Jump to content
Cezary Daniluk

Pszenica na WB06

Recommended Posts

Heja.

Jako że nie mam doświadczenia z tymi drożdżami zapytam szanowne gremium kolegów i koleżanek.

 

Popełniłem pszenicę, 13.08

Po zatarciu miałem ~15blg, dzisiaj spuściłem trochę do balingomierza no i do skosztowania, no i wyszło mi jakieś ze 4blg, może ciut mniej - bo co2 podnosiło pływaka ciut do góry.

Banany i gwoździki pięknie czuć :)

 

I tak pytanie - butelkować? czy dać mu jeszcze ze 2-4 dni? i w butle :)

 

Pozdrawiam !!

 

PS:

Miało być takie właśnie ciut mocniejsze :) bo pojedzie na szkolenie żeby koleżeństwo je spiło :) a na szkoleniu to zależy żeby szybko w głowie szumiało :)

Edited by Cezary Daniluk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś mi się zdaje, że dla tych drożdży zasady fermentacji i rozlewu są takie same jak dla całej reszty :).

 

Kiedy masz to szkolenie?

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze 3 tygodnie do szkolenia.

Nawet jakbym dał mu jeszcze 1 tydzień w fermentorze, to 2 na nagazowanie chyba wystarczą ;)

No i pszenica to tylko świeża do konsumpcji :)

Edited by Cezary Daniluk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie spieszy Ci się, więc potrzymaj jeszcze tydzień. Ostatniego tygodnia lipca warzyłem właśnie pszenicę, na kangurach, ale to nie ma aż takiego znaczenia. Pszenica była na okazję. Rzecz w tym, że okazja miała mieć miejsce 2 tygodnie od warzenia. W moim wypadku fermentacja trwała coś koło tygodnia, drugi tydzień piwo przebywało w butelkach. Jako, że nie byłem pewny końca procesu fermentacji, to piwo nagazowałem sporo niżej, 2 gr. cukru na butelkę. Piwo dofermentowało w butelce, a w momencie spożycia miało odpowiedni poziom nagazowania, ogólnie nadawało się :). Rzecz w tym, że mi się spieszyło. Tobie się nie spieszy, więc ja bym jeszcze poczekał.

 

Aha, kluczowa rzecz. Ja nie sprawdzam końca fermentacji przyrządami. Z reguły po prostu trzymam piwo 3 tygodnie w fermentorze. Jeśli Ty mierzysz, to nie ma za bardzo się nad czym zastanawiać. Zrób za 3 dni pomiar, to sam się przekonasz.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkolenie w wakacje?

Tak żonie powiedział :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkolenie w wakacje?

 

Wakacje we wrześniu ? studenckie czasy to już daaaaaaaaaaaaaaawno w moim przypadku minęły :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie spieszy Ci się, więc potrzymaj jeszcze tydzień. Ostatniego tygodnia lipca warzyłem właśnie pszenicę, na kangurach, ale to nie ma aż takiego znaczenia. Pszenica była na okazję. Rzecz w tym, że okazja miała mieć miejsce 2 tygodnie od warzenia. W moim wypadku fermentacja trwała coś koło tygodnia, drugi tydzień piwo przebywało w butelkach. Jako, że nie byłem pewny końca procesu fermentacji, to piwo nagazowałem sporo niżej, 2 gr. cukru na butelkę. Piwo dofermentowało w butelce, a w momencie spożycia miało odpowiedni poziom nagazowania, ogólnie nadawało się :). Rzecz w tym, że mi się spieszyło. Tobie się nie spieszy, więc ja bym jeszcze poczekał.

 

Aha, kluczowa rzecz. Ja nie sprawdzam końca fermentacji przyrządami. Z reguły po prostu trzymam piwo 3 tygodnie w fermentorze. Jeśli Ty mierzysz, to nie ma za bardzo się nad czym zastanawiać. Zrób za 3 dni pomiar, to sam się przekonasz.

 

W niedzielę zmierzę, bo będę miał czas na spokojne butelkowanie, jak się nie zmieni to do butelek, jak się zmieni to poczeka jeszcze ze 2-3 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popełniłem pszenicę, 13.08

 

Po zatarciu miałem ~15blg, dzisiaj spuściłem trochę do balingomierza no i do skosztowania, no i wyszło mi jakieś ze 4blg, może ciut mniej - bo co2 podnosiło pływaka ciut do góry.

 

Banany i gwoździki pięknie czuć :)

 

I tak pytanie - butelkować? czy dać mu jeszcze ze 2-4 dni? i w butle :)

 

Ja dzisiaj badałem ten sam temat :)

Pszenica na WB-06, 13Blg, uwarzone 15/08. Aktualnie ma 4,5Blg. Po przewertowaniu dzisiaj netu postanowiłem jeszcze potrzymać. WB-06 są bardzo żarłoczne i pewnie jeszcze sporo dojedzą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to poczekamy, chociaż u mnie to już ze 6% już ma, jak dojedzą jeszcze to może dojść do 7. Najwyżej będzie pszenica dubeltowa :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem po mierzeniu, poprzednio było 3, teraz jest 2 blg. Zostaje jak na razie w fermentorze. Za 2 dni zmierzę, najwyżej rozleję we wtorek, a dlaczego we wtorek - bo wyjeżdżam środa-piątek, najwyżej zostanie na ten czas w fermentorze, będę miał pewność żę przejadły wszystko co do przejedzenia było.

Na tą chwilę ma już 6,7% i czuć to już podczas konsumpcji z probówki :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie dzisiaj rano 2,5 Blg. Opłacało się zostawić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W końcu to WB-06... i tak głębokie odfermentowanie, moim zdaniem, to jest ich największy minus. Ciężko wyprodukować na tym mniej wytrawne i pełniejsze piwko. Z 15Blg do 2? To już jakieś 87% odfermentowania :lol: Powinno się niedługo zatrzymać - daj mu jeszcze ze 3 dni :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

W końcu to WB-06... i tak głębokie odfermentowanie, moim zdaniem, to jest ich największy minus. Ciężko wyprodukować na tym mniej wytrawne i pełniejsze piwko. Z 15Blg do 2? To już jakieś 87% odfermentowania :lol: Powinno się niedługo zatrzymać - daj mu jeszcze ze 3 dni :P

 

Od trzech dni ~2, czyli już stoi i nie pracuje.

Jadę rozlewać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dzisiaj swoją też zabutelkuję. Jeszcze tylko zrobię pomiar kontrolny. Mam nadzieje, że fermentacja już się skończyła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje poszło w butelki, mocy mu nie brakuje - licząc że cukier do refermantacji podbija % to pewnie będę miał ponad 7 ;) znajomym z pracy powinno podejść :D

Smakowo - młode piwo, powiem tak, niechaj schowają się wszystkie pszenice które w życiu piłem, no może oprócz pszenicy dubeltowej Suligi :) która nie powiem smakowała mi :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje też idzie w butle. Stanęło na 2,5 Blg. Smaku nie ocenie w tym momencie, bo moje kubki smakowe są teraz zdominowane smakiem sweet stouta. Wyszedł tak intensywny, że przez niego nic się nie przebije :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja swojej też za bardzo nie posmakowałem, bo pojechałem na rozlew samochodem ... jakbym pojechał rowerem mógłbym łyknąć go więcej niż tylko z menzurki :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mówcie takich rzeczy publicznie (o piciu młodego piwa), bo zaraz się zlecą "Fanatycy Craftu" i zaczną strzelać ;)

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie to obowiązkowy punkt rozlewu. Dzięki temu można wstepnie ocenić potencjał piwa. Oczywiście zawsze trzeba brać poprawkę na to, co jeszcze jest w stanie się ułożyć, a co pozostanie bez większych zmian.

 

p.s. zostawilem sobie pół szklanki pszenicy na spróbowanie i muszę przyznać, że zapowiada się świetnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzisiaj pojechałem luknąć jak idzie refermentacja, i kurde - ale pszeniczniak klaruje mi się w butelkach :D chyba przed konsumpcją będę musiał mieszać :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje się też klarują. Wystarczy zabełtać końcówkę butelki przy nalewaniu i jest pico bello :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzisiaj pojechałem luknąć jak idzie refermentacja, i kurde - ale pszeniczniak klaruje mi się w butelkach :D chyba przed konsumpcją będę musiał mieszać :D

Tak właśnie leje się pszenice. Wlewasz 3/4 do szklanki, resztę mieszasz i dolewasz, to normalna praktyka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.