Jump to content
Sign in to follow this  
farmi

Barwa Dunkel Weizena

Recommended Posts

Witam, zacierałem i warzyłem to piwo http://www.piwo.org/forum/t1730-Pierwsze-zacieranie--Dunkel-Weizen.html, mierzyłem Blg, wyszło troszkę ponad 3. Jak nalewałem piwo do cylindra to tak jedna trzecia zajęła się pianą. Ale mam jedno zasadnicze pytanie: czy to piwo już powinno nabrać ciemnej barwy czy dopiero po czasie? Na tę chwile młode piwo ma kolor ciemno pomarańczowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem piwo po warzeniu powinno być już ciemne. Najwyraźniej coś nie zabarwiło piwa wystarczająco podczas zacierania.

Chociaż piwo może wydawać się troszeczkę ciemniejsze wraz z mętnością wynikającą z drożdży.

 

EDIT:

Piwo ponoć delikatnie się rozjaśnia podczas fermentacji, ale na tyle leciutko, że gołym okiem ciężko to zauważyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przejrzałem recepturę i wg. mnie piwo powinno być dość ciemne. Przynajmniej jasny brąz. Na pewno nie pomarańcz. Jakiego konkretnie słodu czekoladowego użyłeś i jak długo go zacierałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm skoro opieramy sie na recepturze z mojego postu to domniemam ze kupiles po prostu zestaw z BA to kolor powinien być odpowieni. Mam tylko jedno pytanko - zamówiłeś słód ześrutowany, czy sam śrutowałeś ? Skoro sam to może ześrutowałeś ciemne słody za grubo ? Jeśli nie, to piwo powinno kolorem mieścić się w stylu. Fakt faktem ze kiedyś myślalem, że ten dunkel jest troche za jasny, jednak później zdrowym :beer: okiem ocenilem, że wszystko jest ok.

Co do koloru podczas fermentacji - piwo klarownieje i tu się z tobą Makaronie nie zgodze - gołym okiem widać różnicę między piwem wlewanym do fermentora przed burzliwką,a po odkryciu wieczka po zakończeniu cichej.

Ja mam jednak odczucia ze ciemne piwa ciemnieją i tu w sumie nasuwa się logiczne wytłumaczenie - piwo po zadaniu drożdzy, czy też w trakcie burzliwej fermentacji zawiera b.duzo drożdzy, które jak wiadomo czarnego koloru nie mają.... W trakcie femrntacji najedzone dziady opadają na dno i klaruje się brzeczka co za tym idzie kolor ciemnego piwa nabiera ciemniejszego koloru, tak więc zadam podstawowe pytanie farmiemu - jaki kolor miała brzeczka po filtracji ? Jeżeli był okej to spij spokojnie, jeżeli nie to cos poszło nie tak ( raczej śrutowanie ). Poza tym :beer: to 1 zacierana warka - i tu graulacje. Piwo ma smakowac, a czy jest stylowe czy nie - walić to :D poczekasz, posmakujesz... jeśli będzie okej to tylko się cieszyć :)

pozdrawiam !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słody przyjechały ześrutowane (w sumie mam w domu śrutownik ale taki hmm duży bijakowy i do śrutowania zboża;) dodałem słód czekoladowy dokładnie tak jak rad w swoim temacie. I fakt, ze piwko troszkę się rozjaśniło w porównaniu do tego co było po filtracji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co do koloru podczas fermentacji - piwo klarownieje i tu się z tobą Makaronie nie zgodze - gołym okiem widać różnicę między piwem wlewanym do fermentora przed burzliwką,a po odkryciu wieczka po zakończeniu cichej.

Ale czy mówisz o klarowności i wynikającej z niej zmianie koloru piwa, czy o rozjaśnieniu się piwa podczas fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Makaron

 

O klarowności oczywiście, ale juz na etapie fermentacji. Piwo samo z siebie raczej sie nie rozjasni. Zapytalem tez farmiego o to jaki mial kolor po filtracji, gdyż mniej więcej taki właśnie powinien otrzymac w gotowym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Piwo samo z siebie raczej sie nie rozjasni.

Właśnie sęk w tym ze sie rozjaśnia podczas fermentacji. No ale nie na tyle by w ciemnego zrobił sie pomarańcz.

A jeśli chodzi o kolory to ja mam prawo sie mylić, jestem daltonistą,mam na to papier.:-P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie jest proste rozwiązanie tej zagadki. Piwo nalane do cylindra pomiarowego (wysokiego, a wąskiego) zawsze będzie jaśniejsze niż w szklance, o kuflu nie wspominając.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.