Jump to content
Undeath

Mycie i Dezynfekcja. Najpopularniejsze środki chemiczne używane w piwowarstwie.

Recommended Posts

Panowie wytłumaczcie jak krowie na rowie 

Robię tak po uważeniu Warki myję fermentor węże ogólnie sprzęt gąbeczka pod ciepłą wadą, płynem do mycia naczyń, suszę i chowam do piwnicy.

Następnie przy ponownym ważeniu piwa wyciągam sprzęt z piwnicy i nie wystarczy go znów przemyć gąbeczka ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń poczym  zdezynfekować oxi i jazda ?

Powinienem przed ponownym ważeniem umyć NaOH zneutralizować kwaskiem cytrynowym lub starsanem i wtedy jazda ? 

Czy NaOH można zneutralizować Oxi ?

Samo Oxi nie wystarczy ? 

Pozdrawiam 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

NaOH najlepiej zastosować od razu po myciu. Nie wiem, jakie masz warunki w piwnicy, jeśli nie masz specjalnych grzybów/pleśni, nie powinno nic się dziać - po wyjęciu powinna wystarczyć dezynfekcja starsanem/oxi.

Oxi nie zneutralizuje NaOH, po porządnym wypłukaniu ciepłą wodą nie powinno być problemów nawet bez kwaśnego odczynnika.

 

Czy samo oxi wystarczy? pewnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale większość po pewnym czasie zaczyna stosować NaOH. Ja żałuję, że nie zacząłem wcześniej ;)

Edited by punix

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, punix napisał:

Oxi nie zneutralizuje starsanu, po porządnym wypłukaniu ciepłą wodą nie powinno być problemów nawet bez kwaśnego odczynnika.

 

Czy samo oxi wystarczy? pewnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale większość po pewnym czasie zaczyna stosować NaOH. Ja żałuję, że nie zacząłem wcześniej ;)

Nie ma potrzeby neutralizowania Starsanu, podobnie, jak nie ma potrzeby plukania po Starsanie - nie po to dezynfekujemy, zeby potem plukać wodą w której coś może żyć.

 

Samo oxi w piwowarstwie wystarcza... do pierwszej infekcji ;)

Ja uzywam oxi i starsan - oxi do wstepnej dezynfekcji po myciu, starsan do dezynfekcji przed fermentacją.

Pomocniczo jeszcze Desprej w trakcie warzenia, przelewania, butelkowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, fotohobby napisał:

Nie ma potrzeby neutralizowania Starsanu, podobnie, jak nie ma potrzeby plukania po Starsanie - nie po to dezynfekujemy, zeby potem plukać wodą w której coś może żyć.

 

Samo oxi w piwowarstwie wystarcza... do pierwszej infekcji ;)

Ja uzywam oxi i starsan - oxi do wstepnej dezynfekcji po myciu, starsan do dezynfekcji przed fermentacją.

Pomocniczo jeszcze Desprej w trakcie warzenia, przelewania, butelkowania.

 

Za późna pora - miało być "Oxi nie zneutralizuje NaOH" :) Dzięki za poprawkę. Edytuję pierwszy post, żeby nie wprowadzać w błąd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaopatrzyłem się w StarSan i tak się zastanawiam czy mogę w nim przechowywać(dłuższy okres czasu) różny sprzęt do warzenia? Wszędzie piszą żeby nie stosować na miękkich metalach ale o jakie chodzi i czy można stosować na każde rodzaju tworzywo sztuczne? Mam na myśli wężyki silikonowe, igelitowe, kraniki, bulgatory i uszczelki do nich. Wiadomo że każdy rodzaj tworzywa zachowuje się inaczej i nie wiem czy np. po dłuższym kontakcie materiał nie zacznie się kruszyć czy np. się odbarwi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

Czy wodorowęglan sodu ma jakieś zastosowanie w piwowarstwie domowym>

Nie wiem czy sklep dać ciała czy ja przy zamówieniu, ale mam 4kg wodorowęglanu zamiast wodorotlenku sodu :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To możesz dużo ciasta upiec :D

Na pewno do dezynfekcji bym nie użył, bo jest dosyć słaby środek odkażający. Za to do mycia lub podwyższenia pH zapewne się może nadać

podobno sodę można jeszcze sypać w zatkane rury. Później zalewasz octem

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, BuDeX napisał:

Cześć,

Czy wodorowęglan sodu ma jakieś zastosowanie w piwowarstwie domowym>

Nie wiem czy sklep dać ciała czy ja przy zamówieniu, ale mam 4kg wodorowęglanu zamiast wodorotlenku sodu :) 

 

Soda oczyszczona średnio się nadaje do mycia. Rób zwrot :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie szybkie pytania mycie butelek dezynfekcja przed rozlewem.

1 NaOH ? + Starsan ? 

2 Tylko Starsan ?

3 Tylko Oxi ?

Takie środki posiadam. 

Butelki po dwóch warkach, butelki są od razu płukane po wypiciu zawartości, brak osadu, filmu na szkle wewnątrz.

Pozdrawiam 🍺

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 16.03.2019 o 22:24, leonzn napisał:

Czy 2 tygodnie w NaOH zaszkodzą kolbom ze  szkla boro ?

Mogą zaszkodzić. Szkło może zmatowieć.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 16.03.2019 o 22:24, leonzn napisał:

Czy 2 tygodnie w NaOH zaszkodzą kolbom ze  szkla boro ?

 

Wyciągnąłem kolby po 2 tyg w NaOH i nie ma zmętnienia. Słoiki trzymane ok miesiąca również nie wykazały żadnych negatywnych cech.

 

Zauważyłem ze po wyciągnięciu / przepłukaniu StarSanem czegokolwiek pojawia sie białawy śliski nalot. Nie wiem czy mam to od samego początku bo nie zwróciłem na to uwagi, od kilku warek uzywam kranówki. SS po ożyciu nie jest wykorzystywany ponownie. Czy jest to normalne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...