Jump to content
Ray

Fermentum Mobile -pierwsze polskie płynne drożdże piwowarskie

Recommended Posts

Zastanawiam się właśnie między dwoma szczepami - "Klasztorna medytacja" , lub "Belgijskie pagórki"

Chcę uwarzyć kolejno , Belgian Blond Ale 12 , jakiegoś Ale chmielonego po amerykańsku 14, i potem bożonarodzeniowe 18 Blg.

Chciałbym szczep o dość mocnym , wyrazistym aromacie , jakieś suszone owoce, rodzynki itp...

Który będzie lepszy ?

Zrobiłem 2 piwa na Klasztornej. W wyższych zakresach wyszło mocno fenolowe, przyprawowe, ale do Tripla pasuje.

 

W drugiej warce (belgian rye ipa) fermentowałem od dolnych zakresów i profil wyszedł bardziej owocowy, który ładnie zgrał się z simcoe i amarillo. Jestem zadowolony bo efekty pracy drożdży nie przykryły chmielu.

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co byście polecali do Biere De Garde ? FM 21 Odkrycie Sezonu? czy coś innego?

Ja bym polecał podzielić i przetestować 2 różne. :)

 

Osobiście po zapoznaniu sie ze szczepami FM (3 z pierwotnej oferty, 2 nowych jeszcze nie testowałem) zdecydowanie stawiam na Belgijskie Pagórki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co byście polecali do Biere De Garde ? FM 21 Odkrycie Sezonu? czy coś innego?

Raczej "Odkrycia sezonu" bym nie polecał. Saisony należą do mocno fenolowych piw, czego przy Bierre de Garde należy unikać. Mógłbyś ewentualnie (na co pogoda pozwala) fermentować przy niższej temperaturze. Uzyskałbyś wtedy bardziej estrowy profil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Co byście polecali do Biere De Garde ? FM 21 Odkrycie Sezonu? czy coś innego?

Raczej "Odkrycia sezonu" bym nie polecał. Saisony należą do mocno fenolowych piw, czego przy Bierre de Garde należy unikać. Mógłbyś ewentualnie (na co pogoda pozwala) fermentować przy niższej temperaturze. Uzyskałbyś wtedy bardziej estrowy profil.

 

Jeśli nie to, to co? może z nowości, Habit Opata?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

Co byście polecali do Biere De Garde ? FM 21 Odkrycie Sezonu? czy coś innego?

Raczej "Odkrycia sezonu" bym nie polecał. Saisony należą do mocno fenolowych piw, czego przy Bierre de Garde należy unikać. Mógłbyś ewentualnie (na co pogoda pozwala) fermentować przy niższej temperaturze. Uzyskałbyś wtedy bardziej estrowy profil.

Jeśli nie to, to co? może z nowości, Habit Opata?

Z nowości raczej "Artefakty trapistów". "Klasztorna medytacja" też powinna się sprawdzić. Do tego polecam chmielenie Aurorą :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Wiadomo może, czy belgijskie szczepy z FM mają swoje źródło w jakimś browarze komercyjnym/trapistów? Wyeast i Whitelabs podają informację z jakich browarów pochodzą drożdże. Nie wiem czy wprost i nie wiem czy dla wszystkich szczepów, ale jednak. Czy dla FM jest podobnie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Wyeast i Whitelabs podają informację z jakich browarów pochodzą drożdże.

Lubisz odkopywać starocie?

FM nie podaje i co z tego? ;P

Wg mnie profil Ci odpowiada, albo nie, a pochodzenie to wtórna sprawa bo co komu z pochodzenia jeśli fermentacja źle prowadzona :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Wiadomo może, czy belgijskie szczepy z FM mają swoje źródło w jakimś browarze komercyjnym/trapistów? Wyeast i Whitelabs podają informację z jakich browarów pochodzą drożdże. Nie wiem czy wprost i nie wiem czy dla wszystkich szczepów, ale jednak. Czy dla FM jest podobnie?

Pewnie tak, bo z powietrza ich raczej nie łapali :) Planujesz warzyć jakiegoś klona?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Pojawił się nowy szczep: FM55 Zielone wzgórze. Etykieta fiolki na zdjęciu na fb mówi że jest to szczep polecany do Vermont Ale, NE IPA.

Zalecana temperatura fermentacji 18 -22 st C.

https://www.facebook.com/1399014300339781/photos/a.1399016143672930.1073741828.1399014300339781/1904288353145704/?type=3&theater

 

Pozdrawiam Dawid

Edited by golden_boy

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Jakiś pomysł na serie piw na tych drożdżach? Powiedzmy FM11: Mild>Bitter>EIPA>BW. A w tym przypadku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiś pomysł na serie piw na tych drożdżach? Powiedzmy FM11: Mild>Bitter>EIPA>BW. A w tym przypadku?

 

Hmm American Wheat> NE APA > NE IPA > Milkshake Ipa > Double NE IPA.

Czytałem że w USA robią takie piwa na tych drożdżach.

Edited by golden_boy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawe jak się będą miały do eFeMowych kveików. Czy też dają radę w wysokich temperaturach.

Jak ktoś popełni coś na tych drozdzach, to niech koniecznie opisze wrażenia.

 

Ale tak offtopowo: gdzie są blendy z FM do lambica ja się pytam?

Edited by JackStyle

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Ale tak offtopowo: gdzie są blendy z FM do lambica ja się pytam?

 

Filip Paprocki na Akademii Drożdżowej FM dał do zrozumienia, że póki co mamy nie spodziewać się czegoś innego niż Saccharomyces z FM. Argumentował potrzebą posiadania drugiego laboratorium tak by nie używać tych samych pomieszczeń i sprzętów do rozmnażania Saccharomyces i Brettów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przymierzam się do FM27 artefakty trapistów. Ktoś miał z nimi doświadczenia odnośnie wysokości czapy piany w trakcie fermentacji i temperatury z dolnego zakresu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przymierzam się do FM27 artefakty trapistów. Ktoś miał z nimi doświadczenia odnośnie wysokości czapy piany w trakcie fermentacji i temperatury z dolnego zakresu?

Ta warka fermentowała przez pierwsze dni w temperaturze 18°C-20°C. 16L brzeczki w fermentorze 30L. Góra piany w najbardziej burzliwym fragmencie fermentacji kończyła się mniej więcej 12cm od pokrywy.

 

Ta warka fermentowała przez pierwsze dni w temperaturze 20°C-21,5°C. 18L brzeczki w fermentorze 30L. Góra piany w najbardziej burzliwym fragmencie fermentacji kończyła się mniej więcej 5-6cm od pokrywy. 

 

Ta warka fermentowała przez pierwsze dni w temperaturze 20°C-20,5°C. 17L brzeczki w fermentorze 30L. Góra piany w najbardziej burzliwym fragmencie fermentacji kończyła się mniej więcej 7-8cm od pokrywy. 

Edited by rkkr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej przymierzam się do serii 3 piw na płynnych drożdżach fm55 "zielone wzgorze" chciałbym zacząć od NEIPA potem NZ IPA i potem moze jakaś DIPA na mieszance Ameryki i nz. Pytanie, czy robienie na drożdżach dedykowanych do NEIPA opłaca się robić inne piwa. Jeśli zasmaukuje w Vermoncie to pewnie na 3 warkę zrobię znowu neipe na innym przepisie, ale z NZIPA nie chciałbym rezygnować.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Witam. Chcę na ten sezon zakupić 2 fiolki drożdży płynnych FM dolnej fermentacji - fm 30 i fm 31. W tej chwili nie ma ich w sklepie Twój Browar (bo tam zazwyczaj zamawiam) i chyba w żadnym innym. Kiedy mniej więcej powinny być dostępne? Pojawiają się zazwyczaj mniej więcej w jednakowym czasie np na jesień? Wrzesień, czy bardziej Listopad, czy po prostu nie wiadomo kiedy będa i lepiej na nie nie czekać z robieniem zamówienia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może ktoś wie jak to jest z tym "profil szczepu zbliżony do". Czy to faktycznie tylko zbliżone efekty smakowe, a same szczepy nie mają (nie muszą mieć) nic wspólnego ze sobą, czy raczej są to te same szczepy, np pozyskane z tych samych browarów, a określenie 'zbliżony do' jest pewnym asekuranctwem.

Zastanowił mnie szczep FM11 Wichrowe wzgórza, opisany jako podobny do WYEAST 1469 West Yorkshire Ale. Tylko Wyest deklaruje bardzo niskie odfermentowanie na tym szczepie 67-71% a FM 72-78%, czyli zakresy nawet się nie pokrywają.

Widzę trzy rozwiązania zagadki:

  • To zupełnie inne drożdże, zbliżone co najwyżej uzyskiwanymi aromatami.
  • Drożdże spokrewnione, np pozyskane z tego samego browaru, ale w różnych laboratoriach bo namnażaniu nie są identyczne.
  • Ten sam szczep drożdży, tylko jeden z producentów podaje błędne wartości odfermentowania lub testowali je w zupełnie innych warunkach - np drożdże mają skłonność do zatrzymania fermentacji w jakichś temperaturach.

No i teraz nie wiem, czy można FM traktować jako źródło tych samych szczepów, czy jeśli np. zależy mi na tym niskim odfermentowaniu powinienem kupić Wyest.

Pewnie najlepiej byłoby podzielić warkę na 2, zadać identyczne ilości drożdży od obu producentów i porównać efekty. Może ktoś już robił takie porównania, niekoniecznie w/w szczepów, ale też innych deklarowanych jako zbliżone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...