Jump to content

Wytrzymałość temperaturowa sprzętu z atestem PZH


santa
 Share

Recommended Posts

Orientujecie się czy w przypadku materiałów z atestem PZH nadających się do kontaktu z żywnością (symbol kieliszka i widelca) precyzuje się także ich wytrzymałość temperaturową, tzn. górną granicę temperatury, przy której w dalszym ciągu są one bezpieczne dla zdrowia? Napisałem z ciekawości do producenta wiader Dragon z Leroy Merlin. Poniżej odpowiedź, którą otrzymałem. Nie raz zdarzało mi się wlewać wrzątek do fermentorów, bez zastanawiania się, jak długo ten wrzątek może tam przebywać.

 

Witam,

W temperaturze ok. 25 °C można przechowywać przez dłuższy okres czasu natomiast, w kontakcie z wysokimi temperaturami do 100 °C maksymalnie do 15 min.

 

Pozdrawiam,

Irmina Gawryś

Technolog

 

tel.: +48 12 623 80 80, wew. 571

e-mail: technologia@dragon.biz.pl

 

Od razu dopytam. Z jakiego materiału są wykonane nasze fermentory?

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Sa wykonane z PP czyli polipropylenu. Inne oznaczenie to 5 w trójkącie rownobocznym. Tez wlewam wrzatek do fermentora ale od razu chlodze w nim brzeczke wiec kontakt ze 100 stopniami to moment i temperatura szybko spada. Nie przejmowalbym sie szkodliwoscia.

Edited by amorph
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.