Jump to content

Warzelnia Starego Morza


zamyślony
 Share

Recommended Posts

Witam.
Postanowiłem założyć wątek z moimi poczynaniami.
Spis:
1. Oatmeal Stout (Scooby)
2. Chinook India Red Ale (Scooby)
3. Ryżowe Pale Ale
4. Karme-Love
5. India Red Ale
6. Quasi polskie Ale

7. Brown Ale - zakażenie

8. B.D.

9. B.D.

10. American Pale Ale

Edited by zamyślony
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka nr 3 Ryżowe Pale Ale

 

1)Skład:

- pale ale strzegom 5kg

- pszeniczny 0,25kg

- płatki ryżowe 1,15kg

- gęstwa US-05

- magnum

- citra

 

2) Zacieranie

Zasyp wsypany do 20L

67°C - 90`

wysładzanie do 29L

 

3) Chmielenie

15g Magnum - 60`

12,5 Citra, 10 Magnum - 30`

12,5 Citra 12,5

 

4) Schładzanie

Wanna - 1h do 25°C

 

Czas pracy 6h

Link to comment
Share on other sites

Warka nr 4 - brak danych

 

 

Warka nr 5 - IRA

 

1)Skład:

- pale ale strzegom 5kg

- pszeniczny strzegom 0,5kg

- melanoidynowy 0,25kg

- karmelowy czerwony strzegom 0,1kg

- palony jęczmień 0,1kg

- czekoladowy strzegom 1200 0,04kg

- EKG

- Fuggles

- suche US-04

 

2)Zacieranie

Woda do zasypu 1/3

66°C - 90`

wysładzanie do 2Blg (30L)

 

3. Chmielenie

- EKG 5g - 60`

- Fuggles 10g - 60`

- EKG 10g - 50`

- Fuggles 10g - 40`

- Fuggles 15g - 30`

- EKG 25g - 10`

- EKG 10g - 5`

 

4) Dodatkowe:

Wyszło ok 28L 12,5Blg

gk - 3Blg

butelkowane z dodatkiem 170g cukru

słody ciemne i jeczmien dodane na 10`

 

 

 

 

 

Warka nr 6 - Quasi polskie Ale - brak danych

Edited by zamyślony
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka nr 7 - Black IPA

 

1)Skład:

-pale ale strzegom 6kg

-żytni 0,5kg

-carafa II 0,25 ekstrahowane

-carafa III 0,125 ekstrahowane

-Iunga

-cascade

-simcoe

-chinook

-US 05

 

2) Zacieranie

Woda do zasypu 1/3

63°C - 90`

Wysładzanie do 2 Blg (36L)

 

3)Chmielenie

- Iunga - 20g - 60`

- Chinook - 25g - 20`

- Simcoe - 20g - 20`

- Cascade - 25g - 20`

- Chinook - 20g - 10`

- Cascade - 5g - 0` (po wył. palników)

- Chinook - 25g - 0` (po wył palników)

- Simcoe - 70g - cicha

- Cascade - 20g - cicha

 

4) Dodatkowe:

Wyszło ok 29L 16Blg

gk - 3Blg

butelkowane z dodatkiem 110,5g cukru

słody ciemne ekstrahowane na 2 dni przed warzeniem

Edited by zamyślony
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Warka nr 8 FAH

 

Trzeba było wykorzystać szyszki z tegorocznych chmieli. Znalazł się czas więc jazda:

 

1)Skład:

pilznenski 8kg

magnum (szyszka) ok 70g

Marynka (szyszka) ok 40g

Sybilla (szyszka) ok 40g

drożdże Wyeast 1098 British Ale 2 pokolenie

 

2) Zacieranie

Woda do 1/3 zasypu

65°C 90`

Wysładzanie do 3Blg (ok 45L)

 

3)Chmielenie

70` 70g Magnum

15` 80g Sybilla+Marynka

 

 

4) Dodatkowe:

Wyszło ok 33L 16 Blg

gk:3 Blg

butelkowane z dodatkiem 203g cukru

Edited by zamyślony
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Staram się aby mój domowy browar się rozwijał. Dzisiaj udało się zakupić 10m karbowanej rury nierdzewnej. Bardzo cieszę się z tego faktu ponieważ pozwoli mi to w większym stopniu zapanować nad goryczką. Prawdopodobnie chłodnica zostanie uformowana w piątek a przetestowana w sobotę.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Chłodnica wypróbowana. Nie obyło się bez kłopotów ale jestem bardzo zadowolony z efektów. Brzeczka 30L schłodzona w około 10 minut!!! Woda lodowata prosto ze studni. Opaska zaciskowa popuściła i zaczęło cieknąć, ponadto zabrakło mi miejsca na wodę z chłodnicy oraz zaliczyłem poparzenie palca początkową wodą z chłodnicy, nie spodziewałem się wrzątku :D Uwarzony został Brown Porter, recepturę zapisze później.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

ah, jaka dluga przerwa. w pazdzierniku wraca warzenie (mam nadzieje). Tymczasem dostalem 4 kegi pepsi. Co ciekawe w srodku jest coca cola. Istnieja jakies kraniki ktore mozna podlaczyc prosto do kega? Pepsi w srodku jest nagazowane czy potrzeba butli co2 do nagazowania?

Link to comment
Share on other sites

Co2 potrzebne jest do wypchnięcia płynu z kega. Kranik możesz założyć jaki chcesz, oczywiście najpierw trzeba mieć szybko złączki pepsi. O obsłudze tego systemu właściwie wszystko już napisano, są na forum odpowiednie wątki czy też wiki:

http://www.wiki.piwo.org/Obs%C5%82uga_keg%C3%B3w_Cornelius_(Pepsi)

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

10. American Pale Ale

 

1)Skład:
pale ale 5kg

karmelowy 150 - 0,2kg

pszeniczny 0,5kg
hellertau (szyszka) ok 70g
cascade 50g
US 05

2) Zacieranie
Woda do 1/3 zasypu
67°C 90`
Wysładzanie do 2Blg (ok 28L)

3)Chmielenie
60` hellertau
23` cascade 20

5` cascade 10

0` cascade 20

4) Dodatkowe:
Wyszło ok 20L 12,5 Blg
gk: 3

Pierwszy raz w kegi :) 1,5 Bara na 3 dni.

 

Miło powrócić do warzenia po przeprowadzce :)

Edited by zamyślony
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • zamyślony changed the title to Warzelnia Starego Morza

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.