Jump to content
beginner2014

Wlana saszetka Wyeast 1762 Belgian Abbey II do RISa 25blg

Recommended Posts

Witam

 

Poprzedniej nocy uwarzyłem RISa. Wszystko poszło dobrze oprócz przedłużającej sie filtracji. Schłodziłem szybko brzeczkę do ok. 18 stopni. Była już 8 nad ranem, a nie pomyślałem o przygotowaniu wcześniej startera i według tego co było na opakowaniu (3-4h po uwolnieniu pożywki) zadałem drożdże prosto z saszetki. Miałem trochę wątpliwości, bo saszetka co prawda trochę napuchła, ale wcześniej czytałem, że powinno się odczekać co najmniej 24h. Bałem się, że bakterie zaraz zajmą się piwem, bo w składzie była laktoza, dodatkowo zmęczenie dało sie we znaki i brak myślenia, że robaczki mogą sobie nie poradzić w takim środowisku jak jest ich jeszcze tak mało :/. Mija 16h i nie ma ruchu w rurce. Jest szansa, że to jeszcze ruszy?

 

Załączam recepturę, wyszło tego ok. 21L,szkoda jakby poszło do zlewu.

Edited by beginner2014

Share this post


Link to post
Share on other sites

błąd, błąd, błąd. Do tak mocnych piw dajemy gęstwę. No nic, masz kilka dni stresu :D :D

 

Teoretycznie tak choć są na forum głosy, że jednak niekoniecznie i to z dobrym skutkiem.

 

Dlaczego wybrałeś drożdże belgijskie do RISa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W planach były WLP002 English Ale, ale nie znalazłem ich w sklepie w którym zamawiam surowce. Przeglądając sklep znalazłem taki opis tych drożdźy:

"Drożdże do piw wysokolakoholowych, nadające piwu rozgrzewające właściwości pochodzące od etanolu. Drożdże te produkują mało estrów, owocowość występuje tylko lekka, z wytrawnym zakończeniem. Szczególnie polecane do piw typu Belgian Blond Ale, Belgian Dark Strong Ale, Belgian Specialty Ale, Russian Imperial Stout, Strong Scotch Ale."

więc stwierdziłem, że warto spróbować co z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Grubo widzę - daj znać jak się sprawa rozwinie, bo drożdże są przeważnie przewidziane na 20L o ekstrakcie do 14BLG, a RIS ma dużo więcej. Zanotuj też przy okazji po jakim czasie coś się ruszy (o ile w ogóle ruszy).

Edited by lukaszr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właściwie to już bym szukał na wszelki wypadek, np. u lokalnych piwowarów, nowych drożdży. Jest ryzyko że fermentacja w ogóle nie wystartuje. Jeśli w ciągu 48-60h nie pojawi się żadna piana na powierzchni to możesz myśleć o zadaniu nowej paczki (lub świeżej gęstwy), a właściwie to nawet 2 paczek bo więcej ryzykować już nie będzie można.

 

Na przyszłość zrób inaczej. Najpierw robi się słabe piwo a później zadaj całą gęstwę do takiego mocarza.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym się nie bał czy fermentacja ruszy, bo ruszy na pewno. Bardziej niebezpieczne jest jak daleko zajdzie. Istnieje spore ryzyko, że po prostu utknie na powiedzmy 10°Blg (nie wiem ile ma ten Twój RIS na dzień dobry, bo może utknąć i na 14°). Zdecydowanie polecałbym dodanie 1 a nawet 2 paczek suchych (oczywiście uwodnionych)

Edited by JacekKocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak pisał JacekKocurek fermentacja może ruszyć, ale piwo nie dofermentuje do końca. Przy większym ballingu i zbyt małej ilości drożdży to bardzo prawdopodobne. A to już ryzyko granatów. Na przyszłość lepiej pytać przed niż po. Drożdże płynne do tanich nie należą.

Edited by Dario

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za porady. Zamówię/Kupię dwie paczki suchych, tylko jakie sobie z tym najlepiej poradzą? W sklepie stacjonarnym mam dostępne Safbrew T-48, Safbrew S-33, Safbrew WB-06, Safale S-04, Safale US-05, Saflager W-34/70, Saflager S-23, BrewGo-01, BrewGo-02 (Olsztyn).

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sobotę (30.08) zadałem dwie paczki S-04, szybko ruszył. 2 dni później było trochę sprzątania, bo wyszedł przez rurkę na pokrywkę. Dzisiaj już spokojnie pracuje. Tak się zastanawiam czy płynne, które wrzuciłem na początku też trochę jeszcze popracują, czy raczej wszystkie padły? i jakiego odfermentowanie można się spodziewać przy tych drożdżach ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...