Jump to content
Sign in to follow this  
pachura

Czy wyższy ekstrakt wymaga więcej drożdży?

Recommended Posts

Cześć,

 

Na drożdżach Safale S-04 Fermentisa jest napisane że cała zawartość saszetki (11.5g) jest przeznaczona na 20-30 litrów piwa.

 

Ale czy to nie powinno zależeć od gęstości brzeczki? Na chłopski rozum, do przefermentowania jakiegoś cienkusza 10.5 Blg potrzeba chyba mniej drożdży niż do russian imperial stouta 20 Blg?

 

No chyba że drożdże po zadaniu zaczynają się namnażać i i tak przerobią cały dostępny cukier?

 

Dzięki !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, że zależy od gęstości brzeczki, oprócz tego istotnym czynnikiem jest rodzaj fermentacji (górna/dolna).

Tutaj masz kalkulator, który wszystko wylicza: http://www.brewersfr...ter-calculator/

 

Btw. Z tego co sobie teraz sprawdzam w tym kalkulatorze, to pokazuje trochę zawyżone te ilości względem mojej i pewnie innych piwowarów tutaj praktyki - 1 saszetka drożdży według niego nie wystarcza na 22 litry piwa 12 Blg, a doświadczenie głosi inaczej, są też opinie o zaszczepianiu brzeczki na mocne piwo saszetką suchych drożdży z całkiem niezłym skutkiem, aczkolwiek w przypadku wyższych ekstraktów powszechnie rekomenduje się zadanie większej ilości (zrobienie startera/wykorzystanie gęstwy po słabszym piwie).

Edited by fazzou

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki. A czy są jakieś poważne negatywne następstwa dodania za dużej ilości drożdży, np. jednej saszetki za dużo?

 

Jak skończy się cukier to chyba i tak opadną na dół?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli rozumiesz angielski pisany, to poszukaj pod hasłem overpitching.

Krótka odpowiedź jest taka, że poważnych konsekwencji nie ma, bo piwo wyjdzie, ale są różnice w profilu piwa, głównie chodzi o brak estrów i innych związków powstałych w wyniku rozmnażania się drożdży opanowujących środowisko brzeczki.

Edited by fazzou

Share this post


Link to post
Share on other sites

chyba lepiej dać gęstwy zahartowanej po jakimś 14 big do takiego co ma 20 niż dawać więcej

ale czasami daje się specjalnie mniej (underpitching) lub więcej (overpitching) by uzyskać określony efekt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.