Skocz do zawartości
pontius

Długie leżakowanie na cichej a kondycja drożdży

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar dłużej poleżakować robust portera (16 plato) z płatkami dębowymi - tak z miesiąc. Czy drożdże spokojnie poradzą sobie potem z refermentacją, czy lepiej dodać świeżych?

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj rozlałem stouta 18 BLG na S-04 po 3 m-cach leżakowania z płatkami dębowymi. Przy rozlewie zadałem łyżkę gęstwy, wymieszałem i całość gęstwy jakby przykleiła się do dna o czym dowiedzialem się kończąc rozlew. Zobaczymi co z tego będzie, na razie poleży ze 2 tyg w temp. 20-22 st. C, potem degustacja i mam nadzieję do piwnicy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

3 m-cach leżakowania z płatkami dębowymi

Z ciekawości to jakie płatki i ile ich wrzuciłeś?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

francuskie prawdopodobnie średnio opiekane, ale to moje pierwsze zderzenie z płatkami i nie jestem zadowolony z efektu. Po otworzeniu paczuszki intensywny aromat, trochę cynamonowo goździkowy, a w piwie to czuję go ale chyba metodą sugestii. Nie pamiętam ile dałem tych płatków. Ogólnie sam aromat piwa jest powalający, alkohol się ułożył a jest go niemało bo dałem 1 kg glukozy do gara. Zeszło z 18,5 do 4. Piwo gładkie, nie gryzące, palono karmelowe, fermentowane w 13-15 st S-04.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj rozlałem stouta 18 BLG na S-04 po 3 m-cach leżakowania z płatkami dębowymi. Przy rozlewie zadałem łyżkę gęstwy, wymieszałem i całość gęstwy jakby przykleiła się do dna o czym dowiedzialem się kończąc rozlew. Zobaczymi co z tego będzie, na razie poleży ze 2 tyg w temp. 20-22 st. C, potem degustacja i mam nadzieję do piwnicy.

Podbiję temat: wyszła ta refermentacja? Przymierzam się do stout-a z podobnym czasem leżakowania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyszła, jest nisko wysycone ale taki był zamiar co widać po ilości cukru - ok 70-80g dokładnie nie pamiętam.

Edytowane przez joker0skater

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×