Fenris Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 Witam Takie pytanko o ile mi wiadomo gotowanie chmielu przez mniej więcej godzinę odpowiada za goryczkę tak? a 5-10 min za aromat? Zrobiłem dzisiaj taki eksperyment tzn zagotowałem przez 8 min w szklance wody dosłownie 2 granulki chmielu i po lekkim przestudzeniu okazało się że "wywar" daje fest kapustą i jest gorzki jak nie wiem. Nie powinno być odwrotnie tzn pachnieć chmielem a gorycz raczej znikoma? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 Weź do ust granulkę, bez gotowania też będzie gorzkie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted August 25, 2014 Author Share Posted August 25, 2014 to po co gotować godzinę? i czemu cały aromat poszedł w komin i została kapusta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marciu11 Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 Prawdę mówiąc mam podobne przemyślenia. Fenris wyartykułował jedynie, to co mi się gdzieś tam w głowie bezkształtnie kołatało... Gdy gotuję podpiwek, mimo że gotowanie "kawy" trwa 10min, to podpiwek ma sporą goryczkę... Co przy tym czasie teoretycznie powinno wpływać głównie na aromat, a na na goryczkę raczej minimalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.dawid Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 Powinno być odwrotnie czyli jak? Pachnieć chmielem i smakować jak kapucha? Między wodą a brzeczką jest kilka zasadniczych różnic, od zawartości cukrów poprzez białka, kończywszy na innym ph. Pewnie jeszcze wiele innych różnic bardziej doświadczeni wskażą. Te różnice powinny podważyć sam eksperyment pod kątem użytego środowiska dla chmielu, czas ma też inne znaczenie niż tylko nadawanie goryczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 Izomeryzacja alfakwasów zachodzi cały czas, a nie dopiero w 60 minucie. Gotujesz w wodzie, a nie w bardzo słodkiej brzeczce, więc nie ma co kontrować goryczy. Jeśli dobrze kojarzę im wyższy ekstrakt tym niższa wydajność izomeryzacji więc możliwe (ale niech tu się wypowie ktoś mądrzejszy), że w czystej wodzie zachodzi efektywniej niż w brzeczce. Gorycz może pochodzić nie tylko ze zizomeryzowanych alfakwasów. 2 granulki chmielu na 0,3l to i tak będzie dosyć duża ilość chmielu. Goryczka mogła całkowicie przykryć aromat. A co do kapusty to nie mam pojęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted August 25, 2014 Author Share Posted August 25, 2014 No też nie wiem dlatego rzuciłem to na forum, ale przypuszczam że może nie ma co w płynie zatrzymać aromatu? tylko wyparowuje on bo nie ma ww białek etc. Wynika więc z tego że (imo) nadanie goryczy wodzie nie wymaga gotowania tak długiego bo raczej po godzinie nie było by jej więcej. Ale osobiście bardziej mnie ten aromat interesuje (no nie widzę jak goryczką mogła go przykryć trochę inne zmysły) Jak ktoś ma na zbyciu 2 granulki to może przeprowadzić taki test i dać znać jak z zapachami itd. Jeśli to ma znaczenie to chmiel ok 5% alfa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kto3 Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 Na tym obrazku widać wszystko jak na dłoni. Od około 50 minuty, goryczka zwiększa się nieznacznie. shayboos and Tomassino 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted August 25, 2014 Author Share Posted August 25, 2014 Wykresik Jeej jak w szkole nie no poważnie to tak teoria taka jest odnośnie goryczy muszę sprawdzić gotując tą wodę jeszcze raz 50min po 10 odebrać ze 20ml i potem porównać ale nadal mnie aromat interesuje/niepokoi , bo chciałem tym chmielem kolejne piwo aromatyzować i nie koniecznie mi o kapuche chodzi (chociaż warzywo szlachetne nieprzeciętnie ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kto3 Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 Proponuję spróbować wrzucić chmiel do szklanki z wrzątkiem, i od razu włożyć szklankę do zimnej wody w celu ostudzenia. Powinno pomóc. A tak swoją drogą, co to za chmiel? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted August 25, 2014 Author Share Posted August 25, 2014 willamette Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 1. dlaczego uważasz, że kilkusetletnie doświadczenie praktyczne piwowarów jest błędne? 2. jaki to chmiel i ile chcesz go dodać 3. poczytaj na forum jakich metod użyć aby uzyskać dobry aromat. 4. doświadczenia z woda na nic się zdadzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted August 25, 2014 Author Share Posted August 25, 2014 1. dlaczego uważasz, że kilkusetletnie doświadczenie praktyczne piwowarów jest błędne? 2. jaki to chmiel i ile chcesz go dodać 3. poczytaj na forum jakich metod użyć aby uzyskać dobry aromat. 4. doświadczenia z woda na nic się zdadzą. 1. A napisałem że tak uważam? 2. jw. Mam 50g więc jakoś to podzielić planuje ( single hop) 3. ? to idea gotowania 5-10 min jest zła? 4. please elaborate Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 50 gramów i 5% a-k da znikomy aromat, Trza dać z 200g. nie jest zła, ale sa lepsze, chmielenie podczas chłodzenia lub na zimno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 Gotowanie ma też inne cele jak nadanie piwu goryczki i smaku oraz aromatu chmielowego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted August 25, 2014 Author Share Posted August 25, 2014 50 gramów i 5% a-k da znikomy aromat, Trza dać z 200g. nie jest zła, ale sa lepsze, chmielenie podczas chłodzenia lub na zimno Zgadzam sie ale planuje ok 10 l więc może styknie chociaż dobrego nigdy za wiele, co do chmielenia na zimno jak chmiele tak IPY wszelakie to zanika aromat stosunkowo szybko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 A czy Maluch to to samo co Mercedes? Nie, tak samo czysta woda to nie to samo co piwna brzeczka. Chociażby pH zupełnie inne. 50 gramów i 5% a-k da znikomy aromat, 50 g to jest takie minimum minimum, w przypadku wyrazistych chmieli (oczywiście na 10 L). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted August 25, 2014 Author Share Posted August 25, 2014 A czy Maluch to to samo co Mercedes? Bodajże oba to samochody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 Ta, a woda i piwo mają taki sam stan ( ciekły) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 Kwas solny też jest cieczą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MichalW Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 (edited) Kwas solny też jest cieczą A (podobno) piwa koncernowe są piwami Edited August 25, 2014 by MichalW micheal_paku 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenris Posted August 25, 2014 Author Share Posted August 25, 2014 dobre bo zbaczamy z tematu mam wrażenie , nic spróbuję jutro z tą goryczą 10 i 50 min zobaczę co mi wyjdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 Gotowałem kiedyś chmiel do puszki 'mistrz śladek', poznałem zapach chmielu (piwo było dobre). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 Zrobiłem dzisiaj taki eksperyment tzn zagotowałem przez 8 min w szklance wody dosłownie 2 granulki chmielu i po lekkim przestudzeniu okazało się że "wywar" daje fest kapustą i jest gorzki jak nie wiem. Zdarzyło mi się zaparzać herbatkę chmielową i aromat był normalny, chmielowy. Co do goryczki to 2 szyszki niezbyt świeżego lubelskiego na 250ml to już konkretna goryczka (wrzucone go wrzątku, bez gotowania). Może masz stary chmiel i daje kwasem izowalerianowym (ser, pot, itp.)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted August 25, 2014 Share Posted August 25, 2014 (edited) robiłem warki w jednej cały chmiel poszedł na 50g Palisade 8,5% AK 20' oraz w innej ( mocniejszej ) warce 50g Tomahawk 12.6% AK 20' 10g Lubelskiego 4.2% AK 20' 10g Lubelskiego 4.2% AK 5' 30g Lubelskiego 4.2% AK flameout takie chmielenie nazywa się hop burst ( zwłaszcza w pierwszym przypadku ) - ważne jest to żeby nie rzucać łącznie dużo chmielu ( czyt wybierać możliwie wysoki ak ) bo rzucając 2kg chmielu do kotła 20l to nie jest dobry pomysł. ja osobiście z efektów nie jestem do końca zadowolony ( choć tą amerykańską pszenicą single hop Palisade ) większość znajomych uwielbia. nie wiem czy problem leży po stronie schematu chmielenia czy też jest zupełnie z innej strony, ale lekcja dla mnie wygląda tak, że cała następna seria będzie chmielona bardziej klasycznie 60',20-15-10',5-0' Edited August 25, 2014 by FurioSan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.