Skocz do zawartości

Browar domowy Hoppy Hipster


Rekomendowane odpowiedzi

WARKA #39 BROWN PORTER (26.2.2015)

Skład:
Słód pale ale 3,9 kg
Słód brown( Fawcett ) 0,6 kg
Słód karmelowy 600 0,2 kg
Słód karmelowy 150 0,1 kg
Słód Carafa II 0,1 kg
Słód czekoladowy ciemny 0,1 kg

Chmiel Tettnanger, granulat 30 g
Chmiel Opal DE, granulat 50 g

Zacieranie w 18l wody:
67'C 70 min

Wysładzanie:
15 l wody temp 78'C

Gotowanie 60'
0' Chmiel Tettnanger, granulat 30 g
0' Chmiel Opal DE, granulat 20 g
45' Pożywka dla drożdży 2,5 g
50' Chmiel Opal DE, granulat 30 g

Zadane drożdże Fermentis Safale S-04

Podsumowanie:
Wyszło 22,5 litrów 12,5 BLG .

WARKA #40 FLANDERS RED ALE (2.3.2015)

Skład:
Słód pilzneński 2,2 kg
Słód wiedeński 2 kg
Słód monachijski typ II 0,55 kg
Słód Aroma 0,28 kg
Słód Special B 0,2 kg
Słód Caramunich II 0,28 kg
Słód pszeniczny ciemny 0,28 kg

Chmiel Fuggles, granulat 27g

Zacieranie w 21l wody:
62'C 40 min
72'C 40 min

Wysładzanie:
14 l wody temp 78'C

Gotowanie 60'
0' Chmiel Fuggles, granulat 27g
45' Pożywka dla drożdży 2,7 g

Zadane drożdże Wyeast American Ale . Na cichą polecą Wyeast Roeselare Ale Blend

Podsumowanie:
Wyszło 25litrów 13,8 BLG .
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
WARKA #41 SAISON (17.3.2015)

Skład:
Słód pilzneński 3,3 kg
Słód wiedeński 1 kg
Słód pszeniczny 0,9 kg
Słód Caraaroma 0,25 kg
Słód Carahell 0,25 kg
Słód zakwaszający 0,1 kg

Chmiel Marynka, granulat 5g
Chmiel Tomahawk, granulat 10g
Chmiel Saaz, granulat 30g
Glukoza 300g
Skórka cytryny 17g
Curacao 15g

Zacieranie w 20l wody:
62'C 60 min
72'C 20 min

Wysładzanie:
14 l wody temp 78'C

Gotowanie 60'
0' Chmiel Marynka, granulat 5g
0' Chmiel Tomahawk, granulat 10g
40' Chmiel Saaz, granulat 20g
45' Pożywka dla drożdży 2,5 g
45' Curacao 15g
50' Glukoza 300g
55' Skórka cytryny 17g
60' Chmiel Saaz, granulat 10g

Zadane drożdże Wyeast French Saison .

Podsumowanie:
Wyszło 24litrów 15 BLG .
 
WARKA #42 MANDARINA BAVARIA SINGLE HOP PALE ALE (28.03.2015)

Skład:
Słód pilzneński 3,2 kg
Słód wiedeński 0,7 kg
Słód Karamel Pils Steinbach 0,8 kg
Słód pszeniczny 0,45 kg
Słód karmelowy 150 0,2 kg
Słód karmelowy 600 0,1 kg

Chmiel Mandarina Bavaria, granulat 100 g( 40g na cichą )

Zacieranie w 120l wody:
62'C 50 min
72'C 30 min

Wysładzanie:
14l wody temp 78'C

Gotowanie60'
0' Chmiel Mandarina Bavaria, granulat 25 g
35' Chmiel Mandarina Bavaria, granulat 15 g
45' Chmiel Mandarina Bavaria, granulat 10 g
45' Pożywka dla drożdży 2,6g
50' Chmiel Mandarina Bavaria, granulat 10 g
60' Chmiel Mandarina Bavaria, granulat 10 g

Zadane drożdże Wyeast American Ale

Podsumowanie:
Wyszło 23,5 litry 13 BLG .
 
Edytowane przez zywiec79
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

WARKA #43 ŚWIĄTECZNE ALE (12.04.2015)

Skład:
Słód pilzneński 3 kg
Słód wiedeński 1 kg
Słód monachijski II 1 kg
Słód pszeniczny 0,66 kg
Słód źytni wędzony 0,5 kg
Słód karamel Pils 0,5 kg
Słód abbey malt 0,3 kg
Słód karmelowy ciemny 0,2 kg
Jęczmień palony 0,12 kg
Słód barwiący 0,1 kg
Płatki owsiane błyskawiczne 0,43 kg

Chmiel Tomahawk, granulat 20 g
Chmiel East Kent Golding, granulat 15 g

Śliwki suszone 100 g
Laski wanilii 2 szt
Gałka muszkatołowa 6 g
Goździki 16 szt
kardamon 3 szt
Skórka słodkich pomarańczy 35 g
Skórka cytryny 4 g
Cynamon 10 g

Zacieranie w 20l wody:
55'C 10 min
64'C 30 min
74'C 20 min

Wysładzanie:
15l wody temp 78'C

Gotowanie 60'
0' Chmiel Tomahawk, granulat 20 g
45' Pożywka dla drożdży 2,4 g
50' Chmiel East Kent Golding, granulat 15 g
50' Śliwki suszone 100 g
50' Laski wanilii 2 szt
50' Gałka muszkatołowa 6 g
50' Goździki 16 szt
50' Kardamon 3 szt
50' Skórka słodkich pomarańczy 35 g
50' Skórka cytryny 4 g
55' Cynamon 10 g

Zadane drożdże Wyeast French Saison

Podsumowanie:
Wyszło 20 litrów 19,5 BLG .

 

WARKA #44 MILD (23.4.2015)

Skład:
Słód pale ale 2,3 kg
Słód żytni 0,4 kg
Słód Carafa Special I 0,25 kg
Słód Caramunich II 0,25 kg
Słód Carahell 0,15 kg
Słód pszeniczny ciemny 0,15 kg

Chmiel Fuggle, granulat 15 g
Chmiel Green Bullet, granulat 15 g

Zacieranie w 12l wody:
62'C 35 min
72'C 30 min


Wysładzanie:
18 l wody temp 78'C

Gotowanie 60'
0' Chmiel Fuggle, granulat 7 g
0' Chmiel Green Bullet, granulat 7 g
45' Pożywka dla drożdży 2,4 g
50' Chmiel Fuggle, granulat 8 g
50' Chmiel Green Bullet, granulat 8 g

Zadane drożdże Wyeast London Ale

Podsumowanie:
Wyszło 21,2 litrów 9 BLG .
 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA #45 COFFEE STOUT (5.05.2015)

Skład:
Słód pilzneński 4 kg
Słód monachijski I 0,8 kg
Słód pszeniczny 0,5 kg
Słód karmelowy jasny 0,4 kg
Słód chocolate ( Crisp ) 0,4 kg
Jęczmień palony 0,2 kg

Chmiel Tomahawk, granulat 20 g 
Chmiel Fuggle, granulat 20 g
Kawa mielona 100 g + 75 g w ziarnach na cichą

Zacieranie w 21l wody:

62'C 42 min
72'C 30 min

Wysładzanie:
14l wody temp 78'C

Gotowanie 60'
0' Chmiel Tomahawk, granulat 20 g
45' Pożywka dla drożdży 2,4 g
50' Chmiel Fuggle, granulat 20 g
59' Kawa mielona 100 g

Zadane drożdże Wyeast London Ale

Podsumowanie:
Wyszło 21 litrów 16 BLG .
 
WARKA #46 RAUCHWEIZEN (7.05.2015)

Skład:
Słód wędzony 2 kg
Słód pszeniczny 1,8 kg
Słód pszeniczny ciemny 0,8 kg
Słód pilzneński 0,4 kg

Chmiel Lubelski, granulat 25 g

Zacieranie w 17,5l wody:
45'C 20 min
55'C 10 min
62'C 40 min
72'C 30 min

Wysładzanie:
14l wody temp 78'C

Gotowanie 60'
0 Chmiel Lubelski, granulat 25 g
45' Pożywka dla drożdży 2,4 g

Zadane drożdże Wyeast Weihenstephan

Podsumowanie:
Wyszło 22 litry 13 BLG .

Ponadto:
Warka nr.39 zdobyła II miejsce w kategorii Brown Porter na Warszawskim Konkursie Piw Domowych biggrin.gif
 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.