Skocz do zawartości
pontius

Długie leżakowanie na cichej a kondycja drożdży

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar dłużej poleżakować robust portera (16 plato) z płatkami dębowymi - tak z miesiąc. Czy drożdże spokojnie poradzą sobie potem z refermentacją, czy lepiej dodać świeżych?

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj rozlałem stouta 18 BLG na S-04 po 3 m-cach leżakowania z płatkami dębowymi. Przy rozlewie zadałem łyżkę gęstwy, wymieszałem i całość gęstwy jakby przykleiła się do dna o czym dowiedzialem się kończąc rozlew. Zobaczymi co z tego będzie, na razie poleży ze 2 tyg w temp. 20-22 st. C, potem degustacja i mam nadzieję do piwnicy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

francuskie prawdopodobnie średnio opiekane, ale to moje pierwsze zderzenie z płatkami i nie jestem zadowolony z efektu. Po otworzeniu paczuszki intensywny aromat, trochę cynamonowo goździkowy, a w piwie to czuję go ale chyba metodą sugestii. Nie pamiętam ile dałem tych płatków. Ogólnie sam aromat piwa jest powalający, alkohol się ułożył a jest go niemało bo dałem 1 kg glukozy do gara. Zeszło z 18,5 do 4. Piwo gładkie, nie gryzące, palono karmelowe, fermentowane w 13-15 st S-04.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj rozlałem stouta 18 BLG na S-04 po 3 m-cach leżakowania z płatkami dębowymi. Przy rozlewie zadałem łyżkę gęstwy, wymieszałem i całość gęstwy jakby przykleiła się do dna o czym dowiedzialem się kończąc rozlew. Zobaczymi co z tego będzie, na razie poleży ze 2 tyg w temp. 20-22 st. C, potem degustacja i mam nadzieję do piwnicy.

Podbiję temat: wyszła ta refermentacja? Przymierzam się do stout-a z podobnym czasem leżakowania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyszła, jest nisko wysycone ale taki był zamiar co widać po ilości cukru - ok 70-80g dokładnie nie pamiętam.

Edytowane przez joker0skater

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...