Jump to content
DonBeer

Browar Domowy DonBeer

Recommended Posts

Mam taką prośbę jak uwarzycie piwa na tych chmiela dajcie znać jak sie one spisują:)

Na pewno dam znac :) juz mam dla nich plany

Share this post


Link to post
Share on other sites

#27 Bedtime Story 21,5°Blg

10.09.2016

Belgian Golden Strong Ale

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 21,5°Blg

Goryczka: 40 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 3,1°Blg

Alkohol: 9,7% / 9,8%*

Nagazowanie: 2,5 v/v

*po uwzględnieniu refermentacji

 

Dorzuciłem ryżu do zasypu w celu rozjaśnienia barwy piwa, ma wyglądać na lekkie jasne piwo ;)

 

Skład:

Pilzneński Optima - 3,30kg [70%]

Ryz - 1,15kg [25%]

Słód pszeniczny - 0,235kg [5%]

Marynka 9,5% granulat 2015 40g

Lubelski 3,6% granulat 2015 20g

Cukier biały - 700g

I pokolenie Gozdawa BFSAY

 

Kleikowanie:

Ryż kleikowany w 6l wody,

72°C - 10min

100°C - 20min

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Słód wsypany do 10 litrów wody o temp.  74°C.

64°C - 20min

66°C - 120min dodanie ryżu

 

Chmielenie:

Czas gotowania 120min

FHW - 15g Marynka

10min - 20g Lubelski, 25g Marynka, 700g cukru

 

Po chmieleniu otrzymałem 15,0 litrów brzeczki o gęstości 21,5°Blg. Wydajność 63,5%.

 

Fermentacja:

Dodałem I pokolenie Gozdawa BFSAY do brzeczki o temp 24°C.

Drożdże po 10h pracowały bardzo intensywnie.

 

3 dni w 21°C

9 dni w 23* - 25°C

 

Przelane na cichą przy 11*Brix, po korekcie 4,7°Blg.

 

Rozlew:

18.10.2016 zabutelkowane z 78g cukru, zjechało do10*Brix po korekcie 3,1°Blg codaje 9,7% alk.

 

Uwagi:

 

Warka #27 Bedtime Story przelana cichą. Zjechało do 11*Brix co daje po przeliczeniu 4,7°Blg czuli w piwku już jest 9,3%alk. W aromacie czuć belgijskie nuty, banan, guma balonowa i niestety w tle rozpuszczalnik (albo mi się wydaje). W przełyku alkohol rozgrzewa przełyk.

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przelałem 10.09.2016 #26 Belgian Blond na cichą, zjechało do 6,8*Brix po korekcie 2,9°Blg. Barwa jasna,  w aromacie głównie przyprawowe nuty, typowo belgijskie. Ostatnie 2 dni fermentacji temperatura podskoczyła do 26°C.

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeróbki w browarze. W końcu zabrałem się za montaż zaworu w garze emaliowym.

Wszystko kupiłem na destylandia.pl

  • zawór 3/4" 2-częsciowy
  • nypel dwustronny 6k na 3/4"
  • podkładki na 3/4"
  • uszczelki z maty silikonowej 3mm

 

 

post-9564-0-33495800-1473794588_thumb.jpg

post-9564-0-79722100-1473794589_thumb.jpg

post-9564-0-74577800-1473794592_thumb.jpg

post-9564-0-82757900-1473794595_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli grzejesz gazem to nie będzie Ci przypalało tej zewnętrznej uszczelki?

 

Pierwsze gotowanie trwało 120min, żadnych oznak przypalenia uszczelki nie było.

Jeżeli coś się będzie działo to zawsze mogę wyciąć nową bo kupiłem mate silikonową  15x7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #27 Bedtime Story przelana cichą. Zjechało do 11*Brix co daje po przeliczeniu 4,7°Blg czuli w piwku już jest 9,3%alk. W aromacie czuć belgijskie nuty, banan, guma balonowa i niestety w tle rozpuszczalnik (albo mi się wydaje). W przełyku alkohol  rozgrzewa przełyk.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

#28 Bożonarodzeniowe 19,2°Blg

23.09.2016

Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 19,2°Blg

Goryczka: 40 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 4,6°Blg

Alkohol: 7,8% / 7,8%*

Nagazowanie: 2,1 v/v

*po uwzględnieniu refermentacji

 

Skład:

Pilzneński Optima - 3,80kg [72%]

Pszeniczny Optima - 0,56kg [10,5%]

Płatki żytnie - 0,40kg [7,5%]

Jęczmień palony Optima - 0,21kg [4%]

Karmelowy 600 Optima - 0,21kg [4%]

Karmelowy 300 Optima - 0,21kg [4%]

Marynka 9,5% granulat 2015 39g

Dodatki: przyprawa do piernika, imbir mielony, gałka muszkatołowa, laska cynamonu, goździki

Cukier brązowy - 500g

II pokolenie Gozdawa BFSAY

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Słód wsypany do 19 litrów wody o temp.  76°C.

67°C - 80min

 

Chmielenie:

Czas gotowania 100min

FHW - 9g Marynka

30min - 10g Marynka

05min - 20g Marynka, cukier brązowy 500g

05min - 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka imbiru mielonego, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej, 10 goździków

 

Po chmieleniu otrzymałem 17,0 litrów brzeczki o gęstości 19,2°Blg. Wydajność 65,6%(bez cukru około 55%).

 

Fermentacja:

Dodałem II pokolenie Gozdawa BFSAY do brzeczki o temp 19°C.

Drożdże po 12h w temp. 15°C nie chciały pracować,przeniosłem do 19* i ruszyły z kopyta.

 

Rozlew:

 

Uwagi:

10.10.2016 przelane na cichą. Zjechało do 10,8*Brix co daje po przeliczeniu 5,8°Blg czyli już jest 7,2%alk. W aromacie czuć goździki, delikatnie kawę i gorzką czekoladę.

 

02.11.2016 zabutelkowane z dodatkiem 85g cukru. Zjechało do 10*Brix co daje po przeliczeniu 4,6°Blg co daje 7,8%.

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #28 Bożonarodzeniowe przelana cichą. Zjechało do 10,8*Brix co daje po przeliczeniu 5,8°Blg czyli już jest 7,2%alk. W aromacie czuć goździki, delikatnie kawę i gorzką czekoladę. Nie czuje piernika ani cynamonu pewnie będzie trzeba zmodyfikować recepturę.

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

#29 American Wheat 12,1°Blg

25.10.2016

Single Hop Mosaic

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,1°Blg

Goryczka: 35 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,1°Blg

Alkohol: 5,3% / 5,4%*

Nagazowanie: 2,2 v/v

*po uwzględnieniu refermentacji

 

Skład:

Pilzneński Optima - 2,05kg [50%]

Pszeniczny Optima - 2,05kg [50%]

Mosaic 11,8% granulat 2015 100g

Dodatki skórka z 4 cytryn macerowana w wódce

US - 05 1 op.

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Słód wsypany do 15 litrów wody o temp.  78°C.

68°C - 85min

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

FHW - 10g Mosaic

30min - 10g Mosaic

15min - 10g Mosaic

00min - 30g Mosaic

 

Po chmieleniu otrzymałem 21,5 litra brzeczki o gęstości 12,1°Blg. Wydajność 67,4%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 20°C, zadana uwodniona paczka US - 05.

Po fermentacji burzliwej planuje podzielić warkę na pół, do jednej części na zimno pójdzie Mosaic, a do drugiej macerowana skórka cytryny.

 

12 dni w temp. 19-21°C

 

06.11.2016 Przelane na cichą

10,5l Fermentor A dodam na cichą 40g Mosaica

10l Fermentor B dodam na cichą skórkę cytryny macerowaną w alkoholu

 

Fermentor A - 13 dni na cichej, 4 dni 18-20°C, 9 dni 13-15°C

 

Rozlew:

19.11.2016 fermentor A zabutelkowane z dodatkiem 56g cukru.

 

Uwagi:

 

14.11.2016r. do fermentora A poszło 40g Mosaica, a do fermentora B skórka z 4 cytryn macerowana w alkoholu 70%.

19.11.2016 zabutelkowałem fermentor A z dodatkiem 56g cukru. Z fermentora uniósł się piękny zapach Mosaica, odferemntowało do 2,1°Blg co daje 5,3%.

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiś czas temu kupiłem od sziszi'ego lodówkę z kranami, dopiero dzisiaj wykręciłem i rozebrałem krany i wrzuciłem do NaOH.

 

post-9564-0-03809100-1478348762_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

#30 Rye IPA 17°Blg

06.11.2016

Rye IPA

 

Pierwszy raz przekonałem się jak wygląda kisiel z żyta, młóto napęczniało, brzeczka zrobiła się strasznie gęsta.

Pierwszy raz osiągnąłem wydajność powyżej 70%, moim zdaniem technika wysładzania na raty pozwoliła na zwiększenie wydajności.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 17,0°Blg

Goryczka: 55 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,4°Blg

Alkohol: 7,7% / 7,8%*

Nagazowanie: 2,2 v/v

*po uwzględnieniu refermentacji

 

Skład:

Pilzneński Optima - 4,00kg [76%]

Żytni Optima - 0,79kg [15%]

Pszeniczny Optima - 0,28kg [5%]

Karmelowy 100-150 Optima - 0,16kg [3%]

Czekoladowy - 0,055kg [1%]

Cascade 6,9% granulat 2015 100g

Zwus 15,1% granulat 2015 20g

Gęstwa po American Wheat I pokolenie (US - 05)

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Słód wsypany do 16 litrów wody o temp.  76°C.

66°C - 75min

 

Filtracja:

22l wody o temp. 80°C, wysładzanie na raty.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

FHW - 20g Zeus

30min - 30g Cascade

00min - 30g Cascade

 

Po chmieleniu otrzymałem 21,0 litra brzeczki o gęstości 16,8°Brix po korekcie 17,0°Blg Wydajność 72,8%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 20°C, zadana gęstwa po American Wheat I pokolenie.

Burzliwa 13 dni 18-21°C.

Cicha 11 dni 18-21°C.

 

Rozlew:

05.12.2016 zabutelkowane z dodatkiem  109g cukru. Wyszło 20l, 7*Brix co daje 2,4°Blg, czyli 7,7% alk.

 

Uwagi:

19.11.2016 przelałem na cichą, zjechało do ok 2,4°Blg, co daje 7,7%.

28.11.2016 przeniosłem do 12°C, dodałem 30g Cascade na zimno.

05.12.2016 zabutelkowane z dodatkiem  109g cukru. Wyszło 20l, 7*Brix co daje 2,4°Blg, czyli 7,7% alk. Aromat wyraźniejszy niż w  przypadku chmielenia na zimno Mosaicem. 

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aż tyle tego zyta nie miałeś ;) przy 50% zyta robi się fajnie :D

 

Racja nie miałem, ale już dało się zauważyć oleistość i kisiel. Nawet zapach gotowanej brzeczki był inny ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W poniedziałek 14.11.2016r. do American Wheat do fermentora A poszło 40g Mosaica, a do fermentora B skórka z 4 cytryn macerowana w alkoholu 70%.

post-9564-0-48818800-1479323718_thumb.jpg

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...