Jump to content

Przyprawy w piwowarstwie


Tomassino
 Share

Recommended Posts

Nie tylko chmiel dobrą przyprawą jest!

 

Oto lista innych surowców używanych do tworzenia oryginalnych smaków i aromatów.

 

aframon madagaskarski

anyż

chmiel

curacao

cynamon

goździki

hibiskus

imbir

jagody jałowca

jaśmin

kardamon

kminek

korzeń arcydzięgla

korzeń omanu

lukrecja

rumianek

skórki cytryny

skórki pomarańczy

szczyty sosny

trawa cytrynowa

wanilia

werbena

wrzos

 

Jeżeli ominąłem jakiś składnik, proszę o aktualizację listy.

No i nie mógłbym na końcu nie zrobić ukłonu w kierunku Belgii; reinheitsgebot, a co to jest! ;)

 

Zdrówka. :beer:

Edited by Tomassino
Link to comment
Share on other sites

Temat troche bez sensu bo dodac do piwa mozna cokolwiek. Przykladem jest np Beer Geek Madness. Jesli to mialby byc temat z przyprawami do piwa to lista powinna byc przynajmniej 2 razy taka. Tylko jak kolega wyzej zauwazyl jaki jest jej sens?

Link to comment
Share on other sites

Co z tego ma wynikać... ?

 

1) stworzyć listę faktycznie używanych przypraw w browarnictwie (które wnoszą na prawdę coś charakterystycznego

albo przyczyniają się do tworzenia klonów słynnych piw). Wiem, że można wszystko walić do brzeczki, nawet własne nasienie jeżeli masz taki fetysz.

 

2) mieć taką listę na forum. Mogła by ewoluować (komentarze, opinie, sugestie), tworzyć ciekawą bazę i wiedzę dla piwowarów

początkujących jak i zaawansowanych.

 

3) Jest to surowiec, więc dlaczego go omijać.

 

4) Sam takich informacji szukałem - nie znalazłem dużo, więc coś zrobiłem i tu wrzuciłem - ot taka durna solidarność w pasji

 

5) lepsze SEO forumowe

 

6) jeżeli ktoś uzna, że to nie ma sensu - to negocjujcie z adminem i wykopcie post.

 

7) "dziwnie" reagujecie... :/

Edited by Tomassino
Link to comment
Share on other sites

Ale takie wylistowanie nic Ci nie da. Wrzucać to na cichą, do gotowania, robić macerat, a może przed butelkwoaniem...? Jest dużo opcji i lepszy byłby blogowy wpis odnośnie przypraw.

To tak jak Undeath ostatnio wypisałby środki do dezynfekcji, tylko hasła jedno pod drugim, nic by to nikomu nie pomogło.

Link to comment
Share on other sites

no właśnie i się zaczyna... i teraz moglibyśmy dodać do tej listy te komplementarne informacje.

Kolendra

wnosi to i tamto

sugerowane dawkowanie od do - 20g/20l

proces: na 15 ostatnich minut gotowania

przykłady: Belgian Pale Ale (leffe), witbier

Link to comment
Share on other sites

Zagranie Tomassino przypomina mi zagrania mojego szafe, który wpada na "super pomysł". Rozpoczyna prace i utyka na 1% wykonania po czym podrzuca małpę/y wszystkim dookoła. W bardzo szybkim czasie zadaniem zajmują się wszyscy tylko nie mój szef. Gdy w końcu pojawia się owoc pojawia się również mój szef mówiący "oto jam to uczynił".

 

Tomassino dobrze zacząłeś :) Możesz kontynuować :)

Link to comment
Share on other sites

Kolendra

wnosi to i tamto

sugerowane dawkowanie od do - 20g/20l

proces: na 15 ostatnich minut gotowania

przykłady: Belgian Pale Ale (leffe), witbier

 

Zrób taki ładny opisik dla kilku przypraw tylko dokładnie. Jeśli dobrze zaczniesz myślę że znajda sie osoby, ktore chetnie uzupelnia opisy innych przypraw. Zmienilbym tez te nazwe "przyprawy" na "dodatki" bo można tu umieścić np kawe, ziarna kakaowca, płatki dębowe i z innych drzew, gałęzie sosny, świerku i co tam jeszcze daja.

 

Sam zastanawiam sie co moge wpakowac do stouta wiec mysle ze dobrze opracowany, ten temat moze zyskac uznanie.

Edited by amorph
Link to comment
Share on other sites

Nie wiem, czy to można nazwać piwem z przyprawami, ale może warto kiedyś by było uwarzyć takie coś ;)

 

http://www.ratebeer.com/beer/wynkoop-rocky-mountain-oyster-stout/188423/

 

czy

 

http://xtbrewing.blogspot.com/2012/11/cock-ale-brewing-chicken-beer.html

 

:-)

Link to comment
Share on other sites

Może dojdzie kiedyś do sytuacji ,że takie piwa będą startowały w konkursie :roll: .

Fajnie brzmi -Koźlak miętowy,Ris lawendowy,Porter lubczykowy,Szałwiowy lager.

Się nie śmieję,wiem,że to jest możliwe.

Link to comment
Share on other sites

wpadła mi dziś w ręce taka przyprawa http://www.najlepszeprzyprawyswiata.pl/product/przyprawa-do-piwa-i-wina-30g-najlepszeprzyprawyswiata-142 i jestem ciekaw, czy mogę ją wykorzystać do mojego świątecznego. W zapachu dominuje cynamon i imbir i zastanawiam się czy 30 gramów takiej niezbalansowanej przyprawy nie zaszkodzi zamiast pomóc?

Link to comment
Share on other sites

wpadła mi dziś w ręce taka przyprawa http://www.najlepsze...prawyswiata-142 i jestem ciekaw, czy mogę ją wykorzystać do mojego świątecznego. W zapachu dominuje cynamon i imbir i zastanawiam się czy 30 gramów takiej niezbalansowanej przyprawy nie zaszkodzi zamiast pomóc?

Jest tam cynamon, kardamon, goździki, imbir i skóra cytryny. Wszystko co jest wyżej wymienione w liście.

Ja bym spróbował na jakimś belgijskim pale ale, strong pale ale, dubbel.

Przeczeszę trochę francuskojęzyczne (zwłaszcza Belgia) fora z nadzieją, że szybko uda mi się jakoś opracować tę listę.

Edited by Tomassino
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.