Skocz do zawartości

Browar Domowy DonBeer


Rekomendowane odpowiedzi

#109 Blonde Ale 9,7°Blg 

01.09.2021

 

Dzisiaj klasycznie dla rozruszania drożdży styl Blonde Ale, docelowo ma wyjść piwo z średnio niską goryczką z niewielką chmielowością bez żadnych dominujących aromatów.  

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,7°Blg

Goryczka:  20 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 3,2°Blg

Alkohol: 3,4%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,50kg [75%] pilzneński Viking Malt

0,50kg [25%] pszeniczny Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: thermomix partie 500g 5s/obr.8.

 

Zacieranie: 15L 

68°C - 60min + 2ml kwasu mlekowego, 3g chlorku wapnia

72°C - 10min

 

Filtracja:

3L 80°C + 1ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min:

60min 3g Simcoe 13,5% gran. '20

15min 10g Simcoe 13,5% gran. '20

 

Otrzymałem 11,5 litrów brzeczki o gęstości 9,6°Brix po korekcie 9,7°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 15°C.

Zadane drożdże FM52 prosto z fiolki.

 

Fermentacja burzliwa 13 dni 15-20-20-20-20-20-21-22-23-23-23-24-24

Fermentacja cicha 9 dni  20-20-20-20-20-21-21-21-21

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg, zjechała do 3,2°Blg co daje 3,4%. 

 

PODSUMOWANIE:

14.09.2021 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

23.09.2021 Zabutelkowane, zjechało do 3,2°Blg co daje 3,4% alko. Wyszło płytkie odfermentowanie na poziomie 67%.

20.10.2021 Miesiąc w butelce spokojnie wystarczył do nagazowania na niskim poziomie, w aromacie bardziej słodowe, pszenne, bark chmielowych nut. W smaku słodowe, lekko pszenne, goryczką niską, gładkie. Zasyp do powtórzenia ale z większą goryczką i chmieleniem na aromat.

 

Piwo wyszło ok, tak jak zakłada opis stylu jest ejlową odpowiedzią na lagera. Profil wyszedł bardziej słodowy niż chmielowy, goryczka niska, aromat przyjemnie słodowy, lekko pszennie i to w zasadzie w aromacie tyle. Nie jest płytkie i wodniste, dobrze się pije. Piwo do poczęstowania znajomych którzy głównie spijają euro lagery. 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#110 American Pale Ale 10,7°Blg 

14.09.2021

 

Kolejne klasyczne piwo, idę w stronę ameryki tym razem bardziej chmielowe pod względem goryczki oraz aromatów chmielowych od poprzedniej warki czyli Blonde Ale.  

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,7°Blg

Goryczka:  37 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 3,0°Blg

Alkohol: 4,1%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,30kg [95%] pilzneński Viking Malt

0,12kg [05%] Abbey CastelMalting

 

Śrutowanie śruba: śrutownik 0,8 obr. śruby

 

Zacieranie: 15L - woda dzień wcześniej przegotowana i zdekantowana z nad sadu.

68°C - 50min

72°C - 10min

 

Filtracja:

3L 80°C + 3ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 37IBU:

30min 3g Simcoe 13,5% gran. '20

15min 15g Mosaic 10% gran. '20

00min 20g Mosaic 10% gran. '20 - 15min hopstand

 

Otrzymałem 11,5 litrów brzeczki o gęstości 10,6°Brix po korekcie 10,7°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 15°C.

Zadane drożdże FM52 60ml I pokolenie

 

Fermentacja burzliwa 21 dni 15-19-19-19-20-20-20-21x14

Fermentacja cicha 16 dni 20°Cx14dni-6°Cx2dni, na ostatnie 7 dni 25g Simcoe i 45g Mosaic

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg. Przed rozlewem dodałem 2g witaminy C.

 

PODSUMOWANIE:

 

05.10.2021 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

20.10.2021 Zabutelkowane, zjechało do 3,0°Blg co daje 4,6% alko. Wyszło płytkie odfermentowanie na poziomie 72%.

10.01.2022 2,5 miesiąca w butelce i się przegazowało.

 

Piwo wyszło ok, chociaż po prawie 2 miesiącach w butelce aromat uleciał i jak dla mnie jest nieco przegazowane,  co prawda nie ma granatów i gushingu a jednak mi przeszkadza. Goryczka wyszła całkiem przyjemna, grejpfrutowa, czasami miałem odczucie lekkiej trawiastości może następnym razem warto dać więcej abbey lub jakiegoś jasnego karmelu który przykryłby trawę i łodygę. Klarowne z sporą czapą drobnopęcherzykowej piany. Do powtórzenia lecz z mocniejszym chmieleniem.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#111 Hoppy Polish Ale 11,5°Blg 

14.10.2021

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,5°Blg

Goryczka:  25 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,8°Blg

Alkohol: 4,6%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,30kg [95%] pilzneński Viking Malt

0,12kg [05%] Abbey CastelMalting

 

Śrutowanie śruba: śrutownik 0,8 obr. śruby

 

Zacieranie: 15L + 2,5ml kwasu mlekowego.

68°C - 50min

72°C - 10min

 

Filtracja:

3L 80°C + 3ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 37IBU:

60min 2g Marynka 9,5% gran. '19

00min 35g Cascade PL 7,1% gran. '20, 35g Chinook PL gran. '20 - 15min hopstand

 

Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 11,4°Brix po korekcie 11,5°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C.

Zadane drożdże FM52 60ml II pokolenie

 

Fermentacja burzliwa 9 dni, 17-18-18,5-19-20-20-21-21-21-21

Fermentacja cicha 10 dni 7x20°C-3x6°C, 5 dni chmielenia na zimno po 65g Cascade PL i Chinook PL. 

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg. Przed rozlewem dodałem 2g witaminy C.

 

PODSUMOWANIE:

24.10.2021 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

30.10.2021 Dodałem po 65g Cascade PL i Chinook PL.

03.11.2021 Zabutelkowane  zjechało do 2,8°Blg co daje 4,6% alko. Odfermentowanie na poziomie 76%.

18.12.2021 Aromat delikatny, cytrusowy, żywiczny, lekko trawiasty. Pełne, goryczką żywiczna, wyraźna, lekko trawiasta. Nasycenie średnio wysokie, trochę mi przeszkada.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#112 Irish Stout 11,9°Blg 

23.10.2021

 

Klasyczny Irish Stout, baza pilzneński, płatki jęczmienne do nadania kremowości i poprawienia piany, nie chciałem uzyskać dużej paloności więc daje pół na pół jęczmienia palonego oraz carafa I. Niestety w widełkach ekstraktu się nie mieszczę bo o dziwo wydajność wzrosła.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,9°Blg

Goryczka:  25 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 3,1°Blg

Alkohol: 4,6%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,65kg [78%] pilzneński Viking Malt

0,20kg [10%] płatki jęczmienne

0,12kg [06%] jęczmień palony

0,12kg [06%] carafa I

 

Śrutowanie śruba: śrutownik 0,7 obr. śruby

 

Zacieranie: 15L

67°C - 40min

72°C - 20min

 

Filtracja:

3L 80°C + 3ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 25IBU:

60min 16g Challenger 5,8%  gran. '20

 

Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 11,8°Brix po korekcie 11,9°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C.

Zadane drożdże FM13 prosto z fiolki.

 

Fermentacja burzliwa 12 dni, 17-17-18-18,5-19-19-19-20-21-20-20-20

Fermentacja cicha 14 dnia, 14x20°C temp. otoczenia

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg. Zjechało do 3,1°Blg co daje 4,6% alko. Odfermentowanie na poziomie 74% .

 

PODSUMOWANIE:

02.11.2021 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

16.11.2021 Zabutelkowane, zjechało do 3,1°Blg.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#113 Puławski Ale 11,1°Blg 

24.10.2021

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,1°Blg

Goryczka:  30 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,9°Blg

Alkohol: 4,3%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,90kg [95%] pilzneński Viking Malt

0,10kg [05%] Abbey CastelMalting

 

Śrutowanie śruba: śrutownik 0,8 obr. śruby

 

Zacieranie: 14L + 3ml kwasu mlekowego, 2g gipsu

67°C - 40min

72°C - 20min

 

Filtracja:

4L 80°C + 3ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 25IBU:

60min 10g Marynka 9,5%  gran. '20

00min 40g Puławski 3,8% gran. '20 15min hopstand

 

Otrzymałem 11,5 litra brzeczki o gęstości 11,0°Brix po korekcie 11,1°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 16°C.

Zadane drożdże FM52 III pokolenie 60ml.

 

Fermentacja burzliwa 15dni, 17-18-19-13x20°C

Fermentacja cicha 10dni, 10x20°C temp. otoczenia

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg. Zjechało do 2,9°Blg co daje 4,3% alko. Odfermentowanie na poziomie 74% .

 

PODSUMOWANIE:

08.11.2021 Przelane na cichą bez pomiaru BLG.

13.11.2021 Dodałem 60g Puławskiego

18.11.2021 Zabutelkowane.

21.01.2022 Piana bujna, myślę że będzie podobnie jak z APA, jeszcze miesiąc i się przegazuje. W aromacie kwiatowo, mętne. W smaku pełne, nasycenie średnio wysokie, goryczka średnio niska ale wyraźna, żywiczna. 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#114 Irish Red Ale 9,0°Blg 

02.11.2021

 

Czas na kolejny klasyczny styl Irish Red Ale, styl który zostawia spore pole manewru piwowarowi ponieważ balans idzie w stronę słodową, w aromacie może pojawiać się toffi, karmel, zbożowość, herbatniki i ciasteczkowość. Oczywiście styl charakteryzuje się czerwona barwą. Niestety zapomniałem uzupełnić słód bazowy i musiałem kombinować i ratować się cukrem.

Baza pilzneński, pszeniczny i płatki jęczmienne. Słody specjalne, melanoidynowy i carapils dla słodowości, kaemelowy i special B dla karmelu oraz carapils 

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,0°Blg

Goryczka:  19 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

0,80kg [51%] pilzneński Viking Malt

0,40kg [25%] pszeniczny Viking Malt

0,20kg [13%] płatki jęczmienne

0,11kg [07%] karmelowy 40-60

0,08kg [05%] melanoidynowy 

0,05kg [03%] special B

0,05kg [03%] carapils

 

25g jęczmień prażony do wysładzania

 

Śrutowanie śruba: śrutownik 0,8 obr. śruby

 

Zacieranie: 14L + 3ml kwasu mlekowego, 2g gipsu

67°C - 60min

 

Filtracja:

4L 80°C + 3ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 19IBU:

60min 12g Challenger 5,8%  gran. '20

15min 1/4 Whirflock

10min 72g cukru

 

Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 8,9°Brix po korekcie 9,0°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 16°C.

Zadane drożdże FM13 I pokolenie 60ml.

 

Fermentacja burzliwa 19 dni 16-17-17-18-18-19-19-19-20-21 9x20

Fermentacja cicha 9 dni w 20°C

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 9°Blg. Zjechało do 3,4°Blg co daje 3% alko. Odfermentowanie na poziomie 62% .

 

PODSUMOWANIE:

21.11.2021 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

30.11.2021 Zabutelkowane.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#115 Imperial Stout 22,0°Blg 

21.11.2021

 

Zapasy ciemnych mocnych piw puste więc czas na Imperialnego Stouta. W zasypie łącznie 20% słodów specjalnych caraaroma który powinien dać trochę suszonych owoców, czekoladowy ciemny dla czekolady i uzyskania barwy, carafa I żeby zmniejszyć kwasowość i podpić gorzka czekoladę oraz jęczmień prażony dla paloności. 

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 22,0°Blg

Goryczka:  60 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

3,40kg [70%] pilzneński Viking Malt

0,50kg [10%] płatki owsiane

0,40kg [08%] caraaroma

0,20kg [04%] czekoladowy ciemny

0,20kg [04%] carafa I

0,20kg [04%] jęczmień prażony

 

Śrutowanie śruba: śrutownik 0,8 obr. śruby

 

Zacieranie: 18L przegotowanej wody 7,7pH + 6ml kwasu mlekowego zbite do 6,1pH, 1g gipsu, 1g soli kuchennej, 2g węglanu wapnia

67°C - 80min / 5,5pH

 

Filtracja:

3L 80°C 

 

Gotowanie 70min - 60IBU:

60min 27g Marynka 9,5% 

 

Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 21,8°Brix po korekcie 22,0°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 16°C.

Zadane drożdże FM13 II pokolenie 100ml.

 

Fermentacja burzliwa 31 dni  16-16-17-17-18-18-19-19-20-20-21-21- 19x20°C

 

PODSUMOWANIE:

12.01.2022r. Przelane na cichą bez pomiaru blg.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#116 Coffee Stout 10,3°Blg 

21.11.2021

 

Poznańska krew nie pozwoliła mi zmarnować młóta po Imperialnym Stoucie więc leci cieńkusz, młóto przełożyłem do lodówki turystycznej z filtratorem dolałem 10L wody 78°C, zostało tak na ok. 1,5h. Na cichą lub przed rozlewem dodam kawę w formie cold brew.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,3°Blg

Goryczka:  15 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 3,5°Blg

Alkohol: 3,6%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: ??)

cieńkusz po warce 115

 

Śrutowanie śruba: śrutownik 0,8 obr. śruby

 

Zacieranie: j/w

 

Filtracja: brak

 

Gotowanie 50min - 15IBU:

50min 5g Marynka 9,5% 

 

Otrzymałem 9 litrów brzeczki o gęstości 10,2°Brix po korekcie 10,3°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 16°C.

Zadane drożdże FM52 IV pokolenie 60ml.

 

Fermentacja burzliwa

Fermentacja cicha na 3 ostatnie dni dodane cold brew (80g mielonej kawy zalane 500ml wody, pozostawione w lodówce 24h, przed dodaniem na zimno pasteryzowane 15min w 70°C.

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 8°Blg. Zjechało do 3,5°Blg co daje 3,6% alko. Odfermentowanie na poziomie 66% .

 

PODSUMOWANIE:

17.12.2021 Dodany przefiltrowany macerat z kawy.

20.12.2021 Zabutelkowane

20.04.2022 W aromacie kawa z mlekiem, trochę czekolady, w smaku lekko kawowe, palone, niestety już przegazowane.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#117 Scottish Light 60 7,7°Blg 

25.11.2021

 

Pierwsze podejście do szkockich ejli. Na rozkręcenie drożdży idzie szkockie lekkie, opis stylu daje duże pole manewru, piwo może mieć aromat słodowy, karmelowy, toffi, lekka torfowość która może iść w kierunek wędzony i ziemisty (efekt ten uzyskuje się poprzez długie gotowanie, a nie dodatek słodów wędzonych lub duży udział palonym). Baza to pilznański + 7,5% słodów specjalnych, słodki karmel ma dać słód jasny karmelowy 30, przyciemnić barwę oraz uzyskać efekt wędzonki ma jęczmień prażony, melanoidynowy ma dopełnić aromatów słodowych.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 7,7°Blg

Goryczka:  15 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 3,1°Blg

Alkohol: 2,4%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,20kg [92,5%] pilzneński Viking Malt

0,035kg [2,5%] karmelowy 30

0,035kg [2,5%] melanoidynowy

0,035kg [2,5%] jęczmień prażony

 

Śrutowanie śruba: thermomix

 

Zacieranie: 14,5L + 2ml kwasu mlekowego zbite do 6,1pH

67°C - 60min

 

Filtracja:

3L 80°C + 2ml kwasu mlekowego / 5,6pH

 

Gotowanie 90min - 15IBU:

60min 7g Marynka 9,5% 

 

Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 7,6°Brix po korekcie 7,7°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 16°C.

Zadane drożdże FM12 bardzo rzadka gęstwa 50ml.

 

Fermentacja burzliwa 13 dni 15-17-17-18-19-8x20°C

Fermentacja cicha 8 dni 5x20°C 3x7°C

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 8°Blg. Zjechało do 3,1°Blg co daje 2,4% alko. Odfermentowanie na poziomie 60% .

 

PODSUMOWANIE:

07.12.2021r. Przelane na cichą bez pomiaru blg.

15.12.2021r. Zabutelkowane

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#118 Simple Berlin 8,2°Blg 

08.01.2022

 

Nie planowałem tak długiej przerwy, w grudniu miało coś wpaść do gara ale się nie udało. Na szybko robię Berlinera na kwasie mlekowym. Do poszczególnych wiader polecą owoce: czerwona porzeczka, rabarbar, śliwki, mango i skórka z cytryny. 

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 8,2°Blg

Goryczka:  10 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ??°Blg

Alkohol: ??%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 21L)

2,00 kg [50%] pilzneński Viking Malt

2,00 kg [50%] pszeniczny

 

Śrutowanie śruba: thermomix

 

Zacieranie: 22L

67°C - 50min

72°C - 10min

 

Filtracja:

10L 80°C + 3ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 10IBU:

60 min 10g Kazbek 4,5% 

5 min 300g cukru

 

Otrzymałem 21,5 litrów brzeczki o gęstości 11,6°Brix po korekcie 11,7°Blg.

Dzielę brzeczkę na 3 wiadra 7L - 7L - 7,5L, każde wiadro uzupełniam do objętości 10L, gęstość spada do 8,2°Blg.

 

Fermentacja:

118.1 Dodana gęstwa ok 80ml FM52

118.2 Dodana gęstwa ok 80ml FM42

118.3 Dodana gęstwa ok 80ml FM12

 

Burzliwa:

118.1 

118.2 10 dni 17-17-18-19-6x20°C

118.3 

 

Cicha:

118.1 

118.2 17 dni 10x20°C-7x5°C 3 dni klarowane żelatyną, 10 dni z czerwoną porzeczką 400g.

118.3

 

118.2 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 7°Blg. Zjechało do 2°Blg co daje 3,3% alko. Odfermentowanie na poziomie 76%. Plus 12ml kwasu mlekowego przed butelkowaniem.

 

PODSUMOWANIE:

19.01.2022 118.2 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

06.02.2022 118.2 Zabutelkowane.

08.02.2022 118.1 przelane na cichą bez pomiaru blg z dodatkiem 800g pulpy z śliwek

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#119.1 Kolsch 11°Blg | #119.2 Kaffir Kolsch 11°Blg

21.01.2022

 

Trafiły do mnie drożdże FM42 Stare Nadreńskie więc trzeba było zrobić klasycznego Kolscha. Co do zasypu powszechne są dwie wersje baza + wiedeński lub pszeniczny, nie miałem tego pierwszego więc użyłem słodu pszenicznego. Chmiel powinien być tradycyjny niemiecki, ale zastąpiłem go naszą Marynką.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11°Blg

Goryczka:  20 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 21L)

4,0kg [95%] pilzneński Viking Malt

0,2kg [5%] pszeniczny Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: thermomix

 

Zacieranie: 21L + 3ml kwasu mlekowego

67°C - 50min

72°C - 10min

 

Filtracja:

21L 80°C + 2ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 80min - 20IBU:

60min 17g Marynka 9,5% 

 

Otrzymałem 23 litrów brzeczki o gęstości 10,9°Brix po korekcie 11°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 15°C.

119.1 12L zadane drożdże FM42 bardzo rzadka gęstwa 80ml.

119.2 11L zadane drożdże FM42 bardzo rzadka gęstwa 80ml.

 

Fermentacja burzliwa:

119.1 19 dni 16-17-17,5-18-18,5-19-19,5-12x20°C

119.2 19 dni 16-17-17-18-18-14x20°C

 

Fermentacja cicha:

119.1 21 dni 21x20°C

119.2 21 dni 21x20°C

 

Butelkowanie

119.1 zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu 38g cukru/0,5L wody, zjechało do 2,8°Blg co daje 4,3%.

119.2 zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu 38g cukru/0,5L wody, zjechało do 2,8°Blg co daje 4,3%. Przed rozlewem dodałem wywar z 6g liści limonki Kaffir .

 

PODSUMOWANIE:

09.02.2022 Oba wiadra przelane na cichą bez pomiaru blg.

02.03.2022 Zabutelkowane

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 23.01.2022 o 14:36, MienkiN napisał:

Coś dziwnie przeliczasz brix na blg, mój kalkulator pokazuje zupełnie inne liczby 

IMG_20220123_143428.jpg

 

Mój ostateczny wynik uwzględnia współczynnik korekcji brzeczki, który wyliczam dla konkretnego refraktometru.

https://www.brewersfriend.com/how-to-determine-your-refractometers-wort-correction-factor/

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, Krzyżak napisał:

Wyszedł Ci współczynnik korekcji 0,99 ? ?

 No tak mi wyszło z pomiarów, gdzieś widziałem że ktoś miał 0.96, przecież to indywidualna sprawa dla każdego refraktometru i rozgrzał może być np od 0.96 do 1.04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#120 IPA 16,6°Blg

16.02.2022

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 16,6°Blg

Goryczka:  50 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

3,0kg [100%] pilzneński Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: śrutownik śruba o,07 obr.

 

Profil wody: Ca 95 / Mg 15 / Na 5 / Cl 49 / SO 156 / HCO 96

 

Zacieranie: 15L + 2ml kwasu mlekowego

68°C - 50min

72°C - 10min

 

Filtracja:

4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min - 50IBU:

60min 10g Iunga'21 12,2% 

15min 15g Simcoe 13%

00min 15g Simcoe 13% , 45g Mosaic 12,3%

 

Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 16,4°Brix po korekcie 16,6°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 16°C. Zadane drożdże FM52 bardzo rzadka gęstwa 100ml

 

Fermentacja burzliwa: 12 dni - 17-17,5-18-18,5-2x19-20-5x20,5

Fermentacja cicha: 17 dni - 14x20°C-10-6-4 na ostatnie 5 dni poszło na zimno 75g Mosaica i 30g Galaxy. Dzień przed butelkowaniem klarowane żelatyną 2g/100ml.

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu 40g cukru/0,5L wody i 2g witaminy C, zjechało do 3,7°Blg co daje 6,8%.

 

PODSUMOWANIE:

28.02.2022 Przelane na cichą bez pomiaru Blg.

12.03.2022 Dodałem chmiele.

16.03.2022 Dodana żelatyna.

17.03.2022 Zabutelkowane.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#121 Best Bitter 11,1°Blg

25.02.2022

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,1°Blg

Goryczka:  28 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,4°Blg

Alkohol: 4,6%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,65kg [91%] pilzneński Viking Malt

0,10kg [06%] Brown Fawcett

0,05kg [03%] Karmelowy 60

 

Śrutowanie śruba: śrutownik śruba 0,7 obr.

 

Profil wody: Ca 75 / Mg 15 / Na 0 / Cl 55 / SO 100 / HCO 100

 

Zacieranie: 10L + 2ml kwasu mlekowego + 1g gipsu, 0,7g soli epsom, 0,7 chlorku wapnia

67°C - 70min

 

Filtracja:

7,5L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,75g gipsu, 0,5g soli epsom, 0,5 chlorku wapnia

 

Gotowanie 60min - 50IBU:

60min 6g Iunga'21 12,2% 

10min 10g Fuggle 5,9%

 

Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 11°Brix po korekcie 11,1°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. Zadane drożdże FM11 prosto z fiolki.

 

Fermentacja burzliwa:

Fermentacja cicha:

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml syropu cukrowego 40g/0,5L gotowanego 5 min. Zjechało do 5*Brix po korekcie 2,4°Blg, co daje 4,6%.

 

PODSUMOWANIE:

28.02.2022 ponad 2,5 dnia i drożdże nie ruszyły, napowietrzyłem jeszcze raz i dodałem 60ml świeżej gęstwy FM52.

24.03.2022 Trochę to potrwało ale udało się przelać na cichą bez pomiaru blg.

06.04.2022 Zabutelkowane.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#122 Vermelho Ale 9,7°Blg

09.03.2022

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,7°Blg

Goryczka:  37 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 1,9°Blg

Alkohol: 4,1%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,85kg [92%] pilzneński Viking Malt

0,16kg [08%] pszeniczny Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: thermomix, po 600g 5s/obr.7

 

Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 49 / SO 172 / HCO 88. 10L demineralizowanej + 8L kranówki

 

Zacieranie: 14L + 2ml kwasu mlekowego + 3g gipsu, 1g soli epsom, 1 chlorku wapnia

68°C - 60min

 

Filtracja:

4L 80°C + 1ml kwasu mlekowego + 1g gipsu, 0,3g soli epsom, 0,3 chlorku wapnia

 

Gotowanie 60min - 37IBU:

00min 40g Vermelho 9,1%. hopstand 20min

 

Otrzymałem 12 litrów brzeczki o gęstości 9,6°Brix po korekcie 9,7°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C. Zadane drożdże New England Lallemand - gęstwa od znajomego.

 

Fermentacja burzliwa: 11 dni 17-17,5-18-18,5-19-19,5-5x20°C

Fermentacja cicha: 11 dni 8x18°C-3x5°C

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml syropu cukrowego 43g/0,5L gotowanego 5 min, zjechało do 4,2*Brix po korekcie 1,9°Blg co daje 4,1%.

 

PODSUMOWANIE:

20.03.2022 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

24.03.2022 Dodane 60g Vermelho

31.03.2022 Zabutelkowane.

31.05.2022 Piwa praktycznie już nie ma, jak narazie z polskich chmieli Vermelho w tym roku u Mnie robi robotę, w aromacie pojawiają się delikatne cytrusy i truskawki, goryczką przyjemna średnio niska o profilu cytrusów żywicznym. 

 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#123 NEIPA 15,1°Blg

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 15,1°Blg

Goryczka:  00 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,45kg [85%] pilzneński Viking Malt

0,22kg [7,5%] pszeniczny Viking Malt

0,22kg [7,5%] płatki owsiane

 

Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu

 

Profil wody: Ca 100 / Mg 18 / Na 0 / Cl 107 / SO 93 / HCO 96. 11L demineralizowanej + 8L kranówki

 

Zacieranie: 15L + 2,5ml kwasu mlekowego + 1,2g gipsu, 1g soli epsom, 2,6 chlorku wapnia

68°C - 60min 5,7 pH

 

Filtracja:

4L 80°C + 1ml kwasu mlekowego + 0,3g gipsu, 0,3g soli epsom, 0,7 chlorku wapnia, 5 pH

 

Gotowanie 60min - 00IBU:

hopstand 30min z 90°C do 80°C po 35g Amarillo, Citra i Strata

 

Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 14,9°Brix po korekcie 15,1°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C. Zadane drożdże New England Lallemand 80ml gęstwy II pokolenie.

 

Fermentacja burzliwa: 14 dni 17-17,5-18-18,5-19-9x20°C

Fermentacja cicha: 14 dni 11x20°C-3x6°C na 5 dni 35g Amarillo, 35g Citra, 35g Mosaic

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml syropu cukrowego 44g cukru / 0,5l wody, zjechało do 3,6°Blg co daje 6% alko.

 

PODSUMOWANIE:

07.04.2022 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

21.04.2022 Zabutelkowane.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#124 Juicy Gose M&M 13,1°Blg

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 13,1°Blg

Goryczka:  15 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,60kg [84%] pilzneński Viking Malt

0,30kg [16%] płatki owsiane

 

Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu

 

Profil wody: Ca 50 / Mg 10 / Na 0 / Cl 35 / SO 51 / HCO 88. 10L demineralizowanej + 8L kranówki

 

Zacieranie: 14L + 2,5ml kwasu mlekowego + 0,6g gipsu, 0,5g chlorku wapnia, 0,4g soli epsom,

66°C - 40min 5,8 pH

74°C - 20min

 

Filtracja:

4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,2g gipsu, 0,15 chlorku wapnia, 0,1g soli epsom, 5 pH

 

Gotowanie 60min - 15IBU:

60min - 7g Sybilla

05min 400g laktozy, 12g soli, 9 g kolendry

 

Otrzymałem 12 litrów brzeczki o gęstości 13,0°Brix po korekcie 13,1°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 16°C. Zadane drożdże New England Lallemand 70ml gęstwy II pokolenie.

 

Fermentacja burzliwa:

 

PODSUMOWANIE:

07.04.2022 Przelane na cichą bez pomiaru blg. Dodałem po850g pulpy z mango i marakui.

25.04.2022 Przeniesione do lodówki na cold crash 4-8°C.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#125 Hoppy Polish Ale 12,8°Blg

12.04.2022r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,8°Blg

Goryczka:  15 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,10kg [88%] pilzneński Viking Malt

0,20kg [8%] płatki owsiane

0,10kg [4%] Abbey

 

Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu

 

Profil wody: Ca 65 / Mg 12 / Na 0 / Cl 36 / SO 90 / HCO 98. 10L demineralizowanej + 8L kranówki

 

Zacieranie: 14L + 2,5ml kwasu mlekowego + 1,4g gipsu, 0,4g chlorku wapnia, 0,4g soli epsom,

67°C - 40min 5,7 pH

72°C - 20min

 

Filtracja:

4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,4g gipsu, 0,1 chlorku wapnia, 0,1g soli epsom, 5 pH

 

Gotowanie 60min - 15IBU:

po 35g Amora Preta i Książęcy, hop stand 20min w 75°C

 

Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 12,7°Brix po korekcie 12,8°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C. Zadane drożdże New England Lallemand 70ml gęstwy III pokolenie.

 

Fermentacja burzliwa:

 

PODSUMOWANIE:

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#126 Orange Ale 10,7°Blg

22.04.2022r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,7°Blg

Goryczka:  42 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,90kg [91%] pilzneński Viking Malt

0,20kg [9%] płatki owsiane

 

Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu

 

Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 49 / SO 170 / HCO 98. 10L demineralizowanej + 8L kranówki

 

Zacieranie: 14L + 2,5ml kwasu mlekowego + 3,1g gipsu, 0,8g chlorku wapnia, 0,9g soli epsom,

67°C - 40min 5,7 pH

72°C - 20min

 

Filtracja:

4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,9g gipsu, 0,2g chlorku wapnia, 0,3g soli epsom, 5 pH

 

Gotowanie 60min - 42IBU:

60min - 3g Iunga 12,2%

15min - 10g Citra 12%

10min -  1/4 whirflock

00min - 10g Citra 12% hopstand 20min

 

Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 10,6°Brix po korekcie 10,7°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. Zadane drożdże New England Lallemand 70ml gęstwy IV pokolenie.

 

Fermentacja burzliwa: 18-18,5-19-19,5

 

PODSUMOWANIE:

15.05.2022 Przelałem na cichą bez pomiaru blg.

17.05.2022 Dodałem zblendowane 2 pomarańcze i skórki z 1 cytryny, 1 grejpfruta i 2 pomarańczy 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#127 APA 13,3°Blg

15.05.2022r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 13,3°Blg

Goryczka:  46 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 21L)

3,65kg [91%] pilzneński Viking Malt

0,35kg [9%] płatki owsiane

 

Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu

 

Profil wody: Ca 100 / Mg 15 / Na 0 / Cl 50 / SO 156 / HCO 115. 15L demineralizowanej + 17L kranówki

 

Zacieranie: 20L + 3ml kwasu mlekowego + 4g gipsu, 1g chlorku wapnia, 1g soli epsom,

67°C - 40min 5,7 pH

72°C - 20min

 

Filtracja:

12L 80°C + 1ml kwasu mlekowego + 2,5g gipsu, 0,6g chlorku wapnia, 0,6g soli epsom, 5 pH

 

Gotowanie 60min - 42IBU:

60min - 5g Iunga 12,2%

00min - 25g Citra 12%, 25g Altus 16%, 25g Strata 12% hopstand 20min w 90°C->80°C

 

Otrzymałem 21 litrów brzeczki o gęstości 13,2°Brix po korekcie 13,3°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, podzielona na dwa fermentory 10L i 11L. Zadane drożdże New England Lallemand po 70ml gęstwy V pokolenie.

 

PODSUMOWANIE:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#128 Oatmeal Stout 11,0°Blg

10.07.2022r.

 

Po prawie 2 miesięcznej przerwie wracam, klasyczny owsiany stout  

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,0°Blg

Goryczka:  36 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,40kg [68%] pilzneński Optima

0,37kg [18%] płatki owsiane

0,14kg [07%] jęczmień palony

0,14kg [07%] carafa III

 

Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu

 

Profil wody: Ca 62 / Mg 15 / Na 0 / Cl 44 / SO 67/ HCO 118. 8L RO + 10L kranówki

 

Zacieranie: 14L + 0,7g gipsu, 0,6g chlorku wapnia, 0,7g soli epsom,

67°C - 40min

72°C - 20min

 

Filtracja:

4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,2g gipsu, 0,2g chlorku wapnia, 0,2g soli epsom, 5 pH

 

Gotowanie 60min - 36IBU:

60min - 10g Iunga 12,2%

 

Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 10,9°Brix po korekcie 11,0°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. Zadana gęstwa WLP004 ok. 80 ml.

Niestety infekcja

 

PODSUMOWANIE:

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#129 Heavy Scottish 9,1°Blg

07.08.2022r.

 

Niestety Oatmela Stout złapał zakażenie dlatego do piwa zamiast drożdży wlp004 powędrowała rezerwowa saszetka S-33.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,0°Blg

Goryczka:  20 IBU

Barwa: 25 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,50kg [92,5%] pilzneński Optima

0,041kg [2,5%] karmelowy 30

0,041kg [2,5%] melanoidynowy

0,041kg [2,5%] jęczmień palony

 

Śrutowanie śruba: 0,7 obrotu

 

Profil wody: Ca 101 / Mg 15 / Na 0 / Cl 75 / SO 135 / HCO 96. 8L RO + 10L kranówki

 

Zacieranie: 14L + 2,2g gipsu, 1,6g chlorku wapnia, 1g soli epsom, +2,5ml kwasu mlekowego

67°C - 50min

72°C - 10min

 

Filtracja:

4L 80°C + 0,5ml kwasu mlekowego + 0,6g gipsu, 0,45g chlorku wapnia, 0,3g soli epsom, 5 pH

 

Gotowanie 60min - 20IBU:

60min - 5g Iunga 12,2%

 

Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 9,0°Brix po korekcie 9,1°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. Zadana S-33 prosto z saszetki.

 

Fermentacja burzliwa 22 dni: 18-18,5-19-19,5-20-17x20,5°C

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml syropu cukrowego 43g cukru / 0,5l wody, zjechało do 2,8°Blg co daje 3,1% alko.

 

PODSUMOWANIE:

30.08.2022 Zabutelkowane.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.