Jump to content

Czy czegoś nie zepsułem?


mrkz
 Share

Recommended Posts

Szanowna Brać Piwowarska,

po przeczytaniu wielu stron porad i informacji nadszedł czas na pierwszą warkę :-)

Postanowiłem pójść na całość i zrobić piwo w stylu Pils. jednak jako, że to moję pierwsze warzenie mam kilka wątpliwośći czy wszystko zrobiłem ok...

Piwo zrobione z 4kg słodu pilzneńskiego i 0,5kg słodu monachijskiego II (chciałem lekko ciemniejszy kolor), do tego 20gr chmielu chinook oraz 50gr chmielu saaz, wszystko w granulacie. Proces zacierania 45min 63 C + 20min 72 C potem podgrzanie do 78 i filtracja. Wszystko do momentu warzenia szło pięknie, brzeczka wyszła bardzo klarowna o stężeniu 11 blg, uznałem, że wygotuje się trochę wody i będzie około 12-13 blg.

1. Wątpliwośći zaczęły się przy wzuceniu chmielu, używałem woreczka muślinowego, otóż piwo szybko zrobiło się mętne, porobiły się białe cząstki trwałe, które potem opadły jednak martwi mnie jego klarowność.. i tu pierwsze pytanie, czy ono się wyklaruje bez mchu lub innych substancji pomocniczych?

2. Druga sprawa, wygotowało się około 2 litry wody wyszło mi 19 litrów brzeczki jednak po zmierzeniu stężenia cukru wyszło 16blg, czy to w ogóle możliwe? dolałem z 0,5 litra przegotowanej wody dla pewności. Czy chmiel mógł zaburzyć gęstość brzeczki? Oczywiśćie próbki były wystudzone do temp. 20 C.

3. Trzecia sprawa, użyłem drożdży dolnej fermentacji Brewgo-01, obawiam się czy prawidłowo pracują. fermentacja zaczęła się po 20 godzinach i nie jest zbyt intensywna, piana ma około 2cm. przez pierwszy dzień piwo stało w temp 20 C, teraz jest w piwnicy gdzie jest 12-13 C. Czy ono tak ma pracować? Na razie "bulga" raz na 20 sekund.

To chyba wszystko, bardzo mnie ciekawi efekt mojej pracy, jedna chyba nie wytrzymam i w międzyczasię zrobię następną warkę w stylu ale :-)

Link to comment
Share on other sites

Ok, tydzień zostawiam w spokoju i czekam. Zastanawia mnie jeszcze jego armoat jest on naprawdę mocny, w żadnym piwie takiego nie czułem, zawsze inaczej wyobrażałem sobie aromat chmielu, ten jest dosyć specyficzny. Spróbowałem jeszcze próbkę do pomiaru blg, gorycza była bardzo duża, czy utrzyma się ona taka sama do końca?

Link to comment
Share on other sites

1. Wątpliwośći zaczęły się przy wzuceniu chmielu, używałem woreczka muślinowego, otóż piwo szybko zrobiło się mętne, porobiły się białe cząstki trwałe, które potem opadły jednak martwi mnie jego klarowność.. i tu pierwsze pytanie, czy ono się wyklaruje bez mchu lub innych substancji pomocniczych?

Wszystko OK. Piwo się wyklaruje.

 

2. Druga sprawa, wygotowało się około 2 litry wody wyszło mi 19 litrów brzeczki jednak po zmierzeniu stężenia cukru wyszło 16blg, czy to w ogóle możliwe? dolałem z 0,5 litra przegotowanej wody dla pewności. Czy chmiel mógł zaburzyć gęstość brzeczki? Oczywiśćie próbki były wystudzone do temp. 20 C.

Wg mnie raczej nie możliwe. Wg mnie brzeczka powinna mieć ok 12,1 blg. Musiało więcej odparować. Ewentualnie pojawił się błąd w pomiarach. Cukromierz jest wyskalowany dla 20C? I czy w wodzie o tej temperaturze pokazuje 0?

Jeśli piszę głupoty niech mnie ktoś poprawi :)

Link to comment
Share on other sites

2. Druga sprawa, wygotowało się około 2 litry wody wyszło mi 19 litrów brzeczki jednak po zmierzeniu stężenia cukru wyszło 16blg, czy to w ogóle możliwe? dolałem z 0,5 litra przegotowanej wody dla pewności. Czy chmiel mógł zaburzyć gęstość brzeczki? Oczywiśćie próbki były wystudzone do temp. 20 C.

Wg mnie raczej nie możliwe. Wg mnie brzeczka powinna mieć ok 12,1 blg. Musiało więcej odparować. Ewentualnie pojawił się błąd w pomiarach. Cukromierz jest wyskalowany dla 20C? I czy w wodzie o tej temperaturze pokazuje 0?

Jeśli piszę głupoty niech mnie ktoś poprawi :)

No to już Cię prostuję :) Otóż teoretycznie jest to możliwe, nawet bardzo możliwe. Wystarczy wydajność 90% (po amerykańsku) i już mamy 16,1 BLG przy 19L z tego zasypu. Do tego nie wiemy jak dokładnie były zważone surowce. Przy 12,1 blg to wydajność 65% jest bardzo mizerna i jeżeli chłopak się przyłożył i grzecznie machał łychą w garze to jestem w stanie uwierzyć w 16 BLG przy 19L.

Link to comment
Share on other sites

Cukromierz był sprawdzany wcześniej, pomiary były dosyć dokładne. Troche wina, cydru i mocniejszych trunków już w swoim życiu wyprodukowałem :-) Wynik 16blg pojawił się przy dwóch próbkach, sam nie mogłem za pierwszym razem uwierzyć więc powtórzyłem pomiar. Brzeczka była mętna i myślałem, że to przez to. Do zacierania przyłożyłem się porządnie, gdy trochę filtratu oblało mi dłoń to ta kleiła się jak po oblaniu sokiem.

Link to comment
Share on other sites

No to już Cię prostuję :) Otóż teoretycznie jest to możliwe, nawet bardzo możliwe. Wystarczy wydajność 90% (po amerykańsku) i już mamy 16,1 BLG przy 19L z tego zasypu. Do tego nie wiemy jak dokładnie były zważone surowce. Przy 12,1 blg to wydajność 65% jest bardzo mizerna i jeżeli chłopak się przyłożył i grzecznie machał łychą w garze to jestem w stanie uwierzyć w 16 BLG przy 19L.

Zgodzę się, że uzyskać 16Blg przy 19litrach z tego zasypu może jest możliwe, ale biorąc pod uwagę fakt, że przed chmieleniem miał 11Blg, odparowało mu 2 litry i zostało 19 litrów o zawartości ekstraktu 16, to raczej nie do zrobienia bez dodawania cukru.

 

Próbka była czysta? bez drobin chmielu, bo może grubsze zanieczyszczenia podnosiły spławik?

Link to comment
Share on other sites

Podzielam opinie, że chmiel mógł tak zadziałać, próbka była w małej menzurce a trochę pozostalości chmielu było. Zobaczymy co z tego wyjdzie :-) zastanawiam się czy użyte drożdże są dobrej jakości, ktoś może ich używał?

Link to comment
Share on other sites

Szanowna Brać Piwowarska,

po przeczytaniu wielu stron porad i informacji nadszedł czas na pierwszą warkę :-)

Postanowiłem pójść na całość i zrobić piwo w stylu Pils. jednak jako, że to moję pierwsze warzenie mam kilka wątpliwośći czy wszystko zrobiłem ok...

Piwo zrobione z 4kg słodu pilzneńskiego i 0,5kg słodu monachijskiego II (chciałem lekko ciemniejszy kolor), do tego 20gr chmielu chinook oraz 50gr chmielu saaz, wszystko w granulacie. Proces zacierania 45min 63 C + 20min 72 C potem podgrzanie do 78 i filtracja. Wszystko do momentu warzenia szło pięknie, brzeczka wyszła bardzo klarowna o stężeniu 11 blg, uznałem, że wygotuje się trochę wody i będzie około 12-13 blg.

1. Wątpliwośći zaczęły się przy wzuceniu chmielu, używałem woreczka muślinowego, otóż piwo szybko zrobiło się mętne, porobiły się białe cząstki trwałe, które potem opadły jednak martwi mnie jego klarowność.. i tu pierwsze pytanie, czy ono się wyklaruje bez mchu lub innych substancji pomocniczych?

2. Druga sprawa, wygotowało się około 2 litry wody wyszło mi 19 litrów brzeczki jednak po zmierzeniu stężenia cukru wyszło 16blg, czy to w ogóle możliwe? dolałem z 0,5 litra przegotowanej wody dla pewności. Czy chmiel mógł zaburzyć gęstość brzeczki? Oczywiśćie próbki były wystudzone do temp. 20 C.

3. Trzecia sprawa, użyłem drożdży dolnej fermentacji Brewgo-01, obawiam się czy prawidłowo pracują. fermentacja zaczęła się po 20 godzinach i nie jest zbyt intensywna, piana ma około 2cm. przez pierwszy dzień piwo stało w temp 20 C, teraz jest w piwnicy gdzie jest 12-13 C. Czy ono tak ma pracować? Na razie "bulga" raz na 20 sekund.

To chyba wszystko, bardzo mnie ciekawi efekt mojej pracy, jedna chyba nie wytrzymam i w międzyczasię zrobię następną warkę w stylu ale :-)

 

ad1: Przełom Ci się zrobił, prawidłowo i w normie. Białka się wytrąciły i tyle, tak ma być :)

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj zszedłem aby zobaczyć czy pracuje i tu niemiła niespodzianka, fermentacja stanęła, nie bulga i piana opadła.. czy muszę jakiś restart zrobić? czy fermentacja sama się wznowi? żałuję, że nie kupiłem lepszych drożdży.

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj zszedłem aby zobaczyć czy pracuje i tu niemiła niespodzianka, fermentacja stanęła, nie bulga i piana opadła.. czy muszę jakiś restart zrobić? czy fermentacja sama się wznowi? żałuję, że nie kupiłem lepszych drożdży.

 

To, że nie bulka to nie znaczy, że nie ma fermentacji ;)

Drożdże mogą się czaić i skradać nawet przy wyższych temperaturach, co przechodziłem już na własnej skórze (16 stopni)

 

Faktycznym, dającym pełen obraz tego, czy fermentacja trwa są znikające cukry

Link to comment
Share on other sites

zostaw je w spokoju,później będziesz je ze szmaty wyciskał ,albo z sufitu zmywał

po mojemu w takich normalnych warunkach to 10 dni pomiar blg i za 4 kolejny pomiar,jak się nie zmieniło myśleć o butelkach

narobić przegazowanego piwa nie problem

Link to comment
Share on other sites

Zajrzę do niego w Niedzielę, będzie wtedy 10 dni fermentacji niby burzliwej. Niepokoi mnie to bo u każdego fermentacja burzliwa mało nie rozsadzała rurki fermentacyjnej. Dzięki za rady, dam znać co z tego wyszło tzn ile blg będzie.

Link to comment
Share on other sites

Sprawdziłem dzisiaj piwo i nadal pracuje, cukromierz pokazuje 7 blg także jeszcze z tydzień potrzymam i potem zlewam na cichą. Wypiłem to co było w próbówce i muszę powiedzieć, że bardzo mi smakuje. Fakt, że przygodę z piwowarstwem dopiero zaczynam i specjalistą nie jestem ale mogę powiedzieć, że cytrusowe nuty chmielu pięknie się utrzymały. W smaku przypomina mi Ciechan Grand Prix AIPA lecz goryczka w moim jest trochę mniejsza.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.