Jump to content
Sign in to follow this  
pachura

Kawa do coffee stouta - sterylność cold brew?

Recommended Posts

W paru wątkach dotyczących coffee stoutów przewijał się pomysł dodawania kawy zaparzonej metodą cold brew: zmielić kawę -> wrzucić do pojemnika z zimną, przegotowaną wodą -> zamknąć w lodówce na 1-2 dni -> dodać do piwa przed butelkowaniem (odfiltrowując fusy). Dzięki temu unikniemy negatywnych skutków oksydacji.

 

Pomysł ciekawy, ale co ze sterylnością? Pojemniczek można odkazić i wodę przegotować, ale z samą kawą już się tego nie zrobi... czy nie byłoby jednak bezpieczniej użyć kilku-kilkunastu espresso zaparzonych w ekspresie ciśnieniowym? Znika wówczas też problem fusów...

 

Dzięki dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak będziesz trzymał ten zimny macerat w temp około 5oC, to nic się nie zdąży rozwinąć. Ale myślę, że espresso to też dobry kierunek. Tylko trochę tych filiżanek będziesz musiał narobić na 20l ;) Ja, jeśli jeszcze powtórzę kiedyś coffe stouta, to nadal będę dodawał na do wysładzania kawę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja pasteryzowałem przed dodaniem (oddzieliłem od fusów, podgrzałem do 70°C-75°C i dodałem).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...