Skocz do zawartości
Distanced

Black IPA i Christmas Ale - konsultacja receptur

Rekomendowane odpowiedzi

W najbliższy weekend będę butelkował swoją pierwszą warkę, więc czas najwyższy uwarzyć kolejną. Potrzebuję pomocy w doprecyzowaniu receptur, bo nie ogarniam jeszcze brewtargeta.

Przy pierwszej warce miałem wydajność na poziomie 60%.

 

Będą to:

1. Black IPA na podstawie #34 warki Fidel'a, który wzorował się na DARTH VADER BLACK IPA autorstwa scooby_brew

2. Christmas Ale na podstawie receptury TomX'a

 

1. Black IPA

20 litrów, 17 BLG, 50-60 IBU

 

Zasyp:

Pilzneński- 5,5 kg

Carahel - 0,5 kg

Carafa II Special - 0,5 kg

Biscuit - 0,25 kg

Cukier - 0,25 kg

 

Zacieranie:

60 min - 68°C

10 min - 78°C

Pytanie 1: Czy wszystkie słody wrzucam na początku czy któreś później ?

Pytanie 2: Czy wystarczy na 20l 17BLG (wydajność 60%) ?

 

Chmielenie:

Pytanie 3: Mam do dyspozycji 100g Citry, 50g Cascade, 10 g Centennial i 100 g EK Goldings. Jak to najlepiej zrobić ?

60' (?)

45' Cascade 25 g

15' EK Goldings 25 g

5' cukier 250g

0' (gdy gar wyląduje w wannie) Citra 25g

na zimno: (?) Citra 25 g + Cascade 25 g (?)

 

Pytanie 4: Chłodzę w wannie, więc może trzeba przesunąć trochę chmielenie ?

 

Drożdże: US-05

 

2. Christmas Ale

20 litrów, 17BLG, goryczka niewielka

 

Zasyp:

3 kg - Pilzneński

1 kg - Pszeniczny Jasny

0,4 kg - Płatki Owsiane Błyskawiczne

0,3 Kg - Karmelowy Jasny (Strzegom)

0,2 Kg - Karmelowy Ciemny (Strzegom)

120 g - Jęczmień Palony

[w oryginale był jeszcze 80 g - Barwiący, ale nie mam go]

Pytanie 5: Tych słodów to chyba trochę mało (wydajność 60%) ? Mam w zapasie 2,5 kg pilzneńskiego, 0,7 kg karmelowy jasny, 0,3 kg karmelowy ciemny i 0,25 kg Biscuit. Których i ile dodać ?

 

Zacieranie:

Pytanie 6: Jak ? W jakich temperaturach i których minutach co sypać ?

 

Chmielenie:

60' EK Goldings (ile?)

10' przyprawy i cukier 0,5 kg(po co się go dodaje ?)

10' (a może 5') EK Goldings 15 g

 

Przyprawy: Jeszcze pomyślę

 

Drożdże: T-58

 

 

Bardzo dziękuję za wszystkie rady ! :okey:

Edytowane przez Distanced

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

T-58 średnio nadają się do świątecznego, piwo staje się wówczas bardzo ciężkie i ściągające. Polecam Ci amerykańskie drożdże.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Black IPA

 

Pytanie 1: Czy wszystkie słody wrzucam na początku czy któreś później ?

 

 

 

Generalnie są różne "szkoły" ale na amerykańskich internetach znalazłem najwięcej info o tym że palone, ciemne słody moczy się na zimno i dodaje przy zacieraniu. Ja w swojej CDA użyłem moczonych słodów na sam koniec zacierania. Piwo dzięki temu miało bardzo mało paloności.

Edytowane przez Serpiente

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja w swojej użyłem moczonych słodów na sam koniec zacierania. Piwo dzięki temu miało bardzo mało paloności.

Ile mniej więcej moczysz ciemne słody? Rozumiem, że zwykła, zimna kranówa wystarczy w zupełności. Potem odcedzasz słód, który dodajesz na sam koniec zacierania?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja w swojej użyłem moczonych słodów na sam koniec zacierania. Piwo dzięki temu miało bardzo mało paloności.

Ile mniej więcej moczysz ciemne słody? Rozumiem, że zwykła, zimna kranówa wystarczy w zupełności. Potem odcedzasz słód, który dodajesz na sam koniec zacierania?

 

Słody namoczyłem jakieś 12 godzin wcześniej i dodałem wszystko przed filtracją. W obecnej, którą będę warzył, planuję moczenie 24 h i dodanie samego wyciągu przed filtracją.

Tak, kranówa wystarczy.

Edytowane przez Serpiente

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

T-58 średnio nadają się do świątecznego, piwo staje się wówczas bardzo ciężkie i ściągające. Polecam Ci amerykańskie drożdże.

Cholera, a zastanawialem sie nad US-05, ale tu na forum w kilku miejscach polecano T-58 do swiatecznego i tylko dlatego je zamowilem.

Czyli nie warto na tych drożdżach robic tego piwa ? Moze sie wstrzymam z tym i zrobie pozniej, najwyzej bedzie na wielkanoc.

 

Jakie piwo mozna uwarzyc na T-58 ? Do jakiego stylu sie nadaja ?

 

 

Poczytałem i calkiem spora grupa uzytkownikow warzyla swiateczne na tych drozdzach, moze wypowie sie ktos jeszcze ?

Edytowane przez Distanced

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Poczytałem i calkiem spora grupa uzytkownikow warzyla swiateczne na tych drozdzach, moze wypowie sie ktos jeszcze ?

Dwa razy warzyłem, nie mam większych zastrzeżeń.

 

Fakt, że nie schodzą zbyt nisko, ale kiedy pić cięższe piwa jeśli nie w zimie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

moze wypowie sie ktos jeszcze ?

 

fermentuję już 2 tygodnie dubbla na t-58 zeszły mi na tą chwile z 19,5 do 5 blg w temperaturze 24-20 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To bardzo dobrze, że nie schodzą nisko, bo ja lubie takie pełniejsze piwo. Bardziej obawialem sie tego sciagania o ktorym wspomnial karczmarz.

Dobra jednak uwarze, trzeba sprobowac zeby sie przekonac, moze akurat bedzie mi pasowalo.

 

Powiecie cos na temat zasypu tego Christmas Ale ? Bo na moje oko to przy mojej wydajnosci raczej nie otrzymam 20litrow 17BLG.

 

Ktory chmiel i ile sypnac na goryczke w tym Black IPA ? Tak na 50-60 IBU

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podłączę się pod temat ponieważ będę robił bardzo podobne świąteczne piwo. Czy w jego wypadku palony jęczmień lepiej dodać namoczony np przez 24h tuż przed zakończeniem zacierania czy wsypać go w postaci "suchej" po próbie jodowej i np z 5 minut zatrzeć razem z pozostałymi słodami?

Płatki owsiane błyskawiczne dodaję od początku?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Płatki owsiane błyskawiczne dodaję od początku?

 

 

 

Tak, razem ze słodem je sypiesz

 

Ktory chmiel i ile sypnac na goryczke w tym Black IPA ? Tak na 50-60 IBU

 

 

 

Na twoim miejscu bym wrzucił citre tak 30-40g i na 5 min i jeszcze przed końcem wrzucił 10g centennial + 25-30g EK Goldings

Edytowane przez Krugerius

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość tomato

mało chmielu w tym ipa. :|

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powiem szczerze, ze tez mi sie tak wydawalo, ale Panowi z forum warzyli wedlug tej receptury i polecaja.

Zrobię tak:

60' Citra 25-30g

45' Cascade 25 g

15' EK Goldings 25 g

5' cukier 250g, Centennial 10g + Citra 15 g

0' (gdy gar wyląduje w wannie) Citra 25g

na zimno: Citra 50 g + Cascade 25 g [na 5 dni]

W sumie bedzie 200 g chmielu

 

Nie wiem tylko czy nie opoznic troche tego chmielenia, bo chlodzil bede w wannie.

 

 

A jesli chodzi o te swiateczne to nie wiem o ile zwiekszyc zasyp, bo przy mojej wydajnosci to chyba nie dam rady otrzymac 20l.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o opóźnienie chmielenia z powodu studzenia w wannie znalazłem u któregoś forumowicza, chyba w zapiskach, takie grafiki (przepraszam, ale nie pamiętam już u kogo to było). Sam nie korzystałem i jeszcze nie badałem dokładnie tematu, więc nie wypowiem się jak to działa w praktyce.

post-6830-0-80397500-1409861199_thumb.png

post-6830-0-06820100-1409861200_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
przepraszam, ale nie pamiętam już u kogo to było

To ja zrobiłem tę adaptację - na podstawie znalezionej tabeli, ale próba (#13 i #14) nie dała szczególnie wiarygodnego rezultatu w temacie aromatu, bo piwo przeleżało mi w wiadrze na cichej baaardzoooo długo (około miesiąca) więc efekt był żaden.

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że się nie gniewasz że ją tutaj podrzuciłem? :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do christmasa polecam drozdze zalecone przez Tomxa - piwo jest swietne ! W BIPA Carafe moczylem 24h i dodalem calosc na mash out :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do christmasa polecam drozdze zalecone przez Tomxa - piwo jest swietne ! W BIPA Carafe moczylem 24h i dodalem calosc na mash out :)

Całość, masz na myśli razem z ziarnem?.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pytam, bo ja zwykle dodaję ziarno do zacieru, lub TYLKO wodę z namoczonego wcześniej ziarna.. przymierzam się do dwóch wersji Black IPA i zastanawiam się, jak to sciemnic...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kupując np. to: http://www.sklepzinnejbeczki.pl/sklep/ekstrakty-plynne/ekstrakt-slodowy-barwiacy-wes-0-14-kg/ . Przetestowane. Robi robotę !!! :)

Edytowane przez mat

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×