Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Postanowiłem założyć wątek z moimi poczynaniami.
Spis:
1. Oatmeal Stout (Scooby)
2. Chinook India Red Ale (Scooby)
3. Ryżowe Pale Ale
4. Karme-Love
5. India Red Ale
6. Quasi polskie Ale

7. Brown Ale - zakażenie

8. B.D.

9. B.D.

10. American Pale Ale

Edytowane przez zamyślony

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 3 Ryżowe Pale Ale

 

1)Skład:

- pale ale strzegom 5kg

- pszeniczny 0,25kg

- płatki ryżowe 1,15kg

- gęstwa US-05

- magnum

- citra

 

2) Zacieranie

Zasyp wsypany do 20L

67°C - 90`

wysładzanie do 29L

 

3) Chmielenie

15g Magnum - 60`

12,5 Citra, 10 Magnum - 30`

12,5 Citra 12,5

 

4) Schładzanie

Wanna - 1h do 25°C

 

Czas pracy 6h

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 4 - brak danych

 

 

Warka nr 5 - IRA

 

1)Skład:

- pale ale strzegom 5kg

- pszeniczny strzegom 0,5kg

- melanoidynowy 0,25kg

- karmelowy czerwony strzegom 0,1kg

- palony jęczmień 0,1kg

- czekoladowy strzegom 1200 0,04kg

- EKG

- Fuggles

- suche US-04

 

2)Zacieranie

Woda do zasypu 1/3

66°C - 90`

wysładzanie do 2Blg (30L)

 

3. Chmielenie

- EKG 5g - 60`

- Fuggles 10g - 60`

- EKG 10g - 50`

- Fuggles 10g - 40`

- Fuggles 15g - 30`

- EKG 25g - 10`

- EKG 10g - 5`

 

4) Dodatkowe:

Wyszło ok 28L 12,5Blg

gk - 3Blg

butelkowane z dodatkiem 170g cukru

słody ciemne i jeczmien dodane na 10`

 

 

 

 

 

Warka nr 6 - Quasi polskie Ale - brak danych

Edytowane przez zamyślony

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 7 - Black IPA

 

1)Skład:

-pale ale strzegom 6kg

-żytni 0,5kg

-carafa II 0,25 ekstrahowane

-carafa III 0,125 ekstrahowane

-Iunga

-cascade

-simcoe

-chinook

-US 05

 

2) Zacieranie

Woda do zasypu 1/3

63°C - 90`

Wysładzanie do 2 Blg (36L)

 

3)Chmielenie

- Iunga - 20g - 60`

- Chinook - 25g - 20`

- Simcoe - 20g - 20`

- Cascade - 25g - 20`

- Chinook - 20g - 10`

- Cascade - 5g - 0` (po wył. palników)

- Chinook - 25g - 0` (po wył palników)

- Simcoe - 70g - cicha

- Cascade - 20g - cicha

 

4) Dodatkowe:

Wyszło ok 29L 16Blg

gk - 3Blg

butelkowane z dodatkiem 110,5g cukru

słody ciemne ekstrahowane na 2 dni przed warzeniem

Edytowane przez zamyślony

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 8 FAH

 

Trzeba było wykorzystać szyszki z tegorocznych chmieli. Znalazł się czas więc jazda:

 

1)Skład:

pilznenski 8kg

magnum (szyszka) ok 70g

Marynka (szyszka) ok 40g

Sybilla (szyszka) ok 40g

drożdże Wyeast 1098 British Ale 2 pokolenie

 

2) Zacieranie

Woda do 1/3 zasypu

65°C 90`

Wysładzanie do 3Blg (ok 45L)

 

3)Chmielenie

70` 70g Magnum

15` 80g Sybilla+Marynka

 

 

4) Dodatkowe:

Wyszło ok 33L 16 Blg

gk:3 Blg

butelkowane z dodatkiem 203g cukru

Edytowane przez zamyślony

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Staram się aby mój domowy browar się rozwijał. Dzisiaj udało się zakupić 10m karbowanej rury nierdzewnej. Bardzo cieszę się z tego faktu ponieważ pozwoli mi to w większym stopniu zapanować nad goryczką. Prawdopodobnie chłodnica zostanie uformowana w piątek a przetestowana w sobotę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dopiero dziś znalazłem czas. Oto efekt:

2015 01 31 13.52.15

Dzisiaj warzonko, zobaczymy jak się spisze :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chłodnica wypróbowana. Nie obyło się bez kłopotów ale jestem bardzo zadowolony z efektów. Brzeczka 30L schłodzona w około 10 minut!!! Woda lodowata prosto ze studni. Opaska zaciskowa popuściła i zaczęło cieknąć, ponadto zabrakło mi miejsca na wodę z chłodnicy oraz zaliczyłem poparzenie palca początkową wodą z chłodnicy, nie spodziewałem się wrzątku :D Uwarzony został Brown Porter, recepturę zapisze później.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gdzie mogę takie znaleźć?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ah, jaka dluga przerwa. w pazdzierniku wraca warzenie (mam nadzieje). Tymczasem dostalem 4 kegi pepsi. Co ciekawe w srodku jest coca cola. Istnieja jakies kraniki ktore mozna podlaczyc prosto do kega? Pepsi w srodku jest nagazowane czy potrzeba butli co2 do nagazowania?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co2 potrzebne jest do wypchnięcia płynu z kega. Kranik możesz założyć jaki chcesz, oczywiście najpierw trzeba mieć szybko złączki pepsi. O obsłudze tego systemu właściwie wszystko już napisano, są na forum odpowiednie wątki czy też wiki:

http://www.wiki.piwo.org/Obs%C5%82uga_keg%C3%B3w_Cornelius_(Pepsi)

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

10. American Pale Ale

 

1)Skład:
pale ale 5kg

karmelowy 150 - 0,2kg

pszeniczny 0,5kg
hellertau (szyszka) ok 70g
cascade 50g
US 05

2) Zacieranie
Woda do 1/3 zasypu
67°C 90`
Wysładzanie do 2Blg (ok 28L)

3)Chmielenie
60` hellertau
23` cascade 20

5` cascade 10

0` cascade 20

4) Dodatkowe:
Wyszło ok 20L 12,5 Blg
gk: 3

Pierwszy raz w kegi :) 1,5 Bara na 3 dni.

 

Miło powrócić do warzenia po przeprowadzce :)

Edytowane przez zamyślony

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

7aa63ae2e6ca815d9686875a9799587e.jpg

Lodówka z przepisu z forum gotowa na wysokie temperatury

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×