Jump to content
Bzdzionek

Warzymy z kawą

Recommended Posts

Otworzyłem ostatnio swojego ciemnego lagera z kawą. Dodatek na 0' okazał się strzałem w dziesiątkę - całość pachnie piękną kawą, z nutą piwa. Kwaskowatość jest, ale na minimalnym poziomie, idealnie odświeżająco. To nie jest pintowy lager, który smakuje jak zmieszanie zimnego, koncernowego lagera z kiepskiej jakości espresso. Jeśli więc się zastanawiasz jak dodać - polecam taką metodę.

 

Szczerze mówiąc - na zimno bym chyba odpuścił.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest w temacie:

Nie tak jak do zaparzania wrzątkiem (czyli najdrobniej). Powiedzmy, że tak jak do kawiarki. 

 
Mielona na tydzień przed użyciem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co powiedzielibyście na dodanie na ostatni dzień - dwa na cichą całych ziaren, ale wcześniej trzymanych w whisky przez parę dni ? Chciałby zabić chociaż trochę zarazki, bo jednak to trochę ryzyko zakażenia, co prawda mam pod ręką w Gdańsku palarnię kawy, więc mogłaby ona być świeżo palona, ale nie byłaby hermetycznie zapakowana tylko pewnie załadowana do jakiejś torebki. Czy to whisky nie zabiłoby zupełnie aromatów i czy może nie warto świrować i dać po prostu te ziarna, nie ma dużego ryzyka zakażenia ? Nie ma to być coffee stout, bardziej double oatmeal z wyczuwalnymi nutami kawowymi, tak żeby nie przykrywał one wszystkiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno ilość bakterii na palonej kawie nie jest większa niż na chmielu dodawanym na zimno. Moim zdaniem nie ma się czego bać. Wbrew pozorom, piwo na cichej nie jest aż tak bardzo wrażliwe. Chroni je niskie pH i etanol. Największy problem stanowi dostęp tlenu,czyli sprzyjające warunki dla bakterii kwasu octowego.

Edited by JacekKocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie, co może dać dodatek na zimno. Ale to już inna historia. 

 

Kilka osób dostało mojego kawowego lagera - mam bardzo pozytywne recenzje. I tak: zasyp zasypem, ale jakość kawy jest tutaj absolutnym kluczem. Zapomnijcie o markowych blendach itp. Mi pomogła koleżanka pracująca w palarni Etno Cafe

 

Kawa to Yirgacheffe - niesamowita, aromatyczna, pełna smaku, ale nie dająca dużo kwaskowatości. Jak widać cena też nie jest przesadzona, kawy są też dostępne we wrocławskim okrąglaku na placu Kościuszki.

 

I pochwalę się: to jedno z lepszych, jeśli nie najlepszych piw, jakie zrobiłem. Dodatek kawy w 0' spowodował przejście aromatu, który ma dużo nut czekoladowych, zbudowanie niesamowitego smaku oraz ustawił kwaskowatość na idealnym, orzeźwiającym poziomie. Jeśli ktoś chce zacząć od warzenia z kawą, polecam tę metodę. Ja na pewno będę to powtarzał, ale też próbował innych metod... i innych kaw z Etno Cafe :)

Edited by crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie obraź się ale śmierdzi reklamą... 

 

Co do wrzucenia kawy na 0' to tak, ale dla osób używających chłodnicy zanurzeniowej. Osoby chłodzące w wannie niech wrzucą gdy brzeczka ma poniżej 90C. 

 

W moim stoucie dodatek kawy przy 85C sprawdził się w 100% i też polecam dodanie kawy w taki sposób! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo to jest reklama. Nie uwarzyłbym tego piwa z tym gatunkiem kawy, gdyby nie ludzie z tej palarni. Więc dlaczego mam ich nie reklamować? Zasłużyli.

Edited by crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem a uwarzyłem już 3 warki gdzie kawę dodawałem na cichą, na 0 minut i w postaci espresso z piw z kawą najlepsze są te bez kawy :D  Dla mnie kawa zbyt dominuje piwo i nie pozostawia w nim wiele poza sobą. Chociaż przychylam się do zdania Crosisa, że metoda na 0 min jest najlepsza. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli od wszystkiego :D  Jedno moim zdaniem jest pewne nie należy przesadzać z ilością kawy, lepszy jest subtelny aromat, który się wkomponowuje w piwo niż całkowita dominacja jednego tylko składnika. Myślę, że 100g grubo zmielonej kawy na 20l piwa dodawane na 0 min i szybkie schłodzenie to absolutne maksimum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie kawy było 189 g (miało być 200, ale wcześniej jej po prostu używałem). Kawa absolutnie nie dominuje piwa. 

 

Myślę, że ustalanie maximum i minimum jest generalnym błędem. Wszystko zależy od tego, co chcemy uzyskać i co lubimy. A potem trzeba mądrze zrobić zasyp, ustalić profil, bazę słodową - czyli po prostu zaprojektować piwo. Ja, żeby stworzyć optymalne warunki użyłem sporego zestawu słodów, a na dodatek całość przefermentowałem mega neutralnymi Danish Lager. Efekt jest niesamowicie pijalny. Dość generyczne chmiele też pomogły stworzyć to piwo.

Edited by crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie dodatek na zimno, w przypadku kawy, da dość mało. Możesz to przetestować - zalej po prostu ziarna piwem i zostaw kilka dni. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie dodatek na zimno, w przypadku kawy, da dość mało. Możesz to przetestować - zalej po prostu ziarna piwem i zostaw kilka dni. 

 

Nie zgodzę się!

Nie wiem jak w piwie, ale ziarno zalane wodą daje naprawdę cudowne lekkie kawowe aromaty, zero goryczki i kwasu. :) 

Najlepsze efekty na wodzie uzyskałem miazdząc ziarno na pół i trzymając około 24/48h wedle uznania. 

Całe ziarna moczyłem 3-4 dni i jeszcze lżejsze były aromaty i smak.

 

 

Co do kawy dodawanej przy butelkowaniu to wypowiem się za 2 miesiące bo w tym momencie mój coffee stout z espresso jest młody i cięzko coś konstruktywnego wywnioskować po tak krótkim czasie. Na pewno trzeba będzie zmienić sposób dodawania gdyż lekka infekcja od samego espresso już jest w butelkach...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodałem całe ziarna kawy na zimno na 2 tygodnie i kawa dominuje w piwie

100g na 23l 13blg

Edited by Sławek

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Dodałem całe ziarna kawy na zimno na 2 tygodnie i kawa dominuje w piwie

100g na 23l 13blg

 

No bez przesady Panowie... Wrzuć sobie 100g chmielu na zimno na dwa tygodnie... 

 

No i najważniejsze jest różnica między dodawaniem różnych kaw.

 

 Jasno palona:

jasna.jpg

 

Średnio:

sredniopalona.jpg

 

Ciemno ociekajaca tłuszczem:

ciemnopalona.jpg

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...