Jump to content
Ray

Fermentum Mobile -pierwsze polskie płynne drożdże piwowarskie

Recommended Posts

przecież tam są same górniaki, także na nie sezon dopiero się zacznie - przynajmniej u mnie. Przypuszczam też, że cena nie będzie odbiegać od Wyeast'ów czy WLP, ale przynajmniej będą świeże.

 

[edit]

dodam jeszcze, że w autorze nazw szczepów odezwała się chyba dusza poety :P

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma co narzekać, bardzo dobrze się dzieje, że konkurencja się robi na rynku. Nazwy tylko mniej profesjonalne od importowanych szczepów, o ile mniejszy szacunek będzie czuł do piwowarstwa ktoś, kto zobaczy w lodówce słoiczek z napisem "O czym szumią wierzby" zamiast np. Belgian Ardennes 3522.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem w jakiej formie będą sprzedawane te drożdże - skosy, płynne w saszetkach, płynne w probówkach/fiolkach. Jeżeli skosy, to powinny być tańsze, jeżeli płynna hodowla, to nie koniecznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma co narzekać, bardzo dobrze się dzieje, że konkurencja się robi na rynku. Nazwy tylko mniej profesjonalne od importowanych szczepów, o ile mniejszy szacunek będzie czuł do piwowarstwa ktoś, kto zobaczy w lodówce słoiczek z napisem "O czym szumią wierzby" zamiast np. Belgian Ardennes 3522.

 

Wydaje mi się, że te nazwy wynikają z ewentualnych problemów prawnych jakie mogłyby wyniknąć przy nazewnictwie podobnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie widzę przeciwskazań, jestem za. Jeśli chodzi o nazwy to mogły być symbole z BJCP, każdy chętny by sobie dopasował (nie wiem czy wolno, parafka GB).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem w jakiej formie będą sprzedawane te drożdże - skosy, płynne w saszetkach, płynne w probówkach/fiolkach. Jeżeli skosy, to powinny być tańsze, jeżeli płynna hodowla, to nie koniecznie.

Płynne w probówkach 50ml.

Ale Leszczu, skoro w USA Wyesty czy White Labsy kosztują w przeliczeniu ok. 20zł to ile mogą kosztować drożdże wyprodukowane u nas i sprzedawane na własnym podwórku?

Edited by Ray

Share this post


Link to post
Share on other sites

chyba widziałem te drożdże w praktikerze, ale mogę się mylić czy to był ten sam producent - zwróciłem uwagę na nie bo wcześniej nie spotkałem się z nimi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem w jakiej formie będą sprzedawane te drożdże - skosy, płynne w saszetkach, płynne w probówkach/fiolkach. Jeżeli skosy, to powinny być tańsze, jeżeli płynna hodowla, to nie koniecznie.

Płynne w probówkach 50ml.

Ale Leszczu, skoro w USA Wyesty czy White Labsy kosztują w przeliczeniu ok. 20zł to ile mogą kosztować drożdże wyprodukowane u nas i sprzedawane na własnym podwórku?

 

Wielkość laboratorium ma tez duże znaczenie. Ale okolice 20zł moim zdaniem to i tak bardzo dobra cena. Jesli bedzie szansa kupic drozdze prosto od producenta, wtedy nie trzeba będzie bawić się w startery.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w USA Wyesty czy White Labsy kosztują w przeliczeniu ok. 20zł to ile mogą kosztować drożdże wyprodukowane u nas i sprzedawane na własnym podwórku?

Jak się można przekonać, na podstawie cen innych produktów, wcale nie musi być taniej. W USA akurat sporo rzeczy jest tańsze (np energia) i nie ma takich horrendalnych podatków :D ale to jest jałowa dywagacja, pożyjemy zobaczymy.

chyba widziałem te drożdże w praktikerze

W tym na Krakowskiej? w jakiej były cenie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jestem testerem drożdży z Fermentum Mobile, jednym z testerów. Dostałem od nich dwa szczepy do piw belgijskich (klasztorna medytacja i arednny, któych w ofercie nie widzę). Ostatnio zostały rozdane próbki do lagerów, tych nie brałem bo nie mam warunków, żeby dobrze przeprowadzić fermentację przeprowadzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym na Krakowskiej? w jakiej były cenie?

tak, a jest jeszcze inny? :P niestety cena wyleciała ale też nie powiem na sto % że to były te

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nadzieję, że niedługo powstanie (oficjalne lub nie) porównanie do Wyeast i WLP, bo mam swoje typy w śród drożdży płynnych i ciężko znowu robić ciągłe porównania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jestem testerem drożdży z Fermentum Mobile, jednym z testerów. Dostałem od nich dwa szczepy do piw belgijskich (klasztorna medytacja i arednny, któych w ofercie nie widzę).

No to tłumacz się co Ci z tych drożdżaków wyszło :) Zawsze możesz też podzielić się gęstwą (chyba że regulamin testów tego zabrania)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jestem testerem drożdży z Fermentum Mobile, jednym z testerów. Dostałem od nich dwa szczepy do piw belgijskich (klasztorna medytacja i arednny, któych w ofercie nie widzę).

No to tłumacz się co Ci z tych drożdżaków wyszło :) Zawsze możesz też podzielić się gęstwą (chyba że regulamin testów tego zabrania)

Daj mi moment. Przeglądam zapiski. Zaraz napiszę coś szerzej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze piwo przeferrmentowane drożdżami - Ardennes - BGSA - fermentacja była super burzliwa, uciekły z wiadra. Odfermentowanie z 18 do 3.

Fermentacja w 20 stopniach. PIwko wyszło dość mocno owocowe i przyprawowe, ale dawno nie piłem, a wiadomo, że takie piwo powinno poleżeć, aż chyba zaraz sięgnę po butelczynę :) Cechy belgijskie moim zdaniem na wyższym poziomie niż przy drożdżach suchych.

 

Dubbel na gęstwie wyszedł znakomity moim zdaniem, niestety na cichej coś złapał i poszedł w kanał. Mocccno przyprawowy, owoce, Belgia ;) Słabiej te drożdże spisały się w Belgian IPA. Moim zdaniem nie nadają się zbytnio do tego typu piw.

 

Klasztorna Medytacja.

Powtórka Dubbla. Dwa miesiące po butelkowaniu, moim zdaniem naprawdę dobre piwo. Akcenty belgijskie dość mocno zaznaczone. Niestety coś dojadły w butelkach i występuje gushing. Odfermentowanie z 17 do 3.5.

 

W wędzonym witbierze wyszło niewiele Belgii. W ogóle dziwnie wyszedł ten eksperyment, także zbytnio nie będę się rozpisywał :) W każdym razie piwo nie dostało się do finału w Szczecinie :) W sumie się nie dziwię :)

 

Aktualnie te drożdże pracują nad Quadruplem. Fermentacja w temp. ponad 20 stopni. Moim zdaniem efekty są bardzo obiecujące. Zeżarły jak dotąd z 25.5 do 5.5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jestem testerem drożdży z Fermentum Mobile, jednym z testerów. Dostałem od nich dwa szczepy do piw belgijskich (klasztorna medytacja i arednny, któych w ofercie nie widzę).

No to tłumacz się co Ci z tych drożdżaków wyszło :) Zawsze możesz też podzielić się gęstwą (chyba że regulamin testów tego zabrania)

Coś nie coś opisałem. Co do gęstwy, to ode mnie raczej się nie da, bo Ardenny już dawno w kanalizacji, a Klasztorna Medytacja pracuje nad Quadruplem i myślę, że po robocie będą już dość mocno zmęczone. Pewnie ktoś z gdańskich stron też opiszę wrażenia. Spróbuj tam ponowić pytanie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...