Skocz do zawartości
leon

Browar Świdwin est.2012

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Chciałbym tutaj stworzyć swój "dziennik piwowara", przy okazji chciałbym wszystkich przywitać ;)

 

Co do mojego warzenia to...
Do tej pory dość intensywnie działałem z winem, a piwo to tylko z brewkitów. Na szczęście w końcu nadszedł czas na zacieranie ze słodów :)

1# warka - Coopers Pilsener
2# brewkit + ekstrakty słodowe + chmiel Fuggles - "Caledonian Brown Ale" - z tego piwa zarówno ja, jak i osoby je pijące były naprawdę zadowolone.

 

I Sezon warzelniczy 2014/15

 

3# Pale Ale - zestaw z Browamatora

4# Christmas Red Ale - Piwo Świąteczne

5# Irish Red Ale

6# Coffee Stout "Dark Horse"

7# Grodziskie

8# Czekoladowe v1

9# Czekoladowe v2

10# Rye IPA

11# Belgian Pale Ale

12# Świąteczne v2

13# Standard American Lager (v.lemon)

14# Smoked Whisky Oatmeal Stout Barrel Aged

15# American Pale Ale Single Hop Equinox (1.m-ce w II Lubuskim KPD w Witnicy 2015)

16# Golden/Summer Ale

 

II Sezon 2015/16

 

17# Black IPA (Cascadian Dark Ale)

18# Smoked Caramel Wheat z czarnym bzem

19# Belgian Pale Ale v2

20# Polish India Pale Ale

21# American India Pale Ale

22# Rauch Dunkelweizen (Ciemne Pszeniczne Wędzone/Dymione)

23# Munich Helles

24# English Special Bitter (FM12) - Projekt "Dżordż"

25# English Special Bitter (FM10) - Projekt "Dżordż"

26# Marcowe

27# Standard American Lager v.2 Cytryna & Limonka

28# Imperial Stout "IS Iosif Stalin"

29# Light Stout

30# English Pale Ale z dodatkiem "CanALE"

31# Brett APA "Wild West"

32# American Wheat

33# Hoppy Pils

34# Bohemian Pilsner

35# SH Falconer's Flight Brown IPA "F16" (3.m-ce w V WKPD na IV Warszawskim Festiwalu Piwa 2016 wiosna)

36# Koźlak

37# Black Summer Ale

38# ESB "Law & Justice"

 

 

 

III Sezon 2016/17

 

39# Witbier

40# Tea American Pale Ale

41# Pepper Chilli Ale

42# American Wheat

43# American Pale Ale Single Hop Sorachi Ace - warsztaty piwowarskie w Mirosławcu

44# Standard American Lager wersja z limonką i cytryną - warsztaty piwowarskie w Mirosławcu

 

 

_________________________________________________________

 

3# warka - 18/08/2014
BA Pale Ale 11°BLG - słody ześrutowane - zestaw na 20L

- słód pale ale Weyermann® 3,8 kg,
- słód Carahell® 0,2 kg,
- chmiel East kent Goldings (UK) 30 g (granulat),
- chmiel Fuggles (UK) 30 g (granulat),
- drożdże Safale S-04 11,5 g

Zacieranie
Wsypałem do 13 l wody słód pale ale oraz Carahell® i trzymałem w 67-68 C aż do negatywnej dla skrobi próby jodowej (ok. 60 minut).
Potem wygrzew do 76 stopni C.
BLG 16 w 75 stopniach C, czyli ~21,7 BLG

Wysładzanie:
wysładzanie zakończyłem gdy wysłodziny osiągneły 2BLG - teraz tak sądze, że trochę za wcześnie ponieważ brzeczka była ciepła i trzeba było skorygować BLG.
Wyszło 15L brzeczki, pomiar BLG 11 w 70stopniach C
Skorygowałem poziom wody do 20L przez dodanie 5l wody.
BLG 7 - temp 50stopni C


Chmielenie
Gotowałem brzeczkę przez ok. 65min
- 20g EKG w '5
- 20g Fuggles '45
- 10g Fuggles '55

Po schłodzeniu brzeczki do 30 w wannie wyszło 16L /BLG 12

Fermentacja:
Drożdże rehydrowałem przez 40min.
Fermentacja burzliwa ruszyła dosyć szybko po kilku godzinach.

Fermentacje staram się utrzymać w temp. 19-21 C przez 7 dni, tak jak podaje instrukcja BA. Potem cicha.
W 1dzień temp 26 stopni, przez kolejne 19-23. Ciężko taką temp utrzymać w domu, tak więc w ciągu dnia fermentator rozgościł się na balkonie.
Na dzień dzisiejszy jeszcze spokojnie systematycznie dosyć często bulka :)

Jeżeli macie uwagi lub gdzieś popełniłem błąd proszę o zwrócenie uwagi bądź radę na przyszłość od bardziej doświadczonych piwowarów, jako że jest to moja pierwsza warka z zacieraniem.

Pozdrawiam


Rozlew dnia: 2/09/2014
Dodano 74g cukru na 15L piwa
aeab52a3b743df7e.jpg

Edytowane przez leon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

4# Warka

Christmas Red Ale "Santa Claus" - Piwo Świąteczne

Piwo zajęło 9 miejsce w swojej kategorii w "IV Mikołajkowym Konkursie Piw Domowych" w Krakowie.

Goryczka: 46 IBU
Kolor: 33 EBC
Ekstrakt 18 BLG, 7,7 % alkohol obj.
nagazowanie: 2,5 v/v
data warzenia: 30.09.2014r
data rozlewu: 25.10.2014r

Do produkcji użyto:
Woda, Słody:
- Pale Ale - 3kg
- Monachijski - 0,8kg,
- Red X - 0,5 kg,
- Victory Malt "Biscuit" - 0,4kg,
- Czekoladowy 1200EBC - 0.25kg,

Chmiele:
- Mandarina Bavaria 30g ,
- Mosaic 15g

Przyprawy i dodatki:
- Cynamon,
- Goździki,
- Gałka Muszkatołowa,
- Imbir,
- Kolendra,
- Pieprz,

- dzika róża (rosa rugosa, rosa canina)
- Miód pitny Czwórniak Chmielniak - chmielony chmielem Fuggles (Manufaktura A.Leonczyk - produkcja własna),

Drożdże:
White Labs European Ale & gęstwa Safale US-04
________________


Zacieranie:
dodano 15,15 l wody w temp 72C
- 60' w 68C
- wygrzew 3' w 75C

Filtracja:
- 10l o temp 75C

Gotowanie 60min:
- Mosaic 60' - 15g
- Mandarina Bavaria 30' - 15g
- Mandarina Bavaria 10' - 15g
- Przyprawy na ostatnie 5-10'

Fermentacja:
- 12 dni burzliwa w 21C
- 13 dni cicha + goździki i kolendra

Rozlew:
- 92 g cukru /15l piwa
- butelkowane z jedną miarka (0,75l) ksylitolu.



7ede61a08017f16emed.jpg4b5aa0007a446bc2med.png

Edytowane przez leon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#6 COFFEE STOUT "DARK HORSE" - 28 litrów

 

5,4% alkohol obj., ekstrakt: 15,2 (OG 1,062).

 

data warzenia: 25.11.2014r

data rozlewu: 20.12.2014r

Nagazowanie 1.9 v/v

 

Słody:

- Pale Ale (Strzegom) - 4,6kg,

- Pszeniczny (BestMaltz) - 0,6kg,

- Karmelowy 30 (Strzegom) - 0,3kg,

- Jęczmień palony (Castlemalting) - 0,2kg,

- Chocolate Pale Ale (Fawcett Maltsers) - 0,4kg,

- Rye Crystal - Żytni Karmelowy (Fawcett Maltsers) - 0,2kg,

- Wiedeński (BestMaltz) - 0,15kg,

Chmiele:

- Sybilla (granulat) - 45g

- Iunga (granulat) - 25g

Dodatki:

- Płatki owsiane - 0,2kg,

- Traditional Maltese Coffee - oryginalna tradycyjna kawa maltańska (Arabica i Robusta, dodatkowo palona cykoria, goździki, anyż oraz skórka mandarynki),

- kawa espresso Tchibo Caffissimo (kapsułki Espresso Elegant 100% Arabica, Espresso Kraftig 70% Arabica i Robusta),

Drożdże:

- US-05.

 

 

Zacieranie:

- dodano 20l wody (36,6C) - 10' w 35C

- 52C 10'

- 68,9C 20'

- 72C 45'

- wygrzew 75,6C 2'

 

Filtracja/wysładzanie:

- 17,2 l wody w 75,6C

 

Gotowanie & chmielenie 65':

- Sybilla 25g - 60'

- Iunga 25g - 60'

- Sybilla 20g - 10'

 

- kawa na ostatnie 10'

 

Fermentacja:

- burzliwa 10dni w 21C

- cicha 16dni w 22C

 

na cicha fermentację dodałem 400g Kawy Maltańskiej (zaparzonej, ok 500ml)

 

Refermentacja:

- cukier 150g /28l

 

 

P.S. następnym razem użyć lepszej jakości, bardziej szlachetną odmianę kawy.

 

post-3522-0-98040600-1422321350_thumb.jpg

 

post-3522-0-52107800-1422321353_thumb.png

Edytowane przez leon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sam drukowałeś etykiety? Jeżeli tak, to na jakim papierze?

 

tak sam. Drukarka HP 2540. Papier zwykły biurowy + klej biurowy ;)

Edytowane przez leon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

P.S. następnym razem użyć lepszej jakości, bardziej szlachetną odmianę kawy.

 

Polecam użyć świeżo palonej kawy, akurat w Szczecinie mamy palarnię z dwoma punktami sprzedaży, więc można kupić kawę paloną nawet dzień wcześniej.

Ostatnio także popełniłem piwo kawowe i przy użyciu 200g świeżo palonej kawy na cichej otrzymałem 25L piwa z wyraźnym smakiem i trochę mniej wyraźnym aromatem kawy. Wcześniej robiłem jedno piwo z kawą - kupną, mieloną, którą dodałem pod koniec gotowania i efekt był zdecydowanie gorszy.

 

Jakbyś miał nie po drodze do palarni, albo godziny otwarcia były nieodpowiednie to daj znak. Mam do nich blisko, w razie czego mogę Ci kupić i później się jakoś z odbiorem byśmy umówili.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakbyś miał nie po drodze do palarni, albo godziny otwarcia były nieodpowiednie to daj znak. Mam do nich blisko, w razie czego mogę Ci kupić i później się jakoś z odbiorem byśmy umówili.

 

 

dzięki z pewnością skorzystam z Twojej rady :) odezwę się jak będe miał zamiar robić kolejną wersje CS, a robić będę na pewno ;) bo to całe już prawie się rozeszło

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#7 Warka - Grodziskie 21,5litra

 

Alkohol obj. 2,6 %, Ekstrakt 7,5BLG

 

data warzenia: 12/12/2014

data rozlewu: 7/01/2015

nagazowanie: 2,5v/v

 

Słody:

Pszeniczny wędzony dębem Weyermann - 3kg (100%)

 

Chmiel:

Sybilla szyszka - 30g - filtracja/wysładzanie

Iunga granulat - 60' 20g

Iunga granuat - 10' 10g

Lomik granulat - 30g

 

Drożdże:

FM51 Grodzie Dębowe - starter z mini-brzeczki 8BLG

 

 

 

ZACIERANIE (3,7:1)

65°C - 40'

72°C - 40'

Mash out 75°C - 2'

 

WYSŁADZANIE/FILTRACJA

Chmiel Sybilla szyszka 30g na złoże filtracyjne. Wysładzanie do uzyskania ok 28L brzeczki

 

GOTOWANIE 70'

Iunga 60' 20g

Iunga 10' 10g

Lomik 0' 30g

 

FERMENTACJA

Burzliwa 8dni w temp 21-22°C

Cicha (17dni) 7dni w temp 21-22°C, kolejne 10dni w temp 18°C, w 11dniu cichej dodano 8g żelatyny spożywczej w celu lepszego wyklarowania

Refermentacja 149g cukru/21,5L

 

 

post-3522-0-30392200-1424461339_thumb.png

Edytowane przez leon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#10 RYE IPA Żytnia IPA- 23 litry

4,6% alkohol obj., ekstrakt: 12

data warzenia: 12.02.2015r
data rozlewu: 23.02.2015r
Nagazowanie 2.5 v/v

Słody:
- Pale Ale (Strzegom) - 2,5kg,
- Żytni (Fawcett) - 0,5kg,
- Wiedeński (BestMaltz) - 0,45kg,
- Żytni karmelowy (Fawcett Maltsers) - 0,34kg,
- Rye Crystal - Żytni Karmelowy (Fawcett Maltsers) - 0,2kg,
- Czekoladowy jasny 400 (Strzegom) - 0,02kg,
Chmiele:
- Centennial (granulat) 40g - 60'
- Kohatu (granulat)  30g - 30'

- Ahtanum (granulat) 30g - 10'

- Mosaic (granulat) 13g - 0'

- Mosaic (2013 szyszka) 100g - 7dni na zimno

Dodatki:
- Płatki żytnie (BestMaltz) - 1,2kg,

Drożdże:
- US-05.


Zacieranie:
- dodano 17,40l wody (37,5C) - 30' w 36C
- 47C 30'
- 66C 40'
- 72C 30'
- wygrzew 78C 5'

Filtracja/wysładzanie:
- 13 l wody w 78C

Gotowanie & chmielenie 70':
- Centennial (granulat) 40g - 60'
- Kohatu (granulat)  30g - 30'

- Ahtanum (granulat) 30g - 10'

- Mosaic (granulat) 13g - 0'

- Mosaic (2013 szyszka) 100g - 7dni na zimno

Fermentacja:
- burzliwa 9dni w 20C
- cicha 9dni w 20C

 

Edytowane przez leon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#11 BELGIAN PALE ALE- 20L

5,6% alkohol obj., ekstrakt: 12,33 BLG

data warzenia: 15.02.2015r
data rozlewu: 07.03.2015r

Słody:
- Pale Ale (Castle Malting) - 1,5kg,
- Pilzneński 6R (Castle Malting) - 1kg,
- Munich light (Castle Malting) - 1kg,
- Abbey (Castle Malting) - 0,4kg,
- Carabelge (Weyermann) - 0,3kg,

Chmiele:
- Saaz (granulat)
- Styrian Goldings

 

Dodatki:
- Mech irlandzki 5g

Drożdże:
- BELGIAN ALE Mangrove Jack #M27


Zacieranie:
- dodano 12,60l wody (70C) - 20' w 64C
- 72C 45'
- wygrzew 78C 5'

Filtracja/wysładzanie:
- 15 l wody w 78C

Gotowanie & chmielenie 70':
- Styrian Goldings (granulat) 30g - 60'
- Saaz (granulat) 30g - 15'

- Styrian Goldings (granulat) 10g - 15'

- Mech irlandzi 5g- 15'

 

Fermentacja:
- burzliwa 9dni w 20C
- cicha 11dni w 20C

Edytowane przez leon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#13 Standard American Lager - 24 litry

4,5% alkohol obj., ekstrakt: 12.3 BLG

data warzenia: 24.03.2015r
data rozlewu: 31.05.2015r


Słody:
- Pale Ale (Strzegom) - 1kg,
- Pilzneński (Strzegom) - 2kg,


Chmiele:
- Perle PL (granulat) 13g
- Hersbrucker (granulat) 10g

 

Dodatki:
- Kaszka kukurydziana (skleikowana) - 1,2kg

- skórka cytryny - z ok. 2,5 cyrtyn

Drożdże:
- S-23.


Zacieranie:
- dodano 14,70l wody (53C) - 30' w 50C
- 64,4C 45'
- wygrzew 75C 2'

Filtracja/wysładzanie:
- 19 l wody w 78C

Gotowanie & chmielenie 70':
- Perle PL (granulat) 13g - 60'
- Hersbrucker (granulat) 10g - 0'

 

Fermentacja:
- burzliwa 18 dni w 12-10C
- cicha 29 dni w 10-8C

- lagerowanie 20 dni 2C

- refermentacja 173g/21L w 10C

Edytowane przez leon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#15 American Pale Ale Single Hop Equinox- 21L

5,4% alkohol obj., ekstrakt: 13,73 BLG

data warzenia: 21.04.2015r
data rozlewu: 10.05.2015r


Słody:
- Pale Ale (Strzegom) - 1kg,
- Pilzneński (Strzegom) - 3kg,

- Carabelge 0,3kg,

- Pszeniczny 0,2kg,


Chmiele:
- Equinox (granulat) 90g,
 

Drożdże:
- S-04.


Zacieranie:
- 55C - 5'
- 64C - 25'

- 72C - 25'
- wygrzew 78C 2'


Gotowanie & chmielenie 70':
- Equinox 10g - 60'
- Equinox 10g - 30'

- Equinox 10g - 15'

- Equinox 20g - 0'

- Equinox 40g - na zimno

 

Fermentacja:
- burzliwa 10 dni w 19-20C
- cicha 9 dni w 19-20C

 

Piwo zajęło I miejsce w II Lubuskim Konkursie Piw Domowych w Witnicy 2015

filmik z degustacji przeprowadzonej przez Birofile - o piwie

Edytowane przez leon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Piwo zajęło I miejsce w Konkursie Piw Domowych w Witnicy 2015

Gratuluje!

 

dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#17 Black IPA (Cascadian Dark Ale)- 25L

6,5% alkohol obj., ekstrakt: 17,4 BLG

data warzenia: 06.06.2015r
data rozlewu: 25.06.2015r


Słody:
- Pale Ale (Strzegom) - 5kg,
- Pilzneński (Strzegom) - 0,3kg,

- Carafa III Special 0,5kg,

- Monachijski I 0,5kg,

- Crystal 160 Fawcett 0,23kg,

- Pszeniczny 0,2kg.


Chmiele (granulat):
- Columbus 6g,

- Simcoe 17g,

- Warrior 14g,

- Amarillo 46g,

- Cascade 49g,
 

Drożdże:
- US West Coast Yeast Mangrove Jack's #M44.


Zacieranie:

- 67C - 60'
- wygrzew 77C 2'


Gotowanie & chmielenie 90':
- Columbus 6g - brzeczka przednia
- Simcoe 3g - brzeczka przednia

- Simcoe 14g - 60'

- Warrior 14g - 60'

- Amarillo 11g - 30'

- Cascade 14g - 15'

- Cascade 14g - 2'

- Cascade 21g - 0'

- Amarillo 35g - na zimno

 

Fermentacja:
- burzliwa 10 dni w 19-20C
- cicha 10 dni w 19-20C

 

11403503_883575298379592_472260334183203

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

15.10.2015r. #26. Marcowe

  • Goldpils Vienna - 40%
  • Pilzneński - 39%
  • Monachijski I - 5,6%
  • Caramel Pils - 4,3%
  • Caramunich III - 4,3%
  • Melanoidynowy - 4,3%
  • Pszeniczny - 2,4%

 

Zacieranie

67* - 75'
72* - 20'
76* - 5'

Chmielenie:
 

Chmiel Hallertauer Mittelfrueh, granulat, 42,5g - 60'
Chmiel Saaz, granulat, 21g - 0'

Dodatki:
Mech Irlandzki, 10g, - 10'


Receptura na 20L 14BLG
Drożdże Wyeast 2124 Bohemian Lager w temp. 10 stopni.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

30.10.2015r. #28. Imperial Stout "IS Iosif Stalin"

  • Pilzneński - 76,8%
  • Crystal 160 - 5%
  • Chocolate Fawcett - 3,8%
  • Palone ziarno jęczmienia CM - 3,1%
  • Carafa Special II - 2,8%
  • Płatki żytnie - 2,6%
  • Płatki pszenne - 2,6%
  • Monachijski Typ I - 2,2%
  • Carafa Special III - 1,1%

 

Zacieranie

66* - 60'
76* - 10'

 

Chmielenie:
 

Chmiel Magnum, granulat, 25g - 60'
Chmiel Warrior, granulat, 15g - 60'

Chmiel Warrior, granulat, 15g - 30'

Chmiel Centennial, granulat, 16g - 14'

Chmiel Centennial, granulat, 16g - 5'




Receptura na 20L;  22,1BLG
Drożdże FM 52 Amerykański sen (gęstwa) w temp. 17 stopni.

Na cichą piwo rozlane do dwóch fermentorów po 10L, do jednego z nich dodane płatki z dębu francuskiego, średnio przypalane.

Edytowane przez leon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

30.10.2015r. #29. Light Stout

Wysłodziny po warce 28# Imperial Stout "IS Iosif Stalin"

 

Chmielenie:
 

Chmiel Brewers Gold, granulat, 26g - 60'
Chmiel Fuggles, granulat, 5g - 10'

 




Receptura na 18L; 7,6BLG
Drożdże FM 13 Irlandzkie Ciemności (gęstwa) w temp. 17 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

03.12.2015r. #30. English Pale Ale z magicznym dodatkiem Can..."CanALE"

  • Pilzneński - 88,6%
  • Carabelge - 7,1%
  • Pszeniczny - 4,3%

 

Zacieranie

55* - 5'
64* - 25'

72* - 25'

78* - 2'

 

Chmielenie:
 

Chmiel Magnum, granulat, 20g - 60'

 

Dodatki:

ok 100g na 10'

ok 50g na cichą 3dni



Receptura na 21L; 13,7BLG
Drożdże S-04 w temp. 17 stopni.

Edytowane przez leon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

27.01.2016r. #32. American Wheat

  • Pilzneński - 47,6%
  • Pszeniczny - 52,4%

 

Zacieranie
 

68* - 60'

78* - 10'

 

Chmielenie, granulat :
 

Magnum, 10g - 60'

Cascade, 20g - 15'

Mosaic, 30g - 0'

Mosaic, 20g - whirlpool 30'

Amarillo, 8g - whirlpool 30'

Mosaic, 30g - na zimno 3dni

Mosaic, 5g - przed butelkowaniem

 


Receptura (BeerSmith) na 22L; 11BLG
Drożdże US-05 w temp. 17-18 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

03.02.2016r. #33. Hoppy Pils

  • Pilzneński - 90,4%
  • Caramel Pils - 3,8%
  • GoldPils Vienna - 3,8%
  • zakwaszający - 1.9%

 

Zacieranie
36* - 20'

55* - 10'

63* - 30'

72* - 20'

72* - 10' dekokcja odwrotna

100* - 10' dekokt

75* - 5'

 

 

Chmielenie, granulat :
 

Magnum, 10g - 60'

Centennial, 8g - 60'

Ahtnaum, 20g - 30'

Cascade, 20g - 30'

El Dorado, 30g -1'

El Dorado, 20g - whirlpool 20'

Zythos, 10g - whirlpool 20'

El Dorado, 50g - na zimno 3dni

Zythos, 20g - na zimno 2dni

Ahtanum, 20g, na zimno 2dni

 

 

Receptura (BeerSmith) na 20L; 12BLG
Drożdże S-23

Edytowane przez leon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

10.02.2016r. #34. Bohemian Pilsner

  • Pilzneński - 85,4%
  • Caramel Pils - 9,8%
  • Monachijski II - 2,9%
  • zakwaszający - 1.8%

 

Zacieranie
43* - 2'

53* - 15'

63* - 10'

63* - 10' dekokcja odwrotna

73* - 10' dekokt

100* -10' dekokt

73* - 40'

75* - 5'

 

 

Chmielenie, granulat :
 

Magnum, 22g - 80'

Saaz, 20g - 30'

Saaz, 20g -1'

Lubelski, 10g - 1'

 

 

Receptura (BeerSmith) na 20L; 13,6BLG
Drożdże W-34/70

Edytowane przez leon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

14.02.2016r. #35. Brown IPA SH Falconer's Flight

  • Pale Ale - 63,5%
  • Pilzneński - 18,1%
  • Brown - 5,4%
  • Monachijski I - 4,2%
  • Pszeniczny - 4,2%
  • Crystal - 2,7%
  • Czekoladowy ciemny 1200 - 1,8%

 

Zacieranie
 

66* - 90'

76* - 5'

 

Chmielenie, granulat :
 

Falconer's Flight, 30g - 60' FWH

Falconer's Flight, 10g - 60'

Falconer's Flight, 20g - 20'

Falconer's Flight, 30g - 0'

 

Falconer's Flight, 30g - whirlpool 30'

Falconer's Flight, 30g - na zimno 3dni

 

 

 

Receptura (BeerSmith) na 21L; 14,6BLG
Drożdże US-05

 

Receptura zajęła III miejsce w kat. Brown IPA w Warszawskim Konkursie Piw Domowych 2016 na Warszawskim Festiwalu Piwa edycja wiosenna

Edytowane przez leon

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

17.04.2016r. #36. Koźlak ( Bock )

  • Monachijski II - 38,9%
  • Pilzneński - 34,8%
  • GoldPils Vienna - 13,7%
  • Caraamber - 4,7%
  • Carabelge - 2,4%
  • Carared - 2,4%
  • Czekoladowy ciemny 1200 - 1,6%
  • Melanoidynowy - 1,6%

 

Zacieranie
 

54* - 10'

62* - 15'

dekokt 72* - 30' dekokcja odwrotna

dekokt 100* - 20'

72* - 15'

76* - 5'

76* - 5'

 

Chmielenie, granulat :
 

Magnum, 5g - 40' FWH

Magnum, 7g - 100'

Magnum, 2g - 45'

Lubelski, 15g - 15'

Hallertauer Mittelfrueh, 3g - 5'

Lubelski, 2g - 5'

 

Dodatki:

Mech Irlandzki, 5g -15'

 

 

Receptura (BeerSmith) na 21L; 17,2BLG
Drożdże W34/70

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

05.05.2016r. #38. ESB "Law & Justice"

  • Pale Ale - 88,5%
  • Caramunich III- 5,3%
  • płatki pszenne - 4,4%
  • Crystal - 1,8%

 

 

Zacieranie
 

64* - 90'

76* - 5'

 

Chmielenie, granulat :
 

Admiral, 15g - 60' FWH

Challenger, 14,8g - 60' FWH

Admiral, 15g - 12'

Minstrel, 20g - 0'

 

East Kent Goldings, 13g - 20' whirlpool

Minstrel, 10g - 20' whirlpool

 

Dodatki:

Mech Irlandzki, 10g - 15'

 

 

 

Receptura (BeerSmith) na 24L; 13,3BLG
Drożdże Wyeast 1968 London ESB Ale

 

1a43a94dba7f3d3amed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×