Skocz do zawartości
pachura

Kawa do coffee stouta - sterylność cold brew?

Rekomendowane odpowiedzi

W paru wątkach dotyczących coffee stoutów przewijał się pomysł dodawania kawy zaparzonej metodą cold brew: zmielić kawę -> wrzucić do pojemnika z zimną, przegotowaną wodą -> zamknąć w lodówce na 1-2 dni -> dodać do piwa przed butelkowaniem (odfiltrowując fusy). Dzięki temu unikniemy negatywnych skutków oksydacji.

 

Pomysł ciekawy, ale co ze sterylnością? Pojemniczek można odkazić i wodę przegotować, ale z samą kawą już się tego nie zrobi... czy nie byłoby jednak bezpieczniej użyć kilku-kilkunastu espresso zaparzonych w ekspresie ciśnieniowym? Znika wówczas też problem fusów...

 

Dzięki dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A nie można poprostu po ludzku wsypać kawy do gara? Ja tam ŻADNYCH problemów z fusami nie miałem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak będziesz trzymał ten zimny macerat w temp około 5oC, to nic się nie zdąży rozwinąć. Ale myślę, że espresso to też dobry kierunek. Tylko trochę tych filiżanek będziesz musiał narobić na 20l ;) Ja, jeśli jeszcze powtórzę kiedyś coffe stouta, to nadal będę dodawał na do wysładzania kawę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja pasteryzowałem przed dodaniem (oddzieliłem od fusów, podgrzałem do 70°C-75°C i dodałem).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×