po minucie, więc odrobinę już opadła.

post-4306-0-00782900-1412333226_thumb.jpg

 

Warka #2 jeszcze fermentuje. Nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się tak oporne piwo. Możliwe, że drożdżom nie spodobała się temperatura 10-11°C i zrobiły się leniwe. 29.09.2014 fermentor przeniosłem do cieplejszego pomieszczenia (19°C) by przyspieszyć odrobinę i pozbyć się DMS, który wyraźnie dało się wyczuć z rurki. Jeszcze młode piwo nie ma złych posmaków, co sugeruje, że wady #1 pochodzą raczej z natlenienia podczas rozlewu. Na dzień dzisiejszy zeszło do 4.5 Brix a przez ostatni tydzień spadło o 1 Brix. Wiem, że było zacierane na słodko, ale jednak spodziewałem się lepszego odfermentowania.

 

Choć jeszcze ostatnie z piw nie jest gotowe, to mogę wysnuć pierwsze wnioski. Strzegomski słód z poprzedniej partii jest kiepski. Oferuje niższą wydajność i nie nadaje się do jasnych piw, stąd planuję go użyć do zimowej serii stoutów. Brak piany w poprzednich warkach spowodowany był przez infekcję, a nawet gorsza partia Strzegomia wciąż oferuje wystarczającą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#3 Northern English Brown Ale

 

Data warzenia: 28.09.2014

Objętość planowana: 20L

Gęstość 12Blg

Goryczka: 25 IBU

Barwa: 27 EBC

 

Zasyp:

Pale Ale Strzegom - 3.5 kg

Monachijski Strzegom - 1 kg

Carared - 0.4 kg

Caraaroma - 0.2 kg

 

Zacieranie:

67°C - 60 minut

 

Gotowanie:

60 min - 20g Magnum (szyszka, z własnej 'plantacji')

30 min - 15g Perle

10 min - 15g Perle

 

Fermentacja:

Otrzymano 23L @ 12.6 Brix

Zadano S-04

Fermentacja w temperaturze 19-20°C

 

-------------------------------------------------

28.09.2014

Start fermentacji

 

-------------------------------------------------

03.10.2014

Pomiar bezpośredni, 4.5 Brix

Korzystając z okazji skosztowałem kilu kropel. Mimo tego, że piwo jeszcze jest świeże, ma tendencję do stania się ciekawym napitkiem. Pierwsze dają się wyczuć wyraźnie zaakcentowane nuty karmelowe, chlebowe oraz delikatny aromat chmielu. Chwile później przychodzi goryczkowa kontra z Magnum. Fermentacja przebiega juz bardzo powoli, więc za kilka dni przelewam na cichą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×