Jump to content

a'la London Pride a drożdże


watson
 Share

Recommended Posts

Witam, zamierzam uwarzyć klona London Pride od Fullersa, jednak zastanawiam się jakich użyć drożdży.

- S-04

- Danstar Nottingham

- Danstar Windsor

 

Czytałem opinie, że Nottinghamy dają wrażenie "pustości" piwa i zbyt czysty profil, ale jednak są polecane do piw angielskich. Windsory natomiast dają lepsze wrażenia smakowo-aromatowe ale słabo flokulują. I S-04 również polecane do piw angielskich, z jedną "wadą" - podobno wymagają dłuższego dojrzewania aby wydobyć z piwa to co najlepsze. Pomożecie?

Link to comment
Share on other sites

Witam, zamierzam uwarzyć klona London Pride od Fullersa, jednak zastanawiam się jakich użyć drożdży.

- S-04

- Danstar Nottingham

- Danstar Windsor

 

Czytałem opinie, że Nottinghamy dają wrażenie "pustości" piwa i zbyt czysty profil, ale jednak są polecane do piw angielskich. Windsory natomiast dają lepsze wrażenia smakowo-aromatowe ale słabo flokulują. I S-04 również polecane do piw angielskich, z jedną "wadą" - podobno wymagają dłuższego dojrzewania aby wydobyć z piwa to co najlepsze. Pomożecie?

 

We wszystkich przepisach jakie znalazłem jakiś czas temu widnieje Wyeast 1968, a na zagranicznych forach jako suchą alternatywę podają s04, nie mniej jest to substytut, a nie odpowiednik.

Link to comment
Share on other sites

Też przymierzam się do tego piwa i szukałem informacji na temat suchych drożdży którymi można zastąpić Wyeast 1968 ale raczej nie ma idealnej alternatywy.

Z tego co wyczytałem najlepszy smak dałyby Windsor ale one słabo odfermentowują, nadają się bardziej do lekkiego bittera a tu piwo ma być dość wytrawne.

Rozważam jeszcze spróbować na płynnych drożdżach, przy warce do 20L powinno nawet pójść na jednym opakowaniu bez startera, no i żeby obniżyć koszt można zrobić jeszcze ze 2 warki na gęstwie po nich.

Ewentualnie można jeszcze próbować zacierać w niskiej temperaturze i może by się udało uzyskać na Windsorach lepsze odfermentowanie ale z takimi eksperymentami jeszcze się wstrzymam, jeszcze za mało warek mam na koncie :P

Link to comment
Share on other sites

We wszystkich przepisach jakie znalazłem jakiś czas temu widnieje Wyeast 1968, a na zagranicznych forach jako suchą alternatywę podają s04, nie mniej jest to substytut, a nie odpowiednik.

 

U nas na forum również czytałem, że najbliższym zamiennikiem dla Wyeast 1968 London ESB Ale, są S-04. Coraz bliżej mi do wyboru tych sucharków, jednak poczekam jeszcze na opinie innych doświadczonych piwowarów.

Link to comment
Share on other sites

Wiem, że płynne są najlepsze i być może następnym razem nie będę miał podobnego problemu tylko od razu zakupię 1968. Jednak na ten moment chciałbym uzyskać pomoc w wyborze między przedstawionymi trzema rodzajami.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.