Jump to content
crosis

Sklep twojbrowar.pl

Recommended Posts

Zabrakło mi kolorowych słodów, a, że zawsze z tym trzeba kupić parę pierdół, to chciałem wszystko mieć ze sklepu (po co płacić za przesyłkę ze Strzegomia i jeszcze jedną z jakiegoś innego sklepu).

 

Wchodzę na TB, wybieram różne pierdoły, na koniec dodaję słody... i:

karmelowy 150 1kg:

TB: 7,50

Patrzę i nie wierzę. Sprawdzam w DMGP: 4,10

Chyba błąd... sprawdzam resztę karmeli - jak strzelił, wszystko po 7,50, na dodatek nic w opakowaniach większych niż 1 kg.

 

Hym, a może mają stare partie, po innych cenach? Sprawdzam CP:

5,79

 

Nie mam pytań...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A myślałem, że w pierwszym poście napisałem jasno:

 

Wchodzę na TB, wybieram różne pierdoły, na koniec dodaję słody... i:

karmelowy 150 1kg:

 

.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ale co się dziwisz, że sprzedają słody prawie dwa razy drożej niż u producenta? Byłem 2 tygodnie temu w Strzegomiu, pisałem na WIP Forum. Mogłem coś Ci przywieźć ;)

 

Mają za to drożdże i chmiele tańsze niż w innych sklepach. Coś za coś. Bilans musi być na plus :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też na początku tak myślałem ale te strunowe zdecydowanie mniej miejsca zajmują w zamrażalniku i jak masz końcówkę chmielu to dużo mniej powietrza jest w nich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednak po sprawdzeniu, część dostałem w strunowych a cześć w zwykłych próżniowych (początek czerwca).

Share this post


Link to post
Share on other sites

zdecydowanie mniej miejsca zajmują w zamrażalniku

 

Z tego co pamiętam to każdy producent chmielu zaleca jego przechowywanie w 4°C w celu zachowania jego właściwości aromatycznych. Podobna sytuacja tyczy się kawy, bariści również zalecają przechowywanie kawy w 4°C, zdecydowanie odradzając jej mrożenie.

Sam niestety nie ma wyrobionego zadania jeżeli chodzi o przechowywanie chmielu, generalnie zastosowałem się do zaleceń producenta i przechowuje chmiel w lodówce w strunowych woreczkach. Myślę sobie jednak, że dużo gorszym wrogiem dla chmielu jest tlen niż temperatura jego przechowywania 4°C vs -20°C.

Z góry przepraszam za off top.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co pamiętam to każdy producent chmielu zaleca jego przechowywanie w 4°C w celu zachowania jego właściwości aromatycznych.

Daj źródło, przyznam się ze pierwsze słyszę.

Myślę sobie jednak, że dużo gorszym wrogiem dla chmielu jest tlen niż temperatura jego przechowywania 4°C vs -20°C.

Tlen jest wrogiem chmielu ale 2-3 krotnie wolniejszym o każde 10°C niżej ;)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj źródło, przyznam się ze pierwsze słyszę.

 

Zamawiając większe ilości chmieli z SimplyHops, na oryginalnych opakowaniach było napisane, aby przechowywać w temperaturze 4°C, notabene rozmawiając z chłopakami z TB też potwierdzili, że producenci zalecają przechowywać chmiel w 4°C, co niniejszym czynią.

Ostatnio na warsztatach przy FDP we Wrocławiu poruszyłem ten temat i nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi. Byli piwowarzy, którzy twierdzili, że używali 3 letni chmiel przechowywany w zamrażalce i według nich aromat był OK, ale na ile OK w porównaniu z chmielem przechowywanym w lodówce tego już nie wiem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja akurat praktycznie od początku z TB korzystam, ale nie kupuje tam słodów ;) Głównie drożdże i chmiele bo mają największą ofertę, do tego zazwyczaj mam odbiór osobisty bez problemu na umówienie się z chłopakami, zawsze pogadać można, oni są bardzo otwarci.... Zobaczcie sobie, że nie tylko oni taką marże narzucają inne sklepy też i nie jest to gorszące, bo na czymś muszą zarobić, ale przerażają mnie marże na chmiele najbardziej bo sięgają one 200% często!!! Drożdże niestety płynne też niestety do najtańszych u nas nie należą, miejmy nadzieję tylko, że na tyle wzrośnie konkurencyjność na rynku, że sklepy będą musiały przyciągać klientów do siebie ;) Jedyny zarzut do TB teraz mam jak zamawiałem ostatnio z przesyłką pomimo opłaty tego samego dnia i potwierdzenia, paczka wysłana 5 dni później a doszła po 8 dniach do mnie (kurier 3 dni szedł?) więc czas oczekiwania na zakupy się wydłuża... Takich problemów nie miałem z innymi sklepami, choć w innych zdarzał się często nie ten towar co zamawiałem :) Więc ogólnie TB ma u mnie bilans na plusie i nie ma co narzekać.

 

To co Bzdzionek pisze o chmielach i przechowywaniu to prawda, rozmawiałem już z kilkoma piwowarami na ten temat, w zamrożonym chmielu następuje jakaś tam degradacja olejków eterycznych tak jak w kawie i zaleceniem plantatorów i hurtowników jest przetrzymywanie chmielu w temperaturze ciut powyżej zera. Ale tak jak piszecie najważniejszy jest brak dostępu tlenu do chmielu bo on jest sprawcą największego spustoszenia. Przydałaby się zgrzewarka próżniowa na wyposażeniu browaru ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I to jest sedno: wielu z nas korzysta/korzystało z TB, choćby biorąc pod uwagę chmiele, których ceny też małe nie są. Więc jest wolumen. Czy biorąc pod uwagę tylu klientów potrzebne jest jeszcze kasowanie za słody z taką przebitką?

 

Niech każdy zastanowi się sam i dojdzie do wniosku, gdzie robić zakupy.

 

Co do dróg odbioru, to jest to dla mnie najgorszy sklep jaki istnieje.

1. Kurier: idzie długo, od opłaty do wysłania paczki dużo czasu

2. Odbiór osobisty: nigdy nie jest jasny, zawsze trzeba się umówić.

Czyli albo drogi kurier, albo żonglerka godzinowa.

 

I to jest właśnie niesamowite, że we Wrocławiu, gdzie piwowarów jest naprawdę dużo, jest tak duży problem z odbiorem osobistym. CP dalej utrzymuje układ, gdzie paczka trafia do sklepu, otwartego od rana do godzin wieczornych (a więc dostępnego dla każdego, niezależnie od godzin pracy) i z symboliczną opłatą za taką opcję dostawy. A TB, siedzące na Ostrowskiego (dla ludzi z Wrocławia - wiecie, co znaczy dojechać z Sępolna na Ostrowskiego po godzinie 16 i wrócić? Wiecie. Całe popołudnie szlag trafia).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale, w czym rzecz? Że sklep sprzedaje po takiej cenie jaką sobie wymyśli?

Bo nie bardzo rozumiem ;)

Co do realizacji zamówienia i kuriera, zawsze odbywa się to ekspresowo (jakieś 36-48h od zamówienia mam paczkę w domu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak widać różni ludzie mają różne doświadczenia.

 

Co do samej ceny: nie, nie ma w tym nic złego, o ile znajduje na to klientów. To jak z wychodzeniem na zakupy: jak masz obok dwa sklepy, a jeden ma ten sam towar 70% drożej, to nikt nie może mieć do niego pretensji. Tak samo właściciel nie może mieć do nikogo pretensji, że to punktuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie też zamówienie zamyka się na ogół w 5 dni roboczych. Na początku to było irytujące, ale przyzwyczaiłem się że jak chcę warzyć w weekend to nie składam zamówienia w czwartek tylko tydzień wcześniej.

 

Co do cen, to TB nigdy nie kojarzył mi się z tanim sklepem. Dla mnie siłą tego sklepu jest bardzo szeroki wybór chmieli i słodów. Gdybym chciał worek Strzegomia po taniości, to na pewno szukałbym gdzie indziej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A TB, siedzące na Ostrowskiego (dla ludzi z Wrocławia - wiecie, co znaczy dojechać z Sępolna na Ostrowskiego po godzinie 16 i wrócić? Wiecie. Całe popołudnie szlag trafia).

A wiesz ile to jest dojechać z Krzemienieckiej na Ostrowskiego i wrócić? Mam rzucać ch*jami na Halę Targową że się bezczelnie ulokowała po drugiej stronie miasta i mam kiepski dojazd? Rili?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...