Skocz do zawartości
Fenris

Gotowanie chmielu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Takie pytanko o ile mi wiadomo gotowanie chmielu przez mniej więcej godzinę odpowiada za goryczkę tak? a 5-10 min za aromat?

 

Zrobiłem dzisiaj taki eksperyment tzn zagotowałem przez 8 min w szklance wody dosłownie 2 granulki chmielu i po lekkim przestudzeniu okazało się że "wywar" daje fest kapustą i jest gorzki jak nie wiem. Nie powinno być odwrotnie tzn pachnieć chmielem a gorycz raczej znikoma?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Prawdę mówiąc mam podobne przemyślenia. Fenris wyartykułował jedynie, to co mi się gdzieś tam w głowie bezkształtnie kołatało...

 

Gdy gotuję podpiwek, mimo że gotowanie "kawy" trwa 10min, to podpiwek ma sporą goryczkę... Co przy tym czasie teoretycznie powinno wpływać głównie na aromat, a na na goryczkę raczej minimalnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powinno być odwrotnie czyli jak? Pachnieć chmielem i smakować jak kapucha? Między wodą a brzeczką jest kilka zasadniczych różnic, od zawartości cukrów poprzez białka, kończywszy na innym ph. Pewnie jeszcze wiele innych różnic bardziej doświadczeni wskażą. Te różnice powinny podważyć sam eksperyment pod kątem użytego środowiska dla chmielu, czas ma też inne znaczenie niż tylko nadawanie goryczki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Izomeryzacja alfakwasów zachodzi cały czas, a nie dopiero w 60 minucie. Gotujesz w wodzie, a nie w bardzo słodkiej brzeczce, więc nie ma co kontrować goryczy. Jeśli dobrze kojarzę im wyższy ekstrakt tym niższa wydajność izomeryzacji więc możliwe (ale niech tu się wypowie ktoś mądrzejszy), że w czystej wodzie zachodzi efektywniej niż w brzeczce. Gorycz może pochodzić nie tylko ze zizomeryzowanych alfakwasów. 2 granulki chmielu na 0,3l to i tak będzie dosyć duża ilość chmielu. Goryczka mogła całkowicie przykryć aromat.

A co do kapusty to nie mam pojęcia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No też nie wiem dlatego rzuciłem to na forum, ale przypuszczam że może nie ma co w płynie zatrzymać aromatu? tylko wyparowuje on bo nie ma ww białek etc. Wynika więc z tego że (imo) nadanie goryczy wodzie nie wymaga gotowania tak długiego bo raczej po godzinie nie było by jej więcej. Ale osobiście bardziej mnie ten aromat interesuje (no nie widzę jak goryczką mogła go przykryć trochę inne zmysły) Jak ktoś ma na zbyciu 2 granulki to może przeprowadzić taki test i dać znać jak z zapachami itd. Jeśli to ma znaczenie to chmiel ok 5% alfa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wykresik Jeej jak w szkole ;) nie no poważnie to tak teoria taka jest odnośnie goryczy muszę sprawdzić gotując tą wodę jeszcze raz 50min po 10 odebrać ze 20ml i potem porównać ale nadal mnie aromat interesuje/niepokoi , bo chciałem tym chmielem kolejne piwo aromatyzować i nie koniecznie mi o kapuche chodzi (chociaż warzywo szlachetne nieprzeciętnie :P )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proponuję spróbować wrzucić chmiel do szklanki z wrzątkiem, i od razu włożyć szklankę do zimnej wody w celu ostudzenia. Powinno pomóc. A tak swoją drogą, co to za chmiel?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. dlaczego uważasz, że kilkusetletnie doświadczenie praktyczne piwowarów jest błędne?

2. jaki to chmiel i ile chcesz go dodać

3. poczytaj na forum jakich metod użyć aby uzyskać dobry aromat.

4. doświadczenia z woda na nic się zdadzą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. dlaczego uważasz, że kilkusetletnie doświadczenie praktyczne piwowarów jest błędne?

 

2. jaki to chmiel i ile chcesz go dodać

 

3. poczytaj na forum jakich metod użyć aby uzyskać dobry aromat.

 

4. doświadczenia z woda na nic się zdadzą.

 

1. A napisałem że tak uważam?

2. jw. Mam 50g więc jakoś to podzielić planuje ( single hop)

3. ? to idea gotowania 5-10 min jest zła?

4. please elaborate

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

50 gramów i 5% a-k da znikomy aromat, Trza dać z 200g.

nie jest zła, ale sa lepsze, chmielenie podczas chłodzenia lub na zimno.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie ma też inne cele jak nadanie piwu goryczki i smaku oraz aromatu chmielowego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

50 gramów i 5% a-k da znikomy aromat, Trza dać z 200g.

 

nie jest zła, ale sa lepsze, chmielenie podczas chłodzenia lub na zimno

 

Zgadzam sie ale planuje ok 10 l więc może styknie chociaż dobrego nigdy za wiele, co do chmielenia na zimno jak chmiele tak IPY wszelakie to zanika aromat stosunkowo szybko

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A czy Maluch to to samo co Mercedes? Nie, tak samo czysta woda to nie to samo co piwna brzeczka. Chociażby pH zupełnie inne.

50 gramów i 5% a-k da znikomy aromat,

50 g to jest takie minimum minimum, w przypadku wyrazistych chmieli (oczywiście na 10 L).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kwas solny też jest cieczą :P

A (podobno) piwa koncernowe są piwami ;)

Edytowane przez MichalW

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dobre bo zbaczamy z tematu mam wrażenie :cool: , nic spróbuję jutro z tą goryczą 10 i 50 min zobaczę co mi wyjdzie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem dzisiaj taki eksperyment tzn zagotowałem przez 8 min w szklance wody dosłownie 2 granulki chmielu i po lekkim przestudzeniu okazało się że "wywar" daje fest kapustą i jest gorzki jak nie wiem.

 

Zdarzyło mi się zaparzać herbatkę chmielową i aromat był normalny, chmielowy.

Co do goryczki to 2 szyszki niezbyt świeżego lubelskiego na 250ml to już konkretna goryczka (wrzucone go wrzątku, bez gotowania).

 

Może masz stary chmiel i daje kwasem izowalerianowym (ser, pot, itp.)?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

robiłem warki w jednej cały chmiel poszedł na 50g Palisade 8,5% AK 20' oraz w innej ( mocniejszej ) warce

50g Tomahawk 12.6% AK 20'

10g Lubelskiego 4.2% AK 20'

10g Lubelskiego 4.2% AK 5'

30g Lubelskiego 4.2% AK flameout

 

takie chmielenie nazywa się hop burst ( zwłaszcza w pierwszym przypadku ) - ważne jest to żeby nie rzucać łącznie dużo chmielu ( czyt wybierać możliwie wysoki ak ) bo rzucając 2kg chmielu do kotła 20l to nie jest dobry pomysł.

 

ja osobiście z efektów nie jestem do końca zadowolony ( choć tą amerykańską pszenicą single hop Palisade ) większość znajomych uwielbia.

nie wiem czy problem leży po stronie schematu chmielenia czy też jest zupełnie z innej strony, ale lekcja dla mnie wygląda tak, że cała następna seria będzie chmielona bardziej klasycznie 60',20-15-10',5-0'

Edytowane przez FurioSan

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×