Jump to content
DonBeer

Browar Domowy DonBeer

Recommended Posts

Witam Wszytskich,

Dotychczas uwarzyłem 7 warek, które można podejrzeć w tym wątku.
Swoje dalsze warzenia będę publikował w tym temacie.


2014
18.08.2014 #08 Pszeniczne 12,5°Blg
30.08.2014 #09 Pszeniczne Ciemne 14°Blg
27.09.2014 #10 Saison 12,5°Blg
07.10.2014 #11 Malinowe 12°Blg
09.10.2014 #12 Jasne (Single Hop Sybilla) 12°Blg

 

2015
07.04.2015 #13 Polski Stout 12°Blg

10.05.2015 #14 Iunga Pale Ale 11,8°Blg

17.05.2015 #15 American Pale Ale 12,6°Blg

27.06.2015 #16 Sunny Wheat 12,0°Blg

08.11.2015 #17 Session Mosaic IPA 12,0°Blg

21.11.2015 #18 Two Hearted Ale 16,0°Blg

07.12.2015 #19 Carotten Ale 12°Blg / Special Carotten Ale 14°Blg

 

2016

30.01.2016 #20 Oatmeal Stout 13°Blg

08.02.2016 #21 Nut Brown Ale 13,3°Blg

21.02.2016 #22 Rice IPA 14,9°Blg

23.04.2016 #23 Witbier 12,1°Blg

12.07.2016 #24 Golden Ale 11,8°Blg

25.07.2016 #25 American Bitter 10,6°Blg

30.08.2016 #26 Belgian Blond 15,1°Blg

10.09.2016 #27 Bedtime Story 21,5°Blg

23.09.2016 #28 Bożonarodzeniowe 19,2°Blg

25.10.2016 #29 American Wheat 12,1°Blg

06.11.2016 #30 Rye IPA 17,0°Blg

19.11.2016 #31 Oatmeal Ale 12,1°Blg

30.12.2016 #32 Amber Ale 12,6°Blg

 

2017

29.01.2017 #33 Grodziskie 8,3°Blg

05.02.2017 #34 Polskie Ale 13,6°Blg

19.04.2017 #35 Oatmeal Tea Ale 11,9°Blg

20.05.2017 #36 Polish Pale Ale 11,3°Blg

03.06.2017 #37 Session Rye IPA 10,1°Blg

10.06.2017 #38 Chocolate (Smoked) Porter 11,1°Blg

01.07.2017 #39 Whisky FES 18,7°Blg

07.12.2017 #40 Session Red Rye IPA 9,2°Blg

12.12.2017 #41 Berliner Weisse 9,0°Blg

19.12.2017 #42 Kumkwat Ale 12,7°Blg

 

2018 - 

09.01.2018 #43 Rice IPA 15,8°Blg

18.01.2018 #44 Peated Ale 10,3°Blg

30.01.2018 #45 Milk Stout 15,2°Blg

30.01.2018 #46 Raspberry Milk Stout 13,1°Blg

14.02.2018 #47 Hopless IPA 14,1°Blg

21.02.2018 #48 Imperialny Stout 22,2°Blg

23.02.2018 #49 Beliner Weisse 9,3°Blg

06.05.2018 #50 Chinook PL Pale Ale 11,1°Blg

12.05.2018 #51.1 American Ale 10,1°Blg / #51.2 American Lite Saison

19.05.2018 #52 Świerkowe 12,6°Blg

20.05.2018 #53 Double IPA 19,0°Blg

25.05.2018 #54.1 NEIPA 15,2°Blg / #54.2 Smoothie IPA 17,3°Blg

18.09.2018 #55 Grodziskie 7,1°Blg

30.09.2018 #56 Grodziskie 8,2°Blg

28.12.2018 #57.1 Polish Oatmeal Ale 12,1°Blg / #57.1 Tea Ale 12,1°Blg

 

2019

14.01.2019 #58.1 Earl Grey APA 13°Blg / #58.2 American Pale Ale 13°Blg

17.01.2019 #59 Wheat IPA 16,3°Blg

19.01.2019 #60 Best Bitter 10,7°Blg

04.02.2019 #61 DIPA 17,5°Blg

26.02.2019 #62.1 Sour Ale 9,1°Blg / #62.2 Polish Ale 9,1°Blg

06.03.2019 #63 Mango Wheat 10,3°Blg

09.03.2019 #64 FES 15,2°Blg

01.04.2019 #65 Hazy APA 12,3°Blg

20.04.2019 #66 Tropical Rice Ale 13,5°Blg

27.04.2019 #67 Dry Stout No Boil 12,2°Blg

20.05.2019 #68 Oatmeal Milk Stout 25,3°Blg

25.05.2019 #69 Fruit Berliner Weisse 8°Blg

01.06.2019 #70 Spruce Kveik 11,2°Blg

 

DODATKI:

Zacieranie:

  • Łuska ryżowa - w piwach gdzie w zasypie znajduje się powyżej 20% ziaren bez łuski (słód pszeniczny, płatki itp) stosuję łuskę ryżową w proporcjach 15g na każde 10% ziaren bez łuski, np: 30% - 45g, 40% - 60g, 50% - 75g.

Gotowanie:

  • Pędy świerku - pędy świerku należy zbierać gdy są jeszcze młode, w pierwszym piwie świerkowym na 11L użyłem 100g pędów w schemacie 2/3 pędów na 30min oraz 1/3 pędów na 00min. W kolejnej próbie daje na 10L 70g pędów, dla niektórych piwo zdominowane przez świerk.
  • Laktoza - używałem 20g/L i to zdecydowanie za mało finalnie piwo jest tylko muśnięte laktozą, następne podejście w proporcjach 30g/L.
  • Przyprawa do piernika - użyte w proporcji 1,5 łyżeczki na 17L nie dało intensywnego aromatu. Następnym razem gdy będę używał przyprawy dam jej w proporcjach 1 łyżeczka/10L.

Fermentacja burzliwa:

Fermentacja cicha:

  • Chmiel - dobre efekty można otrzymać dając chmiel w proporcjach min 5g/L (odnoszę się głównie do chmieli amerykańskich, nowozelandzkich oraz australijskich).
  • Płatki dębowe średnio opiekane - 25g na 10L to wg Mnie maksimum, piwo z udziałem charakteryzuje się z wyraźną nutą dębową.
  • Kwas mlekowy - jeżeli ktoś lubi piwa kwaśne to akceptowalna granica wynosi 1,5ml/L.
  • Herbata Lapsang -  użyłem w ciemnym piwie w proporcjach 2g/L, aromat był słaby.
  • Herbata Earl Grey - proporcje 10g/L dają zadowalające efekty, w piwie czuć wyraźną nutę bergamotki. 7-10 dni w piwie na cichej daje efekt mocnej zimnej herbaty.
  • Olejek bergamotowy - 1,5ml/L daje zadowalające efekty, wyraźny aromat bergamotowy.
  • Maliny mrożone - 100g/L w jasnym piwie daje dobre efekty ale jest to takie minimum.

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #08

18.08.2014

Pszeniczne (15A. Weizen/Weissbier)

 

Zasyp:

słód pszeniczny 3,5kg (70%)

słód pilzneński 1,5kg (30%)

 

Chmiel:

Lubelski a-k 3,8%, granulat , 30g

 

Dodatki:

brak

 

Zacieranie:

infuzyjne

48°C - 30min

55°C - 15min

62°C - 30min

73°C - 30min

 

Chmielenie:

Czas gotowania 70min

60min - Lubelski 30g

 

Brzeczka nastawna:

22 litry, 12,5°Blg pomiar przy uzyciu areometru

 

Wydajność:

64%

 

Drożdze:

WB - 06

 

Fermentacja burzliwa:

18.08.2014 - 31.08.2014 / 13 dni w zakresie od 20,5°C do 21,5°C

 

Fermentacja cicha:

brak

 

Rozlew:

31.08.2014, spadło do 2°Blg, rozlew do butelek z dodatkiem 140g cukru. Cukier rozpuszczony w 250ml wody, gotowany 3 minuty.

 

Parametry:

Gęstość początkowa / OG: 12.5°Blg / 1.0505 SG

Goryczka: 14 IBU*

Barwa: 5,3 EBC*

Gęstość końcowa / FG: 2°Blg / 1.0078 SG

Alkohol objętościowo: 5,5%

*wg wyliczen Brewtarget

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------

 

27.09.2014

Prawie po 4 tygodniach od momentu zabutelkowania postanowiłem spróbować. Otwieraniu kapsla towarzyszyło ładne "psssk", było słychać, że nagazowanie ok co potwierdziło się w trakcie degustacji. Przed przelaniem do szklanki powąchałem piwo w butelce, ewidentnie zapach drożdżowy nie czułem ani badanów ani goździków. Po przelaniu do szklanki utworzyła się ładna biała średnio-pęcherzykowa piana, utrzymywała się tak przez chwile po czym systematycznie opadała. Utworzyła małą warstwę (nie więcej niż 1cm), zostawiała ślady na ściankach szklanki. Zapach drożdży w szklance nie wyczuwalny, o goździkach i bananach nie wspomnę w butelce ich nie było więc w szklance też nie. W smaku dobre, czuć że to pszeniczne, brak goryczki, na upały się przyda. Piwo bardzo pijalne więc przed wakacjami na pewno uwarzę w podobnym zasypie. Może spróbuje w wyższej temperaturze przeprowadzić burzliwą.

5x5tfr.jpg

 

12.01.2015

Po ponad 4 miesiącach pobytu w butelce piwo zdecydowanie się ułożyło, każdy z obdarowanych osób czuje iż to piwo pszeniczne ;) co Mnie cieszy. Po otwarciu z butelki ulatnia ładny zapach bananów, po miesiącu leżakowania było jedynie czuć drożdże. Piana niestety grubo-pęcherzykowa z większymi pęcherzami, utrzymuje się przez chwile i opada, pozostaje jedynie drobna otoczka, która dosyć długo się utrzymuje. Jednak Pszeniczne potrzebuje czasu aby smak się ułożył. Na pewno warka będzie powtórzona nie raz.

 

09.02.2015

Jedna skrzynka z pszenicznym leżała w garażu, niska temperatura świetnie sklarowała piwo ;) Teraz jest Kristal Weizen ;)

257.jpg

Edited by dominik_walkowiak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #09

30.08.2014

Pszeniczne Ciemne (15B. Dunkelweizen)

 

Receptura wg Richarda Lehrla z ksiązki "Domowe Warzenie Piwa"

 

Zasyp:

słód pszeniczny 2,61kg (58%)

słód pilzneński 1,17kg (26%)

słód monachijski 0,45kg (10%)

słód karmelowy ciemny 0,27kg (6%)

 

Chmiel:

Lubelski a-k 3,3%, szyszka, 35g

Lubelski a-k 3,8%, granulat , 8g

 

Dodatki:

brak

 

Zacieranie:

infuzyjne

53°C - 51°C 35min

66°C - 65°C 35min

71°C - 70°C 45min

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

60min - Lubelski szyszka 35g, Lubelski granulat 8g

 

Brzeczka nastawna:

19 litrów, 14°Blg pomiar przy uzyciu areometru

 

Wydajność:

62,5%

 

Drożdze:

Gęstwa WB-06 z warki #08

 

Fermentacja burzliwa:

31.08.2014 - 18.09.2014 / 19 dni w zakresie od 20,5°C do 21,5°C

 

Fermentacja cicha:

brak

 

Rozlew:

19.09.2014, spadło do 2.5°Blg, rozlew do butelek z dodatkiem 136g cukru. Cukier rozpuszczony w 250ml wodu, gotowany 3 minuty.

 

Parametry:

Gęstość początkowa / OG: 14°Blg / 1.0569 SG

Goryczka: 15.5 IBU*

Barwa: 26.9 EBC*

Gęstość końcowa / FG: 2.5°Blg / 1.0098 SG

Alkohol objętościowo: 6%

*wg wyliczen Brewtarget

 

-----------------------------------------------------------------------------------

 

01.10.2014

Pierwszy test po butelkowaniu, po otwarciu piana wylatuje z butelki, ale nie w jakimś szybkim tempem tylko powoli. Całą warkę przełożyłem do chłodniejszego miejsca żeby CO2 się ułozyło w butelkach. Może coś z tego będzie. W poprzedniej warce przy uzyciu drożdży WB-06 po otwarciu było czuć z butelki drożdże, w tej warce użyłem gęstwy WB-06 i myślałem że efekt będzie podobny ale drożdży z butelki nie czuc.

 

24.10.2014

Ponad 3 tygodnie w chłodniejszym miejscu zmniejszyło CO2 i piwo po otwarciu nie idzie tak intesywnie w górę. Potrzeba minuty żeby wyszła piana przez szyjkę. W piwie nie czuc ani trochw pszenicznych nut, zdominiował słód karmelowy ciemny.

20141024613.jpg

Edited by dominik_walkowiak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #10

27.09.2014

Saison (16C. Saison)

 

Jeszcze jest pogoda i temperatura saisonowa wiec trzeba spróbować tego stylu.

 

Zasyp:

słód pilzneński 2,7kg (60%)

słód pszeniczny 0,72kg (16%)

słód monachijski 0,72kg (16%)

słód karmelowy jasny 150 0,36kg (8%)

 

Chmiel:

East Kent Goldings a-k 7,8%, granulat 36g

Marynka a-k 10%, granulat, 20g

Lubelski a-k 3,3%, szyszka, 15g

 

Dodatki:

160g miodu

starta skórka z 3 pomarańczy

starta skórka z 1 cytryny

 

Zacieranie:

infuzyjne - 12 litrów wody

67°C - 65°C 60min

70°C - 69°C 15min

 

Wysładzanie:

18litrów wody

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

60min - Marynka granulat 20g

20min - skórka z 1,5 pomarańczy + skórka z 1 cytryny

10min - East Kent Goldings granulat 16g

5min - Lubelski szyszka 15g + skórka z 1,5 pomarańczy

0min - East Kent Goldings granulat 16g + miód

 

Brzeczka nastawna:

19 litrów, 12,5°Blg pomiar przy uzyciu areometru

 

Wydajność:

53,8%

 

Drożdze:

Swieże drożdże suche T-58

 

Fermentacja burzliwa:

28.09.2014 - 07.10.2014 / 10 dni w zakresie od 20,5°C do 22°C

 

Fermentacja cicha:

07.10.2014 3,2°Blg / 07.10.14 - 28.10.2014 2,5°Blg / 21 dni w zakresie od 20,5°C do 24°C

 

Rozlew:

28.10.2014, spadło do 2.5°Blg, rozlew do butelek z dodatkiem 83g cukru. Cukier rozpuszczony w 250ml wodu, gotowany 3 minuty. Nagazowanie 2,4 v/v.

 

Parametry:

Gęstość początkowa / OG: 12,5°Blg / 1.0505 SG

Goryczka: 21,4 IBU*

Barwa: 15,4 EBC*

Gęstość końcowa / FG: 2,5°Blg / 1.0098 SG

Alkohol objętościowo: 5,3%

*wg wyliczen Brewtarget

 

-----------------------------------------------------------------------------------

 

28.10.2014

W trakcie rozlewu po otwarciu fermentora ładny owocowy zapach, aromat bananów. W smaku nic szczególnego, lekko zalegająca goryczka. Myślę, że skórki pomarańczy dodały troche goryczy.

Edited by dominik_walkowiak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #11

07.10.2014

Malinowe

 

Postanowiłem zrobić (a raczej spróbować) piwo dla Mojej Kobiety ;) Skorzystałem z wątku kolegi Zbyszka T.

Wybrałem opcje "Piwo z resztek", w trakcie przelewania Saisona zostawiłem razem z drożdzami ok 5litrów o ekstrakcie 3°Blg (początkowy był 12,5°Blg), dolałem syropu malinowego rozrobionego w 4 litrach wody wyszło 12°Blg, przyjmuję więc że ekstrakt początkowy jest 12°Blg. Zobaczymy co z tego wyjdzie, jeszcze nie wiem co z chmieleniem, zrobić jakąś herbatkę chmielową?

Będe również dosładzał podczas rozlewu, prawdopodobnie będzie to słodzik.

 

Zasyp:

Saison

 

Chmiel:

Saison

 

Dodatki:

Saison

1litr syropu malinowego ekstrakt 62,5%

 

Zacieranie:

Saison

 

Chmielenie:

Saison

 

Brzeczka nastawna:

10 litrów, 8,5°Blg pomiar przy uzyciu areometru (5litrów saisona który miał 12,5°Blg zeszło do 3°Blg + 5litrów syropu malinowego 12°Blg)

 

Drożdże:

gęstwa T-58

 

Fermentacja burzliwa:

07.10.2014 - 19.10.2014 /12 dni w zakresie od 16,0°C do 18,0°C

 

Fermentacja cicha:

19.10.2014 2°Blg / 19.10.2014 - 31.10.2014 2°Blg / 12 dni w zakresie od 15,5°C do 18,0°C

 

Rozlew:

31.10.2014, stałe 2.0°Blg, rozlew do butelek z dodatkiem 2,5g cukru na 0,5l. Nagazowanie 2,2 v/v.

 

Parametry:

Gęstość początkowa / OG: 12,0°Blg / 1.0484 SG

Goryczka: 10,4 IBU*

Barwa: 15,4 EBC*

Gęstość końcowa / FG: 2,0°Blg / 1.0078 SG

Alkohol objętościowo: 5,3%

*wg wyliczen Brewtarget

 

-----------------------------------------------------------------------------------

 

19.10.2014

W trakcie przelewania na cichą zapach malin unosił się nad fermentorem, niestety nie zdołałem spróbować smaku ale mam nadzieję że również w smaku znajdą się maliny. Kolor mocnej herbaty z sokiem malinowym. Dodam iż dzisiaj w Moim browarze domowym debiutują 15L wiaderka z Leroya ;)

 

31.10.2014

Podczas rozlewy spróbowałem małą szklaneczkę piwka i wyjedzie nie dobre! może w butelce się coś zmieni w co wątpię.

Edited by dominik_walkowiak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #12

09.10.2014

Jasne (Single Hop Sybilla)

 

Większość piw zrobiłem ciemnych więc postanowiłem zrobić coś z samego pilznenskiego, ale żeby trochę jeszcze rozjaśnić dodałem płatków ryżowych. Płatków ryżowych nie kleikowałem poniewaz kupiłem błyskawiczne. Chcialem chmielić Sybilla na goryczke i smak , a na aromat Lubelski i Sybilla. W ostatniej chwili zmieniłem zdanie i chemiliłem samą Sybilla czyli wyszedł Single Hop Sybilla.

 

Zasyp:

słód pilzneński 4kg (84%)

płatki ryżowe 0,75kg (16%)

 

Chmiel:

Sybilla a-k 5,5%, sysz., 105g

 

Dodatki:

brak

 

Zacieranie:

infuzyjne

69°C - 66°C 60min / 12litrów wody

74°C - 73°C 15min / +4litry wody

 

Wysładzanie:

17litrów wody

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

FWH - Sybilla 35g

20min - Sybilla 30g

05min - Sybilla 20g

00min - Sybilla 20g

 

Brzeczka nastawna:

24 litrów 12°Blg

19,5 litrów 15°Blg pomiar przy uzyciu areometru / dolałem 4,5litry wody do uzyskania 12°Blg

 

Wydajność:

63,6%

 

Drożdze:

Drożdże suche S-04 / wsypane prosto do fermentora

 

Fermentacja burzliwa:

10.10.2014 - 19.10.2014 / 9 dni w zakresie od 16,0°C do 18,5°C

 

Fermentacja cicha:

19.10.2014 4°Blg /19.10.2014 - 31.10.2014 42°Blg / 12 dni w zakresie od 15,5°C do 18,0°C

 

Rozlew:

31.10.2014, stałe 4.0°Blg, rozlew do butelek z dodatkiem 2,0g cukru na 0,5l. Nagazowanie 2,2 v/v.

 

Parametry:

Gęstość początkowa / OG: 12,0°Blg / 1.0484 SG

Goryczka: 32,9 IBU*

Barwa: 4,7 EBC*

Gęstość końcowa / FG: 4,0°Blg / 1.0157SG

Alkohol objętościowo: 4,2%

*wg wyliczen Brewtarget

 

-----------------------------------------------------------------------------------

 

19.10.2014

Wyszło ładne Jasne piwko, drożdże jak Przystało na S - 04 zbiły się mocno na dnie. Skosztowałem trochę znad drożdży i piwno wyjdzie pijalne z wyczuwalną goryczką, ale goryczka przyjemna nie zalegająca. Dla zwykłego konsumenta 32IBU będzie za dużo;)

Przy następnym chmieleniu Sybilla na goryczkę będę chciał uzyskać 50IBU zobaczymy jak sprawdzi się w mocniejszym chmieleniu.

 

31.10.2014

Duża mętność przy butelkowaniu, mam nadzieję że ładnie się wyklaruje w butelce. Piwo już nie tak mocno goryczkowe, goryczka nie zalega. Jeżeli dojdzie do powtórki tego Single Hopa to na pewno z wiekszym IBU.

Edited by dominik_walkowiak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porterówka #01

22.01.2015

 

Wiem, że to nie dział na temat porterówek ale postanowiłem zamieścić swój początek z tym trunkiem właśnie tutaj. Pare eksperymentów mam zamiar zrobić i opisać wrażenia.

 

Skład:

0,5l ​Grand Imperial Porter 8,0%

0,5l Okocim Palone - Ciemne Lagerowe 5,3%

0,5l spirytus 95%

100g cukier biały

42g cukier waniliowy

 

 

Piwa wlałem do garnka i podgrzałem ale nie doprowadziłem do wrzenia, wsypałem biały i waniliowy cukier. Po rozpuszczeniu cukru odstawiłem do momentu schłodzenia. Po schłodzeniu stopniowo przelałem spirytus do garnka z piwem, całośc przelałem do butelki. Szyjkę butelki zostawilem na noc przykryta gazą aby sie troche przegryzło. Po tygodniu zleje do 0,5 litrowych zeby pozbyć sie osadu.

 

Porterówka powinna mieć 36,1%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #13

07.04.2014

Polski Stout

 

Do Stoutów słodem bazowym jest pale ale wiec i u Mnie nie mogło zabraknąć tego słodu, jęczmień palony ma wnieść paloność, słód pszeniczny dla polepszenia piany, płatki jęczmienne błyskawiczne dla nadania kresowości piany, a słód barwiący dla barwy. Chmielenie do 40Ibu, resztę goryczki powinien wnieść jęczmień palony. Zainspirowany zapachem Nocy Kupały browaru Perun oraz Aresa z browaru Olimp postanowiłem chmielić  Iunga i Sybillą.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 13°Blg

Goryczka: 40 IBU

Barwa: 45 EBC

Gęstość końcowa: 3,5°Blg

Alkohol: 4,9%

 

Skład:

Pale Ale Optima - 3,56kg [79%]

Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,40kg [9%]

Jęczmień Palony Optima - 0,225kg [5%]

Pszeniczny Optima - 0,225kg [5%]

Barwiący 1100 Optima - 0,09kg [2%]

Iunga 11,5% - 90g

Sybilla 5,5% - 70g

Safale S-04

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Słód wsypany do 12 litrów wody o temp.  75°C, temp. zacieru 69°C, dolałem 1 litr wody i ustalam temp. na 66,5°C. Podbiłem do 74,5°C 9 litrami wrzątku.

 

66,5°C - 50min

74,5°C - 10min

 

Wysładzenie:

12 litrów 80°C

Cała filtracja z wysładzaniem trwała 45min

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

FHW - 10g Iunga

50min - 10g Iunga

10min - 15g Iunga, 15g Sybilla

03min - 30g Iunga, 30min Sybilla

 

Po chmieleniu otrzymałem 15,5 litra brzeczki o gęstości 15,5°Blg z chmielin odzyskałem 1 litr brzeczki, gotowałem 5min i wlałem do fermentora, tak więć mam 16,5 litra brzeczki o gęstości 15,5°Blg. Dolewam 4 litry wody mineralnej, mam 20,5 litra 13°Blg. Wydajność 62,4%.

 

Fermentacja:

Do brzeczki o temp. ok 25°C dodałem drożdże S-04 bez rehydryzacji.

08.04 16°C/17°C/16°C

09.04 15°C/18°C/

 

Fermentacja cicha - przelane przy 4°Blg

 

07.05.2015 wsypane 40g Iungi i 50g Sybilli

 

Rozlew:

Odfermentowanie 73%.

10.05.2015 rozlane do butelek 38x0,5l z dodatkiem 98g cukru rozpuszczonego w 150ml wrzątku.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Uwagi:

  • Przy następnej warce muszę zwrócić uwagę na wysładzanie, ponownie za mało wysładzałem i musiałem brzeczkę końcową uzupełniać wodą do pożądanego °Blg.
  • 17.05.2015 miałem jedną 0,5 butelkę zapełnioną w połowie przeznaczyłem na sprawdzenie nagazowania piwka, w trakcie otwierania  duże pssyk i piana poszła do góry. Po paru minutach piwo się wygazowało i nadało się do nalania. 24.05.2015 sprawdziłem kolejną butelkę i objawów brak. Prawdopodobnie robię zdyb rzadki syrop z cukru 100g cukru na 150ml wody, dlatego nie rozprowadził się równomiernie w brzeczce.
Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Refraktometr

 

Czas na zakupy w browarze. Po kolejnym uszkodzonym balingomierzu  postanowiłem usprawnić swój browar o refraktometr. Pomiar ballingometrem już Mnie znudził, chłodzenie brzeczki w próbce, badanie temperatury próbki itp. Nie jest do zbędna rzecz dla piwowarów domowych, ale  wprowadzi „trochę”   luksusu w trakcie całego procesu warzenia.

 

Informacje ogólne

Refraktometr to urządzenie, które mierzy gęstość roztworu, używany głównie do oznaczenia zawartości cukru w sokach owocowych i moszczach winnych w naszym przypadku ekstraktu w brzeczce. Otrzymany wynik podawany jest w stopniach Brixa – °Brix, których odpowiednikiem są stopnie Ballinga – °Blg oraz stopnie Plato – °P. Plus stosowania refraktometru jest mała próbka brzeczki (kilka kropel), którą pipetą umieszczamy na pryzmacie. Podczas odczytu refraktometr należy skierować w stronę źródła światła, na skutek zmiany współczynnika załamania światła patrząc przez okular otrzymujemy odczytujemy wynik z skali. Większość  refraktometrów posiada mechanizm kompensacji temperatury dlatego temperatura próbki powinna mieścić się w ustalonych granicach przeważnie 10°C – 30°C.

 

Wybór modelu

Przeszukując sieć w Moim przypadku AliExpress oraz eBay w celu odpowiedniego modelu można spotkać refraktometry z różnymi oznaczeniami np. RHB-10, RHB-10ATC, zdarzają  się również oznaczenia K oraz Oe.

  • RHB-10 – numer ten oznacza skalę w stopniach Brixa, w tym przypadku skała  zawiera się w zakresie od 0 °Brix do 10°Brix (można spotkać inne skale 28÷62, 45÷82, 12÷30). Posiada jedną skale: °Brix.
  • RHB-10ATC – kod ten oznacza iż  refraktometr posiada automatyczną kompensację temperatury. Zakres temperatury kompensacji: 10°C – 30°C. Posiada jedną skale: °Brix.
  • RHB-32-K – litera ta oznacza że refraktometr posiada 3 skale: °Brix, °KMW*, oraz °Oe**.
  • RHB-32-Oe – model z takim oznaczeniem posiada 2 skale: °Brix oraz °Oe**.
  • RHB-40 BM – posiada dwie skale: °Brix oraz °Be***.
  • RSG-100ACT – posiada dwie skale: °Brix oraz SG. 

Wszystkie modele kalibrowane są poprzez zerowanie w wodzie o temperaturze 20°C.

Co do rozdzielczości wszystkich urządzeń to wynosi ona od +/- od 0,1°Brix do 1°Brix. Rozdzielczość zależy od skali, im większa skala tym większa rozdzielczość, analogicznie przy mniejszych skalach rozdzielczość jest najmniejsza.

Przykładowe skale i rozdzielczości:

  • 00÷10 +/- 0,1°Brix
  • 00÷15 +/- 0,2°Brix
  • 00÷32 +/- 0,2°Brix
  • 00÷40 +/- 0,2°Brix
  • 00÷55 +/- 1,0°Brix
  • 28÷62 +/- 0,2°Brix
  • 00÷80 +/- 1,0°Brix
  • 45÷82 +/- 0,5°Brix
  • 58÷90 +/- 0,5°Brix
  • 12÷30 +/- 0,2°Brix

 

Tak więc Mój wybór pada na RHB-32ATC posiada on:

  • jedną  skale w stopniach °Brix (z jedną skalą będzie czytelniejszy odczyt)
  • zakres od 0÷32°Brix
  • automatyczną kompensację temperatury
  • rozdzielczość +/- 0,2°Brix (rozdzielczość dobra, nie sądzę aby ktoś  mógł się dopatrzeć co do 0,1÷0,2°Brix)  

 

*Skala Klosterneuburskiego moszczomierza wyrażana w  stopniach °KMW, skala ta powstała ze skali Ballinga do której dodano wpływ niecukrów. Skala obrazuje ile kilogramów  cukru jest zawartych w 100 kilogramach moszczu winnego. Głownie stosowana w Austrii.

**Skala Oechslego wyrażana w stopniach °Oe. Ilość cukru w moszczu winnym jest pochodną jego gęstości. Wywodzi się z założenia, że gęstość (mierzona waga) moszczu winnego jest wyższa niż gęstość wody, tzn. gęstość moszczu winnego przekracza wartość 1.0000 kg/dm3. Zmierzona wartość obrazuje względną gęstoś moszczu winnego – np. jeżeli zmierzymy 82 °Oe, gęstość moszczu winnego wynosi 1.0820 kg/dm3. Głownie stosowana w Niemczech, Luksemburgu i Szwajcarii.

***Skala Baumé (°B, Bé°, Be° albo Baume) do pomiaru gęstości cieczy stosowana w Francji i Hiszpanii.

 

Kupno

Wybrałem model na eBay. Jako iż jest to Mój pierwszy zakup międzynarodowy, a zarazem pierwszy kontakt z eBay, w celu płatności zarejestrowałem się na PayPal. U niektórych sprzedawców nie można płacić przy pomocy Paypal, jedyną opcja  jest zapłata karta płatniczą. Dla osób które obawiają się podawania danych karty bankomatowej polecam skorzystanie z karty internetowej BZWBK albo w mBanku eKARTA. Przelałem odpowiednią kwotę na konto PayPal, pieniądze pokazały się na koncie po 2 dniach roboczych. Przed zakupem należy na PayPal przewalutować zł na dolary, po zalogowaniu się na konto klikamy Saldo konta PayPal, następnie Zarządzanie walutami wyberamy dolary amerykańskie i potwierdzamy przyciskiem Ustaw jako podstawowy. W przypadku gdy nasze środki nie będą w dolarach PayPal przy płatności będzie nas prosił o podanie danych z  karty kredytowej.

 

17.04.2015 Refraktometr zakupiony, pieniądze przelane czas dostawy między 04.05.2015 – 27.05.2015.

Refraktometr doszedł po 10 dniach od zamówienia, jestem zdziwiony tak szybkim terminem ;)

post-9564-0-27611300-1430851247_thumb.jpgpost-9564-0-22809400-1430851259_thumb.jpg

 

Kalibracja

W celu jak najmniejszego błędu pomiaru refraktometrem powinno się urządzenie skalibrować. Refraktometr kalibrujemy poprzez naniesienie na powierzchnie pryzmatyczną kilka kropli wody destylowanej o temperaturze 20°C, następnie tak zamykamy płytkę osłonową aby woda destylowana pokryła całą powierzchnie pryzmatyczną, bez pęcherzyków powietrza i suchych stref. Refraktometr kierujemy w stronę światła, patrzymy przez okular i regulujemy nim aż linia oddzielająca strefę ciemną od jasnej będzie ostro widoczna. Przy pomocy małego śrubokręta, który znajduje się w zestawie kręcimy śrubą kalibracyjną tak aby linia wskazywała 0°Blg. Podejrzewam, że raz skalibrowany refraktometr długo będzie wykonywał pomiar bez żadnych błędów.

post-9564-0-54570300-1430853393_thumb.jpgpost-9564-0-63403100-1430853405_thumb.jpg

 

Współczynnik korekcyjny

Podczas wykonywania  pomiarów brzeczki za pomocą  refraktometru, odczytany wynik niekoniecznie jest wynikiem dokładnym, ponieważ każdy refraktometr wyskalowany jest w skali Brix dla  wodnych  roztworów sacharozy , a brzeczka piwna ma inną gęstość niż woda z cukrem. Refraktometry ściągane z chin nie dają powtarzalnych wyników, przekonałem się o tym przy ostatniej warce kiedy kilka pomiarów różniło się od siebie o 0,5°Brix.

Swój indywidualny współczynnik korekcyjny brzeczki powinno wyznaczyć się indywidualnie dla danego sprzętu. W tym celu można skorzystać z arkusza, który pobrałem z tej strony, plik Excel bez żadnych przeróbek, pierwsza kolumna data, temperatura próbki w °F, pomiar w °Brix i °Blg. Autor tego artykułu zaleca na początek wyznaczenie współczynnika z 30 próbek, później można dodać próbki z warzonych piw.

 

Do wyznaczenia współczynnika, przygotowałem sobie areometr, który w wodzie o temp 20°C wskazuje 0°Blg.

Przygotowałem sobie 6 próbek, słód zacierałem w 200ml wody przez 15min w kubku termicznym. Zasyp w ilościach 26g, 31g, 37g, 42g, 48g oraz 54g.

Następnie odstawiłem próbki do uzyskania 20°C, każdą z próbek zmierzyłem Blg areometrem następnie 6 razy każdą z próbek refraktometrem. Refraktometr po każdej próbce czyściłem wodą. Dane wprowadziłem do arkusza i uzyskałem swój współczynnik   0,9895.

 

 

wort_correction_factor_1.0 donbeer.xls

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #14

10.05.2015

Iunga Pale Ale

 

Uwarzyłem coś lekkiego i orzeźwiającego na lato. Piwo na samej Sybilli wyszło całkiem fajnie, chociaż z czasem zapach chmielu zanikł ale goryczka średnia została. Tym razem wybór padł na Iunge, przeglądając forum mogę stwierdzić że chmiel ten z pośród chmieli polskich jest na topie. Zasyp prosty,  słód bazowy Pale Ale, dla ciemniejszego koloru słód karmelowy jasny 150 oraz 120, no i oczywiście pszeniczny dla piany.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,8°Blg

Goryczka: 30 IBU

Barwa: 12 EBC

Gęstość końcowa: 2,0°Blg

Alkohol: 5%

 

Skład:

Pale Ale Optima - 4,00kg [90%]

Pszeniczny Optima - 0,225kg [5%]

Karmelowy 120 Optima - 0,125kg [3%]

Karmelowy 150 Optima - 0,10kg [2%]

Iunga 11,5% szyszka - 100g

Safale US-05

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Przed samym zacieraniem wygrzałem lodówkę turystyczną 3litrami wrzątku.  W trakcie zacierania lodówka stoi na grubej podstawie z styropianu, straty ciepła są znikome, po 60min zacierania temperatura nie spada nawet o 1°C.

Słód wsypany do 13 litrów wody o temp.  74°C, temp. zacieru 66°C.

66°C - 60min

 

Filtracja - wysładzanie:

do filtracji zawróciłem 4,5litra brzeczki

15 litrów 80°C

2 litry 70°C

wysładzane do 5*Brix

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

FHW - 10g Iunga

60min - 10g Iunga

05min - 20g Iunga

00min - 20g Iunga

 

Po chmieleniu otrzymałem 22 litry brzeczki o gęstości 11,8°Brix (z chmielin odzyskałbym 0,5 litr brzeczki  ale z braku czasu wylałem).

Wydajność 60,5%.

 

Fermentacja:

Do brzeczki o temp. ok 25°C dodałem drożdże US-05 bez rehydryzacji. Pomiary wykonywane w godzinach: 6:00-7:00, 16:00-17:00, 21:00-22:00

12.05 00 | 17 | 18

13.05 17 | 18 | 18

14.05 18 | 17 | 17

15.05 16 | 17 | 17

16.05 16 | 17 | 18

17.05 16 | 20 | 20

18.05 17 | 20 | 20

 

Przelane na fermentacje cichą, pomiar refraktometrem  5,2°Brix  po  korekcie 2,3°Blg. 

 

19.05 18 | 21 | 21

20.05 19 | 19 | 19

21.05 17 | 18 | 18

22.05 17 | 19 | 19

23.05 18 | 19 | 19

24.05 18 | 19 | 20

25.05 19 | 20 | 20

26.05 19 | 19 | 19

27.05 18 | 17 | 17

28.05 16 | 18 | 19

29.05 18 | 19 | 19

30.05 19 | 20 | 19 + 40g Iunga 11,5% szyszka

31.05 19 | 20 | 19

01.06 18 | 20 | 20

02.06 19 | 21 | 21

03.06 20 | 22 | 20

04.06 18 | 18 | 18

05.06 18 | 18 | 18

06.06 18 | 18 | 17

07.06 17 | 18 | 17

08.06 16 | 17 | 16

09.06 16 | 17 | 16

10.06 16 | 16 | -- rozlew, pomiar refraktometrem 4,9°Brix  po  korekcie 2,0°Blg.

 

Rozlew:

Odfermentowanie 83%. Troche za mocno odfermentowało.

10.06.2015 rozlane do butelek 41x0,5l z dodatkiem 125g cukru rozpuszczonego w 330ml wrzątku.

Po ostatnich przygodach z zbyt gęstym  syropem cukrowym podczas dzisiejszego  rozlweu użyłem strzykawki do dozowania syropu cukrowego, do każdej 0,5 butelki poszło 10ml syropu.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Uwagi:

  • Musze pamiętać  aby następnym razem przygotować sobie więcej wody do wysładzania, będę wysładzał do 3°Brix.
  • Już drugi raz zadałem drożdże suche bez rehydryzacji, otwarłem paczkę i wsypałem do fermentora z brzeczką, fermentacja ruszyła dopiero następnego dnia po upływie 24h. Zazwyczaj po rehydryzacji ruszała znacznie szybciej.
  • 10.06.2015 została  mała próbka w trakcie rozlewu, wydaje się że  piwo zbyt mocno odfermentowało, jest lekka goryczka niezalegająca, aromat chmielu w trakcie otwarcia fermentora był, mam nadzieje ze w butelkach też  się pojawi.
Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #15

17.05.2015

American Pale Ale

 

Oczywiście nie odbyło sie bez przygód, chciałem uwarzyć amerykańską pszenice na lato ale zabrakło mi słodu pszenicznego postawiłem na lekkie APA ;)

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,6°Blg

Goryczka: 31 IBU

Barwa: 10 EBC

Gęstość końcowa: 2,8°Blg

Alkohol: 5,1%

 

Skład:

Pilzneński Optima - 4,23kg [90%]

Pszeniczny Optima - 0,235kg [5%]

Karmelowy 120 Optima - 0,235kg [5%]

Iunga 11,5% szyszka - 15g

Cascade 6,7% granulat - 80g

Safale US-05 - gęstwa I pokolenie po Iunga Pale Ale

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Słód wsypany do 13 litrów wody o temp.  74°C, temp. zacieru 66°C.

66°C - 70min

 

Filtracja - wysładzanie:

do filtracji zawróciłem 3,5litra brzeczki

woda do wysładzania 22 litry 80°C

wysładzane do 4°Brix

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

FHW - 15g Iunga

60min - 15g Cascade

05min - 15g Cascade

00min - 20g Cascade

 

Po chmieleniu otrzymałem 19,5 litrów brzeczki o gęstości 12,6°BrixWydajność 56,8%.

 

Fermentacja:

Do brzeczki o temp. ok 20°C dodałem gęstwe I pokolenie US-05.

Pomiary wykonywane w godzinach: 6:00-7:00, 16:00-17:00, 21:00-22:00

19.05 19 | 21 | 21   

20.05 19 | 20 | 20

21.05 18 | 18 | 19

22.05 18 | 20 | 20

23.05 19 | 20 | 20

24.05 18 | 19 | 21  

25.05 20 | 21 | 21  

26.05 20 | 20 | 20

27.05 19 | 18 | 18

28.05 17 | 18 | 20

29.05 19 | 19 | 20

30.05 20 | 21 | --

 

Przelane na fermentacje cichą, pomiar refraktometrem  6,5°Brix  po korekcie 3,1°Blg.

 

30.05 00 | 00 | 20

31.05 19 | 19 | 19

01.06 19 | 21 | 21

02.06 19 | 21 | 21

03.06 21 | 22 | 18

04.06 18 | 18 | 18

05.06 18 | 18 | 18

06.06 18 | 18 | 18

07.06 17 | 18 | 18

08.06 17 | 18 | 18

09.06 17 | 17 | 17

10.06 16 | 16 | 16 + 30g Cascade 6,7% granulat

11.06 17 | 18 | 17

12.06 18 | 19 | 19

13.06 18 | 18 | 18

14.06 18 | 18 | 19

15.06 18 | 19 | 19

16.06 17 | 17 | 17 rozlew, pomiar refraktometrem 6°Brix  pokorekcie 2,7°Blg.

 

Rozlew:

Odfermentowanie 78%.

16.06.2015 rozlane do butelek 37x0,5l z dodatkiem 125g cukru rozpuszczonego w 550ml wrzątku. Do każdej 0,5 butelki poszło 16ml syropu.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Uwagi:

  • Podczas butelkowania ładny zapach chmieli amerykańskich, wyraźnie czuć zapach cytrusów. Zostało trochę do degustacji, jak zwykle przy rozlewie wydaje mi się, że goryczka jest zbyt zalegająca. Zobaczymy jak to będzie w butelce. Do 3 butelek dodałem 3ml spirytusy w którym moczyły się wysuszone skórki pomarańczy.
Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browar powiększył się o dodatkowy sprzęt ;) a mianowicie nabyłem śrutownik Biowinu. Zobaczymy jak się bedzie sprawowała tańsza wersja śrutownika z Brewferm. Przed pierwszym uruchomieniem wszystkie części wyglądają solidnie, póki co mam tylko słód ześrutowany więc pierwsze śrutowanie przeprowadzę dopiero za jakiś czas.

post-9564-0-07595400-1434643737_thumb.jpgpost-9564-0-47318700-1434643816_thumb.jpgpost-9564-0-99027400-1434643828_thumb.jpgpost-9564-0-23145200-1434643842_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #16 - Sunny Wheat 12°Blg

27.06.2015

Sunny Wheat

 

Korzystając z temperatury w garażu (16-19°C) postanowiłem jeszcze przed upałami uwarzyć piwko, tym razem American Wheat wg lekko zmodyfikowanego przepisu scoobiego. Miałem ograniczoną ilość słodu pszenicznego więc postanowiłem brak uzupełnić płatkami pszennymi, niestety nigdzie nie mogłem dostać błyskawicznych dlatego musiałem kleikować. W recepturze scoobie  chmieli Cascade i Willamette, Ja ten drugi chmiel zastąpiłem Citrą, która poszła na goryczke i z mieszanką Cascade na aromat.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,0°Blg

Goryczka: 30 IBU

Barwa: 8 EBC

Gęstość końcowa: 2,1°Blg

Alkohol: 5,2% / 5,4%*

Nagazowanie: 2,6 v/v

*po uwzględnieniu refermentacji

 

Skład:

Pilzneński Optima - 2,58kg [54%]

Pszeniczny Optima - 1,10kg [23%]

Płatki Pszenne - 0,80kg [17%]

Monachijski Optima - 0,19kg [4%]

Karmelowy 120 Optima - 0,10kg [2%]

Citra 13,5% granulat - 20g

Cascade 6,7% granulat - 20g

Safale US-05 - świeża paczka

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Kleikowanie płatków pszennych 25min, woda 4,5l temp. 70°C.

Dolanie 8,5 litra wody o temp. 73°C, wsypanie słodu, temp. zacieru 67°C.

67°C --> 65°C - 120min

 

Filtracja - wysładzanie:

do filtracji zawróciłem 2,5litra brzeczki

woda do wysładzania 23 litry 80°C

wysładzanie ciągłe/

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

FHW - 10g Citra

00min - 20g Cascade

Whirpool - 10g Citra

 

Po chmieleniu otrzymałem 22,5 litra brzeczki o gęstości 12,0°Brix. Wydajność 59,3%.

 

Fermentacja:

Do brzeczki o temp. ok 20°C dodałem Uwodnione US-05.

 

28.06 00 | 00 | 20  

29.06 18 | 19 | 17

30.06 17 | 18 | 19

01.07 17 | 19 | 19

02.07 18 | 19 | 19

03.07 19 | 20 | 20 

04.07 20 | 19 | 19 

05.07 20 | 19 | 19

06.07 19 | 18 | 19

07.07 19 | 20 | 20

08.07 20 | 21 | 19

09.07 18 | 17 | 17

10.07 16 | 17 | 16

11.07 17 | 18 | 18

12.07 18 | 18 | 18 

13.07 17 | 17 | 17 

14.07 17 | 17 | 17

15.07 17 | 17 | 17

16.07 17 | 17 | 17

17.07 18 | 19 | 18

18.07 20 | 20 | 20

19.07 20 | 19 | 19

20.07 19 | 19 | 19

21.07 19 | 19 | 19   rozlew, pomiar refraktometrem 5°Brix  po  korekcie 2,1°Blg.

 

Rozlew:

21.07.2015 rozlew z dodatkiem syropu cukrowego 160g+500ml wody,   dawkowane po 15ml na 0,5l piwa.

Celowane nagazowanie 2,6v/v.  Po refermentacji alkohol  wzrośnie o 0,2%.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Uwagi:

  • W trakcie fermentacji zaniepokojony nadchodzącymi upałami postanowiłem zbudować lodówkę styropianową  do zbicia temperatury
Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z obawy przed żarem z nieba, który ma sięgać powyżej 35°C zmuszony byłem szybko i prowizorycznie zbudować lodówkę z styropianu dla Sunny Wheat.

Płyty styropianu połączyłem wykałaczkami, całość naciągnąłem mocno streczem. Upały przetrzyma, później pomyślę nad zaizolowaniem szczelin ;)

post-9564-0-27481800-1435922751_thumb.jpg

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego, pierwszą poważną inwestycją (100-200zł) w browarze powinna byc lodówka, ułatwia życie i pracę :)

 

powodzenia ze zbijaniem, albo bardziej utrzymywaniem temperatury. Z mojej strony polecam wystawić skrzynie na noc na zewnątrz, o dziwo jest bardzo chłodno i rano około 4-5 mamy 10-12C    :)

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

profik jakiego sposobu użyłeś do połączenia styropianu? izolowałeś czyms?

Share this post


Link to post
Share on other sites

profik jakiego sposobu użyłeś do połączenia styropianu? izolowałeś czyms?

 

Miałem na myśli lodówkę na prąd :P bo takie szybkie i nieprzewidywane akcje jak twoja zdarzają się dość często.  :)

 

Co do lodówki ze styropianu, to wziął bym coś co mam pod ręką czyli pianke montażową, opcjonalnie klej na gorąco. Wszystko obklej szarą mocną taśmą. wsio :)

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

klej do styropianu dobrze działa i mozna nim uzupełnić szczeliny, z zewnątrz polecam użyć srebrnej taśmy, skrzynia się nie kruszy i też uszczelnie połączenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zewnętrzna strona lodowki styropianowej jest mocno zaciągnieta czarnym stretchem

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mam jeszcze wszystkie wewnętrzne krawędzie skrzyni(te górne po obwodzie) i pokrywy obklejone taśmą a wnętrze skrzyni wyklejone ekranem zagrzejnikowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiś czas temu zakupiłem lodówkę turystyczną 24L w Tesco za 32zł, cena raczej przystępna taniej nigdzie nie znalazłem chociaż muszę przyznać, że polowałem na promocje z przed  roku jaką camilos wypatrzył Lodówka turystyczna 24L  za 24zł ;)

 

Raz już cena spadła z 54zł na 37zł, po tygodniu 32zł więc skusiłem się. W lodówce chce zamontować zawór kulowy i wykorzystywać ją jako zbiornik na ciepłą wodę do wysładzania.  Na pewno ktoś ma jakieś doświadczenie z montażu zaworu, możecie opisać swoje doświadczenia. 

Ścianki nie są jakoś super grube, a pokrywa w środku nie jest niczym wypełniona ale założone zadanie będzie spełniać. 

 

post-9564-0-59315700-1437141102_thumb.jpg

post-9564-0-96303500-1437141108_thumb.jpg

post-9564-0-78941800-1437141113_thumb.jpg

post-9564-0-26136300-1437141118_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

#17 Session Mosaic IPA 12°Blg

08.11.2015

American Pale Ale

 

Pierwszy test śrutownika z Biowinu, pozbywam sie ześrutowanych w słodowni słodów i część słodów miałem świeżo śrutowane reszta z poprzednich zakupów. Oczywiście przy pierwszym śrutowaniu nie odbyło się bez wpadek, słód pszeniczny wymieszałem razem z pilzneńskim i podczas śrutowania część słodu przeszła bez rozłupania. A po warzeniu przyszedł czas na Stouta

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,0°Blg

Goryczka: 45 IBU

Barwa: 10 EBC

Gęstość końcowa: ???°Blg

Alkohol: 5,2% / 5,4%*

Nagazowanie: 2,4 v/v

*po uwzględnieniu refermentacji

 

Skład:

Pilzneński Optima - 4,1kg [90%]

Karmelowy 120 Optima - 0,23kg [5%]

Pszeniczny Optima - 0,23kg [5%]

Mosaic 12% granulat - 85g

Świeże US - 05

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Słód wsypany do 16 litrów wody o temp.  74°C, temp. zacieru 67°C.

67°C-->66°C - 70min

 

Filtracja/Wysładzanie:

do filtracji zawróciłem 3,5litra brzeczki

woda do wysładzania 20 litrów 80°C

wysładzane do 2°Brix

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

FHW - 10g Mosaic

30min - 10g Mosaic

15min - 10g Mosaic

00min - 20g Mosaic

 

Chmielenie na zimno 35g Mosaic

 

Po chmieleniu otrzymałem 21 litrów brzeczki o gęstości 12,0°BrixWydajność 58,1%.

 

Fermentacja:

Do brzeczki o temp. ok 20°C dodałem uwodnione US-05.

 

Burzliwa

09.11 00 | 18 | 20

10.11 19 | 16 | 18 (start drożdży)

11.11 17 | 17 | 17

12.11 17 | 16 | 17

13.11 16 | 15 | 20

14.11 15 | 16 | 16

15.11 15 | 16 | 16

16.11 15 | 15 | 15

17.11 14 | 19 | 20

18.11 19 | 19 | 20

19.11 19 | 19 | 20

20.11 19 | 19 | 20

21.11 19 | 20 | 20

22.11 19 | 00 | 00

 

Przelane na cichą przy 5,8°Brix po korekcie 2,8°Blg

 

Cicha

23.11 19 | 19 | 19

24.11 19 | 19 | 19

25.11 18 | 19 | 19

26.11 18 | 19 | 19

27.11 18 | 19 | 18

28.11 19 | 20 | 20

29.11 20 | 21 | 21

30.11 20 | 20 | 20

01.12 19 | 19 | 19

02.12 19 | 20 | 20* 35g Mosaic granulat

03.12 19 | 19 | 20

04.12 19 | 20 | 20

05.12 19 | 20 | 19

06.12 19 | 20 | 20

07.12 19 | 19 | 19

08.12 19 | 20 | 00 Na cichej zjechało do 5*Brix po korekcie 2,1°Blg

 

 

Rozlew:

08.12.2015 rozlew z dodatkiem syropu cukrowego 130g+300ml wody, dawkowane po 9ml na 0,5l piwa.

Celowane nagazowanie 2,4v/v. Po refermentacji alkohol wzrośnie o 0,2%.

Odfermentowanie 82,5%.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

10.11.2015

Po długim lagu drożdże ruszyły. Powoli zastanawiałem sie nad zadaniem nowej paczki.

 

22.11.2015

Przelałem na cichą, pierwszy raz US-05 po prawie 2 tygodniach zostawiły tyle piany na powierzchni brzeczki. Goryczka w piwie mocna, chyba na Session Mosaic IPA.

Mam nadzieje, że się ułoży w przeciwnym razie znajomi będą niezadowoleni.

 

08.12.2015

Podczas rozlewu w pomieszczeniu unosił się aromat chmielu Mosaic, 35g na zimno chyba w zupełności wystarczy. Zobaczymy czy w butelce aromat się nie ulotni. Mam nadzieję, że goryczka się trochę ułoży bo póki co jest  zalegająca, nie wiem czy jest to spowodowane małym ekstraktem a dużym IBU.

post-9564-0-62220200-1447050317_thumb.jpg

post-9564-0-08202100-1447050318_thumb.jpg

post-9564-0-40481500-1447050318_thumb.jpg

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

#18 Two Hearted Ale clone 16°Blg

21.11.2015

India Pale Ale

 

65.jpg

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 16,0°Blg

Goryczka: 50 IBU

Barwa: 9,2 EBC

Gęstość końcowa: 2,7°Blg

Alkohol: 7,1% / 7,3%*

Nagazowanie: 2,5 v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 4,00 kg [72%]

Wiedeński Optima - 0,90 kg [16%]

Pszeniczny Optima - 0,28 kg [5%]

Karmelowy 20-30 Optima - 0,25 kg [4,5%]

Carapils - 0,14 kg [2,5%]

Centennial 8,5% granulat 100g

US-05 Gęstwa I pokolenie po Mosaic APA

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Słód wsypany do 18 litrów wody o temp.  74°C, temp. zacieru 66°C.

66°C-->64°C - 85min

 

Filtracja/Wysładzanie:

do filtracji zawróciłem 4,5litra brzeczki

woda do wysładzania 18 litrów 80°C

wysładzanie na raty wcześnie wysładzanie ciągłe.

 

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

FHW - 15g Centennial

45min - 15g Centennial

30min - 15g Centennial

15min - 15g Centennial

00min - 10g Centennial

 

Chmielenie na zimno 30g Centennial

 

Po chmieleniu otrzymałem 20,5 litrów brzeczki o gęstości 16,0°BrixWydajność 62,4%.

 

Fermentacja:

Do brzeczki o temp. ok 13°C dodałem gęstwę I pokolenie US-05.

 

Burzliwa

22.11 13 | 19 | 19

23.11 19 | 19 | 19

24.11 19 | 19 | 19

25.11 18 | 19 | 19

26.11 18 | 19 | 19

27.11 18 | 19 | 18

28.11 19 | 20 | 20

29.11 20 | 21 | 21

30.11 20 | 20 | 20

01.12 19 | 19 | 19

02.12 19 | 20 | 20

03.12 19 | 19 | 20

04.12 19 | 20 | 20

05.12 19 | 20 | 19

06.12 19 | 20 | 20

07.12 19 | 19 | 19

08.12 19 | 20 | 00

 

Przelane na cichą przy 7,0°Brix po korekcie 2,7°Blg

 

Cicha

08.12 00 | 20 | 20

09.12 19 | 19 | 20

10.12 19 | 19 | 20

11.12 19 | 19 | 20

12.12 18 | 20 | 20

13.12 19 | 20 | 20

14.12 18 | 19 | 20

15.12 19 | 19 | 20

16.12 18 | 19 | 20 + 30g Centennial

17.12 18 | 19 | 20

18.12 19 | 20 | 20

19.12 19 | 19 | 20

20.12 19 | 00 | 00

 

Rozlew:

20.12.2015 rozlew z dodatkiem syropu cukrowego 120g+300ml wody, dawkowane po 11ml na 0,5l piwa.

Celowane nagazowanie 2,4v/v. Po refermentacji alkohol wzrośnie o 0,2%.

Odfermentowanie 83%.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Uwagi:

 

21.11.2015

Udało się poprawić wydajność, muszę ustalić czy to zasługa śrutowania (w tej warce śrutowałem całość zasypu) czy też zmiana techniki wysładzania. wcześniej wysładzałem ciągle tym razem wysładzałem na raty, Filtrowałem do zera, zalałem młóto, zamieszałem całość, poczekałem 15min na ułożenie młóta i filtrowałem dalej.

 

08.12.2015

Przelałem na cichą, oczywiście zostawiłem sobie próbkę do degustacji. W smaku ok, goryczka fajna, nie zalegająca. Mam zamiar chmielić na zimno, szykuje się dobre piwko.

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kadź zacierno - filtracyjna

 

 

Po ciężkich bojach z przenoszeniem zacieru do fermentora z kranikiem, czekaniu aż złoże się ułoży, wysładzaniu miską przyszedł czas i chęci na zrobienie kadzi zacierno – filtracyjnej oraz zbiornika na ciepłą wodę.

 

Do wykonania kadzi zacierno – filtracyjnej użyłem lodówki turystycznej 35 litrowej firmy Curver.

Wcześnie w lodówce  tylko zacierałem, a później przenosiłem zacier do fermentora z kranikiem i oplotem. W lodówce zrobiłem otwór o średnicy 20mm za pomocą wyciskarki hydraulicznej.

 

270.jpg

 

Jako kran użyłem zaworu czerpalnego 1/2’, zawór jest wykonany z mosiądzu niklowanego.

Gwint zaworu ciasno wchodził przez zewnętrzną ściankę oraz wewnętrzną (nie wykonywałem większego otworu w zewnętrznej ściance lodówki, czas pokaże czy będzie przeciekać).

 

271.jpg

 

Na gwint nakręciłem złączkę CPVC KW 1/2" – GW1/2” USTM. Aby uszczelnić połączenie nałożyłem na gwint uszczelkę 3/4".

 

272.jpg

 

275.jpg

 

Po testach wodnych musiałem dokręcić złączki mocniej ale z wyczuciem żeby nie uszkodzić ich gwintu. Po dokręceniu woda nie ciekła.

 

Do kadzi zacierno – filtracyjnej zamontowałem filtrator rurkowy wykonany z rurek do ciepłej wody o średnicy 16mm, na łączeniu filtratora i złączki użyłem 2 kawałków rurki połączonych ze sobą za pomocą wężyka silikonowego.

 

273.jpg

 

274.jpg

 

Analogicznie zamontowałem zawór czerpalny w lodówce turystycznej 24litry kupionej w promocji , lodówka posłuży jako zbiornik ciepłej wody.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

#19 Carotten Ale 12°Blg / Special Carotten Ale 14°Blg

07.12.2015

Specialty Beer

 

Inspiracja zaczerpnięta z PIWOWARA ;)

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,0°Blg / 14,0°Blg

Goryczka: 25 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ???°Blg

Alkohol: 4,9% 6,1% / 5,1% 6,3%*

Nagazowanie: 2,4 v/v

 

Skład:

Marchewka - 2,70  kg [44,3%]

Pale Ale Optima - 2,00 kg [32,8%]

Monachijski Optima - 0,50 kg [8,2%]

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg [6,6%]

Cukier brązowy - 0,37 kg [6,1%]

Cukier biały - 0,13 kg [2,1%]

Lubelski 3,3% szyszka 2013 30g

Citra 13,5% granulat 2014 12g

Kolendra 6g

Skórka z 2 pomarańczy

US-05 Gęstwa II pokolenie po Mosaic APA, Two Hearted Ale

 

Przed zacieraniem przygotowałem marchewkę, obraną starłem na tarce i wymieszałem z cukrem, wrzuciłem na 10min do piekarnika.

 

197.jpg

 

198.jpg

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Słód, marchewka wraz z chmielem Lubelskim wsypany do 16 litrów wody o temp.  70°C, temp. zacieru 64°C.

64°C - 10min

Dolanie 2l wrzątku

66°C-->65°C - 80min

 

Filtracja/Wysładzanie:

do filtracji zawróciłem 2,5litra brzeczki

do wysładzania przygotowałem 20 litrów 80°C

wysładzanie ciągłe do otrzymania 10°Blg.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

FHW - 12g Citra

 

po 60 minutach zlałem do fermentora 9,5l brzeczki.  Resztę gotowałem jeszcze przez 20min.

 

05min - 3g kolendry, skórki z 2 pomarańczy

00min - 3g kolendry

Zlałem resztę do drugiego fermentora, wyszło 12l

 

Po chmieleniu otrzymałem:

Carotten Ale 9,5 litrów brzeczki o gęstości 12,0°Brix.

Special Carotten Ale 12,0 litrów brzeczki o gęstości 14,0°Brix.

 

Fermentacja:

Do brzeczki o temp. ok 15°C dodałem gęstwę II pokolenie US-05.

Carotten Ale 80ml rzadkiej gęstwy.

Special Carotten Ale 100ml rzadkiej gęstwy

 

 

08.12 00 | 20 | 20

09.12 19 | 19 | 20

10.12 19 | 19 | 20

11.12 19 | 19 | 20

12.12 18 | 20 | 20

13.12 19 | 20 | 20

14.12 18 | 19 | 20

15.12 19 | 19 | 20

16.12 18 | 19 | 20

17.12 18 | 19 | 20

18.12 19 | 20 | 20

19.12 19 | 19 | 20

20.12 19 | 20 | 21

21.12 19 | 20 | 21

22.12 19 | 20 | 21

23.12 18 | 19 | 20

24.12 18 | 19 | 20

do końca fermentacji nie kontrolowałem temperatury

 

Rozlew:

09.01.2016 rozlew z dodatkiem syropu cukrowego 126g+300ml wody, dawkowane po 8ml na 0,5l piwa.

Celowane nagazowanie 2,4v/v. Po refermentacji alkohol wzrośnie o 0,2%.

Odfermentowanie Carotten Ale 78%,  Special Carotten Ale 82%.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Uwagi:

Edited by DonBeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...