Skocz do zawartości
Gorsag

Browar Ixnay

Rekomendowane odpowiedzi

Postępy w warzeniu browaru Ixnay.Niesamowitą radość to sprawia!

 

Sprzęt raczej podstawowy:

Gar zacierno-warzelny 60L stal nierdzewna + garnki pomocnicze

Taboret gazowy

2x fermentor przeźroczysty bez kranika (fermentacja)

1x fermentor biały z kranikiem (filtracja)

Filtrator z oplotu

Chłodnica zanurzeniowa z rurki miedzianej

Kapslownica Greta - czas zmienić, zaczęła ucinać szyjki, szykuję się na stołową

 

Moje warki:
#1 Polskie Jasne 12°BLG TB
#2 Pale Ale 12°BLG TB
#3 Witbier 11°BLG TB
#4 Tasmanian Red Ale 13°BLG TB
#5 Sweet Stout 14°BLG TB
#6 Black AIPA 16°BLG TB
#7 Prawdziwe Pszeniczne 12°BLG TB
#8 Witbier 11°BLG TB
#9 Witbier 11°BLG TB
#10 Polskie Jasne 12°BLG TB

#11 Pale Ale 12°BLG TB

#12 Piwo smakowe malinowe ??°BLG

#13 Witbier 11°BLG - 16.08.2015

#14 Summer Ale 12°BLG - 16.09.2015

#15 Grodziskie 8°BLG - 06.07.2016

#16 Witbier 11°BLG - 29.08.2016

#17 Żytnie 12°BLG - 19.10.2017

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

eeeee... cml, to nie fer :) ja też jak "twardziel" zacząłem od zacierania - i nawet piwka nie dostałem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#1 Polskie Jasne 12°BLG - 29.08.2014

 

Pierwsza w moim życiu własnorobna warka piwa. Wybrana z zestawów TB. Jak to przy pierwszej warce było trochę chaotycznie, ale i tak poszło nieźle. Tony przeczytanych tematów i porad jednak na coś się przydały. Po przeczytaniu różnych za i przeciw stwierdziłem od razu że pomijam fermentację cichą i potrzymam dłużej na burzliwej.

 

Skład:

Słód pilzneński – 3,7 kg

Słód karmelowy jasny – 0,3 kg

 

Zacieranie:

14l wody do zacierania

 

63°C - 20min

72°C - 40min

78°C - 10min (mashout)

 

Wysładzanie:

ok 15l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

60 min – 25g Marynka

20 min – 20g Lubelski

10 min – 20g Lubelski

 

Inne:

brak

 

Drożdże:

Brewferm Top 2x6g

 

Drożdże zadane w 24°C, do fermentacji trafiło 20l brzeczki 12°BLG. Niestety albo za dużo mi się wygotowało albo za słabo wysłodziłem (chociaż areometr pokazywał 2°BLG na koniec wysładzania) i dolałem do brzeczki przed chłodzeniem ok 1l przegotowanej wody.

 

Fermentacja burzliwa: 29.08.2014 - 14.09.2014

 

Butelkowanie:

14.09.2014 - 2°BLG - 41 butelek 0,5l - 126g cukru.

= Piwo wyglądało zdrowo, pachniało jak piwo, w smaku okej. Muszę koniecznie kupić zaworek grawitacyjny.

 

Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 28.09.2014

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj, że to brzEczka, nie brzĘczka. ;)

20l o ekstrakcie 12°Blg z czterech kg słodów to na prawdę niezły wynik. Powodzenia w kolejnych warkach!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#2 Pale Ale 12°BLG - 14.09.2014

 

Druga wareczka zrobiona zaraz po rozlewie pierwszej. Nie przewiduje cichej.

 

Skład:

Słód pale ale – 3,2 kg

Słód monachijski – 0,6 kg

Słód caramel light – 0,2 kg

 

Zacieranie:

13l wody do zacierania

 

68°C - 70min

78°C - 10min (mashout)

 

Wysładzanie:

ok 15l wody 80°C, do uzyskania 23l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 30g Phoenix

10 min – 40g Progress

 

Inne:

brak

 

Drożdże:

Brewferm Top 2x6g

 

Drożdże zadane w 24°C, do fermentacji trafiło 20l brzeczki 12°BLG. Na 100% za dużo mi się wygotowuje - wydaje mi się że to przez gotowanie na 2 gary. Dolane 2L przegotowanej wody.

 

Fermentacja burzliwa: 14.09.2014 - 28.09.2014

 

Butelkowanie:

28.09.2014 - 2°BLG - 40 butelek 0,5l - 100g cukru.

 

Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 26.10.2014

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tasmanian Red Ale u mnie jest w butelkach, degustacja będzie na koniec tygodnia przy butelkowaniu American Amber Ale, jak byłbyś zainteresowany to linki w podpisie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O, chętnie przeczytam bo tak na wyrost sobie to wymyśliłem. Dzięki, skorzystam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#3 Witbier 11°BLG - 07.10.2014

 

Lekki poślizg w warzeniu z powodów ode mnie niezależnych. Miałem to machnąć w ostatnią niedzielę.

 

Skład:

Słód heidelberg – 2 kg

Słód pszeniczny – 0,5 kg

Pszenica – 1 kg

Płatki owsiane – 0,2 kg

 

Zacieranie:

12l wody do zacierania

 

52°C - 20min

63°C - 60min

72°C - 25min

78°C - 10min (mashout)

 

Wysładzanie:

ok 14l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 30g Lubelski

 

Inne:

10 min – 15g Curacao

10 min – 15g Kolendra

10 min – 15g Skórka pomarańczy (tarta)

 

Drożdże:

Fermentis S-33 11,5g

 

Drożdże zadane w 21°C, do fermentacji trafiło 21l brzeczki 11°BLG.

Fermentacja burzliwa: 07.10.2014 - 19.10.2014

 

Butelkowanie:

19.10.2014 - 2°BLG - 42 butelek 0,5l - 145g cukru.

 

Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 09.11.2014

post-9606-0-85189200-1415547701_thumb.jpg

post-9606-0-37961200-1415547704_thumb.jpg

post-9606-0-48115900-1415547706_thumb.jpg

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#4 Tasmanian Red Ale 13°BLG - 26.10.2014

 

Nadszedł czas na warkę numer 4. Przyznam się że wybrałem to piwo ze względu na kolor, jednak generalnie mam nadzieję że smakiem podejdzie.

 

Skład:

Słód pale ale – 3,8 kg

Słód czerwony – 0,4 kg

Słód karmelowy 300 – 0,2 kg

Słód black of black – 30 g

 

Zacieranie:

12l wody do zacierania

 

68°C - 90min

78°C - 10min (mashout) // dodano słód black of black

 

Wysładzanie:

ok 15l wody 80°C, do uzyskania 23l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 5g Topaz

10 min – 15g Topaz

5 min – 20g Topaz

2 min – 15g Topaz

 

Inne:

brak

 

Drożdże:

Danstar Nottingham 11g // gęstwę zebraną z Danstarów mam zamiar użyć przy Sweet Stoucie oraz Black AIPIE. Warto? Ujdzie? Da radę?

 

Drożdże zadane w 24°C, do fermentacji trafiło 20,5l brzeczki ok 13°BLG. Korygowanie wyparowania na bieżąco dało dobre rezultaty (dolewałem wrzątku już na końcowych etapach chmielenia/gotowania).

 

Fermentacja burzliwa: 26.10.2014 - 09.11.2014 // Po dekantacji zebrano ok. 700 ml gęstwy do użytku w dniu dzisiejszym do Sweet Stouta(właśnie trwa zacieranie).

 

Butelkowanie:

09.11.2014 - 2°BLG - 42 butelek 0,5l - 135g cukru.

 

Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 07.12.2014

post-9606-0-79302600-1417195389_thumb.jpg

post-9606-0-24551800-1417195392_thumb.jpg

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy gęstwę po Danstarach można użyć do następnych 2 warek? Tj. Sweet Stouta oraz Black AIPA?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#5 Sweet Stout 14°BLG - 09.11.2014

 

Pierwszy Stout i zarazem pierwsze piwo w którym użyta zostanie gęstwa; zebrana też dzisiaj przed rozlewem Tasmanian Red Ale.

 

Skład:

Słód pale ale – 3,7 kg

Słód karmelowy ciemny – 0,4 kg

Słód chocolate – 0,35 kg

Palone ziarno jęczmienia – 0,2 kg

Laktoza – 500g

 

Zacieranie:

12l wody do zacierania

 

67°C - 70min

67°C - 10min // dodano słody ciemne (chocolate,palone ziarno jęczmienia)

78°C - 10min (mashout)

 

Wysładzanie:

ok 14l wody 80°C, do uzyskania 23l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

60 min – 25g Northdown

 

Inne:

15 min – 500g laktoza

 

Drożdże:

Gęstwa po Tasmanian Red Ale - Danstar Nottingham - ok. 110ml

 

Gęstwa zadana w 23°C, do fermentacji trafiło 20l brzeczki 14°BLG.

Fermentacja burzliwa: 09.11.2014 - 26.11.2014

 

// 10.11.2014: Gęstwa radzi sobie świetnie, ok. 10.00 było już widać niezłą pianę, do 16.00 jeszcze urosła.

 

Butelkowanie:

26.12.2014 - 5°BLG - 43 butelek 0,5l - 132g cukru.

 

Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 24.12.2014

 

// zebrano gęstwę 2 generacji - Danstar Nottingham - do Black AIPA.

post-9606-0-40920200-1418155551_thumb.jpg

post-9606-0-16638700-1418155557_thumb.jpg

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W związku z tym że piwo domowe zyskało aprobatę większości rodziny, oraz moimi planami rozwojowymi, dzisiaj zrobiłem następujące zakupy:

- rurka miedziana miękka, fi 8mm, 8metrów / allegro

- przeźroczysty fermentor 33L z rurką fermentacyjną.

Z rurki powstanie w końcu upragniona chłodnica do chłodzenia brzeczki, ponieważ chłodzenie w wannie było drażniące nie tylko dla mnie ale i dla innych członków rodziny. Chłodzenie trwało zazwyczaj koło 4 godzin...to przegięcie. Szczególnie że chłodziłem to już w docelowym fermentorze do którego zadawałem tylko drożdże. Taki system powstał w celu uproszczenia sobie procesu oraz z powodu braku jednego dużego gara ( wstawienie 2ch praktycznie pełnych garów wiązałoby się ze sporym ryzykiem). A tak gorąca brzeczka jest przelewana, a zimna już nie - co zmniejsza zagrożenie infekcji. Chłodnica zostanie przystosowana do fermentora i to w nim będzie następowało chłodzenie.

Fermentor poszerza kolekcję naczyń plastikowych i ma za zadanie zwiększenie możliwości produkcyjnych. :) Pewne typy piwa przypadły do gustu mojej rodzinie i nalegają na warzenie ich, co utrudnia mi zabawę z poszukiwaniem nowych, fajnych smaków. Toteż drugi fermentor pozwoli mi fermentować naraz 2 różne warki. Przy okazji rozwiąże się problem wiecznego niedoboru piwa - znika w zastraszającym tempie.

 

Mam nadzięję że paczki pojawią się około najbliższej środy.

 

26.11.2014 Update:

Dzisiaj przyszła przesyłka z rurką miedzianą i na tą chwilę jestem już posiadaczem chłodnicy. Testy potwierdziły szczelność, także przy najbliższym warzeniu (jutro lub w piątek) nastąpi pierwszy crashtest na żywym piwie. Dostałem też potwierdzenie wysyłki z TB, tak więc jutro powinien też dojść drugi fermentor, co oznacza że będę mógł spokojnie fermentować dwie warki jednocześnie. Wypas.

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#6 Black AIPA 16°BLG - 27.11.2014

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Już na starcie niestety eksperymenty, ponieważ wedle instrukcji powinienem zacierać w 16L wody. Niestety jestem ograniczony garami i dlatego zacieram w około 12L wody, co daje stosunek 1:2,4. Zobaczymy czy uda mi się dobrze zatrzeć i czy nie będzie problemów z filtracją.

 

Skład:

Słód pale ale – 4,6 kg

Słód crystal 400 – 0,4 kg

Słód chocolate – 0,3 kg

Słod black – 0,2 kg

 

Zacieranie:

12l wody do zacierania

 

67°C - 90min

67°C - 15min // dodano słody ciemne (chocolate,black)

78°C - 5min (mashout)

 

Wysładzanie:

ok 16l wody 80°C, do uzyskania 23l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 25g Bravo // nieźle mi wykipiało

20 min – 15g Cascade //

15 min – 15g Cascade // Tutaj mi się pokićkało i wsypałem nie w tej kolejności. Rudi miał być na 20', a potem Cascade na 15,5 i 1.

10 min – 25g Dr Rudi //

1 min – 20g Cascade

Na zimno – 7dni – 30g Cascade

 

Inne:

 

Drożdże:

Gęstwa po Sweet Stout - Danstar Nottingham 2 generacji - ok. 125ml

 

Gęstwa zadana w 23°C, do fermentacji trafiło 20,5l brzeczki 16°BLG. // Widać zacieranie w proporcjach 1:2,4 nie zepsuło wydajności :)

Fermentacja burzliwa: 27.11.2014 - 15.12.2014

 

Butelkowanie:

15.12.2014 - 3°BLG - 43 butelki 0,5l - 120g cukru.

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#7 Prawdziwe Pszeniczne 12°BLG - 28.11.2014

 

 

Skład:

Słód pszeniczny – 2,5 kg

Słód pilzneński – 1,5 kg

Słód karmelowy jasny – 0,2 kg

 

Zacieranie:

12l wody do zacierania

 

46°C - 15min

63°C - 25min

72°C - 40min

78°C - 10min (mashout)

 

Wysładzanie:

ok 15l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 20g Lubelski

 

Inne:

 

Drożdże:

Fermentis WB-06 11,5g

 

Drożdże zadane w 24°C, do fermentacji trafiło 20l brzeczki 12°BLG.

Fermentacja burzliwa: 28.11.2014 - 13.12.2014

 

Butelkowanie:

13.12.2014 - 2°BLG - 41 butelek 0,5l - 130g cukru.

 

Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 10.01.2015

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#8 Witbier 11°BLG - 17.12.2014

 

Powtórka z hitu sezonu.

 

Skład:

Słód heidelberg – 2 kg

Słód pszeniczny – 0,5 kg

Pszenica – 1 kg

Płatki owsiane – 0,2 kg

 

Zacieranie:

12l wody do zacierania

 

52°C - 20min

63°C - 60min

72°C - 25min

78°C - 10min (mashout)

 

Wysładzanie:

ok 14l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 30g Lubelski

 

Inne:

10 min – 15g Curacao

10 min – 15g Kolendra

10 min – 15g Skórka pomarańczy (tarta)

 

Drożdże:

Fermentis S-33 11,5g

 

Drożdże zadane w 24°C, do fermentacji trafiło 21l brzeczki 11°BLG.

Fermentacja burzliwa: 17.12.2014 - 30.12.2014

 

Butelkowanie:

30.12.2014 - 2°BLG - 44 butelek 0,5l - 150g cukru.

 

Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 20.01.2015

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jako że poprzednia warka tego zacnego piwa była na zamówienie a w domu się upominają, to po raz kolejny Witbier. To tałatajstwo zrobiło się jakimś hitem ;)

 

#9 Witbier 11°BLG - 09.01.2015

 

 

Skład:

Słód heidelberg – 2 kg

Słód pszeniczny – 0,5 kg

Pszenica – 1 kg

Płatki owsiane – 0,2 kg

 

Zacieranie:

12l wody do zacierania

 

52°C - 20min

63°C - 60min

72°C - 25min

78°C - 10min (mashout)

 

Wysładzanie:

ok 14l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 30g Lubelski

 

Inne:

10 min – 15g Curacao

10 min – 15g Kolendra

10 min – 15g Skórka pomarańczy (tarta)

 

Drożdże:

Gęstwa po #8 Witbier -Fermentis S-33 - Zadano ok. 130ml.

 

Drożdże zadane w 23°C, do fermentacji trafiło 21l brzeczki 11°BLG.

Fermentacja burzliwa: 09.01.2015 - 23.01.2015

 

Butelkowanie:

23.01.2015 - 2°BLG - 44 butelek 0,5l - 149g cukru.

 

Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 13.02.2015

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#10 Polskie Jasne 12°BLG - 24.01.2015

 

 

Skład:

Słód pilzneński – 3,7 kg

Słód karmelowy jasny – 0,3 kg

 

Zacieranie:

14l wody do zacierania

 

63°C - 20min

72°C - 40min

78°C - 10min (mashout)

 

Wysładzanie:

ok 15l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

60 min – 25g Marynka

20 min – 20g Lubelski

10 min – 20g Lubelski

 

Inne:

brak

 

Drożdże:

Fermentis S-04 11,5g

 

Drożdże zadane w 23°C, do fermentacji trafiło 20l brzeczki 12°BLG.

Fermentacja burzliwa: 24.01.2015 - 08.02.2015

 

Butelkowanie:

08.02.2015 - 2°BLG - 31 butelek 0,5l - 100g cukru.

// 5 L piwa pozostawione w fermentorze jako podstawa do piwa smakowego (#12)

 

Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 01.03.2015

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#11 Pale Ale 12°BLG - 29.01.2015


Skład:
Słód pale ale – 3,2 kg
Słód monachijski – 0,6 kg
Słód caramel light – 0,2 kg

Zacieranie:
13l wody do zacierania

68°C - 70min
78°C - 10min (mashout)

Wysładzanie:
ok 15l wody 80°C, do uzyskania 23l brzeczki

Gotowanie:
60 min

Chmielenie:
60 min – 30g Phoenix
10 min – 40g Progress

Inne:
brak

Drożdże:
Fermentis US-05 11,5g

Drożdże zadane w 24°C, do fermentacji trafiło 20l brzeczki 12°BLG.

Fermentacja burzliwa: 29.01.2015 - 24.02.2015

 

Butelkowanie:
24.02.2015 - 2°BLG - 42 butelek 0,5l - 120g cukru.
Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 17.03.2015

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#12 Piwo smakowe malinowe ?°BLG na bazie #10 Polskie Jasne 12°BLG - 08.02.2015


Skład:
Młode piwo #10 Polskie Jasne 12°BLG – ok. 5L // zostawione w fermentorze po zlewaniu piwa
Sok malinowy Herbapol (z żurawiną; z cytryną) – 2x 0,425 L // zadane bezpośrednio do fermentora z piwem
Woda mineralna niegazowana z Biedrony - 5 L // zadane bezpośrednio do fermentora z piwem

Drożdże:
Fermentis S-04 po przefermentowaniu #10 Polskie Jasne

Fermentacja burzliwa: 08.02.2015 - 24.02.2015

 

Butelkowanie:
24.02.2015 - ??°BLG - 26 butelek 0,5l - 76g cukru - ok.60 pastylek słodzika (z Lidla).

Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 10.03.2015

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wystapila dluga przerwa wynikajaca z braku czasu. Na szczescie poczynilem upgrade sprzetu czyli zakupilem nowy garnek 60l. Wreszcie bedzie mozna warzyc w jednym a nie w dwoch :) Oprocz tego plany na przelom roku to skompletowanie sprzetu do kegeratora.

 

Update:
Właśnie przyszedł nowy kociołek do warzenia cudności, troche większy niż sobie wyobrażałem. Na taboret chyba będzie dobry. Wymiary 50x30. Fota na kuchence poniżej. Przypuszczalnie w niedziele spróbuje na nowym sprzęcie coś uwarzyć, zobaczymy jak poradzi sobie główny palnik kuchenki.

 

 

post-9606-0-24508300-1439537282_thumb.jpg

 

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#13 Witbier 11°BLG - 16.08.2015

Troche ryzykownie ze względu na temperatury, ale zobaczymy.

Skład:
Słód heidelberg – 2 kg
Słód pszeniczny – 0,5 kg
Pszenica – 1 kg
Płatki owsiane – 0,2 kg

Zacieranie:
12l wody do zacierania

52°C - 20min
63°C - 60min
72°C - 25min
78°C - 10min (mashout)

Wysładzanie:
ok 14l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczki

Gotowanie:
60 min

Chmielenie:
60 min – 30g Lubelski

Inne:
10 min – 15g Curacao
10 min – 15g Kolendra
10 min – 15g Skórka pomarańczy (tarta)

10 min - 8g Skórka cytryny (tarta)

Drożdże:
Fermentis S-33 11,5g

Drożdże zadane w 23°C, do fermentacji trafiło 20,5l brzeczki 11°BLG.
Fermentacja burzliwa: 16.08.2015 -30.09.2015 // W wyniku braku czasu piwo w fermentorze postało długo za długo. Zobaczymy czy po zlaniu prawidłowo się nagazuje.

 

Butelkowanie:
30.09.2015 - 2°BLG - 43 butelek 0,5l - 151g cukru

Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 15.10.2015

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#14 Summer Ale 12°BLG - 16.09.2015

Skład:
Słód pilzneński – 2 kg
Słód pszeniczny – 0,3 kg
Słód wiedeński – 1,6 kg
Słód karmelowy – 0,2 kg

Zacieranie:
12l wody do zacierania

63°C - 30min
73°C - 30min
78°C - 10min (mashout)

Wysładzanie:
ok 15l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczki

Gotowanie:
60 min

Chmielenie:
60 min – 8g Galaxy

15 min – 20g Motueka

10 min – 20g Amarillo

5 min – 25g Galaxy

Inne:
brak

Drożdże:
Fermentis US-05 11,5g

Drożdże zadane w 22°C, do fermentacji trafiło 21l brzeczki 12°BLG.
Fermentacja burzliwa: 16.09.2015 -02.12.2015 // W wyniku braku czasu piwo w fermentorze postało długo za długo. Zobaczymy czy po zlaniu prawidłowo się nagazuje.

 

Butelkowanie:
02.12.2015 - 2°BLG - 43 butelek 0,5l - 138g cukru

Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 16.12.2015

Edytowane przez Gorsag

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...