Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

Jaki wpływ na piwo ma pH zacierania?

Recommended Posts

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie? Jakie są zakresy bezpieczne i co jeśli te zakresy nie zostają utrzymane?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pod tym adresem masz tabelkę w jakich zakresach ph najlepiej działają enzymy:

 

http://www.eurequa.pl/pl/IX.7.htm

 

Równocześnie, na skutek hydrolizy kwaśnych związków słodu, a także ukwaszania biologicznego (dodatek bakterii mlekowych) lub kwasów zachodzi ukwaszanie zacieru. Ma to również istotny wpływ na aktywność enzymów. Niezależnie od początkowej kwasowości zacieru, która zależy od składu wody oraz słodu, jak również temperatury początkowej zacierania, proces powinien zakończyć się doprowadzeniem kwasowości czynnej zacieru do pH 5.2 ÷ 5.4 (odpowiada to pH 5.5 ÷ 5.8 w temperaturze 20°C).

 

Kwasowość zacieru ma olbrzymi wpływ na ekstrakcję składników ze słodu, czas trwania procesu, jak również skład brzeczki.

 

Najkrótszy czas scukrzania zacieru zachodzi przy pH 5.3 ÷ 5.6, najwyższą zawartość ekstraktu uzyskuje się prowadząc proces w pH 5.2 ÷ 5.4 przy zacieraniu infuzyjnym i pH 5.3 ÷ 5.9 przy zacieraniu dekokcyjnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo się tym pH nie musisz przejmować, zwykle w cudowny sposób ląduje w zalecanym przedziale, moze za wyjątkiem jasnych piw na twardej wodzie.

pH trochę wpływa na wydajność, fermentowalność itp. Czytałem też, że chmielenie najlepiej wychodzi w pH=~5.3.

 

Myślę, że ma wpływ na smak (kwaśność) piwa, witbiery i pszeniczne staram się mocno zakwaszać słodem zakwaszającym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.