Skocz do zawartości
pachura

Mieszanie drożdży przy rehydratacji?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Na stronie Browamatora znalazłem taką instrukcję przeprowadzania rehydratacji S-04:

 

1. Rozsypać suche drożdże na powierzchnię sterylnej wody lub brzeczki o temp. 27 C ± 3 C, wziętej w ilości około 10-krotnie większej niż masa drożdży.

 

2. Po przekształceniu się drożdży w postać kremu (co zabiera 15-30 minut), łagodnie mieszać przez następne 30 minut.

 

3. Następnie dozować otrzymany krem do zbiornika fermentacyjnego.

 

Dziwna sprawa z tym łagodnym mieszaniem przez 30 minut - nigdzie nie widziałem takich zaleceń? Niektórzy wręcz wyraźnie radzą "NIE MIESZAĆ" (a co dopiero przez 30 minut...) Z drugiej strony, jak niby takie mieszanie mogłoby zaszkodzić drożdżom?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja mieszam po wsypaniu drożdży do wody, a potem jak się już zrobi kremik to też jeszcze parę razy przemieszam przed wlaniem do wiadra. zawsze jest OK :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Grunt żeby nie było pozlepianych grudek w kremiku drożdżowym. Mieszanie nie zaszkodzi tym twardzielom :)

Edytowane przez Krugerius

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wsypuję do wody jak brzeczka kończy się chłodzić, moczą się z półgodziny (w tym czasie whirpool, opadnięcie osadów, zlanie do fermentatora). Potem zazwyczaj ja napowietrzam brzeczkę, a małżonka w tym czasie delikatnie miesza drożdże. Na pewno nie 30 minut, raczej 5, głównie dlatego żeby nie nałapały zbyt dużo syfów z powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość pitupitu

A nie myślałeś aby brzeczkę napowietrzać już z zadanymi drożdżami ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A nie myślałeś aby brzeczkę napowietrzać już z zadanymi drożdżami ;)

Myślałem, ale i tak po ostrym kołysaniu przemywam jeszcze na szybko krawędzie fermentatora i pokrywę nadwęglanem. Wtedy lecą też drożdże.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...