Spiewaczek1 Posted October 17, 2019 Share Posted October 17, 2019 Hej czy coś takiego sie nada do sprzetu naszegohttps://allegro.pl/oferta/biomus-wodorotlenek-sodu-soda-kaustyczna-1000g-7272880587?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted October 17, 2019 Share Posted October 17, 2019 (edited) Kamienia kotłowego raczej zasadą sodową nie zmyjesz. Kwasek cytrynowy i szorowanie. Zasada sodowa ostatnio nawet ładnie mi doczysciła wysłużony fermentator. Okazało się, że na nowo jest biały 😁 Edited October 17, 2019 by Grzegorz Żukowski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario23 Posted October 29, 2019 Share Posted October 29, 2019 Wtam mam pytanko czy mogę użyc takiego nadwęglanu do dezynfekcji https://allegro.pl/oferta/nadweglan-sodu-1-5h2o2-wiadro-5kg-aktywny-proszek-7686888686 czy musi byc taki https://www.aabratek.pl/produkty/827/_CHEMIPRO.html ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted October 29, 2019 Share Posted October 29, 2019 7 minut temu, Mario23 napisał: Wtam mam pytanko czy mogę użyc takiego nadwęglanu do dezynfekcji https://allegro.pl/oferta/nadweglan-sodu-1-5h2o2-wiadro-5kg-aktywny-proszek-7686888686 czy musi byc taki https://www.aabratek.pl/produkty/827/_CHEMIPRO.html ?? mozesz smialo brac ten z allegro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario23 Posted October 29, 2019 Share Posted October 29, 2019 ok dziękuję a znalazłem jeszcze coś takiego tylko ze Tutaj pisze OXI wzór chemiczny jest ten sam różnią się czymś czy tylko ceną https://allegro.pl/oferta/nadweglan-sodu-aktywny-tlen-5kg-pranie-czyszczenie-7900139564 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted October 29, 2019 Share Posted October 29, 2019 Kup po prostu najtańszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted October 29, 2019 Share Posted October 29, 2019 Ten z drugiego linku, czyli droższy jest wg opisu czysty. W tym tańszym są nieznaczne zanieczyszczenia. Generalnie, drobne zanieczyszczenia nie będa miały żadnego, istotnego wpływu na zdolnosci dezynfekcyjne. Zwłaszcza, że jest ich bardzo mało. Można z powodzeniem używać zarówno jednego jak i drugiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario23 Posted October 29, 2019 Share Posted October 29, 2019 dziekuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekGaaD Posted November 4, 2019 Share Posted November 4, 2019 A ten specyfik? Niby zamiennik: https://allegro.pl/oferta/sanipro-rinse-1000ml-zastepstwo-za-starsan-8616224210: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marchelli Posted November 26, 2019 Share Posted November 26, 2019 Ktos stosuje Enzybrew10? Wiecie czy mozna go stosowac do mycia miedzi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaromaj Posted December 10, 2019 Share Posted December 10, 2019 Nie wiem czy był już wymieniony jeszcze jeden (jak dla mnie najskuteczniejszy) środek do dezynfekcji - Divosan Activ VT5 na bazie 5% kwasu nadoctowego. Jego roztwory niszczą wszystkie rodzaje mikroorganizmów. Nie stwierdzono możliwości przystosowania się do niego żadnych ze znanych mikroorganizmów. Poza tym łatwo wypłukiwalny, nie pieni się, nieszkodliwy dla środowiska. Należy zachować ostrożność przy rozcieńczaniu preparatu, nie wdychać. Wystarczy 10 ml na 1 l wody. Po przelaniu z dezynfekowanego naczynia szybko utlenia się nie pozostawiając zapachu. Jest to profesjonalny preparat wykorzystywany do dezynfekcji wszelkich pojemników, zbiorników itp. w przemyśle spożywczym. vmario 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrowarPAPI Posted December 11, 2019 Share Posted December 11, 2019 15 godzin temu, jaromaj napisał: Nie wiem czy był już wymieniony jeszcze jeden (jak dla mnie najskuteczniejszy) środek do dezynfekcji - Divosan Activ VT5 na bazie 5% kwasu nadoctowego. Jego roztwory niszczą wszystkie rodzaje mikroorganizmów. Nie stwierdzono możliwości przystosowania się do niego żadnych ze znanych mikroorganizmów. Poza tym łatwo wypłukiwalny, nie pieni się, nieszkodliwy dla środowiska. Należy zachować ostrożność przy rozcieńczaniu preparatu, nie wdychać. Wystarczy 10 ml na 1 l wody. Po przelaniu z dezynfekowanego naczynia szybko utlenia się nie pozostawiając zapachu. Jest to profesjonalny preparat wykorzystywany do dezynfekcji wszelkich pojemników, zbiorników itp. w przemyśle spożywczym. Po użyciu tego środka wystarczy jedynie wypłukać sprzęt czy trzeba jeszcze go jakoś zneutralizować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaromaj Posted December 11, 2019 Share Posted December 11, 2019 w zasadzie nie trzeba nawet płukać. Ja robię to jednak wrzątkiem by w krótszym czasie pozbyć się zapachu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted December 12, 2019 Share Posted December 12, 2019 10 godzin temu, jaromaj napisał: w zasadzie nie trzeba nawet płukać. W karcie technologicznej jest informacja, żeby go nie płukać. Tak z ciekawości, gdzie można go dostać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 12, 2019 Author Share Posted December 12, 2019 Pogrzebałem trochę w składach, na logikę są bardzo podobne z Starsanem. Dodatki to jakieś sole i kwasy więc technicznie nic szkodliwego dla drożdży. Z pierwszych reakcji użytkowników też można wywnioskować, że nie potrzebne jest spłukiwanie. Jest jedno ale... Podobno śmierdzi kilka razy mocniej niż SS. Więc @dziedzicpruski nie będzie tym bardziej zadowolony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 12, 2019 Share Posted December 12, 2019 17 minut temu, Undeath napisał: Jest jedno ale... Podobno śmierdzi kilka razy mocniej niż SS. Więc @dziedzicpruski nie będzie tym bardziej zadowolony Mi to ryba na razie, mam jeszcze ze 250ml starsanu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaromaj Posted December 12, 2019 Share Posted December 12, 2019 Z tym zapachem to jest tak - po dezynfekcji beczki (kega) - przepłukuję odrobiną wrzątku, ok 1/2 do 1 l. Robię to dwukrotnie. Beczka staje się bezwonna. A co ciekawsze - świetnie likwiduje zapachy po resztkach piwa (o którym czasem zdarzyło się zapomnieć). Żadne inne środki nie radziły sobie z tym. Natomiast fermentor po dezynfekcji i przelaniu rozcieńczonego Divosanu, pozostawiony do wyschnięcia - póki jest wilgotny - ma lekki zapach octowy (nie drażniący i delikatniejszy niż znany nam ocet spożywczy). Po wyschnięciu zapach znika. A zapachy bardzo mnie wkurzały. Jak dla mnie jest to najlepszy ze środków dezynfekujących jakie dotąd używałem. Można zapomnieć o infekcjach, pleśniach, dzikich drożdżach... Jedyny problem jest taki, że nie znalazłem go w sprzedaży w małych ilościach. Może gdzieś jest. W przeliczeniu na litr - to ok 18 - 20 zł. Ale w necie pojawiają się strony z ok. 20 litrowymi kanistrami. Ja go odszukałem w inny sposób - porozmawiałem ze specjalistami od dezynfekcji (którzy praktykują to na co dzień). Jeden z nich przyniósł mi go w butelce - dla sprawdzenia. Sprawdziłem - i już więcej nie będę szukał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted December 12, 2019 Share Posted December 12, 2019 Też znalazłem duże opakowanie - 23kg za prawie cztery stówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaniutek Posted December 12, 2019 Share Posted December 12, 2019 Kwas nadoctowy stosuje sie w rolnictwie i przemyśle. Detaliczni klienci dotad nie występowali. Dlatego nie ma malych opakowań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted December 12, 2019 Share Posted December 12, 2019 31 minut temu, korzen16 napisał: Też znalazłem duże opakowanie - 23kg za prawie cztery stówki. Ja znalazłem za 280 za 22,2kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 13, 2019 Author Share Posted December 13, 2019 14 godzin temu, Kaniutek napisał: Kwas nadoctowy stosuje sie w rolnictwie i przemyśle. Detaliczni klienci dotad nie występowali. Dlatego nie ma malych opakowań. Browary go używają na potęgę do warunków domowych jak jest starsan, to raz, że za drogi, dwa bez sensowny. Dla mnie kwas nadoctowy ma ogromny minus - zapach octu stężony razy milion. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted December 13, 2019 Share Posted December 13, 2019 14 godzin temu, Undeath napisał: Browary go używają na potęgę do warunków domowych jak jest starsan, to raz, że za drogi, dwa bez sensowny. Dla mnie kwas nadoctowy ma ogromny minus - zapach octu stężony razy milion. Czy na potege? Wrecz przeciwnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 13, 2019 Share Posted December 13, 2019 (edited) 2 godziny temu, Hanys93 napisał: Czy na potege? Wrecz przeciwnie. Wg mojej wiedzy uzywaja na potęgę Edited December 14, 2019 by anteks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted December 14, 2019 Share Posted December 14, 2019 10 godzin temu, anteks napisał: Wg mojej wiedzy uzywaja na potęgę Masz na mysli mniejsze browary czy duze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 14, 2019 Author Share Posted December 14, 2019 1 godzinę temu, Hanys93 napisał: Masz na mysli mniejsze browary czy duze? Rzemieślnicze, średnie-regionalne. Nie bylem jeszcze w takim browarze, w którym tego środka nie ma na półkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts