Skocz do zawartości

Mycie i Dezynfekcja. Najpopularniejsze środki chemiczne używane w piwowarstwie.


Undeath

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to temperatura nie ma wpływu na skuteczność i szybkość działania NaOH? Wlej do zasyfialej kolby zimne, a do drugiej takiej samej ciepłe i jeszcze podgrzej, i zobaczysz różnicę.

Ja butelki i wiadra mocze po 24h, w okolicach 20°C. Jak chcesz miec pewność, to potrzymaj w tych 10°C okolo 1-2dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to temperatura nie ma wpływu na skuteczność i szybkość działania NaOH? Wlej do zasyfialej kolby zimne, a do drugiej takiej samej ciepłe i jeszcze podgrzej, i zobaczysz różnicę.

Ja butelki i wiadra mocze po 24h, w okolicach 20°C. Jak chcesz miec pewność, to potrzymaj w tych 10°C okolo 1-2dni

 

 Początkowa reakcja tak jest mocna i zachodzi gwałtownie przez co działanie jest szybkie, ale przeczytaj pytanie kolegi, pytał się o roztwór - a przy gotowym roztworze nie ma wpływu na działanie i skuteczność. Oczywiście podstawa chemii im temperatura wyższa tym reakcja zachodzi szybciej więc, na szybkość tak ma wpływ, ale nie to było meritum pytania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy na te 30 min zalewasz fermentor roztworem NaOH po sam brzeg???Czy mniejszą ilością,taką jak podawałeś w opracowaniu tj 3-4 litry i co jakiś czas potrząsasz fermentorem???

Czy to pytanie nie jest jakimś kuriozum logicznym?

Kolega pisze jak to robi, a Ty pytasz czy robi tak jak pisał, czy może jednak inaczej?

To ile razy trzeba coś napisać, żeby już nie było wątpliwości?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Undeath mam pytanie.C

zy na te 30 min zalewasz fermentor roztworem NaOH po sam brzeg???Czy mniejszą ilością,taką jak podawałeś w opracowaniu tj 3-4 litry i co jakiś czas potrząsasz fermentorem???

Można też w ten litr /dwa włożyć drugi obciążony fermentator i zapewniasz stały kontakt roztworu przez ten czas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

A jak dezaktywujecie NaOH ? Kwasek cytrynowy czy porządne płukanie ? Jeśli płukanie to jak długo no i co z wężykami przepuszczacie NaOH przez kranik jak wypłukać wężyki żeby mieć pewność że w środku NaOH jest wypłukany czy po prostu lepiej wymienić wężyki po 3-4 warkach ?

Pytam bo jestem dopiero po 2 warkach i to co miało kontakt od wystudzonej brzeczki do butelkowania płukane było piro wiem że z czasem bez NaOH może sie nie obejść.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@@Bercik1,

Ale trzeba go dezaktywować i wypłukać. Więc nie jest końcowym środkiem dezynfekującym. 

No i ostatnie pytanie Panowie mam kwas cytrynowy do dezaktywowania NaOH tylko nie wiem jaki % roztwór zrobić aby w pełni dezaktywować wspomniany NaOH ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i ostatnie pytanie Panowie mam kwas cytrynowy do dezaktywowania NaOH tylko nie wiem jaki % roztwór zrobić aby w pełni dezaktywować wspomniany NaOH ?
5l wody i dwie saszetki kwasku.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

No i ostatnie pytanie Panowie mam kwas cytrynowy do dezaktywowania NaOH tylko nie wiem jaki % roztwór zrobić aby w pełni dezaktywować wspomniany NaOH ?
5l wody i dwie saszetki kwasku.

 

Dzięki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

No i ostatnie pytanie Panowie mam kwas cytrynowy do dezaktywowania NaOH tylko nie wiem jaki % roztwór zrobić aby w pełni dezaktywować wspomniany NaOH ?

5l wody i dwie saszetki kwasku.
A ile to saszetka? Bo ja mam taką 1kg. :-)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

No i ostatnie pytanie Panowie mam kwas cytrynowy do dezaktywowania NaOH tylko nie wiem jaki % roztwór zrobić aby w pełni dezaktywować wspomniany NaOH ?
5l wody i dwie saszetki kwasku.

 

Nie za dużo? Ja do 30L wsypałem jedną saszetkę i pH mam poniżej 3,8 (tylko do tej wartości mogę zmierzyć pH). Butelki po wymoczeniu w takim roztworze przestają być śliskie, a dłonie pokryte filmem roztworu NaOH przestają piec :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • elroy promuje ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.