Jump to content

Browar Ixnay


Gorsag
 Share

Recommended Posts

Po raz kolejny mój mały browar domowy przeszedł problemy, tym razem ze względu na przeprowadzkę. Na szczęście po przeprowadzce mam zdecydowanie więcej miejsca, co przełoży się na zmianę technologii tworzenia przepisów: mam zamiar zacząć zamawiać słody i testować receptury inne niż z "gotowych zestawów" od TB. Niestety na to trzeba jeszcze poczekać, bo będę musiał nabyć śrutownik - no i najpierw muszę się tu trochę urządzić. Oprócz tego jestem zmuszony do zmiany źródła energii z kuchenki gazowej na taboret gazowy, z czego jestem bardzo zadowolony, bo ten gaz w blokach chrzcili na potęgę (nie mogłem zagotować brzeczki!). Tak więc taboret+dodatki już są w drodze.

 

Po przeprowadzce w rejony wiejskie spodziewam się komplikacji z wodą. Gdynia ma jednak bardzo dobre ujęcia wody pitnej, więc właściwie absolutnie nie przejmowałem/zajmowałem się sprawą profilu wody. Tutaj może być różnie, mam nadzieję, że nie będzie tragedii... W ostateczności trzeba będzie sięgnąć po wodę ze sklepów. W jakich sklepach dostanę taką, która się nada?

Browar iXnay wznawia pracę :)

Edited by Gorsag
Link to comment
Share on other sites

#15 Grodziskie 8°BLG - 06.07.2016

Pierwsza warka po długiej przerwie i w nowym miejscu zamieszkania, stąd trochę "szałowo" to wszystko wyszło. Duży gar (60L) przy gotowaniu odparowuje niesamowite ilości wody, będę musiał dolewać w trakcie gotowania, i to tak ze 4-5 litrów. Ale to dlatego że jest szerszy, niż wyższy -  to był błąd w zakupie.
Z dzisiejszego warzenia kilka ważnych kwestii, które będę musiał zmodyfikować przed kolejnymi warkami, niemniej trzymam kciuki za to, żeby ta się udała :)

 

Skład:
Słód wędzony bestmalz – 1,3 kg
Słód pszeniczny – 0,8 kg
Słód pilzneński – 0,4 kg

Zacieranie:
12l wody do zacierania

63°C - 35min
72°C - 30min
78°C - 10min (mashout)

Wysładzanie:
ok 16l wody 80°C, do uzyskania 24l brzeczki

Gotowanie:
60 min

Chmielenie:
60 min – 30g Lomik

20 min – 20g Lomik

Inne:
brak

Drożdże:
Fermentis S-33 11,5g

Drożdże zadane w 22°C, do fermentacji trafiło 20,5l brzeczki 8°BLG.
Fermentacja burzliwa: 06.07.2016 - 11.08.2016

 

Butelkowanie:
11.08.2016 - 2°BLG - 42 butelek 0,5l - 129g cukru

Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 25.08.2016

Edited by Gorsag
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

#16 Witbier 11°BLG - 29.08.2016

Skład:
Słód heidelberg – 2 kg
Słód pszeniczny – 0,5 kg
Pszenica – 1 kg
Płatki owsiane – 0,2 kg

Zacieranie:
12l wody do zacierania

52°C - 20min
63°C - 60min
72°C - 25min
78°C - 10min (mashout)

Wysładzanie:
ok 14l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczki

Gotowanie:
60 min

Chmielenie:
60 min – 30g Lubelski

Inne:
10 min – 15g Curacao
10 min – 15g Kolendra
10 min – 15g Skórka pomarańczy (tarta)

Drożdże:
Fermentis S-33 11,5g

Drożdże zadane w 23°C, do fermentacji trafiło 20,5l brzeczki 11°BLG.
Fermentacja burzliwa: 29.08.2016 -26.10.2016

 

Butelkowanie:
26.10.2016 - 2°BLG - 43 butelek 0,5l - 150g cukru

Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 09.11.2016

Edited by Gorsag
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Konieczna będzie zmiana kapslownicy, ta którą mam obcina szyjki butelek. Zaczęło się od 1 na warkę, teraz to już kilka. Dlatego przy następnym zamówieniu surowców będę musiał zainwestować w stołową. Oprócz tego walczę z programami wspierającymi piwowarstwo ;) I cały czas zastanawiam się nad zakupem BeerSmitha. Na razie jeszcze zestawik, bo leżał i czekał na chłodniejsze dni.

 

#17 Żytnie 12°BLG - 19.10.2017

Skład:
Słód żytni                      – 2 kg
Słód monachijski         – 0,5 kg
Słód pale ale                 – 1 kg
Słód żytni karmelowy  – 0,2 kg

Zacieranie:
13l wody do zacierania

52°C - 10min
63°C - 30min
72°C - 40min
78°C - 5min (mashout)

Wysładzanie:
ok 14l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczki

Gotowanie:
70 min

Chmielenie:
60 min – 25g Lubelski

10 min – 10g Lubelski

Inne:
<brak>

Drożdże:
Fermentis WB-06 11,5g

Drożdże zadane w 24°C, do fermentacji trafiło 21l brzeczki 12°BLG.
Fermentacja burzliwa: 19.10.2017 -02.11.2017

 

Butelkowanie:
<brak>

Link to comment
Share on other sites

greta mi rozwala srednio 2 butelki na 40...ale najgorsza jest ta nie pewność przy butelkowaniu, straszny stress 
 
Rozwiązaniem problemów jest Eterna. Tania i skuteczna.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a46 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Dnia 24.10.2017 o 21:27, kouczan napisał:

Rozwiązaniem problemów jest Eterna. Tania i skuteczna.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a46 przy użyciu Tapatalka
 

W moim przypadku padło na Grifo HD. Po Grecie nie chciało mi się już eksperymentować z kapslownicą opierającą swoje działanie na trzymaniu szyjki butelki. Zresztą po opiniach patrząc to chyba najlepszy wybór, a nie jest aż tak droga.

No i wczoraj doszła do mnie Grifo HD. Robi dobre wrażenie solidności :) Mechanizm prosty, czyli - mam nadzieję - wieczny. Już nie mogę się doczekać kapslowania, żeby ją przetestować ;) Pewnie pod koniec tygodnia zakapsluję żytnie.

Link to comment
Share on other sites

Rozwiązaniem problemów jest Eterna. Tania i skuteczna.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a46 przy użyciu Tapatalka


Zacząłem od eterny a i tak skończyłem na grifo. Eterna zaczęła mi się zacinać.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

#18 Witbier 11°BLG - 02.02.2020

Skład:
Słód heidelberg – 2 kg
Słód pszeniczny – 0,5 kg
Pszenica – 1 kg
Płatki owsiane – 0,2 kg

Zacieranie:
13l wody do zacierania

52°C - 20min
63°C - 60min
72°C - 25min
78°C - 10min (mashout)

Wysładzanie:
ok 15l wody 78°C, do uzyskania ok 23l brzeczki

Gotowanie:
60 min

Chmielenie:
60 min – 30g Lubelski

Inne:

15 min – 20g Skórka pomarańczy (tarta)

15 min – 15g Skórka cytryny (tarta)

10 min – 15g Curacao
10 min – 15g Kolendra

Drożdże:
Belgian Wit M21 Mangrove Jack's 10g

Drożdże zadane w 23°C, do fermentacji trafiło 20l brzeczki 11°BLG.
Fermentacja burzliwa: 02.02.2020 - 22.02.2020 r.

 

Butelkowanie:
22.02.2020 - nie mierzyłem°BLG - 42 butelek 0,5l - 150 g cukru

Po otwarciu fermentora przyuważyłem małe białe coś na wierzchu piwa, jest chyba delikatna infekcja. Zobaczymy czy i jak się objawi po nagazowaniu.

Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 07.03.2020r.

Edited by Gorsag
Link to comment
Share on other sites

#19 Witbier 11°BLG - 09.02.2020

Skład:
Słód heidelberg – 2 kg
Słód pszeniczny – 0,5 kg
Pszenica – 1 kg
Płatki owsiane – 0,2 kg

Zacieranie:
14l wody do zacierania

52°C - 25min
63°C - 60min
72°C - 30min
78°C - 10min (mashout)

Wysładzanie:
ok 14l wody 78°C, do uzyskania ok 23l brzeczki

Gotowanie:
60 min

Chmielenie:
60 min – 30g Lubelski

Inne:

10 min – 49,5g Skórka pomarańczy (tarta)

10 min – 15g Curacao
10 min – 15g Kolendra

Drożdże:
Wyeast 3944 Belgian Witbier

Drożdże zadane w 22°C, do fermentacji trafiło 20,5l brzeczki 10,5°BLG.
Fermentacja burzliwa: 09.02.2020 -....

 

Butelkowanie:
....2020 - ...°BLG - ...butelek 0,5l - ...g cukru

Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: ...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.