Jump to content
Sign in to follow this  
Patryk

Milk Stout - zestaw surowców

Recommended Posts

Zestaw jest ze słodów złożonych już w sklepie w całą paczkę. Jest na 20 litrów, 12 Blg. Jednak instrukcja dołączona do zestawu jest dla mnie trochę niejasna ponieważ nie ma słowa o tym ile litrów dać do gara i do ilu wysładzać. Proporcje z mojej pierwszej kartki, Pale ale, też 12 Blg (14l i do 23-25) będą dobre również w stoucie? Da się to w ogóle oszacować samodzielnie w jakiś prosty sposób?

 

Kolejna sprawa to fermentacja cicha, nie ma informacji jak długo powinna trwać. Tydzień starczy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ilość wody do zacierania najlepiej w stosunku słód:woda 1:3.5, czyli na 1kg słodu 3.5 litra wody.

Wysładzanie do żądanej objętości lub gęstości, bo nigdy nie wiadomo jak wydajność się potoczy.

 

Cicha nie jest obowiązkowa, a tym bardziej przy braku chmielenia na zimno. Zostaw piwo na 3 tygodnie w jednym fermentorze, zmierz odfermentowanie i butelkuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

centrum piwowarstwa??? :)

 

Też kupiłem i robiłem te piwo i fakt instrukcja napisana jest nieco dziwnie (choć w sumie informacji i ciekawostek jest tam sporo). Trzeba nieco doczytać gdzie indziej.

Ale powiem Ci ze piwo wyszło bardzo dobre :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

centrum piwowarstwa??? :)

Tak, mam wrażenie, że jest właśnie taka zbyt opisowa, a za mało w niej konkretnych szczegółów.

 

 

Swoją drogą to coś poszło nie tak i zamiast 20l, 12Blg wyszło 24l, 15Blg :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i to była kolejna niejasnośc :) Podejrzewam ze laktozy nie wliczyli....

Ja nastawiłem finalnie coś koło 14 BLG.

 

Nie otwieraj nawet przed miesiącem - połtorej leżakowania bo na początku było bardzo kiepskie (niecierpliwy jestem).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem jeśli zaczynam z 15Blg i po dodaniu 3,5l czystej wody kończę z 15Blg to jest coś nie tak z tym zestawem. Ale skoro mówisz, że było dobre to mam nadzieję, że będzie dobre :).

 

Stout jest tak zaplanowany na listopad/grudzień. Jeśli nic złego się nie stało to do czasu butelkowania pierwsza warka będzie nadawała się do picia. Myślę, że jakoś wytrzymam :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znaczy się pić można nic sie nie stanie (ja żyję ;-) ) podpowiadam jedynie ze na jakości zyskalo w czasie leżakowania BARDZO.

 

Jeżeli rozcieńczasz i areomatr nadal wskazuje tę samą wartośc to wywal ten areomentr... Albo sam pomiar inaczej wykonuj (może "przyklaja się" pływak do ścianki probówki albo temperatura pomiaru nie ta). Pozdrowionka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znaczy się pić można nic sie nie stanie (ja żyję ;-) ) podpowiadam jedynie ze na jakości zyskalo w czasie leżakowania BARDZO.

Przecież nie myślę, że dziurę mi wypali czy coś :beer:.

 

Jeżeli rozcieńczasz i areomatr nadal wskazuje tę samą wartośc to wywal ten areomentr... Albo sam pomiar inaczej wykonuj (może "przyklaja się" pływak do ścianki probówki albo temperatura pomiaru nie ta).

 

Aerometr działa i jest dobrze wyskalowany. Po prostu laktoza połączona z parowaniem podbiła to co obniżyłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...