Jump to content

Altbier z BA instrukcja warzenia


bulimistrz
 Share

Recommended Posts

Witam,

Zakupilem 2 zestawy (na40l) ALTbier z BA i planuje warzenie w ten weekend. Zastanawia mnie tylko instrukcja dolaczona do zestawu:

---------------------

 

Zacieranie

- zacierac 20 minut w temp. 50 i trzymac przez 30 minut,

- podgrzewajac i dolewajac goracej wody podniesc temp. do 64

- podgrzac do 70 C i trzymac 30 minut lub do negatywnej próby jodowej,

o

- podgrzac do 77 C i filtrowac

------------------------------

 

Moje pytanie to z jaka iloscia wody wystartowac, ile dolac i o jakiej temp. Gdyz w instrukcji jest napisane aby byla goraca a nie wrzaca.

Wymyslilem sobie ze slody wrzuce do 20l i doleje 10l o temp. 70st. Wraz z podgrzaniem palnikiem...co o Tym sadzicie?

Kozystalem z ToolKita piwowara lecz wyliczenia przy temp. Dolewanej wody innej anizeli wrzatek wychadza abstrakcyjne. Tzn bardzo rozwadniaja zacier.

Podobna sytuacje mam przy piwku KOELSCH jednak tam posluze sie kalkulatorem gdyz mozna dolewac wrzatek.

Prosze o pomoc:)

Edited by bulimistrz
Link to comment
Share on other sites

Moje pytanie to z jaka iloscia wody wystartowac, ile dolac i o jakiej temp. Gdyz w instrukcji jest napisane aby byla goraca a nie wrzaca.

8,6 kg słody pomnożone przez 3,5 daje 30 litrów.

Aby 30 litrów wody miał 50°C po dodaniu 8,6 kg słodu trzeba je podgrzać do T=54,3 (za Polskie Proste Piwne Porachnunki v.1.7)

Kolejna przerwa przy 64°C wymaga albo bezpośredniego podgrzania albo dodania niemal 17 litrów wrzątku.

Nie wiem skąd zapis o tym by woda była ciepła, dolewanie wrzątku wydaje mi się zupełnie normalnym procesem.

Ale osobiście, przy takiej ilości zacieru i wrzątku (8,60 kg słodu + 30 litrów wody daje ponad 37 litrów zacieru!) podgrzewałbym bezpośrednio i silnie mieszał a nie dolewał 17 litrów wrzątku.

Link to comment
Share on other sites

Chialem sie stricte trzymac instrukcji zatem moj plan aby na poczatek do ok 20 l.wody o temp ok 55 stopni.dodac cala srute wyglada sesnownie (zasyp 2.4/1). Skoro jak piszesz wrzatek jest dobrym rozwiazaniem to dolewam 10 litrow wrzatku (zasyp 3,6/1) doprowadzajac do 64 st. I na dalsze przerwy wkrecam sie juz palnikiem...

Link to comment
Share on other sites

Dodam moze, ze jest to moje pierwsze warzenie metoda dolewania wody, dlatego chcem pozyskać ta wiedze i tak upieram sie aby ta techiką warzyc ta warke.

Czy moze ktos z forumowiczów podpowiedzieć mi czy moje przemyslenia są poprawne?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.