Jump to content
Sign in to follow this  
zibi

Alt ?

Recommended Posts

Szukam coś w stylu ALTA może ktoś podpowie:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiejś receptury

Edited by zibi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakiejś receptury

Ostatnio warzyłem tak: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=866698&=Alt_Bier&sess_id=7797822290

i piwo choć jeszcze młode smakuje obiecująco.

Mam tylko pilźnieński i mochajski może być bez karmelowego i drożdze safale 04

Jeśli dysponujesz tylko monachijskim i pilzneńskim to osobiście użyłabym 70-80% monachijskiego i 20-30% pilzneńskiego. Co do drożdży to nie jestem pewna czy S-04 będą odpowiednie, z suchych lepsze byłyby na pewno S-33. Fermentację cichą ALTa trzeba przeprowadzać w możliwie niskiej temperaturze, S-33 jak pisał kiedyś Kopyr dają radę, nie wiem jak S-04.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentowałem S-04 w 16 stopniach dawały rade, ale efekty były bardzo śmietankowe (dwuacetyl, ale znikał podczas leżakowania) no i zawsze miały typowy dla drożdży górnych profil smakowy. Zatem również jak Dori odradzam S-04 do alt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat :) . Obecnie mam Alta z zestawu z BA na cichej , w instrukcji jest: "Zalecana fermentacja cicha - 3 tygodnie w temp. ok. 4°C" U mnie na razie :) jest to nie wykonalne, trzymam go w ok. 15°C , a teraz pytanie : Czy zmniejszyć czas fermentacji cichej ? Temp. 4°C , a 15°C to duża różnica. Drożdże Safbrew S-33 .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja czytałem na forum nie pamiętam już u kogo :rolleyes:(bo nie sciągnołem sobie do receptur)że ktoś tak tak robił alta na drożdżach S-04. Fermentacja 4 dni 20°C i 14 cichej ale nie była podana temperatura.

Upieram się przy tych S-04 bo dopiero w czwartek bede miał nowy towar a tak coś bym uwarzył.

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Zalecana fermentacja cicha - 3 tygodnie w temp. ok. 4°C" U mnie na razie :beer: jest to nie wykonalne, trzymam go w ok. 15°C , a teraz pytanie : Czy zmniejszyć czas fermentacji cichej ? Temp. 4°C , a 15°C to duża różnica. Drożdże Safbrew S-33 .

Dziwne, bo S-33 to drożdże górnej fermentacji, pracują najlepiej w 15-23°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki dori czytałem już ten wątek, z przyczyn technicznych temp. fermentacji musi być 15°C , głównie chodzi mi o czas fermentacji cichej , zwykle u mnie trwa to góra 2 tygodnie . Zastanawiam się czy jest sens trzymać go te 3 tygodnie na cichej. A tak poza tematem może ktoś poleci piwo górnej fermentacji : mocne , nie za słodkie , średnio goryczkowe. Dwa fermentatory puste , szukam , szukam i nie mogę znaleźć :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem temperatura w tym przypadku nie ma raczej wpływu na długość fermentacji cichej. Potrzymaj na cichej tyle ile standardowo trzymasz :beer:

 

Nie wiem jakie piwa lubisz i jakimi dysponujesz surowcami. Może uwarzysz jakąś mocniejszą wersję stouta? Najlepiej załóż nowy wątek to pomyślimy :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
A tak poza tematem może ktoś poleci piwo górnej fermentacji : mocne , nie za słodkie , średnio goryczkowe. Dwa fermentatory puste , szukam , szukam i nie mogę znaleźć :beer:

Polecam mocniejszą wersję http://www.piwo.org/forum/p13070-Dzisiaj-20-55-55.html#p13070.

Tylko bez jęczmienia niesłodowanego. No a mój karmelowy to odpowiednik karmelowego jasnego. To jest piwo które najlepiej mi wyszło, po 4 miesiącach leżakowania było po prostu pyszne! Ja na pewno powtórzę tę warkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.