Jump to content
zasada

SMaSH - czy warto strzępić język?

Recommended Posts

Zgadzam sie ze wiele receptur jest przekombinowanych. Czesto wygladaja jak robione na pałę a ze wyszly to sa zapisywane i powielane mimo z taki sam efekt mozna uzyskac mniejszym nakladem zasobow. Z drugiej strony ten SMaSH to przesada w druga strone bo ogranicza nas do kilku stylow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uważam, że jest do znakomite rozwiązanie dla początkujących. W ten sposób mogą z jednej strony poznać co wnoszą do piwa poszczególne słody i chmiele, a z drugiej strony układanie receptury jest relatywnie proste i poradzi sobie z tym nawet średnio rozgarnięty amator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam prośbę o linkowanie w wątku waszych doświadczeń z tego sposobu (?) warzenia opisanych w zapiskach piwowarów. Żeby zrobić punkt odniesienia dla chcących próbować.

Ciekawostkowo: w maju tego roku, odbył się konkurs piw SMaSH. Oczywiście w USA ;)

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak również ostatnie wypusty z gatunku Pale Ale browaru Birbant, czyli SH Mosaic oraz SH Simcoe, w rzeczywistości są SMaSHami - zasyp stanowi osamotniony słód Pale Ale ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

miałem się bawić w shashe APA aby chmiele lepiej poznać, ale kolor pilzneńskiego to jasny mocz, a i oszczędzić trzeba $ na amerykańskich chmielach i te 50g na gorycz wrzucić czegoś taniego, a nie chmielu za 13zeta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się jak w takim wypadku dodasz trochę koloryzującego słodu dla korekty barwy, wielkiego przestępstwa nie będzie...

 

Ideą jest tu raczej prostota - tak mi się wydaje przynajmniej, a nie purytańskie trzymanie się tylko jednego składnika i koniec...

To taka kontra dla list Mendelejewa obecnych w niektórych recepturach :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
te 50g na gorycz wrzucić czegoś taniego, a nie chmielu za 13zeta

Takie podejście wygląda mi na wariację na temat FAH.

 

a nie purytańskie trzymanie się tylko jednego składnika i koniec

Taki jest imho wydźwięk tego artykuliku - SMaSH a przynajmniej "szlachetny minimalizm" pozwala na dobre poznanie warsztatu i może dawać dobre i bardzo dobre efekty.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

 

 

 

snapback.pngUżytkownik tomato dnia 10 wrzesień 2014 - 14:02 napisał

 

te 50g na gorycz wrzucić czegoś taniego, a nie chmielu za 13zeta

Takie podejście wygląda mi na wariację na temat FAH.

dlaczego? fah to takie polskie ale, a jak ja po taniości rzucę magnum, czy innego na gorycz, to tylko po to, aby mieć więcej $$ na ameryke (wirpool+zimna).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio sam zrobiłem takiego SMaSH'a przez przypadek bo zrobilem zakupy na kilka warek i nie zczailem ze slod karmelowy mial pojsc do AIPA. Chmielenie bylo Cascadem a ze nie mialem duzego fermentora to brzeczke podzielilem i do jednego wiadra poszedl tylko Cascade a do drugiego 3 różne chmiele. Dzisiaj po robocie sporbuje co z tego wyszlo ale przy butelkowaniu wersja z samym Cascadem byla jakas dziwna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użytkownik Marciu11 dnia 10 wrzesień 2014 - 14:35 napisał

 

a nie purytańskie trzymanie się tylko jednego składnika i koniec

 

Taki jest imho wydźwięk tego artykuliku - SMaSH a przynajmniej "szlachetny minimalizm" pozwala na dobre poznanie warsztatu i może dawać dobre i bardzo dobre efekty.

 

Może i tak ale wydaje mi się, że nie można przeginać w żadną stronę. Ot minimalizm potrzeby i takie powinno być tego motto.

No ale oczywiście jak ktoś uważa, że dodanie małej ilości innego składnika żeby poprawić walory pierwszego - tylko skorygować, nie mienić, to zawsze może w kanał wylać ;) Ot zdrowy rozsądek i zdrowa minimalizacja...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Smash to 1 chmiel i 1 słód. Dodasz coś innego to już smash. Proste. np. Black smash ni hu hu nie da się zrobić.

To nie jest nowy gatunek piwa, tylko taka zabawa w stare style.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie ideą piw Single Hop jest poznanie wpływu danej odmiany chmielu na aromat, smak i goryczkę piwa, stosowanie innego chmielu na goryczkę już pozbawia nas części wyników, oczywiście takie piwo może być nawet lepsze, tak jak i często lepsze są mieszanki chmieli na smak/aromat niż SH ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam samemu wędzony jęczmień, bukiem oraz drugi jabłkiem, dodać swój chmiel i bez dodatków warzyć. Pytanie do siebie i do Was: co wyjdzie? Brak danych na temat słodu (sam kiełkowałem) i chmiel swój (brak danych aa%) Marynka. Drożdże gęstwa US 04 bo akurat się fermentuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli udało Ci się faktycznie zrobić słód to coś wyjdzie ale chyba lepiej założyć kiepską wydajność i wrzucić więcej tego słodu, chmiel jeśli marynka to przyjąłbym dane sklepowe tego chmielu i tyle.

 

Jakiś czas temu rozważałem SMaSH american amber ale: 100% słód wiedeński + cascade.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli udało Ci się faktycznie zrobić słód to coś wyjdzie ale chyba lepiej założyć kiepską wydajność i wrzucić więcej tego słodu, chmiel jeśli marynka to przyjąłbym dane sklepowe tego chmielu i tyle.

 

 

hmmm. kolega @GB... już od jakiegoś czasu sam słoduje ziarno i wędzi słód, więc myślę, że jego pytanie jest dość retoryczne ;)

SMaSH american amber ale: 100% słód wiedeński

i wyszło? Bo mi jakoś kolor tego wynalazku nie pasuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale kolor pilzneńskiego to jasny mocz, a i oszczędzić trzeba $ na amerykańskich chmielach i te 50g na gorycz wrzucić czegoś taniego, a nie chmielu za 13zeta.

 

Przecież pilzneński spokojnie można zastąpić Pale Ale'em, który się świetnie do tematu SMaSHa nada - w celu podbicia koloru można po prostu trochę dłużej brzeczkę pogotować - w ten sposób z samego Pale Ale można by się nawet pokusić o stworzenie Barley Wine'a - wszak jego koncepcja zakłada właśnie osiąganie ciemniejszego koloru nie na drodze przeładowania słodami karmelowymi, ale raczej długiej obróbki brzeczki opartej głównie na słodzie Pale Ale. Co do chmieli, to wiadomo, że można oszczędzać, ale z drugiej strony w ten sposób patrząc nigdy nie dowiemy się jaki będzie charakter goryczki od amerykańców, zawsze będziemy skazani na goryczkę "marynkową", a nie o to chyba w SH chodzi? Szczególnie, że wiele chmieli amerykańskich uznawanych za aromatyczne ma bardzo wysoką zawartość AK (Simcoe ~ 12%, Amarillo ~ 9%, Citra ~14%), także z tą oszczędnością to moim zdaniem lekka przesada... Ile tego oszczędzania wyjdzie? - ok. 5 - 10 zł na 20-litrowej warce?

Edited by Green Fox

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale kolor pilzneńskiego to jasny mocz, a i oszczędzić trzeba $ na amerykańskich chmielach i te 50g na gorycz wrzucić czegoś taniego, a nie chmielu za 13zeta.

 

Przecież pilzneński spokojnie można zastąpić Pale Ale'em, który się świetnie do tematu SMaSHa nada - w celu podbicia koloru można po prostu trochę dłużej brzeczkę pogotować - w ten sposób z samego Pale Ale można by się nawet pokusić o stworzenie Barley Wine'a - wszak jego koncepcja zakłada właśnie osiąganie ciemniejszego koloru nie na drodze przeładowania słodami karmelowymi, ale raczej długiej obróbki brzeczki opartej głównie na słodzie Pale Ale. Co do chmieli, to wiadomo, że można oszczędzać, ale z drugiej strony w ten sposób patrząc nigdy nie dowiemy się jaki będzie charakter goryczki od amerykańców, zawsze będziemy skazani na goryczkę "marynkową", a nie o to chyba w SH chodzi? Szczególnie, że wiele chmieli amerykańskich uznawanych za aromatyczne ma bardzo wysoką zawartość AK (Simcoe ~ 12%, Amarillo ~ 9%, Citra ~14%), także z tą oszczędnością to moim zdaniem lekka przesada... Ile tego oszczędzania wyjdzie? - ok. 5 - 10 zł na 20-litrowej warce?

 

10-20zł na 40 litrowej, przy dobrym wietrze 100zł miesięcznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...