Jump to content

Druga warka z brewkita - dylemat


kempa662
 Share

Recommended Posts

Witam

Pierwszą warkę zrobiłem zanim dokładnie wczytałem się w piwowarstwo :/ wiem mój błąd... i niestety poszła z cukrem, ale powiedzmy że to zamknięty rozdział, leży zabutelkowane 3 tygodnie i poczeka jeszcze trochę :D

 

Drugą warkę zamierzam jeszcze zrobić z puszki i wybrałem Coopersa English Bitter. Tym razem chcę zrobić to dobrze, więc założyłem ten temat.

Problem mam taki:

Wg instrukcji zawartej na stronie piwowarskiej jest napisane, że:

Aby uzyskać 23L domowego piwa należy użyć:

1 kg cukru

1kg glukozy

Muntons brewkit enhancer

Coopers brew Enhancer

Moje pytanie brzmi(oczywiście cukier i glukozę odrzucam) co wybrać jako dodatek:

1)Muntons brewkit enhancer

2)WES płynny ekstrakt słodowy (ciemny czy bursztynowy?)

3)ekstrakt słodowy w proszku (ciemny/bursztynowy)

Nie mam pojęcia czy 1) jest wystarczająco dobrym dodatkiem (ma 50% glukozy), albo 2) od wes-a ma odpowiedni skład, żeby nie zepsuć smaku coopersa no i czy 3) jest lepszy od płynnego ekstraktu czy gorszy?

Wiem, że dużo pytań, ale bardzo proszę o odpowiedź :D

pozdro

Link to comment
Share on other sites

Ok dzięki za szybką odpowiedź. Zastanawia mnie tylko dlaczego jasny(dla smaku?) bo ten coopers jest bardziej bursztynowy :D. Przy okazji jak bym się jednak zdecydował na Dark Ale to domyślam się, że powinienem użyć ciemny wes?

Link to comment
Share on other sites

Ok dzięki za szybką odpowiedź. Zastanawia mnie tylko dlaczego jasny(dla smaku?) bo ten coopers jest bardziej bursztynowy :D. Przy okazji jak bym się jednak zdecydował na Dark Ale to domyślam się, że powinienem użyć ciemny wes?

Wszystkie brewkity mają tak wyliczona barwę, aby odpowiedni kolor uzyskać dodając tylko wodę i biały cukier, dlatego do wszystkich brewkitów polecam ekstrakt jasny.

Link to comment
Share on other sites

Aha to wszystko jasne :D dzięki

A tak z ciekawości co by było jak bym dolał do tego bittera ekstraktu słodowego bursztynowego? będzie dużo ciemniejsze?

Edited by kempa662
Link to comment
Share on other sites

Aha to wszystko jasne :D dzięki

A tak z ciekawości co by było jak bym dolał do tego bittera ekstraktu słodowego bursztynowego? będzie dużo ciemniejsze?

Będzie ciemniejsze, ale też smak się zmieni na bardziej słodki, słodowy, karmelowy. Piwo płycej odfermentuje.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.