Jump to content

moje warki


Szakal75
 Share

Recommended Posts

4 Freign Smoked Stout 16 blg 14.09.14

-Słód Pale ale 3,3kg

-Słód Wędzony 1 kg

-Słód Czekoladowy 0,3kg

-Słód Brown 0,3kg

-Słód Pale chocolate 0,3kg

-Palone ziarno jęczmienia 0,4 kg

-Chmiel Target 40 g na 60 min gotowania

-Płatki jęczmienne 0,4 kg

-drożdże Ale 514

 

Zacieranie w (??68-70ºC??) 60 min

Wysładzanie do 26l

Uzyskano po gotowaniu 20l

BLG początkowe 16

BLG końcowe 9

ALK 4,13

Re-fermentacja z użyciem 120 g glukozy

Uwagi: Coś pochrzaniłem z temperaturą za wysoka była (nowy termometr), 3 dni za wcześniej przelane na cichą ,szybko przestało bulkać.

Zabutelkowane 27.09.2014

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

5 Imbirowe 28.09.2014

-Słód Pilzneński 4 kg

-Słód Caraaroma 100 g

-Słód Caraamber 200 g

-Chmiel Marynka 30 g na 60 min gotowania

-Chmiel Lubelski 20 g na 15 min gotowania

-90 g startego korzenia imbiru na 10 min gotowania

-starta skórka z 4 szt cytryny

-drożdże S-04

 

Zacieranie w 70ºC

Wysładzanie do 26l

Uzyskano po gotowaniu 20l

BLG początkowe 12

BLG końcowe 6

ALK 3,1

Re-fermentacja z użyciem 150 g glukozy

Uwagi: Zmniejszyć ilość chmielu Marynka o 50% dodać laktozy

Zabutelkowane 11.10.2014

 

6 Pszeniczne jasne 12.5 blg 5.10.2014

- Słód pszeniczny Weyerman 2,5 kg

- Słód Pilzneński Weyerman 1,6 kg

- Słód Carahell 0,2 kg

- Chmiel Spalt 30 g (80 min gotowania 10g w 10" 10 g w 50" 10 g w 75")

- Drożdże WB-06

Zacieranie :

- 45º 10 min

- 53º 15 min

- 63º 30 min

- 72º 15 min

- 78º 5 min

Wysładzanie 18l wody o temperaturze 78ºC do uzyskania 26 l brzeczki

BLG początkowe 12,5

BLG końcowe 2

ALK 5,42

Re-fermentacja z użyciem 170 g glukozy

UWAGI: Utrudniona filtracja pomimo filtratora rurkowego musiałem zamieszać odczekać 10 min i wznowić filtrację na przeszłość można ponacinać wierzch młóta .

W przyszłości warzyć dekokcyjnie

Zabutelkowane 19.10.2014

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

7 pszeniczne ciemne 12 blg 12.10.2014

- Słód Pilzneński 1,3 kg

- Słód pszeniczny jasny 1,9 kg

- Słód monachijski II 0,6 kg

- Słód carawheat 0,2 kg

- Słód pszeniczny czekoladowy 0,05 kg

- Chmiel Hallearn 30 g(80" gotowania 10g w 10" 10g w 50" 10g w 75" gotowania)

- Drożdże WB-06 gęstwa zebrana z poprzedniego piwa około 200 ml

 

Zacieranie :

- 45º 10 min

- 53º 15 min

- 63º 30 min

- 72º 15 min

- 78º 5 min

Wysładzanie 18l wody o temperaturze 78ºC do uzyskania 26 l brzeczki

BLG początkowe 12

BLG końcowe 2

ALK 5,16

Re-fermentacja z użyciem 150 g glukozy

UWAGI: Filtracja przebiegła bez problemów lecz za szybko około 45 min stąd słaba wydajność

W przyszłości warzyć dekokcyjnie

Zabutelkowane 30.11.2014

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

8 AIPA 16 Blg 01.11.2014 "Cichociemny "

-Słód PaleAle 5 kg

-Słód Pilzneński 450 g

-Słód Caraaroma 250 g

-Chmiel Junga 20 g na 60 min

-Chmiel Centenial 40 g w 45 min gotowania, 10 g w 58 min

-Chmiel Cascade 50g na cichą

-drożdże US-05

 

Zacieranie w 66ºC

Wysładzanie do 24l

Uzyskano po gotowaniu 20l

BLG początkowe 16

BLG końcowe 1.5

ALK 6.45

Re-fermentacja z użyciem glukozy 115 g

Uwagi:Bardzo sprawnie mi poszło od godz 6 rano do 11.30

Zabutelkowane 29.11.14

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

9 PumpkinAle 15 blg "Nigdy Więcej" 9.11.2014

-Słód Pilzneński 4,5 kg

-Słód bursztynowy Strzegom 500 g

-Słód karmelowy jasny 500

-Owies niesłodowany 1 kg

-Dynia surowa 4 kg

-Chmiel Fuggles 30 g na 60 min gotowania

-Chmiel Fuggles 30 g na 5 min gotowania

-50 g przyprawy dyniowej (przyprawy do ciasta dyniowego, receptura:

4 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej)

-drożdże T-58

 

Zacieranie w 68ºC

Wysładzanie do 26l

Uzyskano po gotowaniu 22l

BLG początkowe 15

BLG końcowe

ALK

Re-fermentacja z użyciem g glukozy

Uwagi: Niesamowicie utrudnione filtrowanie, zacier przerzucony z powrotem

do gara wymieniony filtrator z rurkowego na filtrator z oplotu.

Pierwsze i ostatnie piwo dyniowe w mojej karierze piwowara domowego.

Zabutelkowane :

Link to comment
Share on other sites

"Nigdy Więcej"

Haha, identycznie nazwałem swoje żytnie, oczywiście z tych samych powodów.

aleee...muszę Cię ostrzec, jakiś czas później stwierdziłem, że jestem gotowy na to starcie i uwarzyłem raz jeszcze ;)

Nigdy nie mów nigdy :)

Link to comment
Share on other sites

.muszę Cię ostrzec, jakiś czas później stwierdziłem, że jestem gotowy na to starcie i uwarzyłem raz jeszcze ;)

 

A jak Ci za drugim razem poszło ?? Z mojej strony wydaje mi się że nie popełniłem żadnego błędu . Po prostu dynia już tak ma że się nie filtruje .

Link to comment
Share on other sites

Lepiej, bo znałem już parę trików zaczerpniętych z forum, no i byłem przygotowany, że żytnie to żytnie i troszkę będzie trzeba się namęczyć :) Teraz w tak ekstremalnych do filtrowania piwach pomaga mi Speidel :)

Z dynią faktycznie jest problem, chociaż ja ostatnio, nie bez problemów co prawda, przefiltrowałem dyniowe. Do późnej nocy/wczesnego rana mi zeszło, ale się dało.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

10 AIPA 16,5 Blg 30.11.2014 "Cichociemny+"

-Słód PaleAle 5 kg

-Słód Pilzneński 450 g

-Słód Caraaroma 250 g

-Chmiel Junga 30 g na 60 min

-Chmiel Centenial 40 g w 45 min gotowania, 10 g w 58 min

-Chmiel Cascade 50g na cichą

-gęstwa US-05

 

Zacieranie w 66ºC

Wysładzanie do 24l

Uzyskano po gotowaniu 22l

BLG początkowe 16,5

BLG końcowe

ALK

Re-fermentacja z użyciem glukozy g

Uwagi:Bardzo sprawnie mi poszło od godz 7.30 rano do 12.00

Zabutelkowane

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

11 Coffe Milk Stout 13,5 Blg 07.12.2014 "Jedynka"

 

-Słód Pilzneński3,8 kg

-Słód karmelowy Caraaroma 250 g

-Słód Czekoladowy 400 g

-Laktoza 500 g na 15 min gotowania

-Chmiel Perle 20 g ma 60 min +20 g na 5 min gotowania

-Kawa Arabica 100 g na 10 min

-gęstwa S-04

 

Zacieranie w 68ºC

Wysładzanie do 25l

Uzyskano po gotowaniu 22l

BLG początkowe 13,5

BLG końcowe

ALK

Re-fermentacja z użyciem glukozy g

Uwagi:brak

Zabutelkowane

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

12 AIPA 16,5 Blg 21.12.2014 "Cichociemny"

 

-Słód Pilzneński 5 kg

-Słód Carared 500 g

-Chmiel Junga 20 g na 60 min

-Chmiel Centenial 40 g w 45 min gotowania, 10 g w 58 min

-Chmiel Cascade 50g na cichą

-gęstwa US-05

 

Zacieranie w 66ºC

Wysładzanie do 26l

Uzyskano po gotowaniu 23,5l

BLG początkowe 16,5

BLG końcowe

ALK

Re-fermentacja z użyciem glukozy g

Zabutelkowane

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

13 Milk Stout 13,5 Blg 11.01.2015

 

-Słód Pilzneński3,8 kg

-Słód karmelowy Caraaroma 500 g

-Słód Czekoladowy 400 g

-Laktoza 500 g na 15 min gotowania

-Chmiel Perle 20 g ma 60 min +20 g na 5 min gotowania

 

-S-04

 

Zacieranie w 68ºC

Wysładzanie do 25l

Uzyskano po gotowaniu 22l

BLG początkowe 16-4 z laktozy

BLG końcowe 7-4 laktoza

ALK 4.64 ABV

Re-fermentacja z użyciem glukozy 4g na butelkę(6 butelek 0,5) 18 l przelano do kega nagazowano 1,45 bar

Uwagi:DODAĆ PŁATKÓW NA PIANĘ BO KIEPSKA

Zabutelkowane 24.01.15

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

14 pszeniczne "Czy to jeszcze pszenica"14,5 blg 18.01.2015

- Słód Pilzneński 2,5 kg

- Słód pszeniczny jasny 2,5 kg

- Słód bursztynowy 0,5 kg

- Chmiel Perle 15 g+15 g (60" gotowania 15 g, 15" 15 g)

- Chmiel Fuglles 20 g 60"

- Drożdże WB-06

 

Zacieranie :

- 44º 35 min

- 54º 15 min

- 64º 10 min 1/3 zacieru odjęta w celu dekokcji,przetrzymana 10 min 72 ºC następnie gotowana 30 min, zwrot dekoktu

- 72º 20 min

- 78º 5 min

Wysładzanie 18l wody o temperaturze 78ºC do uzyskania 26 l brzeczki

BLG początkowe 14,5 - 23,5 l wydajność 65,67%

BLG końcowe 3

ALK 5,93

Re-przelano do kega +10 butelek 0,5 l

UWAGI: Za dużo słodów wyszło za wysokie blg . Wszystko przebiegło sprawnie bez większych problemów.

Piwo bardzo fajne w smaku, wyraźnie wyczuwalne goździki, pełne, piana obfita drobno pęcherzykowa .

 

Zabutelkowane

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

15 Smoked PaleAle 14,5 Blg 25.01.2015

 

-Słód PaleAle 2kg

-Słód Pszeniczny 1kg

-Słód Whisky 2 kg

-zakwaszającą 0,1

-Chmiel Iunga 15 g 60 min

-Chmiel Cascade 15g na 20 min+15g na 10 min+20 g na 0 min

-S-04 suchary uwodnione na 30 min przed zadaniem

 

Zacieranie w 52ºC 10 min +68ºC 90 min

Wysładzanie do 25l

Uzyskano po gotowaniu 21l wydajność:63.29

BLG początkowe 14,5

przelane na cichą : 5 blg

BLG końcowe 3

ALK 5.93ABV

Uwagi:Piwo w kolorze słomkowym lekko wyczuwalna goryczka

Zabutelkowane 5 butelek 0.5 l + 17,5 poszło do kega pepsi ciśnienie 1.2 bar

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

16 DunkelWeizen 12,8 blg 15.02.2015

- Słód pszeniczny jasny 2,4 kg
- Słód Monachijski 1,5 kg
- Słód Karmelowy jasny 0,25 kg
- Słód Karmelowy ciemny 0,1 kg
- Chmiel Lubelski 3,3% 40 g (60" gotowania )

- Drożdże płynne FM 41 Banany i goździki Zrobiony starter 900 ml 48h

Zacieranie :
- 54º 15 min
- 64º 10 min 1/3 zacieru odjęta w celu dekokcji,przetrzymana 10 min 72 ºC następnie gotowana 60 min, zwrot dekoktu
- 72º 20 min
- 78º 5 min
Wysładzanie 18l wody o temperaturze 78ºC do uzyskania 26 l brzeczki
BLG początkowe 12,8 - 21 l wydajność 66,41%
BLG końcowe
ALK
przelano do kega
UWAGI: Wystąpił niewielki problem z filtracją Piwo ekstremalnie nieklarowne(być może za bardzo rozgotowany dekokt) . Wysoko od fermentowane 

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

17 Pszeniczne 12,5 blg 1.03.2015

- Słód pszeniczny jasny 2,4 kg
- Słód Pilzneński 2 kg
- Chmiel Tradition 5% 10+14 g (60" gotowania )

- Drożdże płynne FM 41 Banany i goździki gęstwa z warki 16

Zacieranie :
- 54º 15 min
- 64º 10 min 1/3 zacieru odjęta w celu dekokcji,przetrzymana 10 min 72 ºC następnie gotowana 35 min, zwrot dekoktu 
- 72º 20 min
- 78º 5 min
Wysładzanie 18l wody o temperaturze 78ºC do uzyskania 26 l brzeczki
BLG początkowe 12,5 - 22,5 l wydajność 67%
BLG końcowe 2
ALK 
przelano do kega 
UWAGI:

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

18 Weizenbock 14,9 blg 15.03.2015

- Słód pszeniczny jasny 2,2 kg
- Słód Pilzneński 2 kg

- Słód Monachijski II 1 kg

- Słód Caraaroma 0.5 kg

- Słód Karmelowy 0.4 kg

- Chmiel Fugles 20g na 60 min

- Chmiel Iunga 15 g na 60 min

- Chmiel Sybilla 20 g na 15 min 

- Drożdże WB-06 FM-41 beznadziejne 

Zacieranie :
- 54º 30 min
- 64º 10 min 1/3 zacieru odjęta w celu dekokcji,przetrzymana 10 min 72 ºC następnie gotowana 35 min, zwrot dekoktu 
- 72º 30 min
- 78º 5 min
Wysładzanie 9l wody o temperaturze 78ºC do uzyskania 26 l brzeczki
BLG początkowe 14,9 - 23,5 l wydajność 60,85%
BLG końcowe  
ALK 
przelano do kega 
UWAGI:Słaba wydajność najprawdopodobniej z powodu zbyt dużej ilości wody dodanej na początku zacierania (według programu 25 l wody na 6,1 kg słodu )

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

19  IPA 19.8 Blg 29.03.2015  

-Słód PaleAle 5 kg
-Słód monachijski typ I 2 kg

-Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,20kg

-Jęczmień prażony Strzegom 0,05 kg 

-Chmiel Target 60 g na 60 min
-Chmiel East Kent Goldings 15g na 0 min

-Chmiel Chellenger 20g na 15 min 
-2x US-05 uwodnione na 30 min przed zadaniem

Zacieranie w 65ºC 60 min 72 10 min 78 przeniesione do wysładzania
Wysładzanie do 29l
Uzyskano po gotowaniu 22,5l
BLG początkowe 18,9
BLG końcowe 
ALK 
Re-fermentacja z użyciem glukozy g
Zabutelkowane

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.