Jump to content

Jak przykryć aldehyd octowy


Marian7
 Share

Recommended Posts

Dzisiaj przelewałem na cichą Blond Ale 14,5Blg (po 10 dniach burzliwej). W zapachu dość mocno czuć aldehyd octowy. W smaku trochę wchodzi w nutę rozpuszczalnikową, zostaje niezbyt przyjemna goryczka na języku (powiedziałbym, że dusząco-zatykająca).

Czy jest możliwość przykrycia czymś tego zapachu? Np jakieś chmielenie na zimno aromatycznymi chmielami? Wiem, że to mocno zmieni charakter piwa, ale chciałbym je uratować, żeby było chociaż pijalne. Jest jeszcze jakaś szansa, czy od razu lać w kanał?

Link to comment
Share on other sites

Guest pitupitu

Czekać, będzie dobre, aldehyd się sam zredukuje a co do reszty to też kwestia czasu, no może poza rozpuszczalnikiem.

Edited by fidoangel
Link to comment
Share on other sites

Ja też celowałem w 12Blg, ale za dużo mi odparowało w czasie gotowania (a raczej dochodzenia do początku gotowania). Stąd taki wynik.

Wody Ci brakło?

 

Teraz to zostaw, cosik sie ułoży - zielone jabłko powinno zejść (w temp. pokojowej trzymaj butelki do jego ustąpienia) a rozpuszczalnika się nie pozbędziesz. Jak chcesz daj chmiel na zimno - coś tam może i przykryjesz, ale i tak głowa boleć będzie na drugi dzień :smilies: ogólnie dupa blada.

Edited by Mariusz_CH
Link to comment
Share on other sites

Zostawię, zobaczymy co wyjdzie. Dzięki.

 

Rozpuszczalnik - no cóż, piwo będzie rozdystrybuowane, więc ból głowy rozłoży się co najmniej na kilka osób :smilies:

 

Ale tak jak koledzy pisali pilnować fermentacji, ogólnie u mnie zasadą jest nie przekraczać 20C w pierwszych dniach fermentacji, nawet teraz schładzam do 16C i dopiero rozpoczynam fermentacje. Pamiętaj, że w wiadrze masz nawet 5 C więcej czyli fermentowałeś nawet w 29C!!! To jest dużo za dużo stąd stresujące warunki dla drożdży, które naprodukowały rozpuszczalnik i zielone jabłuszko. Co do przykrywania tych zapachów nie da się za bardzo bo wynikają one z alkoholu częściowo i aromat chmielowy ich zakryje, a może wręcz podbić ;)

Biedni znajomi chyba ich nie lubisz :P

Link to comment
Share on other sites

 

Biedni znajomi chyba ich nie lubisz :P

 

Lubię lubię :) Zawsze pomogą w potrzebie, nawet jak trzeba wypić nienajlepsze piwo ;)

 

Chyba czas najwyższy skonstruować chłodzone pudło do fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.