Jump to content

Zagęszczanie brzeczki a zmieniające się blg


e-prezes
 Share

Recommended Posts

Czy istnieje jakiś przelicznik w którym można obliczyć jak zmieni się blg po zagęszczaniu (odparowaniu wody) brzeczki? Ew.inna funkcja dająca możliwość obliczenia jak wpłynie zmiana wielkości wybicia na blg?

Edited by e-prezes
Link to comment
Share on other sites

Czy istnieje jakiś przelicznik w którym można obliczyć jak zmieni się blg po zagęszczaniu (odparowaniu wody) zacieru? Ew.inna funkcja dająca możliwość obliczenia jak wpłynie zmiana wielkości wybicia na blg?

 

Zobacz, może tu coś znajdziesz:

http://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/

Edited by lukaszr
Link to comment
Share on other sites

zacieru

 

znaczy jak zmienia się wydajność w zależności od zmiany gęstości zacieru?

 

czy chodziło Ci o brzeczkę ?

Link to comment
Share on other sites

Chodziło mi o to, że po wysładzaniu wyszło mi 19 litrów o blg np. 13,5 a docelowo potrzebuję mieć <15 litrów (bo taki mam garnek) blg >14,8. Ile muszę odparować wody, czy inaczej do jakiej objętości muszę odparowywać by osiągnąć zakładane blg. Ew. jeśli tak się nie da będę musiał zrobić korektę ekstraktem słodowym.

 

@Przem0: nie używam BS2.

Edited by e-prezes
Link to comment
Share on other sites

Ile muszę odparować wody, czy inaczej do jakiej objętości muszę odparowywać by osiągnąć zakładane blg. Ew. jeśli tak się nie da będę musiał zrobić korektę ekstraktem słodowym.

 

W moim poprzednim poście podałem link do kalkulatora - podajesz ile masz brzeczki przed gotowaniem i jej BLG, a potem wpisujesz ilość L po gotowaniu i wylicza Ci jakie będziesz miał BLG - tak możesz pośrednio sobie to wyliczyć.

Link to comment
Share on other sites

Ile muszę odparować wody, czy inaczej do jakiej objętości muszę odparowywać by osiągnąć zakładane blg. Ew. jeśli tak się nie da będę musiał zrobić korektę ekstraktem słodowym.

 

W moim poprzednim poście podałem link do kalkulatora - podajesz ile masz brzeczki przed gotowaniem i jej BLG, a potem wpisujesz ilość L po gotowaniu i wylicza Ci jakie będziesz miał BLG - tak możesz pośrednio sobie to wyliczyć.

 

O to mi chodziło! Dzięki. Wiedziałem, że z proporcji da się to wyliczyć, ale nie bardzo mam czas teraz przypominać sobie matematykę i liczyć ;)

Link to comment
Share on other sites

Ile muszę odparować wody, czy inaczej do jakiej objętości muszę odparowywać by osiągnąć zakładane blg. Ew. jeśli tak się nie da będę musiał zrobić korektę ekstraktem słodowym.

 

W moim poprzednim poście podałem link do kalkulatora - podajesz ile masz brzeczki przed gotowaniem i jej BLG, a potem wpisujesz ilość L po gotowaniu i wylicza Ci jakie będziesz miał BLG - tak możesz pośrednio sobie to wyliczyć.

 

O to mi chodziło! Dzięki. Wiedziałem, że z proporcji da się to wyliczyć, ale nie bardzo mam czas teraz przypominać sobie matematykę i liczyć ;)

 

 

http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/

 

Tam jest wszystko, między innymi to ile wody musisz odparować.

Link to comment
Share on other sites

Chyba Ci chodziło o Blg brzeczki, a nie zacieru?

 

Jest to stosunkowo proste - w uproszczeniu można przyjąć, że 1Blg = 10gr cukru / 1L (dokładnie to na 1kg, a potem przeliczamy na litry z uwzględnieniem gęstości). Przykładowo:

Masz brzeczkę 10L 12Blg, czyli w 10L masz rozpuszczone 120g/L cukrów. Wobec tego jeżeli odparujesz 2 litry wody, to cukru nadal będziesz mieć 120g/L, a zatem Twoja gęstość przy 8L to: 120/8 = 15Blg.

 

Nie potrzeba do tego żadnych programów ;)

Link to comment
Share on other sites

Kombinujecie :). Przecież to są liniowe obliczenia i zwykła proporcja wystarczy. Ilości cukru się zredukują we wzorkach, więc można je pominąć. Cukier z gara nagle nie wyjdzie, tylko woda odparuje.

 

Wystarczy więc:

10L/8L*12BLG=15BLG

Link to comment
Share on other sites

Dzięki, dzięki. Już poprawiłem błędy. Teraz jest to banalnie proste, ale w trakcie warzenia jakoś nie mogłem sobie tego przypomnieć. A PPPP okazało się, że nawet mam na dysku.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.