Skocz do zawartości

Golonko duszone w piwie


Zyblik

Rekomendowane odpowiedzi

Golonka duszona w piwie

 

Składniki:

1. 4 małe golonka ? najlepiej przednie

2. Warzywa: marchewka, pietruszka ,seler, cebula

3. Przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe

4. Papryka czerwona

5. Bakłażan

6. Sól

 

20090814golonka0002.jpg

 

Golonka opalamy z resztek włosów, następnie zalewamy zimna wodą.

Zbieramy wytrącone białko (szum).

Po zagotowaniu dodajemy warzywa, przyprawy i solimy.

20090814golonka0006.jpg

Po ok. 30 minutach, przekładamy na wpół ugotowane golonka do naczynia żaroodpornego,

Dodajemy warzywa pocięte w talarki, dodajemy paprykę i ewentualnie bakłażana.

 

20090814golonka0008.jpg

Zalewamy ok. 0.5 litrem wywaru z gotowania oraz wlewamy 1 litr piwa jasnego.

Naczynie przykrywamy, umieszczamy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku.

 

20090814golonka0012.jpg

Po 30 ? 40 minutach naczynie odkrywamy i podnosimy temp. do 200 st.

Przez ok. 1 godzinę płyn powinien się zredukować o ok. 50%

20090814golonka0016.jpg

 

Następnie wyjmujemy rozgotowane warzywa, przecieramy mikserem i dodajemy powrotem do golonek. Ogrzewamy do momentu, aż powstały sos osiągnie odpowiednia gęstość.

Golonka układamy na talerzu, polewamy sosem, dodajemy musztardę i tary chrzan.

20090814golonka0019.jpg

 

Konsumujemy z chlebem lub ziemniakami. Popijamy rzecz jasna dobrym piwem.

Tak przyrządzona golonka jest bardzo miękka, a dodatek piwa i sos z przetartych warzyw dodają jej niepowtarzalnego smaku i aromatu.

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Jak widzę amatorów goloneczki nie brakuje to i ja dorzucę przepis na golonkę niedawno pozyskany z sieci, wypróbowany i dodany do ULUBIONYCH ;-).

 

Golonki ( najlepsze są przednie, bo mięsko najdelikatniejsze) umyć ,posolić ,posypać obficie przyprawą do gyrosa -ułożyć w naczyniu żaroodpornym -lekko polać olejem lub wodą -przykryć pokrywą -włożyć do piekarnika nastawić na 250 st .....po godzinie podlać piwem -obrócić - 1/2 szklanki piwa -na 1-2 małe golonki - dołożyć 1/2 kg kiszonej kapusty - przykryć i wstawić na kolejną godzinę - ja zmniejszyłam temp do 230 st .

 

Pozdrawiam - janczowa połowa

 

z własnych spostrzeżeń do przepisu - jak golonki duże - należy piec nieco dłużej (o jakieś 30 minut) i dolać więcej piwka i kapuchy.

A oto goloneczki - do piwka oczywiście ;-)

Edytowane przez janczo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Nie wiem gdzie ale znalazłem propozycje golonki z kociołka więc zrobiłem swoją wersje. Biwakowa golonka robi wrażenie, super w smaku. A więc bierzemy kociołek z pokrywą, wrzucamy 6 golonek przednich. Zalewamy 4 piwami (ja akurat miałem ze sklepu ale domowe też by pewnie były). dodajemy 2 łyżki kucharka czy wegety i łyżkę soli. Dodajemy kilka liści laurowych i z 10 ziaren ziela angielskiego. Wstawiamy na ognisko. Płomień nie powinien być zbyt duży bo będzie kipieć. I tak sobie ją dusimy 2 godziny. Od czasu do czasu mieszamy aby zamienić te z dołu na te z góry. W czasie gotowania musiałem dolać około 2 dodatkowe piwa. Podajemy z musztardą chrzanem i pieczywem. Smak? - palce lizać, kolega mówi że to chyba będzie hit sezonu :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :smilies:

 

Jacer Peklowanego mięsa nie powinno się poddawać obróbce termicznej powyżej 120°C z powody wytwarzania rakotwórczych substancji.

 

Jeśli chodzi o chrupiąca skórę na golonce to naprawdę jest kwestia gustu :tort:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
  • 2 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.