Skocz do zawartości
amorph

Jakie gatunki piwa mogę zrobić zatrudniając US-05?

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem już na tych drożdżach American Wheat, AIPA i Sweet Stouta. Zastanawiam sie jakie kolejne piwo warzyć abym mogl dalej korzystac z tych drozdzy? Jest gdziej informacja jakie style moga dobrze wyjsc na konkretnych drozdzach?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co jest górnej fermentacji, niezbyt estrowe czyli: wszystkie style american, wszystkie szkockie, w miarę portery, stouty, ostatecznie też coś hybrydowego (alt, kolsch, cream)

tu masz co proponuje Wyeast:

https://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=5

a tu White Labs:

http://www.whitelabs.com/yeast/wlp001-california-ale-yeast?s=homebrew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jak jest ze zbieraniem gęstwy? Mam 2 tygodniowa zebrana po burzliwej z AIPA 14BLG. Teraz mam nastawione American Wheat i Sweet Stout. Ze stouta nie bede zbieral gestwy ale zastanawiam sie nad zebraniem z pszenicznego. Lepsza bedzie ta oryginalna gestwa z AIPA czy zebrac nowa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ze stouta nie bede zbieral gestwy ale zastanawiam sie nad zebraniem z pszenicznego. Lepsza bedzie ta oryginalna gestwa z AIPA czy zebrac nowa?

Ponoć drożdże w pszeniczkach mutują i nie powinno się ich potem używać w innych stylach. Natomiast ile w tym prawdy ani jak bardzo odbija się to na smaku piwa nie jestem w stanie powiedzieć. Najlepiej chyba zachować zdrowy rozsądek i umiar, jak we wszystkim :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jak jest ze zbieraniem gęstwy?

W poprzednim sezonie warzyłem seriami - w dniu przelewania na cichą warzyłem kolejne piwo z danej serii i dodawałem wyliczona ilość gęstwy z poprzedniej warki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×