leon 1 1 Items Posted August 23, 2014 (edited) Witam, Chciałbym tutaj stworzyć swój "dziennik piwowara", przy okazji chciałbym wszystkich przywitać Co do mojego warzenia to...Do tej pory dość intensywnie działałem z winem, a piwo to tylko z brewkitów. Na szczęście w końcu nadszedł czas na zacieranie ze słodów 1# warka - Coopers Pilsener2# brewkit + ekstrakty słodowe + chmiel Fuggles - "Caledonian Brown Ale" - z tego piwa zarówno ja, jak i osoby je pijące były naprawdę zadowolone. I Sezon warzelniczy 2014/15 3# Pale Ale - zestaw z Browamatora 4# Christmas Red Ale - Piwo Świąteczne 5# Irish Red Ale 6# Coffee Stout "Dark Horse" 7# Grodziskie 8# Czekoladowe v1 9# Czekoladowe v2 10# Rye IPA 11# Belgian Pale Ale 12# Świąteczne v2 13# Standard American Lager (v.lemon) 14# Smoked Whisky Oatmeal Stout Barrel Aged 15# American Pale Ale Single Hop Equinox (1.m-ce w II Lubuskim KPD w Witnicy 2015) 16# Golden/Summer Ale II Sezon 2015/16 17# Black IPA (Cascadian Dark Ale) 18# Smoked Caramel Wheat z czarnym bzem 19# Belgian Pale Ale v2 20# Polish India Pale Ale 21# American India Pale Ale 22# Rauch Dunkelweizen (Ciemne Pszeniczne Wędzone/Dymione) 23# Munich Helles 24# English Special Bitter (FM12) - Projekt "Dżordż" 25# English Special Bitter (FM10) - Projekt "Dżordż" 26# Marcowe 27# Standard American Lager v.2 Cytryna & Limonka 28# Imperial Stout "IS Iosif Stalin" 29# Light Stout 30# English Pale Ale z dodatkiem "CanALE" 31# Brett APA "Wild West" 32# American Wheat 33# Hoppy Pils 34# Bohemian Pilsner 35# SH Falconer's Flight Brown IPA "F16" (3.m-ce w V WKPD na IV Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 wiosna) 36# Koźlak 37# Black Summer Ale 38# ESB "Law & Justice" III Sezon 2016/17 39# Witbier 40# Tea American Pale Ale 41# Pepper Chilli Ale 42# American Wheat 43# American Pale Ale Single Hop Sorachi Ace - warsztaty piwowarskie w Mirosławcu 44# Standard American Lager wersja z limonką i cytryną - warsztaty piwowarskie w Mirosławcu _________________________________________________________ 3# warka - 18/08/2014BA Pale Ale 11°BLG - słody ześrutowane - zestaw na 20L- słód pale ale Weyermann® 3,8 kg,- słód Carahell® 0,2 kg,- chmiel East kent Goldings (UK) 30 g (granulat),- chmiel Fuggles (UK) 30 g (granulat),- drożdże Safale S-04 11,5 gZacieranieWsypałem do 13 l wody słód pale ale oraz Carahell® i trzymałem w 67-68 C aż do negatywnej dla skrobi próby jodowej (ok. 60 minut).Potem wygrzew do 76 stopni C.BLG 16 w 75 stopniach C, czyli ~21,7 BLGWysładzanie:wysładzanie zakończyłem gdy wysłodziny osiągneły 2BLG - teraz tak sądze, że trochę za wcześnie ponieważ brzeczka była ciepła i trzeba było skorygować BLG.Wyszło 15L brzeczki, pomiar BLG 11 w 70stopniach CSkorygowałem poziom wody do 20L przez dodanie 5l wody.BLG 7 - temp 50stopni CChmielenieGotowałem brzeczkę przez ok. 65min- 20g EKG w '5- 20g Fuggles '45- 10g Fuggles '55Po schłodzeniu brzeczki do 30 w wannie wyszło 16L /BLG 12Fermentacja:Drożdże rehydrowałem przez 40min.Fermentacja burzliwa ruszyła dosyć szybko po kilku godzinach.Fermentacje staram się utrzymać w temp. 19-21 C przez 7 dni, tak jak podaje instrukcja BA. Potem cicha.W 1dzień temp 26 stopni, przez kolejne 19-23. Ciężko taką temp utrzymać w domu, tak więc w ciągu dnia fermentator rozgościł się na balkonie.Na dzień dzisiejszy jeszcze spokojnie systematycznie dosyć często bulka Jeżeli macie uwagi lub gdzieś popełniłem błąd proszę o zwrócenie uwagi bądź radę na przyszłość od bardziej doświadczonych piwowarów, jako że jest to moja pierwsza warka z zacieraniem.PozdrawiamRozlew dnia: 2/09/2014Dodano 74g cukru na 15L piwa Edited February 25, 2017 by leon Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted December 31, 2014 (edited) 4# WarkaChristmas Red Ale "Santa Claus" - Piwo ŚwiątecznePiwo zajęło 9 miejsce w swojej kategorii w "IV Mikołajkowym Konkursie Piw Domowych" w Krakowie.Goryczka: 46 IBUKolor: 33 EBCEkstrakt 18 BLG, 7,7 % alkohol obj.nagazowanie: 2,5 v/vdata warzenia: 30.09.2014rdata rozlewu: 25.10.2014rDo produkcji użyto:Woda, Słody:- Pale Ale - 3kg- Monachijski - 0,8kg,- Red X - 0,5 kg,- Victory Malt "Biscuit" - 0,4kg,- Czekoladowy 1200EBC - 0.25kg,Chmiele:- Mandarina Bavaria 30g ,- Mosaic 15gPrzyprawy i dodatki:- Cynamon,- Goździki,- Gałka Muszkatołowa,- Imbir,- Kolendra,- Pieprz, - dzika róża (rosa rugosa, rosa canina)- Miód pitny Czwórniak Chmielniak - chmielony chmielem Fuggles (Manufaktura A.Leonczyk - produkcja własna),Drożdże:White Labs European Ale & gęstwa Safale US-04________________Zacieranie:dodano 15,15 l wody w temp 72C- 60' w 68C- wygrzew 3' w 75CFiltracja:- 10l o temp 75CGotowanie 60min:- Mosaic 60' - 15g- Mandarina Bavaria 30' - 15g- Mandarina Bavaria 10' - 15g- Przyprawy na ostatnie 5-10'Fermentacja:- 12 dni burzliwa w 21C- 13 dni cicha + goździki i kolendraRozlew:- 92 g cukru /15l piwa- butelkowane z jedną miarka (0,75l) ksylitolu. Edited March 9, 2015 by leon Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted January 27, 2015 (edited) #6 COFFEE STOUT "DARK HORSE" - 28 litrów 5,4% alkohol obj., ekstrakt: 15,2 (OG 1,062). data warzenia: 25.11.2014r data rozlewu: 20.12.2014r Nagazowanie 1.9 v/v Słody: - Pale Ale (Strzegom) - 4,6kg, - Pszeniczny (BestMaltz) - 0,6kg, - Karmelowy 30 (Strzegom) - 0,3kg, - Jęczmień palony (Castlemalting) - 0,2kg, - Chocolate Pale Ale (Fawcett Maltsers) - 0,4kg, - Rye Crystal - Żytni Karmelowy (Fawcett Maltsers) - 0,2kg, - Wiedeński (BestMaltz) - 0,15kg, Chmiele: - Sybilla (granulat) - 45g - Iunga (granulat) - 25g Dodatki: - Płatki owsiane - 0,2kg, - Traditional Maltese Coffee - oryginalna tradycyjna kawa maltańska (Arabica i Robusta, dodatkowo palona cykoria, goździki, anyż oraz skórka mandarynki), - kawa espresso Tchibo Caffissimo (kapsułki Espresso Elegant 100% Arabica, Espresso Kraftig 70% Arabica i Robusta), Drożdże: - US-05. Zacieranie: - dodano 20l wody (36,6C) - 10' w 35C - 52C 10' - 68,9C 20' - 72C 45' - wygrzew 75,6C 2' Filtracja/wysładzanie: - 17,2 l wody w 75,6C Gotowanie & chmielenie 65': - Sybilla 25g - 60' - Iunga 25g - 60' - Sybilla 20g - 10' - kawa na ostatnie 10' Fermentacja: - burzliwa 10dni w 21C - cicha 16dni w 22C na cicha fermentację dodałem 400g Kawy Maltańskiej (zaparzonej, ok 500ml) Refermentacja: - cukier 150g /28l P.S. następnym razem użyć lepszej jakości, bardziej szlachetną odmianę kawy. Edited January 29, 2015 by leon Quote Share this post Link to post Share on other sites
HomoChemicus 2 1 Items Posted January 28, 2015 Sam drukowałeś etykiety? Jeżeli tak, to na jakim papierze? Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted January 29, 2015 (edited) Sam drukowałeś etykiety? Jeżeli tak, to na jakim papierze? tak sam. Drukarka HP 2540. Papier zwykły biurowy + klej biurowy Edited January 29, 2015 by leon Quote Share this post Link to post Share on other sites
kordas 106 Posted February 14, 2015 P.S. następnym razem użyć lepszej jakości, bardziej szlachetną odmianę kawy. Polecam użyć świeżo palonej kawy, akurat w Szczecinie mamy palarnię z dwoma punktami sprzedaży, więc można kupić kawę paloną nawet dzień wcześniej. Ostatnio także popełniłem piwo kawowe i przy użyciu 200g świeżo palonej kawy na cichej otrzymałem 25L piwa z wyraźnym smakiem i trochę mniej wyraźnym aromatem kawy. Wcześniej robiłem jedno piwo z kawą - kupną, mieloną, którą dodałem pod koniec gotowania i efekt był zdecydowanie gorszy. Jakbyś miał nie po drodze do palarni, albo godziny otwarcia były nieodpowiednie to daj znak. Mam do nich blisko, w razie czego mogę Ci kupić i później się jakoś z odbiorem byśmy umówili. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted February 15, 2015 Jakbyś miał nie po drodze do palarni, albo godziny otwarcia były nieodpowiednie to daj znak. Mam do nich blisko, w razie czego mogę Ci kupić i później się jakoś z odbiorem byśmy umówili. dzięki z pewnością skorzystam z Twojej rady odezwę się jak będe miał zamiar robić kolejną wersje CS, a robić będę na pewno bo to całe już prawie się rozeszło Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted February 20, 2015 (edited) #7 Warka - Grodziskie 21,5litra Alkohol obj. 2,6 %, Ekstrakt 7,5BLG data warzenia: 12/12/2014 data rozlewu: 7/01/2015 nagazowanie: 2,5v/v Słody: Pszeniczny wędzony dębem Weyermann - 3kg (100%) Chmiel: Sybilla szyszka - 30g - filtracja/wysładzanie Iunga granulat - 60' 20g Iunga granuat - 10' 10g Lomik granulat - 30g Drożdże: FM51 Grodzie Dębowe - starter z mini-brzeczki 8BLG ZACIERANIE (3,7:1) 65°C - 40' 72°C - 40' Mash out 75°C - 2' WYSŁADZANIE/FILTRACJA Chmiel Sybilla szyszka 30g na złoże filtracyjne. Wysładzanie do uzyskania ok 28L brzeczki GOTOWANIE 70' Iunga 60' 20g Iunga 10' 10g Lomik 0' 30g FERMENTACJA Burzliwa 8dni w temp 21-22°C Cicha (17dni) 7dni w temp 21-22°C, kolejne 10dni w temp 18°C, w 11dniu cichej dodano 8g żelatyny spożywczej w celu lepszego wyklarowania Refermentacja 149g cukru/21,5L Edited February 20, 2015 by leon Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted July 25, 2015 (edited) #10 RYE IPA Żytnia IPA- 23 litry 4,6% alkohol obj., ekstrakt: 12data warzenia: 12.02.2015rdata rozlewu: 23.02.2015rNagazowanie 2.5 v/vSłody:- Pale Ale (Strzegom) - 2,5kg,- Żytni (Fawcett) - 0,5kg,- Wiedeński (BestMaltz) - 0,45kg,- Żytni karmelowy (Fawcett Maltsers) - 0,34kg,- Rye Crystal - Żytni Karmelowy (Fawcett Maltsers) - 0,2kg,- Czekoladowy jasny 400 (Strzegom) - 0,02kg,Chmiele:- Centennial (granulat) 40g - 60'- Kohatu (granulat) 30g - 30' - Ahtanum (granulat) 30g - 10' - Mosaic (granulat) 13g - 0' - Mosaic (2013 szyszka) 100g - 7dni na zimno Dodatki:- Płatki żytnie (BestMaltz) - 1,2kg,Drożdże:- US-05.Zacieranie:- dodano 17,40l wody (37,5C) - 30' w 36C- 47C 30'- 66C 40'- 72C 30'- wygrzew 78C 5'Filtracja/wysładzanie:- 13 l wody w 78CGotowanie & chmielenie 70':- Centennial (granulat) 40g - 60'- Kohatu (granulat) 30g - 30' - Ahtanum (granulat) 30g - 10' - Mosaic (granulat) 13g - 0' - Mosaic (2013 szyszka) 100g - 7dni na zimno Fermentacja:- burzliwa 9dni w 20C- cicha 9dni w 20C Edited July 26, 2015 by leon Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted July 26, 2015 (edited) #11 BELGIAN PALE ALE- 20L 5,6% alkohol obj., ekstrakt: 12,33 BLGdata warzenia: 15.02.2015rdata rozlewu: 07.03.2015rSłody:- Pale Ale (Castle Malting) - 1,5kg,- Pilzneński 6R (Castle Malting) - 1kg,- Munich light (Castle Malting) - 1kg,- Abbey (Castle Malting) - 0,4kg,- Carabelge (Weyermann) - 0,3kg,Chmiele:- Saaz (granulat)- Styrian Goldings Dodatki:- Mech irlandzki 5gDrożdże:- BELGIAN ALE Mangrove Jack #M27Zacieranie:- dodano 12,60l wody (70C) - 20' w 64C- 72C 45'- wygrzew 78C 5'Filtracja/wysładzanie:- 15 l wody w 78CGotowanie & chmielenie 70':- Styrian Goldings (granulat) 30g - 60'- Saaz (granulat) 30g - 15' - Styrian Goldings (granulat) 10g - 15' - Mech irlandzi 5g- 15' Fermentacja:- burzliwa 9dni w 20C- cicha 11dni w 20C Edited July 26, 2015 by leon Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted July 26, 2015 (edited) #13 Standard American Lager - 24 litry 4,5% alkohol obj., ekstrakt: 12.3 BLGdata warzenia: 24.03.2015rdata rozlewu: 31.05.2015rSłody:- Pale Ale (Strzegom) - 1kg,- Pilzneński (Strzegom) - 2kg,Chmiele:- Perle PL (granulat) 13g- Hersbrucker (granulat) 10g Dodatki:- Kaszka kukurydziana (skleikowana) - 1,2kg - skórka cytryny - z ok. 2,5 cyrtynDrożdże:- S-23.Zacieranie:- dodano 14,70l wody (53C) - 30' w 50C- 64,4C 45'- wygrzew 75C 2'Filtracja/wysładzanie:- 19 l wody w 78CGotowanie & chmielenie 70':- Perle PL (granulat) 13g - 60'- Hersbrucker (granulat) 10g - 0' Fermentacja:- burzliwa 18 dni w 12-10C- cicha 29 dni w 10-8C - lagerowanie 20 dni 2C - refermentacja 173g/21L w 10C Edited July 26, 2015 by leon Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted October 2, 2015 (edited) #15 American Pale Ale Single Hop Equinox- 21L 5,4% alkohol obj., ekstrakt: 13,73 BLGdata warzenia: 21.04.2015rdata rozlewu: 10.05.2015rSłody:- Pale Ale (Strzegom) - 1kg,- Pilzneński (Strzegom) - 3kg, - Carabelge 0,3kg, - Pszeniczny 0,2kg,Chmiele:- Equinox (granulat) 90g, Drożdże:- S-04.Zacieranie:- 55C - 5'- 64C - 25' - 72C - 25'- wygrzew 78C 2'Gotowanie & chmielenie 70':- Equinox 10g - 60'- Equinox 10g - 30' - Equinox 10g - 15' - Equinox 20g - 0' - Equinox 40g - na zimno Fermentacja:- burzliwa 10 dni w 19-20C- cicha 9 dni w 19-20C Piwo zajęło I miejsce w II Lubuskim Konkursie Piw Domowych w Witnicy 2015 filmik z degustacji przeprowadzonej przez Birofile - o piwie Edited April 19, 2016 by leon Quote Share this post Link to post Share on other sites
PawelH 115 1 Items Posted October 2, 2015 Piwo zajęło I miejsce w Konkursie Piw Domowych w Witnicy 2015 Gratuluje! Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted October 2, 2015 Piwo zajęło I miejsce w Konkursie Piw Domowych w Witnicy 2015 Gratuluje! dziękuje Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted October 2, 2015 #17 Black IPA (Cascadian Dark Ale)- 25L 6,5% alkohol obj., ekstrakt: 17,4 BLGdata warzenia: 06.06.2015rdata rozlewu: 25.06.2015rSłody:- Pale Ale (Strzegom) - 5kg,- Pilzneński (Strzegom) - 0,3kg, - Carafa III Special 0,5kg, - Monachijski I 0,5kg, - Crystal 160 Fawcett 0,23kg, - Pszeniczny 0,2kg.Chmiele (granulat):- Columbus 6g, - Simcoe 17g, - Warrior 14g, - Amarillo 46g, - Cascade 49g, Drożdże:- US West Coast Yeast Mangrove Jack's #M44.Zacieranie: - 67C - 60'- wygrzew 77C 2'Gotowanie & chmielenie 90':- Columbus 6g - brzeczka przednia- Simcoe 3g - brzeczka przednia - Simcoe 14g - 60' - Warrior 14g - 60' - Amarillo 11g - 30' - Cascade 14g - 15' - Cascade 14g - 2' - Cascade 21g - 0' - Amarillo 35g - na zimno Fermentacja:- burzliwa 10 dni w 19-20C- cicha 10 dni w 19-20C Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted April 22, 2016 15.10.2015r. #26. Marcowe Goldpils Vienna - 40% Pilzneński - 39% Monachijski I - 5,6% Caramel Pils - 4,3% Caramunich III - 4,3% Melanoidynowy - 4,3% Pszeniczny - 2,4% Zacieranie 67* - 75'72* - 20'76* - 5' Chmielenie: Chmiel Hallertauer Mittelfrueh, granulat, 42,5g - 60'Chmiel Saaz, granulat, 21g - 0'Dodatki:Mech Irlandzki, 10g, - 10'Receptura na 20L 14BLGDrożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager w temp. 10 stopni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted April 23, 2016 (edited) 30.10.2015r. #28. Imperial Stout "IS Iosif Stalin" Pilzneński - 76,8% Crystal 160 - 5% Chocolate Fawcett - 3,8% Palone ziarno jęczmienia CM - 3,1% Carafa Special II - 2,8% Płatki żytnie - 2,6% Płatki pszenne - 2,6% Monachijski Typ I - 2,2% Carafa Special III - 1,1% Zacieranie 66* - 60'76* - 10' Chmielenie: Chmiel Magnum, granulat, 25g - 60'Chmiel Warrior, granulat, 15g - 60' Chmiel Warrior, granulat, 15g - 30' Chmiel Centennial, granulat, 16g - 14' Chmiel Centennial, granulat, 16g - 5'Receptura na 20L; 22,1BLGDrożdże FM 52 Amerykański sen (gęstwa) w temp. 17 stopni. Na cichą piwo rozlane do dwóch fermentorów po 10L, do jednego z nich dodane płatki z dębu francuskiego, średnio przypalane. Edited April 23, 2016 by leon Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted April 23, 2016 30.10.2015r. #29. Light Stout Wysłodziny po warce 28# Imperial Stout "IS Iosif Stalin" Chmielenie: Chmiel Brewers Gold, granulat, 26g - 60'Chmiel Fuggles, granulat, 5g - 10' Receptura na 18L; 7,6BLGDrożdże FM 13 Irlandzkie Ciemności (gęstwa) w temp. 17 stopni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted April 23, 2016 (edited) 03.12.2015r. #30. English Pale Ale z magicznym dodatkiem Can..."CanALE" Pilzneński - 88,6% Carabelge - 7,1% Pszeniczny - 4,3% Zacieranie 55* - 5'64* - 25' 72* - 25' 78* - 2' Chmielenie: Chmiel Magnum, granulat, 20g - 60' Dodatki: ok 100g na 10' ok 50g na cichą 3dniReceptura na 21L; 13,7BLGDrożdże S-04 w temp. 17 stopni. Edited April 23, 2016 by leon Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted September 14, 2016 27.01.2016r. #32. American Wheat Pilzneński - 47,6% Pszeniczny - 52,4% Zacieranie 68* - 60' 78* - 10' Chmielenie, granulat : Magnum, 10g - 60' Cascade, 20g - 15' Mosaic, 30g - 0' Mosaic, 20g - whirlpool 30' Amarillo, 8g - whirlpool 30' Mosaic, 30g - na zimno 3dni Mosaic, 5g - przed butelkowaniem Receptura (BeerSmith) na 22L; 11BLGDrożdże US-05 w temp. 17-18 stopni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted September 14, 2016 (edited) 03.02.2016r. #33. Hoppy Pils Pilzneński - 90,4% Caramel Pils - 3,8% GoldPils Vienna - 3,8% zakwaszający - 1.9% Zacieranie 36* - 20' 55* - 10' 63* - 30' 72* - 20' 72* - 10' dekokcja odwrotna 100* - 10' dekokt 75* - 5' Chmielenie, granulat : Magnum, 10g - 60' Centennial, 8g - 60' Ahtnaum, 20g - 30' Cascade, 20g - 30' El Dorado, 30g -1' El Dorado, 20g - whirlpool 20' Zythos, 10g - whirlpool 20' El Dorado, 50g - na zimno 3dni Zythos, 20g - na zimno 2dni Ahtanum, 20g, na zimno 2dni Receptura (BeerSmith) na 20L; 12BLGDrożdże S-23 Edited September 14, 2016 by leon Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted September 14, 2016 (edited) 10.02.2016r. #34. Bohemian Pilsner Pilzneński - 85,4% Caramel Pils - 9,8% Monachijski II - 2,9% zakwaszający - 1.8% Zacieranie 43* - 2' 53* - 15' 63* - 10' 63* - 10' dekokcja odwrotna 73* - 10' dekokt 100* -10' dekokt 73* - 40' 75* - 5' Chmielenie, granulat : Magnum, 22g - 80' Saaz, 20g - 30' Saaz, 20g -1' Lubelski, 10g - 1' Receptura (BeerSmith) na 20L; 13,6BLGDrożdże W-34/70 Edited September 14, 2016 by leon Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted September 14, 2016 (edited) 14.02.2016r. #35. Brown IPA SH Falconer's Flight Pale Ale - 63,5% Pilzneński - 18,1% Brown - 5,4% Monachijski I - 4,2% Pszeniczny - 4,2% Crystal - 2,7% Czekoladowy ciemny 1200 - 1,8% Zacieranie 66* - 90' 76* - 5' Chmielenie, granulat : Falconer's Flight, 30g - 60' FWH Falconer's Flight, 10g - 60' Falconer's Flight, 20g - 20' Falconer's Flight, 30g - 0' Falconer's Flight, 30g - whirlpool 30' Falconer's Flight, 30g - na zimno 3dni Receptura (BeerSmith) na 21L; 14,6BLGDrożdże US-05 Receptura zajęła III miejsce w kat. Brown IPA w Warszawskim Konkursie Piw Domowych 2016 na Warszawskim Festiwalu Piwa edycja wiosenna Edited September 14, 2016 by leon Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted September 14, 2016 17.04.2016r. #36. Koźlak ( Bock ) Monachijski II - 38,9% Pilzneński - 34,8% GoldPils Vienna - 13,7% Caraamber - 4,7% Carabelge - 2,4% Carared - 2,4% Czekoladowy ciemny 1200 - 1,6% Melanoidynowy - 1,6% Zacieranie 54* - 10' 62* - 15' dekokt 72* - 30' dekokcja odwrotna dekokt 100* - 20' 72* - 15' 76* - 5' 76* - 5' Chmielenie, granulat : Magnum, 5g - 40' FWH Magnum, 7g - 100' Magnum, 2g - 45' Lubelski, 15g - 15' Hallertauer Mittelfrueh, 3g - 5' Lubelski, 2g - 5' Dodatki: Mech Irlandzki, 5g -15' Receptura (BeerSmith) na 21L; 17,2BLGDrożdże W34/70 Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 1 1 Items Posted September 14, 2016 05.05.2016r. #38. ESB "Law & Justice" Pale Ale - 88,5% Caramunich III- 5,3% płatki pszenne - 4,4% Crystal - 1,8% Zacieranie 64* - 90' 76* - 5' Chmielenie, granulat : Admiral, 15g - 60' FWH Challenger, 14,8g - 60' FWH Admiral, 15g - 12' Minstrel, 20g - 0' East Kent Goldings, 13g - 20' whirlpool Minstrel, 10g - 20' whirlpool Dodatki: Mech Irlandzki, 10g - 15' Receptura (BeerSmith) na 24L; 13,3BLGDrożdże Wyeast 1968 London ESB Ale Quote Share this post Link to post Share on other sites