Skocz do zawartości

Browar Domowy DonBeer


Rekomendowane odpowiedzi

56 minut temu, Spiewaczek1 napisał:

Czy dobrze przeczytałem że stosunek wody do alodu to 7,5 do 1 ?
Tak widzę że klairstein. Jak coś to mnie popraw. Pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
 

 

@Spiewaczek1 tak dobrze przeczytałeś, stosunek akurat przy tym piwie wyszedł 7,5:1.

W instrukcji obsługi Klrasteina 30L jest napisane ze powinno używać się 20L wody do zacierania. Producent zapewne broni się przed reklamacjami związanymi z grzałką. Prawdopodobnie taka ilość wody pozwoli  w przypadku zapchania się młóta na bezpieczne przelanie się brzeczki przez rurkę prosto na grzałkę.

Z uwagi na fakt, że warze małe warki 10L, używam tylko  jednej rurki i przeważnie używam 15L do zacierania. Widziałem, że Janek Gadomski przy małych warkach używa 12,5L wody do zacierania.

Miałem przypadek, że młóto się zapchało, nie  zdążyła  się przelać i po warzeniu miałem skrobanie w okolicach grzałki.  Taki urok  tych garnuszków ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie mnie zdziwiła ta proporcja. Wiem że stosują 3,5 : 1 . Na Facebook w grupie przeczytałem że jeden gość stosuje proporcje 5:1 . Ja mam klona klairstein i grzalki mam nie pod dnem tylko nad. A więc z przypaleniami jeszcze inna sprawa. Ostatnio mój stosunek na testach zrobiłem 4:1 i nawet fajnie się wszystko przetrwało. Tylko trochę dużo osadu było. Po prostu mieszalem podczas zacierania.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Spiewaczek1 zależy jakie warki warzysz, przy normalnych warkach możesz sobie regulować stosunek wody do słodu. W przypadku małych jak już wcześniej pisałem jesteś  ograniczony, nie mierzyłem jaki jest bufor wody pomiędzy dnem a dolną częścią kosza od zacierania. Wczoraj zacierałem 3kg słodu w 15L wody, zacier był strasznie gęsty dlatego wolałem dolać 1L żeby brzeczka przefiltrowała się przez młóto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#64 FES 15,2°Blg

09.03.2019

 

Miał być Smoked/Peated FES ale słód wędzony torfem z viking  malt okazał się nie posiadać żadnych aromatów torfowych więc wyszedł FES.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 15,2°Blg

Goryczka: 45 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ??Blg

Alkohol: ??%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

1,55kg [51%] pilzneński Viking Malt

1,00kg [33%] wędzony torfem Viking Malt

0,15kg [05%] pszeniczny Viking Malt

0,15kg [05%] jęczmień palony

0,09kg [03%] carafa III

0,09kg [03%] barwiący Optima

 

Śrutowanie śruba: śrutowane u znajomego na walcowym

Zacieranie:

16 litrów wody 

66°C - 40min

72°C - 20min

 

Filtracja:

2L wody 80°C 

 

Gotowanie 60min:

FHW - 15g Magnum 12% 2017

 

Po chmieleniu otrzymałem 12,5 litrów brzeczki o gęstości 15°Brix po korekcie 15,2°Blg Wydajność 67%

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  zadana gęstwa III pokolenie ok 60ml WLP090 San Diego Super.

Fermentacja burzliwa 25 dni w 16-19°C

 

Klarstein:

S1/67°C/2000W/1'

S2/67°C/1200W/39' 

S3/72°C/1600W/20'

S4/99°C/2000W/1'

S5/98°C/1700W/59' 

 

Notatki:

03.04.2019 Piwo doczekało się przelania  na cichą bez pomiaru blg.

 

PODSUMOWANIE

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#65 Hazy APA 12,3°Blg

01.04.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,3°Blg

Goryczka: 20 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,8°Blg

Alkohol: 5%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,35kg [59%] pilzneński Viking Malt

0,50kg [22%] pilzneński Viking Malt

0,44kg [19%] pszeniczny Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: śrutowane u znajomego na walcowym

Zacieranie:

14 litrów wody + 3,5ml kwasu mlekowego

66°C - 40min

72°C - 20min

 

Filtracja:

2L wody 80°C 

 

Gotowanie 70min:

FHW - 4g Magnum 12% 2017

Whirlpool 25g Citra 2017

Hopstand 86-68°C 30min 35g Citra

 

Po chmieleniu otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 12,2°Brix po korekcie 12,3°Blg Wydajność 56%

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  zadana starter 0,7L WLP067 Coastal Hazy Ale .

Fermentacja burzliwa 19-21°C 9 dni

Fermentacja cicha 19-22°C 6 dni, 30g Citry 5 dni, po 20g Citry i Galaxy 3 dni

Coldcrash 10°C 1 dzień

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml 11°Blg/0,5L syropu cukrowego, zjechało do 5,8*Brix po korekcie 2,8°Blg co daje 5% alko.

 

Klarstein:

S1/66°C/2000W/1'

S2/66°C/1200W/39' 

S3/72°C/1600W/20'

S4/99°C/2000W/1'

S5/98°C/1700W/69' --> następna  warka gotowana 1800W

 

Notatki:

10.04.2019 Przelane na cichą bez pomiaru Blg. Soczyste, goryczka niska, na finiszu, w aromacie trochę fenoli.

12.04.2019 Dodałem 30g Citry na cichą

14.04.2019 Na cichą poszło 20g Citry oraz 20g Galaxy

17.04.2019 Zabutelkowane z dodatkiem 2,2g cukru na 0,5L. Jest soczyste, aromat subtelnych cytrusów, trochę żywiczny,  goryczka średnio niska, przyjemna

 

PODSUMOWANIE

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#66 Tropical Rice Ale 13,5°Blg

20.04.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 13,5°Blg

Goryczka: 25 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ??°Blg

Alkohol: ??%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,7kg [63%] pilzneński Viking Malt

1,0kg [37%] ryż

 

Śrutowanie śruba: śruba 1 obr.

Zacieranie:

1kg ryżu dzień wcześniej kleikowałem w 4,5L wody

13,5 litrów wody + 5ml kwasu mlekowego, około 5,3 pH

67°C - 50min

72°C - 30min

 

Filtracja:

brak

 

Gotowanie 70min:

FHW - 7g Magnum 12% 2017

01min skórka z 4 pomarańczy, 1 grejpfruta, 3 cytryn + sok z 1 pomarańczy i  połowy grejpfruta 

01min 3g kolendry indyjskiej, 3g suszonej trawy cytrynowej 

 

Po chmieleniu otrzymałem 7 litrów brzeczki o gęstości 16,6°Brix po korekcie 16,8°Blg , dolałem 1,5L wody, ekstrakt 13,5°Blg

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  zadane 13 łyżeczek I pokolenia WLP067 Coastal Hazy Ale, start po 5h .

Fermentacja burzliwa 18 dni w 19-21°C

 

Klarstein:

S1/67°C/2000W/1'

S2/66°C/1200W/49' 

S3/72°C/1600W/1'

S4/72°C/1200W/29'

S5/99°C/2000W/1'

S6/98°C/1800W/69'

 

Notatki:

 

PODSUMOWANIE

08.05.2019 Przelane na cichą bez pomiaru blg. W aromacie  przewaga pomarańczy i  cytryny. W smaku gorzka skórka z cytrusów, grejpfrutowa. 

19.05.2019 Dodane na cichą skórki z limonki, cytryny i pomarańczy zagotowane w soku z limonki i pomarańczy. Dodatkowo trafiło 1L soku jabłkowo ananasowego.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#67 Dry Stout No Boil 12,2°Blg

27.04.2019

 

Niestety sprzęt spłatał figla, odmówił grzania. Brzeczkę udało mi się dogrzać do 80°C i ani stopnia więcej, dla eksperymentu postanowiłem schłodzić i przefermentować ;)

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,2°Blg

Goryczka: 30 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,6°Blg

Alkohol: 5,1%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,6kg [59%] pilzneński Viking Malt

0,8kg [29%] płatki jęczmienne

0,2kg [8%] jęczmień palony

0,1kg [4%] carafa II

 

Śrutowanie śruba: śruba 1 obr.

Zacieranie:

15litrów wody

67°C -> 64 - 70min

 

Filtracja:

2L

 

Gotowanie 30min:

70-80°C 9g Magnum

 

Otrzymałem 11,5 litrów brzeczki o gęstości 12,0°Brix po korekcie 12,2°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  zadane Omega Yeast OYL-005 Irish Ale.

Fermentacja burzliwa 11 dni 18-20°C.

Fermentacja cicha 6 dni 19-21°C.

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml syropu cukrowego 9°Blg, zjechało do 5,6*Brix po korekcie 2,6°Blg co daje 5,1% alko.

 

Notatki:

 

PODSUMOWANIE

08.05.2019 Przelane na cichą bez pomiaru blg, w aromacie mleczna czekolada, kawa z mlekiem, kakao, delikatna paloność, w smaku gładkie i słodkie z średnio niską goryczką.

14.05.2019 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml syropu cukrowego o ekstrakcie 9°Blg.

24.05.2019 Piwo uplasowało się na 6 miejscu z 11 zgłoszonych, jedną z uwag była słaba goryczka oraz mała palność.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#68 Oatmeal Milk RIS 25,3°Blg

20.05.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 25,3°Blg

Goryczka: 60 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,2kg [50%] pilzneński Viking Malt

0,9kg [20%] płatki owsiane

0,22kg [6%] carafa II

0,22kg [5%] pszeniczny Viking Malt

0,22kg [5%] carafa III

0,18kg [4%] jęczmień palony

0,18kg [4%] karmelowy 120-200 Optima

0,18kg [4%] karmelowy 600 Optima

0,1kg [2%] Special W Castle Malting

 

Śrutowanie śruba: śruba 1 obr.

 

Zacieranie:

18litrów wody

67°C - 40min

72°C - 40min

 

Filtracja:

1L

 

Gotowanie 90min:

FHW 18g Zeus gr. 15,1% 2015r

80min 165g cukru, 220 Laktozy

 

Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 25,0°Brix po korekcie 25,3°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  zadana gęstwa II pokolenie Omega Yeast OYL-005 Irish Ale.

Fermentacja burzliwa

 

Notatki:

 

PODSUMOWANIE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#69 Fruit Berliner Weisse 8°Blg

25.05.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 8,0°Blg

Goryczka: 12 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

0,75kg [50%] pilzneński Viking Malt

0,75kg [50%] pszeniczny Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: śruba 1 obr.

 

Zacieranie:

14litrów wody

67°C - 40min

72°C - 30min

 

Filtracja:

2L

 

Zakwaszanie:

48h w temp. 32-50°C przy pomocy lactobacillus rhamnosus 1,33 mld komórek na 1L piwa

 

Gotowanie 70min:

FHW 7g Sybilla 6% gr. 2015r

 

Otrzymałem 7,5 litrów brzeczki o gęstości 9,4°Brix po korekcie 9,5°Blg. Dolewam 1,5L wody do  8°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  zadana świeża paczka S-33 bez rehydryzacji.

Fermentacja burzliwa 12dni w 21-23°C.

Fermentacja cicha 10dni w 21-23°C.

 

Notatki:

06.06.2019 Odlane 4,5L i dodałem 300g mrożonych malin i mrożoną mieszankę 450g (45% truskawka, malina 20%, czarne porzeczki 20%, wiśnie 15%) 

16.06.2019 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L roztworu cukrowego 10°Blg. 

 

PODSUMOWANIE

27.06.2019 Wersja z mieszanką owoców trafiła na Poznańską Ligę Piwowarów Domowych,  niestety wyszedł kwas masłowy co sprawiło ze piwo nie załapało się do pierwszej 5 i słusznie  bo pierwsze na piwa wg. Mojej karty to były sztosy.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#70 Spruce Kveik 11,2°Blg

01.06.2019

 

Drugie podejście do piwa świerkowego i pierwsze spotkanie z Kveikami.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,2°Blg

Goryczka: 17 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,6°Blg

Alkohol: 4,5%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

2,00kg [87%] pilzneński Viking Malt

0,22kg [10%] pszeniczny Viking Malt

0,07kg [03%]  karmelowy jasny 40-60 Optima

 

Śrutowanie śruba: śruba 1 obr.

 

Zacieranie:

15litrów wody + 4ml kwasu mlekowego

67°C - 40min

72°C - 30min

 

Filtracja:

2L

 

Gotowanie 70min:

FHW 6g Magnum  12% 2017

30min 50g pędów świerku

00min 25g pędów świerku

 

Otrzymałem 9,5 litrów brzeczki o gęstości 13,0°Brix po korekcie 13,1°Blg. Dolewam 1,5L wody do  11,2°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 25°C,  zadany starter 0,7L Hornindal Kveik.

Fermentacja burzliwa 16dni: 8dni 25-30°C, 8dni 30-26°C

 

Notatki:

19.06.2019 Przelane na cichą, zjechało do 6*Brix, po korekcie 2,7°Blg.

 

PODSUMOWANIE

 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#71 Kveik NEIPA 15,2°Blg

26.06.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 15,2°Blg

Goryczka: ?? IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 4,0°Blg

Alkohol: 5,9%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

1,65kg [49%] pilzneński Viking Malt

0,95kg [28%] płatki owsiane

0,80kg [24%] pszeniczny Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: śruba 1 obr.

 

Zacieranie:

16litrów wody + 4,5ml kwasu mlekowego

67°C - 40min

72°C - 20min

 

Filtracja:

3L

 

Gotowanie 70min:

00min 30g Galaxy AUS granulat 25min, 20g Centennial US 15min

 

Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 15,0°Brix po korekcie 15,2°Blg. Wydajność 50,3%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 25°C,  zadany gęstwa I pokolenie Hornindal Kveik po #70 Spurce Kveik.

 

PODSUMOWANIE

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#72 Norwegian Farmhouse Ale 10,1°Blg

06.07.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,1°Blg

Goryczka: 15 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 1,6°Blg

Alkohol: 4,5%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

2,0kg [100%] pilzneński GlobalMalt

 

Śrutowanie śruba: walcowym u sprzedawcy

 

Zacieranie:

16litrów wody + 2,5ml kwasu mlekowego

66°C - 60min

 

Filtracja:

2L + 2ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min:

FHW 5g  Iunga 11% 2018

00min 20g Iunga 11% 2018

 

Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 10,0°Brix po korekcie 10,1°Blg. Wydajność 55%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 35°C,  zadany gęstwa HotHead.

 

PODSUMOWANIE

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#73 Belgian Dubbel 17,0°Blg

11.07.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 17,0°Blg

Goryczka: 25 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

2,4kg [80%] pilzneński GlobalMalt

0,16kg [05%] Special B CastleMalting

0,12kg [04%] Abbey CastleMalting

0,03kg [01%] Carafa I CastleMalting

0,32 [10%] syrop kandyzowany ciemny - domowa produkcja

 

Śrutowanie śruba: walcowym u sprzedawcy

 

Zacieranie:

16litrów wody + 2,5ml kwasu mlekowego

66°C - 65min

 

Filtracja:

3L + 1,5ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min:

FHW 6g  Magnum 12% 2017

10min 10g Saaz 3,5% 2017

 

Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 14,0°Brix po korekcie 14,2°Blg. Wydajność 54%. Po dodatku syropu 16,8*Brix co daje 17°Blg.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  zadana gęstwa ok 60ml WLP500 Trappist Ale.

 

PODSUMOWANIE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#74 NEPA 9,1°Blg

27.08.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,1°Blg

Goryczka:  15IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

1,25kg [69%] pilzneński GlobalMalt

0,30kg [17%] płatki owsiane

0,25kg [14%] płatki ryżowe błyskawiczne

 

Śrutowanie śruba: walcowym u sprzedawcy

 

Zacieranie:

15litrów wody + 2ml kwasu mlekowego

63°C - 45min

72°C - 20min

 

Filtracja:

3L + 2ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min:

FHW 2g  Sybilla 6% 2015

00min 20g Sabro 2018

00min 20g Cenntenial 8,3% 2017

 

Otrzymałem 10 litrów brzeczki o gęstości 9,0°Brix po korekcie 9,1°Blg. Wydajność 52%. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 20°C,  zadana gęstwa ok 60ml WLP644.

Fermentacja burzliwa 11dni | 21-22-23-24-25-24-24-23-22-22-22 | zjechał do 3,8*Brix po korekcie 1,7°Blg.

Fermentacja cicha 10 dni 21-21-21-21-20-20-20-20-20-7 | zjechało do 3,5°Blg po korekcie 1,3°Blg.

 

PODSUMOWANIE

06.09.2019 przelane na cichą, zjechał do 3,8*Brix po korekcie 1,7°Blg.

12.09.2019 Do wiadra trafiło 30g Sabro, 10g Centennial i 10g Columbusa

16.09.2019 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml syropu 9°Blg na 0,5L oraz 2g/10L witamina C, zjechało do 3,5°Blg po korekcie co daje 4,1% alko. Aromat delikatny, czuć lekki kokos, cytrusy i żywica, ale aromat nie jest dominujący.  Lekka brzoskwinia i nektarynka. W smaku wytrawne, ale nie wodniste, po dofermentowaniu na poziomie 85% drożdże dały trochę ciała. Goryczka średnia, lekkie pieczenie na języku od granulatu.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#75 Oat IPA 14,1°Blg

07.09.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 14,1°Blg

Goryczka:  40IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

2,2kg [75%] pilzneński GlobalMalt

0,7kg [25%] płatki owsiane

 

Śrutowanie śruba: walcowym u sprzedawcy

 

Zacieranie:

17litrów wody + 2ml kwasu mlekowego

64°C - 40min

72°C - 20min

 

Filtracja:

2L + 1ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min:

FHW 10g  CZT 15,1% 2015

00min 30g Sabro 2018

00min 30g Columbus 17,1% 2017

 

Otrzymałem 9,5 litrów brzeczki o gęstości 14°Brix po korekcie 14,1°Blg. Wydajność 51%. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 19°C,  zadana gęstwa ok 70ml WLP644.

Fermentacja burzliwa 12dni

Fermentacja cicha 3dni, na zimno 15g Sabro, Columbus 20g, Galaxy 25g, cold crush 3dni

 

Zabutelkowane z 20ml/0,5L roztworu cukrowego (43g cukru gotowane 5min w 500ml wody), 2g kwasu L-askorbinowego.

Zjechało do 5,2*Brix po korekcie 1,8°Blg co daje 6,5%, odfermentowanie 87%.

 

Zabu

 

PODSUMOWANIE

20.09.2019 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

23.09.2019 Dodane 15g Sabro, Columbus 20g, Galaxy 25g

28.09.2019 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L roztworu cukrowego ok 9°Blg

 

28.09.2019 

 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#76 Light Weizen 10,1°Blg

11.09.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,1°Blg

Goryczka:  10IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

1,0kg [50%] pilzneński GlobalMalt

1,0kg [50%] pszeniczny GlobalMalt

 

Śrutowanie śruba: walcowym 

 

Zacieranie:

16litrów wody + 3ml kwasu mlekowego

66°C - 60min

 

Filtracja:

3L + 1ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min:

FHW 8g  Sybilla 7,5% 2016

 

Otrzymałem 8 litrów brzeczki o gęstości 12,6°Brix po korekcie 12,7°Blg. Wydajność 50%.  

Gotowałem w 50L garze i dużo odparowało, dla uzyskania pożądanego Blg dolewam 2L wody i uzyskuje 10L ekstrakt 10,1°Blg,

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 19°C,  zadany starter ok 0,7L  WY3068.

 

PODSUMOWANIE

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#77 Weizen 11,1°Blg | Fruit Gose 12,3°Blg

21.09.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,1°Blg

Goryczka:  10IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 20L)

2,0kg [50%] pilzneński GlobalMalt

2,0kg [50%] pszeniczny GlobalMalt

 

Śrutowanie śruba: walcowym 

 

Zacieranie:

22litry wody + 3,5ml kwasu mlekowego

67°C - 90min

 

Filtracja:

9L + 1ml kwasu mlekowego

 

Gotowanie 60min:

FHW 14g  Sybilla 7,5% 2016

 

Weizen Zlałem 9 litrów brzeczki o gęstości 11,0°Brix po korekcie 11,1°Blg.  

 

5min 11g sól gruboziarnista niejodowana, 12g zmielonych ziaren kolendry, 200g laktozy

 

Fruit Gose 9 litrów brzeczki o gęstości 12,3°Blg. 

 

Fermentacja:

Weizen brzeczka schłodzona do temp. 19°C,  zadane 60ml gęstwy  WY3068.

Fruit Gose brzeczka schłodzona do temp. 19°C,  zadane 60ml gęstwy WLP644.

 

Fruit Gose po 10 dniach przelane na cichą z dodatkiem 850g pulpy z mango, zjechało do 7*Brix, po korekcie 3,1°Blg.

Fruit Gose po 18 dniach zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L roztworu cukrowego (43g/500ml). Zjechało do 1,8°Blg co daje 4,9%.

 

PODSUMOWANIE

01.10.2019 Gose przelane na cichą z dodatkiem 850g pulpy z mango

08.10.2019 Weizen zabutelkowany.

19.10.2019 Gose zabutelkowane.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#78.1 Sour Ale 8°Blg | #78.2 Polish Session NEIPA 12°Blg | #78.3 NEIPA Citra 15°Blg | #78.4 NEIPA Amarillo 15°Blg 

29.10.2019

 

Kooperacyjne warzenie, zacieranie w lodówce turystycznej oraz Klarsteinie.

 

Zasyp: (zakładana objętość: 20L)

8,3kg [67%] pilzneński GlobalMalt

2,5kg [20%] płatki owsiane

2,5kg [13%] pszeniczny GlobalMalt

 

Śrutowanie śruba: walcowym 

 

Zacieranie:

Klarstein 22 litry wody 68°C - 80min 

Lodówka turystyczna 18 litry wody 67°C - 70min 

 

Filtracja:

12L Klarstein

19L Lodówka turystyczna 

8ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 70min:

FHW 4g  Columbus 15% 2017, 15 Magnum 12% 2017

 

#78.1 Sour Ale zlałem 7 litrów brzeczki, dolewam 5L wody uzyskuje  12L otrzymuje ekstrakt 8°Blg.

#78.2 Polish Session NEIPA zlałem 9L do osobnego gara, chmielenie po 20g Cascade PL, Oktawia oraz Izabella,  dolewam 2L wody i otrzymuje 11L brzeczki o ekstrkacie 12°Blg.

#78.3 NEIPA Citra 11L o ekstrakcie 15°Blg, chmielone 50g Zeus, 25 Galaxy, 50g Mosaic chmielone na zimno Citrą.

#78.4 NEIPA Amarillo 10L o ekstrakcie 15°Blg, chmielone 50g Zeus, 25 Galaxy, 50g Mosaic chmielone na zimno Amarillo.

 

Fermentacja:

Sour Ale brzeczka schłodzona do temp. 19°C,  zadane 40ml gęstwy W3463 Forbidden Fruit.

Polish Session NEIPA brzeczka schłodzona do temp. 19°C,  zadane 1op. S-33.

NEIPA Citra brzeczka schłodzona do temp. 19°C,  zadane 640ml gęstwy WLP644.

NEIPA Citra Amarillo brzeczka schłodzona do temp. 19°C,  zadane 640ml gęstwy WLP644.

 

Rozlew:

Butelkowane po 8 dniach cichej  z dodatkiem 20ml/0,5L roztworu cukrowego (42g/500ml). Zjechało do 2°Blg co daje 6,9%.

 

PODSUMOWANIE

13.11.2019 Oba piwa przelane na cichą. NEIPA zjechała do 1,2°Blg, profil mocno estrowy.  Sour Ale zjechało do 2°Blg, póki co drożdże dały siarkę, dodałem 850g pulpy z mango.

16.11.2019 NEIPA dodałem 70g Citry na cichą.

21.11.2019 NEIPA Citra zabutelkowana,zjechała do 2°Blg co daje ok 6,9%. W aromacie dużo  estrów,  lekka cebulka od citry, dojrzałe cytrusy, owoce tropikalne. Goryczka trochę szorstka, zalegająca.

29.11.2019 Sour Ale zabutelkowane z dodatkiem 17ml kwasu mlekowego

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#79 Zula Pale Ale 10,5°Blg 

18.11.2019

 

Warka dla sprawdzenia  potencjału polskiego chmielu.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,5°Blg

Goryczka:  11 IBU

Barwa: 6 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,8kg [85%] pilzneński Viking Malt

0,2kg [10%] płatki owsiane

0,1kg [05%] Abbey Castle Malting

 

Śrutowanie śruba: 1 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 8 litry wody 67°C - 50min 

Dolałem 5L wrzątku 72°C - 20min

 

Filtracja:

14L 80°C + 3,5ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 60min:

00min 40g  Zula 7% 2019r.

 

Otrzymałem 12,5 litrów brzeczki o gęstości 10,4°Brix po korekcie 10,5°Blg. Wydajność 65%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  zadane 55ml gęstwy WLP644 po #78.

Fermentacja burzliwa 14 dni (18/19/20/21/21/21/22/21/21/20/19/19/20/20)

Fermentacja cicha 9 dni (20 60g Zuli/21/20/20/20/7/7 2g żelatyny/5/3) 

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L roztworu cukru 51g/600ml gotowane 5min.

Zjechało do 1,5°Blg co daje 4,7% alko.

 

PODSUMOWANIE

02.12.2019 Przelane na cichą bez pomiaru blg z dodatkiem 60g Zuli.

08.12.2019 2g żelatyny do klarowania.

10.12.2019 Zabutelkowane, póki co bez rewelacji.

 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#80 Session West Coast IPA 11,5°Blg 

03.12.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,5°Blg

Goryczka:  45 IBU

Barwa: 6 EBC

Gęstość końcowa: 1,5°Blg

Alkohol: 5,3%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 12L)

2kg [85%] pilzneński Viking Malt

0,25kg [10%] płatki ryżowe

0,1kg [05%] płatki owsiane

 

Śrutowanie śruba: 1 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 8 litrów wody temp. 75°C, po wsypaniu słodów 67°C - 65min 

Dolałem 5L wrzątku 72°C - 20min

 

Filtracja:

13L 80°C + 3ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 60min:

FHW 5g Chinook 11,8% gr. 2018

00min 30g  Citra 12,5% gr. 2018, 10g Equanot 16,9% gr. 2019, Galaxy 13,6% gr. 2019

 

Otrzymałem 13 litrów brzeczki o gęstości 11,4°Brix po korekcie 11,5°Blg. Wydajność 67%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 15°C,  zadane 70ml gęstwy WLP644 po #79.

 

Fermentacja burzliwa 13 dni (16|17|18|19|20|20|21|21|21|20|20|19|18)

Fermentacja cicha 9 dni 6 dni 20°C 3 dni 7°C, na 6 ostatnich dni chmielenie 20g Galaxy, 20g Equanot i 55g Citra.

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 43g/500ml. Zjechało do 1,5°Blg, dofermentowanie 87% co daje 5,3%.

 

PODSUMOWANIE

24.12.2019 Zabutelkowane zjechało do 1,5°Blg co daje 5,3% alko.

09.01.2020 Piwo zajęło 7 miejsce z 9 Poznańskiej Lidze Piwowarów Domowych, wg opinii uczestników wyszedł banan i aromat kveikowy.  

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#81 IPA 14°Blg 

21.12.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 14°Blg

Goryczka:  65 IBU

Barwa: 6 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 12L)

2,9kg [95%] pilzneński Viking Malt

0,15kg [05%] pszeniczny Viking Malt

 

Śrutowanie śruba: 0,8 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 9 litrów wody temp. 75°C, po wsypaniu słodów 67°C - 50min 

Dolałem 5L wrzątku 72°C - 20min

 

Filtracja:

12L 80°C + 3ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 60min:

FHW 10g Chinook 11,8% gr. 2018

00min 30g  Citra 12,5% gr. 2018, 40g Hallertau Blanc 9,2% gr. 2018,

 

Otrzymałem 13 litrów brzeczki o gęstości 13,9°Brix po korekcie 14°Blg. Wydajność 63%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 15°C,  zadane 70ml gęstwy WLP644 po #80.

Fermentacja burzliwa 20dni ( 3x17°C | 18 | 19 | 14x20°C)

Fermentacja cicha (19 | 20 30g Citra, 20g Hallertau Blanc, 30g Columbus)

 

PODSUMOWANIE

08.01.2020 Przelane na cichą.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#82 Brown Ale 11,1°Blg 

29.12.2019

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,1°Blg

Goryczka:  22 IBU

Barwa: 24 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 12L)

1,5kg [72%] pilzneński Viking Malt

0,5kg [23%] brown ale CastleMalting

0,1kg [05%] special B CastleMalting

 

Śrutowanie śruba: 0,8 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 9 litrów wody temp. 74°C, po wsypaniu słodów 68°C - 45min 

Dolałem 4L wrzątku 72°C - 20min

 

Filtracja:

12L 80°C + 3,5ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 60min:

FHW 8g Iunga 11% gr. 2018

 

Otrzymałem 13 litrów brzeczki o gęstości 11,0°Brix po korekcie 11,1°Blg. Wydajność 71%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  zadana świeża fiolka FM52 Amerykański Sen.

Fermentacja burzliwa 13 dni (17|18|19| 10x20)

Fermentacja cicha 7 dni w 20°C.

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L roztworu cukru 52g/600ml wody gotowane 5minZjechało do 3°Blg co daje 4,3%.

 

PODSUMOWANIE

10.01.2020 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

17.01.2020 Zabutelkowane, zjechało do 3°Blg, co daje 4,3%.

30.01.2020 Piwo zajęło 6 miejsce na 11 w Poznańskiej Lidze Piwowarów Domowych. 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#83 Oatmeal Stout 12,3°Blg 

10.01.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,3°Blg

Goryczka:  35 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 3,2°Blg

Alkohol: 4,8%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 12L)

1,6kg [69%] pilzneński Viking Malt

0,4kg [17%] płatki owsiane

0,16kg [07%] jęczmień palony

0,16kg [07%] carafa III

 

Śrutowanie śruba: 0,8 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 9 litrów wody temp. 74°C, po wsypaniu słodów 68°C - 40min 

Dolałem 4L wrzątku 71°C - 20min

 

Filtracja:

12L 80°C + 3ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 60min:

FHW 12g Iunga 11% gr. 2018

 

Otrzymałem 12,5 litrów brzeczki o gęstości 12,2°Brix po korekcie 12,3°Blg. Wydajność 65%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C,  zadano  80ml rzadkiej gęstwy I pokolenie FM52 Amerykański Sen.

Fermentacja burzliwa 11 dnia (16-17-18-18-19-19-5x20)

Fermentacja cicha 14 dnia w 20°C.

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L roztworu cukru 43g/500ml wody gotowane 5minZjechało do 6*Brix po korekcie 3,2°Blg co daje 4,8%.

 

PODSUMOWANIE

20.01.2020 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

03.02.2020 Zabutelkowane, zjechało do 3,2°Blg co daje 4,8%.

 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#84 Orange Ale 9,1°Blg 

13.01.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,1°Blg

Goryczka:  20 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 12L)

1,0kg [62%] pilzneński Viking Malt

0,6kg [38%] pszeniczny GlobalMalt

 

Śrutowanie śruba: 0,8 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 9,5 litrów wody temp. 74°C, po wsypaniu słodów 68°C - 40min 

Dolałem 3,5L wrzątku 71°C - 20min

 

Filtracja:

12L 80°C + 3ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 60min:

FHW 6g Maagnum 12% gr. 2018

05min skórka pomarańczy ok 100g

 

Otrzymałem 12 litrów brzeczki o gęstości 9°Brix po korekcie 9,1°Blg. Wydajność 66%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 15°C,  zadano gęstwę Hazy Daze.

Fermentacja burzliwa 10 dni (17-18-19-20x7)

Fermentacja cicha 10 dni (20x9-8) na 24h dodane 5g liści limonki Kaffir.

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L roztworu cukru 43g/500ml wody gotowane 5minZjechało do 2°Blg co daje 3,8%.

 

PODSUMOWANIE

23.01.2020 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

31.01.2020 Na cichą poszło 5g limonki Kaffir.

01.02.2020 Zabutelkowane, zjechało do 2°Blg.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#85 Belgian Tripel 19,1°Blg 

16.01.2020

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 19,1°Blg

Goryczka:  28 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 10L)

2,5kg [90%] pilzneński Viking Malt

0,14kg [05%] karmelowy 20-30 Optima

0,14kg [05%] Carapils

 

Śrutowanie śruba: 0,8 obr.

 

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 9 litrów wody temp. 73°C, po wsypaniu słodów 66°C - 40min 

Dolałem 4L wrzątku 71°C - 20min

 

Filtracja:

11L 80°C + 3ml kwasu mlekowego do całej wody

 

Gotowanie 60min:

FHW 6g Maagnum 12% gr. 2018

30min Saaz 3,5% gr. 2017

10min Saaz 3,5% gr. 2017

 

Otrzymałem 10,5 litra brzeczki o gęstości 15,8°Brix po korekcie 16°Blg. Wydajność 64%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 15°C,  zadana gęstwa FM27 Artefakty trapistów.

Fermentacja burzliwa w 2 dniu 320g cukru białego. 20 dni (17-18-19x2-20-21-22-23-24x12)

 

PODSUMOWANIE

05.02.2020 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.