Jump to content
Bzdzionek

Warzymy z kawą

Recommended Posts

Ja jestem bardzo zadowolony z dodania kawy z ekspresu do butelkowania. Bardzo dobry, kawowy smak. Gorzej z aromatem, ale myślę że to moja wina - zagotowałem kawę z cukrem celem sterylizacji, chyba nie powinienem, co nie :>?

 

Myślę teraz nad rozwiązaniem kwestii aromatu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jejski z całym szacunkiem do Twojego doświadczenia i dorobku. Kawa kawie nierówna. Tchibo to zmiotki z podłogi zmieszane nie wiem z czym...to nawet aromatu kawy a tym bardziej smaku nie ma.

Jak już robisz warkę coffe stout i wydajesz pieniądze to nie duś węża w kieszeni tylko kup dobrej kawy bo piwo to wymaga szacunku (chyba że nie szanujesz swojego piwa i swojej pracy w co nie wierzę :) )

100g kawy w wyższej cenie Cię nie zrujnuje a efekt miło Cię zaskoczy.

 

Ja właśnie dziś zadałem na cichą, specjalnie kupionej Arabiki podprażonej leciutko w piekarniku aby zarazy zabić, do mojego stoutu i aromat jaki się unosi cały dzień po mieszkaniu powala....

Żadne Tchibo sribo nie da taki efektów

Edited by Serpiente

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żadne Tchibo sribo nie da taki efektów

Rozumiem, że próbowałeś jednego i drugiego z piwem, i na tej podstawie masz takie wnioski?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żadne Tchibo sribo nie da taki efektów

Rozumiem, że próbowałeś jednego i drugiego z piwem, i na tej podstawie masz takie wnioski?

 

Piję kawę "nałogowo" Od dawna rozróżniam poszczególne smaki kaw i prawda jest taka że to co na najniższej półce nie da tego co da to z wyższej. Oczywiście każdy robi jak mu się podoba. Ja wyraziłem tylko swoje zdanie....ale ja się nie znam, ja się uczę i piję :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żadne Tchibo sribo nie da taki efektów

Rozumiem, że próbowałeś jednego i drugiego z piwem, i na tej podstawie masz takie wnioski?

 

Piję kawę "nałogowo" Od dawna rozróżniam poszczególne smaki kaw i prawda jest taka że to co na najniższej półce nie da tego co da to z wyższej. Oczywiście każdy robi jak mu się podoba. Ja wyraziłem tylko swoje zdanie....ale ja się nie znam, ja się uczę i piję :P

 

A kawe dallmayr mozna uznac za dobra?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To tak jak bys powiedzial ze chmielenie i sposob chmieleni nie jest wazny bo podkladka slodow robi piwo. Czy aby na pewno? :)

Mówimy o piwie czyli słód, woda, chmiel i drożdże, a cała reszta to tylko dodatki. Może są istotne ale baza jest najważniejsza!

Jejski z całym szacunkiem do Twojego doświadczenia i dorobku. Kawa kawie nierówna. Tchibo to zmiotki z podłogi zmieszane nie wiem z czym...to nawet aromatu kawy a tym bardziej smaku nie ma.

Tak duża firma i jest tak niegospodarna że produkuje tyle odpadów :smilies:

Jak już robisz warkę coffe stout i wydajesz pieniądze to nie duś węża w kieszeni tylko kup dobrej kawy bo piwo to wymaga szacunku (chyba że nie szanujesz swojego piwa i swojej pracy w co nie wierzę :) )

 

100g kawy w wyższej cenie Cię nie zrujnuje a efekt miło Cię zaskoczy.

Za info o szacunku dla własnego piwa dziękuję i się postaram :cool: . To jeszcze pytanie: skąd wiesz czy dodanie bardzo aromatycznej kawy nie zmieniło by balansu piwa tylko w jedną stronę? Chętnie się od Ciebie dowiem jak i jaką kawę dozować do piwa by nie było w jedną lub drugą stronę przegięcia. Nie sztuka zrobić z piwa kawę, ale sztuka polega na pijalności piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To tak jak bys powiedzial ze chmielenie i sposob chmieleni nie jest wazny bo podkladka slodow robi piwo. Czy aby na pewno? :)

Mówimy o piwie czyli słód, woda, chmiel i drożdże, a cała reszta to tylko dodatki. Może są istotne ale baza jest najważniejsza!

Jejski z całym szacunkiem do Twojego doświadczenia i dorobku. Kawa kawie nierówna. Tchibo to zmiotki z podłogi zmieszane nie wiem z czym...to nawet aromatu kawy a tym bardziej smaku nie ma.

Tak duża firma i jest tak niegospodarna że produkuje tyle odpadów :smilies:

Jak już robisz warkę coffe stout i wydajesz pieniądze to nie duś węża w kieszeni tylko kup dobrej kawy bo piwo to wymaga szacunku (chyba że nie szanujesz swojego piwa i swojej pracy w co nie wierzę :) )

 

100g kawy w wyższej cenie Cię nie zrujnuje a efekt miło Cię zaskoczy.

Za info o szacunku dla własnego piwa dziękuję i się postaram :cool: . To jeszcze pytanie: skąd wiesz czy dodanie bardzo aromatycznej kawy nie zmieniło by balansu piwa tylko w jedną stronę? Chętnie się od Ciebie dowiem jak i jaką kawę dozować do piwa by nie było w jedną lub drugą stronę przegięcia. Nie sztuka zrobić z piwa kawę, ale sztuka polega na pijalności piwa.

 

 

Tu moim zdaniem chodzi o ten aromat właśnie. Jak dla mnie te tańsze kawy mają duuużo paloności i ciężkiej ziemistości a nikłe aromaty.

Co do dozowania to też kwestia gustu, co chce ktoś uzyskać. Na pewno za pierwszym razem nie wie się jaki będzie ostateczny efekt. Znając jednak bazę piwa i aromaty kawy można plus minus coś tam przewidzieć :)

Każdy z nas ma swoje gusta i o nich nie nam dyskutować.

Ja podjąłem próbę i zadałem kawę w ziarnie na cichą mając nadzieję że da piękny aromat i posmaki w piwie a go nie zdominuje. Zobaczę jaki będzie efekt i wtedy korekta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja przyjaciółka jest jak by to napisać - "producentem" kawy, to znaczy mniej więcej tyle że jej teściowie mają plantacje kawy w Kolumbii, kawa bezpośrednio z plantacji trafia do Oldenburga gdzie mieszka i prowadzi działalność, tam też mają swoją zaprzyjaźnioną palarnię. Można by rzec że mam pewność co do jej świeżości, więc pytanie do kolegi profik - nie chcę eksperymentować z tą kawą bo szkoda zarówno kawy jak i piwa, czy w przypadku piwa jakakolwiek forma parzenia ma w ogóle sens? czy nie lepiej robić ekstrakcję lub stosować aromatyzowanie na zimno(tak jak chmielimy na zimno)? O ile posmaki palone możemy uzyskać ze słodów to czy dodatkowe pochodzące z kawy są jeszcze potrzebne, a o ile dobrze kojarzę to w trakcie parzenia tych posmaków dostajemy najwięcej. Zastanawia mnie tylko czy smak jest tym co tworzy coffe stouta czy dobry aromat w połączeniu ze smakami pochodzącymi ze słodów. Jeśli się mylę to oczywiście proszę o sprostowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

100 z pracowni piwa i bebok z kraftverk byl kawiony :-) na zimno ziarnem i w piwie jest czuc i aromat i smak kawy.

 

 

 

A ci co sa znawcami w temacie kawy niech napisza ze kawa x dostepna w y jest kawa wysokiej jakosci i dostarczy niezapomnianych doznan smakowych. Wtedy bedzie sie mozna odniesc do konkretow.

Edited by biervorkoster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Profik, bardzo ciekawo rozwinąłeś ten kawowy wątek - punkciki zarobione!

Tak na marginesie, fajny zbieg okoliczności: jutro mam dostawę Arcaffe Meloria, Arcaffe Mokacrema, Arcaffe Roma i Arcaffe Gorgona.

A wieczorem degustacja różnych poziomów mielenia.

No i są planowane: Pellini top, Parana extra bar premium i new york caffe extra.

Edited by Tomassino

Share this post


Link to post
Share on other sites

Profik, bardzo ciekawo rozwinąłeś ten kawowy wątek - punkciki zarobione!

Tak na marginesie, fajny zbieg okoliczności: jutro mam dostawę Arcaffe Meloria, Arcaffe Mokacrema, Arcaffe Roma i Arcaffe Gorgona.

A wieczorem degustacja różnych poziomów mielenia.

No i są planowane: Pellini top, Parana extra bar premium i new york caffe extra.

Dzieki jakos sie staram! :)

Co do twoich kaw, niektore lepsze inne gorsze ale wg mnie te kawy nadaja sie idealnie pod ekspres cisnieniowy do robienia cappuccino. :)

Sa ciezkie, tluste ciemno palone. Znajdziesz tam duzo palonych aromatow typu tyton, przypalona skorka od chleba etc w mleku lagodnieja i sa przyjemne nie wiem jak w piwie ale te same aromaty mozn uzyskac ze slodow palonych...

 

Wg mnie najciekawszy efekt uzyskamy z kaw ktore sa lekko palone (wiecej aromatow owocowych w nich zostanie) oraz nie sa mieszankami czyl tzw single. :)

 

Jak się robi/czym się różnią dripper, Chemex i Cold brew?

driper i chemex sa podobne, po prostu mamy papierowy filtr w ktory wsypujemy dosc grubo zmielona kawe i zalewamy ja w odpowiedni sposob woda. Kawa nam sie zaparza i scieka czysta do naczynia. Taka zaparzona kawa ma najwiecej aromatow. :) dlatego uwazam z dobrz bedzi poeksperymentowac z dodaniem takiej kawy do piwa.

 

Cold brew jest duzo prostsze. Ta sama kawe wsypujemy do pojemnika, zalewamy zimn woda i wkladam do lodowki. Teraz od nas zalezy co uzyskamy. Mozemy zmielic drobniej lub grubiej no i trzymac w lodowce 6,10,15,24h ile tam chcemy. Im drobniej tym wiecej goryczy im dluzej tak samo. Im grubiej i krocej tym napar delikatniejszy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlatwiej idz do palarni kawy w twoi miescie doradza ci co i jak. No i bedziesz mial kawe swieza, zmiela ci bezposrednio po zakupie :)

 

calego ziarn na pewno nie wrzucaj, najlepej dosc grubo zmielone... :)

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Macie moze jakie sprawdzone przepisy na stouta ktory bylby dobra podstaw do coffee stauta? Szczerze jestem mocno zagubiony jesli chodzi o ciemne piwa... Przegladalem kilka receptur ale nie bardzo wiem jak je porownac...

 

Na pewno chcialbym uniknac nut popielizny i bardzo mocno czekoladowych, ktore moga przy nieodpowiednim zacieraniu tudziez jakims bledzie wybic sie ponad wszystko...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiego stouta byś nie zrobił z kawą, to i tak kawa większość aromatów przykryje. :P Jutro będę robił milk stout z kawą dodaną kilka minut po wyłączeniu palnika, chyba że dobrej kawy nie dostanę nigdzie. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Macie moze jakie sprawdzone przepisy na stouta ktory bylby dobra podstaw do coffee stauta? Szczerze jestem mocno zagubiony jesli chodzi o ciemne piwa... Przegladalem kilka receptur ale nie bardzo wiem jak je porownac...

 

Na pewno chcialbym uniknac nut popielizny i bardzo mocno czekoladowych, ktore moga przy nieodpowiednim zacieraniu tudziez jakims bledzie wybic sie ponad wszystko...

 

chcesz uniknąć wpływu słodów palonych to daj je pod koniec zacierania, np. na 15 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiego stouta byś nie zrobił z kawą, to i tak kawa większość aromatów przykryje. :P Jutro będę robił milk stout z kawą dodaną kilka minut po wyłączeniu palnika, chyba że dobrej kawy nie dostanę nigdzie. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

w Poznaniu odwiedz "Brisman Kawowy Bar" znajdziesz tam najwiekszych kawowych swirow w polsce! Pogadaj z nimi to ci doradza odnosnie kawy i najpewniej cos sprzedadza! Powiedz ze jestes od profika z krk i chcesz rabat :)

 

Co do samej kawy jak bedziesz mial dobra i ciekaw arabike, wrzuc ja do 85-90 stopni i wyciag po 5 min. Czyli jakis woreczek ponczocha. :) powyzej 5min wyciagas tylko gorycz z kawy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za informację, bo tak się właśnie zastanawiałem, gdzie ja w ogóle dobrą kawę w Poznaniu dostanę. ;) Chciałem właśnie do 85 stopni wrzucić tę kawę i ją zostawić do końca chłodzenia brzeczki, ale jak mówisz, że lepiej na 5 min., to tak zrobię i zobaczymy jakie aromaty będzie miał ten stout. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swego czasu wrzucalem kawe do wody o tem85 stopni i zostawialem az woda sie wystudzi, po 30min nie zauwazylem az tak strasznie negatywnych efektow by mozna je bylo wyczuc w piwie.

Wiadomo im dluzej parzysz tym mniej kawy uzyjesz ale jesli wrzucisz na 5min to wg mnie mozesz uzyc wiecej kawy bo czas jest duzo krotszy i zyskasz na aromacie. Nawet bym zaryzykowal uzycie podwojnej ilosci jasniej palonej kawy (ktora nomenomen da mniej goryczy) i parzeni jej przez max 2 min. :) sam na pewno sprobuje :)

 

PS. Afrykanskie kawy maj duzo swiezych aromatow, poludniowo amerykanskie barfziek stonowane. Ciezko doradzic na sucho co bedzie lepsze.

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Macie moze jakie sprawdzone przepisy na stouta ktory bylby dobra podstaw do coffee stauta? Szczerze jestem mocno zagubiony jesli chodzi o ciemne piwa... Przegladalem kilka receptur ale nie bardzo wiem jak je porownac...

 

Na pewno chcialbym uniknac nut popielizny i bardzo mocno czekoladowych, ktore moga przy nieodpowiednim zacieraniu tudziez jakims bledzie wybic sie ponad wszystko...

 

 

Pomyśl nad daniem ziarna na zimno. W moim stoucie ziarno dane na 18h cichej dało piękne aromaty i posmaki kawy (ziarna świeżo palonego). Moje ziarno wrzuciłem bez kruszenia i mielenia.

No chyba że chcesz uzyskać smaki i aromaty z zaparzonej kawy....

Edited by Serpiente

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...