Jump to content
pachura

Po co zalewać brewkit wrzątkiem w fermentorze?

Recommended Posts

Cześć,

 

W instrukcjach do brewkitów często piszą że po przelaniu ogrzanego syropu z puszki do fermentora należy tam dodatkowo wlać parę litrów wrzątku, a dopiero potem dopełnić zimną wodą do założonych 20 / 23l.

 

Pytanie: po co? Dla dezynfekcji? Dla łatwiejszego rozcieńczenia?

 

Nie mam nic przeciwko ogrzewaniu puszki i użyciu odrobiny wrzątku do wypłukania resztek, ale przez te 3-4l wrzątku ciężko jest mi potem zbić temperaturę brzeczki do pożądanych 20 C... no chyba że uzupełniałbym ją lodowatą wodą z lodówki...

 

Dzięki !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest to robione ze względu na lepsze rozpuszczanie się ekstraktu w ciepłej wodzie... W zimnej by ci się po prostu zbrylił i nie mógłbyś go dokładnie rozmieszać, a im dłużej grzebiesz w wiadrze tym większa szansa na infekcję. Ja jak robiłem brewkity kupowałem wodę w biedrze 3 baniaki chłodziłem je w lodówce i taką lodową wodą zalewałem tą ciepłą, temperatura schodziła do 25C potem to jeszcze chłodziłem w wannie. Nijak nie obejdziesz procesu rozpuszczenia ekstraktu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja z kolei wrzucałem te baniaki 5L do zamrażalnika. Nie ma opcji, żeby nie zbić temperatury brzeczki do poziomu akceptowalnego przez drożdże :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zalej kawę ciepłą wodą. Co Ci wyjdzie? Lura. To samo z puszką, jeżeli producent pisze wrzątek, to wrzątek a nie ciepła woda. Chcesz piwo czy coś piwopodobne? Wybór należy do Ciebie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co wiem (choć sam jej nie piję), to kawy także się wrzątkiem nie zalewa :).

 

Co do kita, to proces izomeryzacji alfakwasów nie jest przecież zerojedynkowy. Po prostu nie gotuj tego ekstraktu i tyle. We wrzątku będzie Ci łatwiej rozmieszać zawartość. Jak porządnie schłodzisz wodę (nawet do 1°C), którą będziesz rozcieńczał, to na 100% zbijesz temperaturę do potrzebnej wartości.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozpuszczalną kawę wodą gorącą a fusiastą wrzątkiem, ekspress do kawy to parzy parą. Puszki kiedyś robiłem wg instrukcji, wodę całą gotowałem, syrop mieszałem z wrzątkiem po wyłączeniu gazu. Tyle o puszkach było już pisane a nadal są dylematy.

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zalej kawę ciepłą wodą. Co Ci wyjdzie? Lura. To samo z puszką, jeżeli producent pisze wrzątek, to wrzątek a nie ciepła woda. Chcesz piwo czy coś piwopodobne? Wybór należy do Ciebie

 

Jestem laikiem, ale wydaje mi się że zalewając kawę wrzątkiem dokonujemy ekstrakcji olejków eterycznych ze zmielonych ziaren, podczas gdy brewkit to już gotowy, nachmielony ekstrakt. Tak więc możnaby go raczej porównywać do kawy rozpuszczalnej niż do mielonej...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to jak Ci się wydaje to po co pytasz? Zrób tak jak uważasz, będziesz mądrzejszy o jedno doświadczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...