Jump to content

Pierwsza warka ze słodu


darek4x4
 Share

Recommended Posts

Witam , mam za sobą 8 warek z brewkitów ( każda warka była inna i z nowymi pomysłami )

Teraz przyszla pora na pierwszą ze słodu , mam zamiar zrobić 22 litrową warke oto moje zakupione składniki :

Słody :

- Pale Ale Weyerman 4kg

- Monachijski Litovel 1kg

- Karmelowy 30 strzegom 0,25kg

- Karmelowy ciemny Litovel 0,1kg

Chmiel :

- Cascade 50g

- Citra 50g

- Centennial 50g

- Magnum 50g

- Hallertau Tradition 50g

Drożdże

- Fermentis Safale S-04

 

Zacieranie 60 minut w 66-68 stomniach .

 

Chmielenie :

30' - Cascade 10g + Magnum 5g

15' - Citra 15g + Centennial15g

5' - Citra 10g + Cascade 10g + Hallertau Tradition 10g

szybkie chłodzenie ( chłodnica zanurzeniowa )

na zimno - Citra 10g + Centennial 10g + Cascade 10g + Hallertau Tradition 5g.

 

co sądzicie o takim przepisie ?

Link to comment
Share on other sites

a gdzie pozostałe 45g magnum??

 

edit a to zakupione chmiele

Kupiłem więcej chmielu zostanie na przyszłość .

 

dodam jeszcze że chciał bym by piwo bylo niezbyt wytrawne lekko słodowe około 13,5 -14 stopni Blg , goryczka lekka ale wyczówalna z owocową nutą .

Link to comment
Share on other sites

Myślałem jeszcze nad zacieraniem i niwiem czy nie lepiej by było zrobić w ten sposób

zasyp do wody 50* (19litrów)

60' - 62*

20' - 72*

 

Wysładzanie do 14* Blg

 

Jak myślicie niebyło by lepiej ?

ile powinno wyjść litrów ?

 

Jakieś sugestie co do chmielenia ?

Link to comment
Share on other sites

I dzisiaj uwarzyłem tą warkę .

Poszło tak :

 

18,5l wody temperatura 68°C wsypane słody - Pale Ale 4kg , Monachijski 1kg , karmelowy 0,25kg

przez 45 minut utrzymywana temperatura 64-66°C potem podniesiona do 72°C i wsypany słód Karmelowy ciemny 0,1kg po 20 minutach wygrzanie w 76°C.

Chmielenie :

60' - Magnum 10g + Cascade 10g + Centennial 10g + Citra 8g

15' - Hallertau 20g + Cascade 20g + Citra 10g

0' - Cascade 5g + Citra 5g + Centennial 5g + Sibilla 5g

 

Szybkie wystudzenie do 23 °C dodanie uwodnionych drożdży Fermentis Safale S-04 .

W sumie wyszło 24,5 litrów 14°Blg

 

Co sądzicie ? Co z tego wyjdzie ?

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Witam , dzisiaj otworzyłem pierwszą butelką tego piwka i niestety :( .

Nie wyszło zbyt dobre , cały czas mętne zbyt kwaśne i przechmielone .

Jest pijalne ale z wadami . Sprawdziłem ze szwagrem 4 :beer: i wszystkie to samo .

Poleży jeszcze do wakacji może się troszkę poprawi .

Jak myślicie dlaczego jest mętne ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.