Skocz do zawartości
pachura

Po co zalewać brewkit wrzątkiem w fermentorze?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

W instrukcjach do brewkitów często piszą że po przelaniu ogrzanego syropu z puszki do fermentora należy tam dodatkowo wlać parę litrów wrzątku, a dopiero potem dopełnić zimną wodą do założonych 20 / 23l.

 

Pytanie: po co? Dla dezynfekcji? Dla łatwiejszego rozcieńczenia?

 

Nie mam nic przeciwko ogrzewaniu puszki i użyciu odrobiny wrzątku do wypłukania resztek, ale przez te 3-4l wrzątku ciężko jest mi potem zbić temperaturę brzeczki do pożądanych 20 C... no chyba że uzupełniałbym ją lodowatą wodą z lodówki...

 

Dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest to robione ze względu na lepsze rozpuszczanie się ekstraktu w ciepłej wodzie... W zimnej by ci się po prostu zbrylił i nie mógłbyś go dokładnie rozmieszać, a im dłużej grzebiesz w wiadrze tym większa szansa na infekcję. Ja jak robiłem brewkity kupowałem wodę w biedrze 3 baniaki chłodziłem je w lodówce i taką lodową wodą zalewałem tą ciepłą, temperatura schodziła do 25C potem to jeszcze chłodziłem w wannie. Nijak nie obejdziesz procesu rozpuszczenia ekstraktu ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja z kolei wrzucałem te baniaki 5L do zamrażalnika. Nie ma opcji, żeby nie zbić temperatury brzeczki do poziomu akceptowalnego przez drożdże :).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z drugiej strony, w instrukcji brewkita (Muntons) pisza zeby pod zadnym pozorem nie doprowadzac syropu do wrzenia bo to go popsuje...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie popsuje, ale resztki aromatu chmielowego pójdą w gorączkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie popsuje, ale resztki aromatu chmielowego pójdą w gorączkę.

No tak, zatem chyba lepiej nie zalewać wrzątkiem a ciepłą wodą...?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zalej kawę ciepłą wodą. Co Ci wyjdzie? Lura. To samo z puszką, jeżeli producent pisze wrzątek, to wrzątek a nie ciepła woda. Chcesz piwo czy coś piwopodobne? Wybór należy do Ciebie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem (choć sam jej nie piję), to kawy także się wrzątkiem nie zalewa :).

 

Co do kita, to proces izomeryzacji alfakwasów nie jest przecież zerojedynkowy. Po prostu nie gotuj tego ekstraktu i tyle. We wrzątku będzie Ci łatwiej rozmieszać zawartość. Jak porządnie schłodzisz wodę (nawet do 1°C), którą będziesz rozcieńczał, to na 100% zbijesz temperaturę do potrzebnej wartości.

Edytowane przez santa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozpuszczalną kawę wodą gorącą a fusiastą wrzątkiem, ekspress do kawy to parzy parą. Puszki kiedyś robiłem wg instrukcji, wodę całą gotowałem, syrop mieszałem z wrzątkiem po wyłączeniu gazu. Tyle o puszkach było już pisane a nadal są dylematy.

Edytowane przez GB...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zalej kawę ciepłą wodą. Co Ci wyjdzie? Lura. To samo z puszką, jeżeli producent pisze wrzątek, to wrzątek a nie ciepła woda. Chcesz piwo czy coś piwopodobne? Wybór należy do Ciebie

 

Jestem laikiem, ale wydaje mi się że zalewając kawę wrzątkiem dokonujemy ekstrakcji olejków eterycznych ze zmielonych ziaren, podczas gdy brewkit to już gotowy, nachmielony ekstrakt. Tak więc możnaby go raczej porównywać do kawy rozpuszczalnej niż do mielonej...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to jak Ci się wydaje to po co pytasz? Zrób tak jak uważasz, będziesz mądrzejszy o jedno doświadczenie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja myślę, że już czas po prostu nastawić tego kita :).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×