Skocz do zawartości
watson

a'la London Pride a drożdże

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zamierzam uwarzyć klona London Pride od Fullersa, jednak zastanawiam się jakich użyć drożdży.

- S-04

- Danstar Nottingham

- Danstar Windsor

 

Czytałem opinie, że Nottinghamy dają wrażenie "pustości" piwa i zbyt czysty profil, ale jednak są polecane do piw angielskich. Windsory natomiast dają lepsze wrażenia smakowo-aromatowe ale słabo flokulują. I S-04 również polecane do piw angielskich, z jedną "wadą" - podobno wymagają dłuższego dojrzewania aby wydobyć z piwa to co najlepsze. Pomożecie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, zamierzam uwarzyć klona London Pride od Fullersa, jednak zastanawiam się jakich użyć drożdży.

- S-04

- Danstar Nottingham

- Danstar Windsor

 

Czytałem opinie, że Nottinghamy dają wrażenie "pustości" piwa i zbyt czysty profil, ale jednak są polecane do piw angielskich. Windsory natomiast dają lepsze wrażenia smakowo-aromatowe ale słabo flokulują. I S-04 również polecane do piw angielskich, z jedną "wadą" - podobno wymagają dłuższego dojrzewania aby wydobyć z piwa to co najlepsze. Pomożecie?

 

We wszystkich przepisach jakie znalazłem jakiś czas temu widnieje Wyeast 1968, a na zagranicznych forach jako suchą alternatywę podają s04, nie mniej jest to substytut, a nie odpowiednik.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też przymierzam się do tego piwa i szukałem informacji na temat suchych drożdży którymi można zastąpić Wyeast 1968 ale raczej nie ma idealnej alternatywy.

Z tego co wyczytałem najlepszy smak dałyby Windsor ale one słabo odfermentowują, nadają się bardziej do lekkiego bittera a tu piwo ma być dość wytrawne.

Rozważam jeszcze spróbować na płynnych drożdżach, przy warce do 20L powinno nawet pójść na jednym opakowaniu bez startera, no i żeby obniżyć koszt można zrobić jeszcze ze 2 warki na gęstwie po nich.

Ewentualnie można jeszcze próbować zacierać w niskiej temperaturze i może by się udało uzyskać na Windsorach lepsze odfermentowanie ale z takimi eksperymentami jeszcze się wstrzymam, jeszcze za mało warek mam na koncie :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie robiłbym bez startera nawet 9-tki, ale ja jestem stary i lekarz mie się zabronił denerwować.

 

Się tak tych starterów nie bójcie, żadna filozofia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

We wszystkich przepisach jakie znalazłem jakiś czas temu widnieje Wyeast 1968, a na zagranicznych forach jako suchą alternatywę podają s04, nie mniej jest to substytut, a nie odpowiednik.

 

U nas na forum również czytałem, że najbliższym zamiennikiem dla Wyeast 1968 London ESB Ale, są S-04. Coraz bliżej mi do wyboru tych sucharków, jednak poczekam jeszcze na opinie innych doświadczonych piwowarów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Używałem S04 i 1968, nie zauważyłem aby były podobne. Zdecydowanie 1968 będą lepszym wyborem. Potem warto zrobić jeszcze kilka piw na gęstwie aby wykorzystać drożdże płynne na maksa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że płynne są najlepsze i być może następnym razem nie będę miał podobnego problemu tylko od razu zakupię 1968. Jednak na ten moment chciałbym uzyskać pomoc w wyborze między przedstawionymi trzema rodzajami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na zagranicznych forach częściej jako sucha alternatywa dla wspomnianych płynnych pojawiają się S-04.

Edytowane przez santa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×