Skocz do zawartości

Mycie i Dezynfekcja. Najpopularniejsze środki chemiczne używane w piwowarstwie.


Undeath

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
W dniu 13.08.2020 o 02:17, audreyhellburn napisał:

 

Taaaa, skład ten sam co StarSan i Chemipro i nagle nie wymaga płukania.... To ciekawe ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"The self-foaming solution requires no rinsing when used at the recommended dilution rate and is not affected by organic materials."

"

  • British replacement for StarSan

Dilution: 0.2%, 10ml to 5 litres of water. Higher concentrations will require a rinse with potable water.

 

 Nie wiem jaki sklad (czy stezenie kwasow) mial Starsan ale ten ma kwas fosforowy + kwas benzenosulfonowy niecale 6 %

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest jeszcze kwestia taka, ze link do StarSan'a z USA jest kopia etykiety tego produktu, ktory jest sprzedawany wlasnie na terenie Stanow Zjednoczonych, co prawdopodobnie tlumaczy dlaczego wymaga plukania. W kraju w ktorym pozywa sie IKEA, bo ich szafa zabila dziecko -  klient nie wiedzial, ze wysokie meble nalezy zakotwiczyc do sciany, zwlaszcza jak sie ma dzieci wspinajace sie na meble....  albo pozywa sie kawiarnie, za to ze uzywa wrzatku do zaparzania herbaty, przez co klient sie poparzyl.... nalezy tego typu zalecenia stosowac. Na wypadek gdyby ktos uzyl zbyt duzego stezenia moze.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

58 minut temu, audreyhellburn napisał:

Jest jeszcze kwestia taka, ze link do StarSan'a z USA jest kopia etykiety tego produktu, ktory jest sprzedawany wlasnie na terenie Stanow Zjednoczonych, co prawdopodobnie tlumaczy dlaczego wymaga plukania. W kraju w ktorym pozywa sie IKEA, bo ich szafa zabila dziecko -  klient nie wiedzial, ze wysokie meble nalezy zakotwiczyc do sciany, zwlaszcza jak sie ma dzieci wspinajace sie na meble....  albo pozywa sie kawiarnie, za to ze uzywa wrzatku do zaparzania herbaty, przez co klient sie poparzyl.... nalezy tego typu zalecenia stosowac. Na wypadek gdyby ktos uzyl zbyt duzego stezenia moze.

 

co ?

Godzinę temu, audreyhellburn napisał:

Dilution: 0.2%, 10ml to 5 litres of water. Higher concentrations will require a rinse with potable water.

 

no właśnie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

Skąd informacja, że skład ten sam?

Star San, skład:

Phosphoric acid: 50%

Dodecyl benzene sulfonic acid: 5 - 15%

 

Chemipro San, skład:

Phosphoric acid: >30%

Dodecyl benzene sulfonic acid: 5 - 15%

 

I wreszcie to coś z linku, Chemsan, skład: "blend of phosphoric and benzenesulfonic acids and isopropanol" no dobra, tu jest jeszcze izopropanol...ale myślę, że ten blend kwasów jest w tych samych proporcjach co inne produkty.

 

I jeszcze SaniPro Rinse, gdzieś czytałem skład i też było to samo, dlatego nazywają to zamiennikiem Star Sana.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, audreyhellburn napisał:

tak tylko wyjasnialam skad mozliwa roznica, ale nie zwracajcie na mnie uwagi...

 

Te wszystkie produkty są takie same. Według mnie jeżeli bedziemy się trzymac stężenia maks 0,2%, czyli maks 10 ml na 5 litrów wody, płukać nie trzeba. Ja Star San od zawsze tak przygotowuje i nigdy nic nie płukałem i wszystko grało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja na wszelki wypadek (to co moge) myje w bardzo goracej wodzie z plynem z dodatkiem kwasku cytrynowego, zamaczam w Oxi i nastepnie albo wyparzam (albo wkladam do piekarnika) albo stosuje chemiczna dezynfekcje. Nie wszystko wytrzymuje wysokie temperatury niestety. Jesli jakas bakteria albo co gorzej grzyb, jest oporny na chemie, na wysoka temperature teoretycznie nie bedzie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Hej wszystkim,

mam może głupie pytanie ale aby się uspokoić chciałbym się dopytać:

- czy jeśli zapomniałbym dezaktywować NaOh w płukanym wiadrze, a później nalałbym tam piwo i dodał suche drożdże to czy takie piwo w ogóle ruszy z fermentacją?

- nie wiem czemu ale mam nieodparte wrażenie że mogłem zapomnieć dezaktywować wiadro chociaż zrobiłem już ponad 40 warek tym samym sposobem (płukane NaOh, płukanie wodą i później płukanie Starsanem) i nigdy nie miałem z tym problemu a teraz mnie takie dziwne myśli wzięły i nie wiem co z tym zrobić.

Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy w piwie pozostał jakiś NaOh?

 

Piwo ogólnie się przefermentowało, z 13 brix spadło na 8 brix, warzone na słodko 20 min 63st, 50 min 72st, 10 min 78st. Fermentacja w 18 st przez 18 dni

 

Edytowane przez Jagr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Mibor napisał:

Jeśli porządnie wypłukałeś to nic nie powinno się wydarzyć.

dzięki, dopowiem że w sumie to jestem nawet pewny, że i Starsanem zrobiłem, ale skoro nachodzą mnie takie myśli, że nie wypłukałem / dezaktywowałem to czy jest sposób na sprawdzenie tego jakoś:

- np. czy w ogóle ruszyłaby fermentacja gdyby w fermentorze został NaOh

- lub skoro fermentacja ruszyła i przebiegła poprawne to jest się czym w ogóle martwić?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Szagi napisał:

Witam,

 

Ja mam prawdziwie głupie pytanie. Jak utylizujecie NaOH? Normalnie do kibla i tyle?

 

Tak, rury Ci poczyści przy okazji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

To ja jeszcze wrócę do tego plukania Starsan'u.

Chcę pierwszy raz dezynfekować Starsanem butelki. I jednak chyba wolę je wypłukać.

 

Czy widzicie problem z płukaniem bieżącą wodą z kranu?

Pytam oczywiście pod kątem zakażeń.

 

Wydaje mi się to w miarę bezpieczne, przecież mamy już piwo przefermentowane i odporne, a woda w kranie wydaje się też, że powinna być w dużym stopniu sterylna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, roberto_g napisał:

To ja jeszcze wrócę do tego plukania Starsan'u.

Chcę pierwszy raz dezynfekować Starsanem butelki. I jednak chyba wolę je wypłukać.

 

Czy widzicie problem z płukaniem bieżącą wodą z kranu?

Pytam oczywiście pod kątem zakażeń.

 

Wydaje mi się to w miarę bezpieczne, przecież mamy już piwo przefermentowane i odporne, a woda w kranie wydaje się też, że powinna być w dużym stopniu sterylna.

 

A dlaczego w ogóle chcesz płukać? Nie ma takiej potrzeby.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, roberto_g napisał:

To ja jeszcze wrócę do tego plukania Starsan'u.

Chcę pierwszy raz dezynfekować Starsanem butelki. I jednak chyba wolę je wypłukać.

 

Czy widzicie problem z płukaniem bieżącą wodą z kranu?

Pytam oczywiście pod kątem zakażeń.

 

Wydaje mi się to w miarę bezpieczne, przecież mamy już piwo przefermentowane i odporne, a woda w kranie wydaje się też, że powinna być w dużym stopniu sterylna.

Płuczę wodą z warszawskich wodociągów i nic się nie dzieje.
 Choć jak pisze @punix można nie płukać przy odpowiednim stężeniu.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.