Jump to content
waluss

Eksperymenty początkującego z AIPĄ

Recommended Posts

Witam, zacznę od tego, że mam na imię Radek i będzie to moja 3 warka. Chciałbym zapytać czy zasyp i chmiele jakie wybrałem do kolejnej warki, nie będą się gryzły w kotle no i w jaki sposób te surowce "zapodawać".

 

Słody:

Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 3,5kg

Carapils ® 2,5-6,5 EBC Weyermann 1 kg

Crystal 150 EBC Castle 0.2 kg @EDIT był 1kg

Caramunich ® typ I 80-100 EBC Weyermann 0,2 kg

 

Chmiele:

 

Magnum 12.5%AA - 50g

Centennial 10.2% AA - 50g

Hallertauer Mittelfruh 2.9% AA - 50g

 

Safale US-05

 

Czy te słody wsypać wszystkie od razu ?

Jak chmielić ? Cały Magnum na 90 minut, 2/3 Centenniala w połowie, Hallertauera pod koniec 25g, a resztę na zimno ?

 

Pozdrawiam.

Edited by waluss

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 kg Crystal 150 do pale ale to albo pomyłka (0,1 kg) albo słaby pomysł - będzie zbyt ciemne na American India Pale Ale.

Generalnie udział niemal połowy słodów karmelowych w zasypie oznacza dłuższe układanie się piwa (w czasie którego zanikać będą aromaty chmielowe ważne dla tego stylu) oraz jego ogólny ciężar.

 

Co do chmielenia, to mało amerykańskie na American India Pale Ale. O chmieleniu APA i AIPA w ostatnim czasie były aktywne przynajmniej dwa wątki, w tym fenomenalny "Słodkie ciasteczka i pomarańcza" rzuć w nim okiem szczególnie na posty Dagome

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słodów karmelowych to się daje max 5-10% i to jasnych. Ty masz 40%, w tym dość ciemny Crystal.

 

Chmielenie to zawsze sprawa bardzo indywidualna, ale jedyna Ameryka w tym przepisie to 50g Centenniala, wiec niewiele. Zdrowym kompromisem wydaje się około 150g aromatycznych amerykańców na standardową warkę.

 

EDIT: Jak się bierzesz za komponowanie własnych piw, to dobrym pomysłem jest wcześniejsze przejrzenie w danym stylu 5-10 receptur innych piwowarów.

Edited by adamsky

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prostu w takich ilościach sklep sprzedaje surowce, dlatego pytam o proporcje :) A w jakiej ilości byłoby rozsądne użyć tego crystal ? 0.2kg, 0.3kg ? Co by dało 10%.

Rzeczywiście przesadziłem z tym American.

Edited by waluss

Share this post


Link to post
Share on other sites

chmiele sprzedają po 50g a nie ma po 100?

50g magnum jak dasz na początku może być za dużo,kto co lubi

polecał bym zrobić pod jakąś recepturę że by później nie pić tego z przymusu i się krzywić

z tymi chmielami w AIPA to tez nie jest tak że musi być tego dojeb... garściami

bardziej bym zwrócił uwagę na drożdże (ilość,kondycja)i temperaturę fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

chmiele sprzedają po 50g a nie ma po 100?

50g magnum jak dasz na początku może być za dużo,kto co lubi

polecał bym zrobić pod jakąś recepturę że by później nie pić tego z przymusu i się krzywić

z tymi chmielami w AIPA to tez nie jest tak że musi być tego dojeb... garściami

bardziej bym zwrócił uwagę na drożdże (ilość,kondycja)i temperaturę fermentacji

 

Zmieniłem w kalkulatorze na 25g z każdego z nich i wychodzi 70 IBU

I to będzie rozsądne, dzięki kolego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

lepiej zrobić delikatniej chmielone bo jak zrobi się mocno wytrawne i nie będzie kontry ze słodowości to goryczka może być nieprzyjemna

jak by co herbatki chmielowej zawsze możesz zrobić i dodać

Share this post


Link to post
Share on other sites

lepiej zrobić delikatniej chmielone bo jak zrobi się mocno wytrawne i nie będzie kontry ze słodowości to goryczka może być nieprzyjemna

jak by co herbatki chmielowej zawsze możesz zrobić i dodać

 

A co sądzisz o użyciu 4.5kg pale ale ? Wg kalkulatora daje to 7% abv i 62 ibu.

 

Polecam przy ustalaniu porządku chmielenia zerknąć na ten artykuł.

 

Podziękował, niezły kawałek wiedzy do wchłonięcia :)

Edited by waluss

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co sądzisz o użyciu 4.5kg pale ale ? Wg kalkulatora daje to 7% abv i 62 ibu.

wszystko zależy od wydajności

czy chcesz robić do objętości czy do założonego Blg?

najlepiej jak już gotujesz przed chmieleniem policzyć sobie ilość chmieli

bo czasami różnie może wyjść ,a tak jak wiesz że w garze masz np.22L 16blg to po gotowaniu u mnie odparowuje z 2 L i Blg wzrasta wtedy tak o 1 mniej więcej

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co sądzisz o użyciu 4.5kg pale ale ? Wg kalkulatora daje to 7% abv i 62 ibu.

wszystko zależy od wydajności

czy chcesz robić do objętości czy do założonego Blg?

najlepiej jak już gotujesz przed chmieleniem policzyć sobie ilość chmieli

bo czasami różnie może wyjść ,a tak jak wiesz że w garze masz np.22L 16blg to po gotowaniu u mnie odparowuje z 2 L i Blg wzrasta wtedy tak o 1 mniej więcej

Do blg. Myślę że 16-17 spokojnie, zreszta jak będzie potrzeba to wyslodzi trochę bardziej i zasypie wg obliczeń.

Edited by waluss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie lepiej kupić gotowy zestaw albo skorzystać z gotowej receptury?

 

Można, a nawet wypada, ale myślę, że piwowarstwo powinno polegać na realizowaniu własnych pomysłów (taki geekowy dreszczyk emocji czy było warto ;-) ) sam fakt, że mogę powachac nowy Słod daje wiedzę i doświadczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie lepiej kupić gotowy zestaw albo skorzystać z gotowej receptury?

 

Można, a nawet wypada, ale myślę, że piwowarstwo powinno polegać na realizowaniu własnych pomysłów (taki geekowy dreszczyk emocji czy było warto ;-) ) sam fakt, że mogę powachac nowy Słod daje wiedzę i doświadczenie.

No tak, ale chyba lepiej eksperymentować, jak będziesz świadomy tego co robisz :). Po propozycjach z pierwszego postu wnoszę, że czas na eksperymenty jeszcze przyjdzie. Słusznie wyżej napisano, wyrób sobie punkt odniesienia, a potem zaczynaj eksperymenty.

 

EDIT:

Mam dla Ciebie pomysł na eksperyment, który faktycznie powinien skończyć się dla Ciebię wymiernymi wnioskami. Weź sobie zestaw surowców na AIPA (najlepiej gotowy ze sklepu, będziesz miał wszystko odmierzone i wygodne do użycia). Podziel warkę na pół. Pierwszą połowę nachmiel zgodnie z instrukcją. Drugą połowę nachmiel nowofalowo. Będziesz miał eksperyment, "geekowy dreszczyk emocji" i wymierne wnioski w jednym :).

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podziel warkę na pół. Pierwszą połowę nachmiel zgodnie z instrukcją. Drugą połowę nachmiel nowofalowo. Będziesz miał eksperyment, "geekowy dreszczyk emocji" i wymierne wnioski w jednym :)

 

dobry pomysł, masz jakiś ulubiony zestaw surowców na aipe, ipe? Oczywiście sam też poszukam, ale chciałbym znać Twoja opinie, dlaczego taki, a nie inny.

Edited by waluss

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do gotowych zestawów, to używałem tylko tych z HB oraz TB. Można mieć do nich zaufanie. Z forumowych receptur może być np. Drunken Jedi (tą drogą ja bym poszedł).

 

1. Pierwszą część warki chmieliłbym "standardowo", zgodnie z przepisem (oryginalnym, na 40L).

2. Do drugiej wziąłbym wszystkie trzy (Centennial, Cascade, Willamette) chmiele i podzielił je na pół. Pierwszą połowę dał na godzinkę do wiru w temperaturze 80°C, a drugą na zimno. Goryczkę zrobiłbym Iungą, dołożoną w ilości 5 gr. na FWH, i resztą w 30 minucie, do zakładanego IBU.

 

Używam trybu przypuszczającego, co bym zrobił ja, gdybym był Tobą. Faktem jest, że jest to mój eksperyment, planowany na drugą część urlopu, czyli przyszły tydzień. Składniki już czekają :).

 

Do przemyślenia jest fakt, czy może coś jeszcze różnicować pomiędzy połówkami. Byle tylko ten eksperyment dał Ci jakieś konkretne doświadczenie (poza potwierdzeniem faktu, że ciężko Ci jest wypić piwo z kilogramem karmelu :) ).

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze to będę musiał zacząć od zakupienia kolejnych fermentorów, a po drugie nie dam rady zrobić 40L na raz, także 2 różne warki po 10L.

Generalnie pomysł Scoobiego przypadł mi do gustu, więc myślę, że w przyszłym miesiącu poszalejemy z brzeczką.

 

Ach te zgryźliwości.. ale przez ten dzień zrobiłem kolejny krok :)

 

Używam trybu przypuszczającego, co bym zrobił ja, gdybym był Tobą. Faktem jest, że jest to mój eksperyment, planowany na drugą część urlopu, czyli przyszły tydzień. Składniki już czekają :).

 

Życzę powodzenia, a przede wszystkim udanego urlopu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze to będę musiał zacząć od zakupienia kolejnych fermentorów, a po drugie nie dam rady zrobić 40L na raz, także 2 różne warki po 10L.

 

Generalnie pomysł Scoobiego przypadł mi do gustu, więc myślę, że w przyszłym miesiącu poszalejemy z brzeczką.

Scoobiego jest tu "tylko" receptura, on tam nic nie eksperymentował :). Ja z kolei pisałem po prostu o chmielach z wersji 40L, a nie o samej objętości warki, którą masz wykonać. Scooby zaproponował inne chmiele dla mniejszej wersji polskiej (z reguły tak robi w swoich recepturach), ja zostaję przy tych oryginalnych. To tak dla ścisłości :).

 

Wareczki 10L robię w wiadrach z Leroy Merlin.

 

 

Życzę powodzenia, a przede wszystkim udanego urlopu.

Dzięki! :beer:

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie dorobiłem, bo rurki używałem tylko w jednej warce. Fermentuję bez rurki, zostawiam minimalnie rozszczelnioną pokrywę. Mogę wtedy postawić jedno wiaderko na drugim albo wstawić je na półkę regału. Z resztą, rurka nigdy mi nie była potrzeba i od początku nastawiałem się na to, że nie będę jej używał.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...