Jump to content
Sign in to follow this  
Zyblik

Golonko duszone w piwie

Recommended Posts

Golonka duszona w piwie

 

Składniki:

1. 4 małe golonka ? najlepiej przednie

2. Warzywa: marchewka, pietruszka ,seler, cebula

3. Przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe

4. Papryka czerwona

5. Bakłażan

6. Sól

 

20090814golonka0002.jpg

 

Golonka opalamy z resztek włosów, następnie zalewamy zimna wodą.

Zbieramy wytrącone białko (szum).

Po zagotowaniu dodajemy warzywa, przyprawy i solimy.

20090814golonka0006.jpg

Po ok. 30 minutach, przekładamy na wpół ugotowane golonka do naczynia żaroodpornego,

Dodajemy warzywa pocięte w talarki, dodajemy paprykę i ewentualnie bakłażana.

 

20090814golonka0008.jpg

Zalewamy ok. 0.5 litrem wywaru z gotowania oraz wlewamy 1 litr piwa jasnego.

Naczynie przykrywamy, umieszczamy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku.

 

20090814golonka0012.jpg

Po 30 ? 40 minutach naczynie odkrywamy i podnosimy temp. do 200 st.

Przez ok. 1 godzinę płyn powinien się zredukować o ok. 50%

20090814golonka0016.jpg

 

Następnie wyjmujemy rozgotowane warzywa, przecieramy mikserem i dodajemy powrotem do golonek. Ogrzewamy do momentu, aż powstały sos osiągnie odpowiednia gęstość.

Golonka układamy na talerzu, polewamy sosem, dodajemy musztardę i tary chrzan.

20090814golonka0019.jpg

 

Konsumujemy z chlebem lub ziemniakami. Popijamy rzecz jasna dobrym piwem.

Tak przyrządzona golonka jest bardzo miękka, a dodatek piwa i sos z przetartych warzyw dodają jej niepowtarzalnego smaku i aromatu.

 

Smacznego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapeklowałbym ją przez kilka dni w zalewie peklosoli oraz wygotowanych przypraw: ziele, liść, pieprz, majeranek, czosnek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też dobry sposób, ale czasami jak przechodzę koło mięsnego i widzę takie goloneczka, to od razu mam ochotę je zrobić i zjeść :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goloneczka godna uwagi,napewno ją wypróbuje.:)

Oczywiście dodam jeszcze rozmarynu i bazylii to moje sztandarowe zioła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak widzę amatorów goloneczki nie brakuje to i ja dorzucę przepis na golonkę niedawno pozyskany z sieci, wypróbowany i dodany do ULUBIONYCH ;-).

 

Golonki ( najlepsze są przednie, bo mięsko najdelikatniejsze) umyć ,posolić ,posypać obficie przyprawą do gyrosa -ułożyć w naczyniu żaroodpornym -lekko polać olejem lub wodą -przykryć pokrywą -włożyć do piekarnika nastawić na 250 st .....po godzinie podlać piwem -obrócić - 1/2 szklanki piwa -na 1-2 małe golonki - dołożyć 1/2 kg kiszonej kapusty - przykryć i wstawić na kolejną godzinę - ja zmniejszyłam temp do 230 st .

 

Pozdrawiam - janczowa połowa

 

z własnych spostrzeżeń do przepisu - jak golonki duże - należy piec nieco dłużej (o jakieś 30 minut) i dolać więcej piwka i kapuchy.

A oto goloneczki - do piwka oczywiście ;-)

Edited by janczo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem gdzie ale znalazłem propozycje golonki z kociołka więc zrobiłem swoją wersje. Biwakowa golonka robi wrażenie, super w smaku. A więc bierzemy kociołek z pokrywą, wrzucamy 6 golonek przednich. Zalewamy 4 piwami (ja akurat miałem ze sklepu ale domowe też by pewnie były). dodajemy 2 łyżki kucharka czy wegety i łyżkę soli. Dodajemy kilka liści laurowych i z 10 ziaren ziela angielskiego. Wstawiamy na ognisko. Płomień nie powinien być zbyt duży bo będzie kipieć. I tak sobie ją dusimy 2 godziny. Od czasu do czasu mieszamy aby zamienić te z dołu na te z góry. W czasie gotowania musiałem dolać około 2 dodatkowe piwa. Podajemy z musztardą chrzanem i pieczywem. Smak? - palce lizać, kolega mówi że to chyba będzie hit sezonu :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :smilies:

 

Jacer Peklowanego mięsa nie powinno się poddawać obróbce termicznej powyżej 120°C z powody wytwarzania rakotwórczych substancji.

 

Jeśli chodzi o chrupiąca skórę na golonce to naprawdę jest kwestia gustu :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.