Jump to content
Sign in to follow this  
Gargh

Upgrade brewkita

Recommended Posts

Witam,

 

W temacie jeszcze jestem zupełnie świeży i póki co zacierać się boję. Jest to rzecz jasna kwestia czasu, ale póki co kroki skierowałem w stronę brewkitów. Wiem, że przez to nie jestem jeszcze 100% true piwowar, no ale cóż. Tak czy inaczej pucha coopersa, cukier i cukier, to nie jest to, po co w ogóle się robieniem piwa zainteresowałem. Z drugiej strony nie jestem też przewysublimowanym znawcą i osobą potrafiącą w smaku najdrobniejszy niuans wyczuć, a tym bardziej ocenić. Czyli poszukuję póki co złotego środka. I teraz tak: Pomysł mój jest taki, żeby przy pomocy puchy coopersa zrobić jednak możliwie najlepsze piwo. W tym celu planuję:

 

- chmielony ekstrakt słodowy Coopers

- niechmielony ekstrakt słodowy WES

- 20 litrów wody

- 20g chmielu na 20 min przed końcem gotowania

- burzliwa do momentu 1-2°Blg , potem tydzień cichej

- do butelek 0,5 l po 4g glukozy

- czekać

 

I teraz kilka krótkich pytań.

 

- Jaki rodzaj piwa (typ puszki coopersa) najlepiej by się do tej konfiguracji nadawał?

- Co za tym idzie jaki rodzaj ekstraktu WES'a dodać? Na pewno płynny, ale 1,2kg, 1,7kg? jasny, ciemny, bursztynowy?

- Jaki chmiel byłby najwłaściwszy? aromatyczny jak sądzę, ale może się mylę. i czy 20g będzie w sam raz czy może trochę więcej?

- No i czy może ktoś ma jeszcze jakieś cwane pomysły, sugestie, porady, by rzecz podniebienie cieszyła jak trzeba?

 

Z góry dziękuję za odpowiedzi i cierpliwość na nie poświęconą :)

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz poszukać metody partial mash. Czyli pół drogi do zacierania. Pozatym możesz dorzucić lepsze drożdże. Chmiel może być lubelski. Reszta wedle uznania. Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Makaron ma racje. Dla poczatkujacego najlepiej jest uwarzyc metoda partial mash albo extract with speciality grains (praktycznie to samo). Da ci to piwo ktore smakuje jak piwo, i jest prostrze do uwarzenia niz piwo z pelnym zacieraniem.

Zrobilem dla ciebie recepture:

 

1. Polish Ale.

 

Skladniki:

1 puszka Coopers 1.5 kg. jasny NIEchmielony

1 puszka WES jasny 1.2 kg

0.25 kg slod pilsner srutowany

0.25 kg slod monachijski srutowany

0.25 kg slod karamelowy jasny srutowany

30 g chmiel marynka

30 g chmiel lubelski

drozdze suche US-05

140 g glukozy albo zwyklego cukru do butelkowania

 

 

Co potrzebujesz:

1 duzy garnek, conajmniej na 10 L

1 SIATKe do chmielu (uzyjesz do slodu)

1 termometr kucharski

 

Jak to uwarzyc:

Do garnka nalej 2 litry zimnej wody. Wsyp slody do siatki (siatki do chmielu), wrzuc to do garka. Bardzo POWOLI podnies temperature wody do 66°C . Wylacz gaz, przykryj garnek, zostaw na 20 min (zacieranie). Po 20 min dolej goracej wody, aby w garnku bylo ok 6-8 litrow wody. Podgrzej wode do 77°C , zamieszaj workiem (wysladzanie), i wyrzuc siatke ze slodem. Zagotuj warke, dodaj puszki ze slodem (uwarzaj bo ci wykipienie :) ). Gdy warka sie ponownie gotuje, dodaj 30 g chmielu Marynka. Gotuj przez 55 min. Dodaj 30 g chmielu Lubelski. Gotuj przez 5 min. Wylacz gaz.

Pojemnik fermewntacyjny wysteryluj ozywajac wody z chlorem, potem wyplucz. Do pojemnika fermentacyjnego wlej warke, zalej zimna woda z kranu do 19 L. Wsyp drozdze prosto do warki.

Fermentuj przez 2-3 tygodnie w temp. pokojowej.

Do butelkowania uzyj 140g glukozy albo cukru kuchennego.

Odstaw butelki na 4 tygodnie.

PIJ PIWO!:)

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja mam jedno zasadnicze pytanie - po co chmiel ? robisz brew kita, a on juz jest chmielony - dodasz 20g i bedzie za gorzki. Jesli juz naprawde chcesz to 5-10g max aromatycznego o niskim % alfa kwasow - troszke polepszy aromat. Ja jednak polecalbym danie sobie siana z tym i zrobienie normalnej puszki jak nalezy, czyli puszka i ekstrakt. Ewentualnie zmien drozdze na cos lepszego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rad, sama puszka ekstraktu albo ekstrakt + cukier smakuje jak stara benzyna do ktorej ktos nasikal. Extrakt +slod smakuje jak piwo, nie poznasz roznicy miedzy partial mash i 100% zacieranie.

Dlaczego chmiel? Dodatki pozne sa dla aromatu i smaku, a wczesne dla lepszej kontroli goryczki. Ja nie mam pojecia ile IBU's da ci 1.5 kg chmielonego Coopers z 1.2 kg niechmielonego WESa. Dlatego w mojej recepturze podaje Coopers i WES NIEchmielony z dodatkiem 30g Marynki dla goryczki + 30g Lubelskiego dla smaku i aromatu. Poza tym jezeli robisz partial mash albo extract with speciality grains to tak czy siak musisz gotowac 60 min. Wiec czemu nie miec lepszej kontroli nad smakiem i goryczka?

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym w ogóle to uprościł :)

Po co Ci brewkit ? Przecież i tak zamierzasz gotować brzeczkę z chmielem, więc zamiast brewkita kup po prostu drugą (jasną, ciemną, bursztynową) niechmieloną puszkę Wesa i zrób to taniej i lepiej.

Do tego kup 50g Lubelskiego i wyjdzie Ci nie najgorsze piwo. Wiem, bo tak robiłem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

 

W temacie jeszcze jestem zupełnie świeży i póki co zacierać się boję. Jest to rzecz jasna kwestia czasu, ale póki co kroki skierowałem w stronę brewkitów. Wiem, że przez to nie jestem jeszcze 100% true piwowar, no ale cóż.

Tu się nie ma czego bać.. Jeśli masz zamiar już przy pierwszej warce chmielić, to od razu rób ze słodów.

po 1. z puchy wychodzi drożej, po 2. ze słodów masz możliwość kontrolowania smaku.

 

W zacieraniu nic nie da się popsuć, obyś tylko za wcześnie nie zagotował brzeczki :) kwestia pilnowania temperatur, a to nie jest trudne.. mi tam już się przy zacieraniu nudzi i w przerwach muszę sobie szukać zajęcia..

 

Powodzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dorzucę jeszcze ze jest cos takiego jak zacieranie na lenia. Nawet można być twórczy w kwestii sprzętu. Wystarczą:trzy wiaderka , rurka z oplotu, kranik ,najtańszy czajnik i termometr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za podpowiedzi.

 

@Scooby_brew: Polish Ale będzie w takim razie kolejną rzeczą, którą zrobię. Dzięki.

@Rad998: Chmielu właśnie zamierzałem użyć do aromatu, nie do goryczki. Dlatego zastanawiałem się ile, na ile i jakiego.

@Elroy: Faktycznie, pomysł klawy, ale mam jeszcze trzy puchy: irish stout, indian pale ale i wheat beer, więc potencjalne 70 litrów piwa, a co za tym idzie, no przecież nie wyleję :) Poza tym, nie bardzo wiem póki co jak z niechmielonych słodów wesa zrobić np. stouta a jak ale.

@Maryush: Dojdziemy do tego, spokojnie :)

 

Gdyby ktoś mógł jeszcze w skrócie powiedzieć, do jakich typów piwa (ekstraktów chmielonych coopersa) pasuje jasny niechmielony ekstrakt wesa a do jakich ciemny, czy też bursztynowy? Intuicyjnie do jasnych jasny do ciemnych ciemy, ale może tu jest jakiś szkopuł

 

Co do chmielu jeszcze, to wynikałoby z podpowiedzi że 5-10g lubelskiego aromatycznego na 5-10 min gotowania będzie ok?

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.